ایران به دانش ساخت بخش الکترونیک سیستم کنترل توربین بخار دست یافت/ بومیسازی با یکسیزدهم قیمت خارجی
سیستم های کنترل توربین در واحدهای بخار، از دو بخش الکترونیک و هیدرولیک تشکیل شده که متخصصان داخلی برای نخستین بار در تاریخ ایران، به داخلی سازی بخش الکترونیک سیستم های کنترل توربین در واحدهای بخار ورود کردند.
گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم - محمدرضا کیاشمشکی - در یک نیروگاه تولید برق به خصوص در نیروگاههای حرارتی، بخش های مختلفی در یک زمان در مدار بهره برداری قرار دارند که کارکرد هر بخش در این سیکل به هم پیوسته و مستمر، دارای اهمیت است اما برخی قسمت ها به علت دامنه فراگیری کارکردها، دارای اهمیت بیشتری هستند.
یکی از این بخش ها، سیستم کنترل توربین است که به مثابه مغز واحد نیروگاه حرارتی عمل می کند. سیستم کنترل به فراخور اهمیت، دارای پیچیدگی های ساختاری و عملکردی متعددی است که ساخت، نصب و بهره برداری از آن، به دانش و توانمندی خاصی نیاز دارد که در صنعت نیروگاهی، فعالان این بخش از تخصص های متمایزی نسبت به دیگران برخوردارند.
ایران سالهاست در زمینه بهره برداری از سیستم های کنترل توربین به توانمندی رسیده و مهندسان ایرانی برای در مدار بهره برداری نگه داشتن سیستم های کنترل و استفاده از داده های آن برای مدیریت بهینه فرآیند نیروگاهی دانش کافی را در اختیار دارند اما در بخش ساخت و نصب سیستم های کنترل، استفاده از توانمندی شرکت های خارجی در اکثر موارد به امری معمول و عادی تبدیل شده تا اینکه در نیروگاه رامین اهواز برای نخستین بار برای توربین های واحدهای بخار، داخلی سازی سیستم های کنترل توربین در برنامه قرار گرفت.
سیستم های کنترل توربین در واحدهای بخار، از دو بخش الکترونیک و هیدرولیک تشکیل شده که متخصصان داخلی برای نخستین بار در تاریخ ایران، به داخلی سازی بخش الکترونیک سیستم های کنترل توربین در واحدهای بخار ورود کردند.
طی مناقصه ای که برای به روز سازی سیستم کنترل توربین واحد 6 نیروگاه رامین برگزار شد، شرکت های خارجی رقمی در حدود 80 میلیارد ریال را برای تأمین یک سیستم کنترل در بخش الکترونیکی که شامل نرم افزارها و سخت افزارهای مربوطه می شود ارائه دادند اما مسئولان این نیروگاه، با اعتماد به توان شرکت های داخلی و فراهم سازی فضای کار برای شرکت های متقاضی کار در این بخش، یک گروه متشکل از متخصصان الکترونیک و مکانیک را ایجاد کردند و فعالیت و تلاشهای چندساله این گروه، منجر به ساخت و نصب نخستین سیستم کنترل توربین نیروگاه بخاری در بخش الکترونیکی شد.
نکته جالب توجه این است که متخصصان داخلی توانستند سیستمی به روز و کارآمدتر از نوع خارجی را که با تمامی شرایط بومی نیروگاه رامین اهواز طراحی شده، با یک سیزدهم قیمت نوع خارجی در داخل کشور بسازند و با قیمتی در حدود 6 میلیارد ریال آنرا را تکمیل کرده و در واحد 6 نیروگاه رامین نصب کنند.
«فرشاد شاهمرادی» مدیر امور مهندسی ابزار دقیق نیروگاه رامین در گفتوگو با تسنیم در خصوص این دستاورد ملی گفت: ما از سال 92 برای رفع مشکلات اساسی که نیروگاه با آن مواجه بود برنامه ریزی کردیم که در این زمینه یک بخش اعظمی از کارها که با تولید نیروگاه و بازدهی نیروگاه مرتبط است بحث سیستم های کنترل است.
وی افزود: متأسفانه تمامی سیستم های کنترل نیروگاه رامین، طراحی شده و ساخته شده کشور روسیه است که تکنولوژی مربوط به دهه 1970 میلادی دارند و بحث راندمان واحدها، کنترل و تولید واحدها را تحت تأثیر قرار داده اند.
این مقام مسئول اذعان داشت: با شناسایی شرکت هایی که در کشور هستند و استعداد و توانایی لازم را دارند، دانش موجود را تجمیع کردیم و یک کار تیمی برای داخلی سازی بخش الکترونیکی سیستم کنترل توربین آغاز شد.
وی ادامه داد: سیستم های کنترل را از صفر تا صد بررسی کردیم، ابتدا بخش های مطالعاتی کار را خودمان در نیروگاه رامین انجام دادیم، بعد با سازندگان قطعات مختلف الکترونیکی کار را ادامه دادیم.
شاهمرادی با بیان اینکه "در مناقصه برگزار شده برای ساخت این سیستم کنترلی یک شرکت دانش بنیان ایرانی برنده شد و در کنار متخصصان نیروگاه رامین قرار گرفت"، گفت: پس از بررسی های گوناگون و رفع قدم به قدم چالش ها، موفق شدیم با کمترین قیمت، برای اولین بار در کشور بخش الکترونیکی سیستم کنترل توربین را با موفقیت ساخته و با نوع خارجی قدیمی روی واحد 6 تعویض کنیم.
وی افزود: از آنجایی که واحدهای رامین در مرکز ثقل بار هستند و نباید از مدار بهره برداری خارج شوند، جایگزینی سیستم کنترل جدید با سیستم قدیمی در بازه ای 10 تا 15 روزه در زمان تعمیرات میان دوره ای نیروگاه انجام شد و سیستم جدید بلافاصله مورد بهره برداری قرار گرفت.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه "شرکت های مطرح خارجی سازنده این سیستم کنترلی در مناقصه شرکت کرده بودند"، گفت: آنها قیمتی 8 میلیارد تومانی ارائه دادند و بعد از اینکه دیدند شرکتی ایرانی برنده مناقصه شد، فکر نمی کردند هیچ گاه ما در ایران موفق به ساخت این سیستم شویم و پس از جایگزینی موفقیت آمیز سیستم ساخت ایران با نوع روسی که در واحد 6 نصب بود، از دستیای به این حد توانمندی متخصصان داخلی متعجب بودند.
شاهمرادی در خصوص وضعیت نیروگاه پس از نصب سیستم کنترلی جدید ساخت ایران گفت: واحد 6 نیروگاه به خوبی در مدار بهره برداری است و ما موفق شدیم علاوه بر حفظ کارآیی های سیستم قبلی، آیتم های جدید و به روزی به سیستم جدید اضافه کنیم و این نگرانی که در بخش الکترونیک نیاز به تعمیر و تأمین قطعات داشته باشد به طور کلی برطرف شده چرا که تمامی تجهیزات به کار رفته از اجناس ساخت ایران است که دسترسی به آنها بسیار آسان بوده و هر زمان در درازمدت نیاز به بازسازی این سیستم باشد، می توانیم با قیمتی مناسب و در زمان مطلوب این کار را انجام دهیم.
مدیر امور مهندسی ابزار دقیق نیروگاه رامین خاطرنشان کرد: دانش فنی کسب شده در فرآیند بومی سازی بخش الکترونیک سیستم کنترل توربین بخار ثبت و ضبط شده و از این پس در هر جای ایران نیاز به این دانش باشد، می توانند از آن استفاده کنند.
انتهای پیام/