تسهیل در صدور مجوز دردی از بازار راکد نشر دوا نمیکند/ دولت به جای ممیزی، به فکر اقتصاد نشر باشد
مدیر انتشارات سپیده باوران معتقد است، هرچند ممیزی در سالهای گذشته با اشکالاتی همراه بوده، اما مهمترین مسئله امروز نشر کشور، تعداد پایین شمارگان و رکود در بازار نشر است.
عابس قدسی، مدیر انتشارات سپیده باوران، در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به بند 23 برنامه ششم توسعه، گفت: قطعاً ممیزی در حوزه نشر ما امری مهم است، به ویژه در آن بخشهایی که عمدتاً ممیزی به صورت سلیقهای اعمال میشود، اما در حال حاضر مسئله نشر ممیزی نیست. در شرایط فعلی نشر کشور گرفتار مصائب و مشکلاتی است که اگر ممیزی هم حل شود، نمیتواند آنها را رفع کند. به عنوان نمونه، در شرایطی که شمارگان کتابها به 300 نسخه رسیده است، تسهیل در صدور مجوزها چه کمکی میتواند به نشر کشور بکند؟
وی ادامه داد: ما در حوزه نشر به سیاستگذاریهای جدیتر و برنامههای دقیقتر هستیم که متأسفانه این امر دیده نمیشود. در سالهای گذشته حمایت از نشر کشور کم شده است؛ حمایتی که ارشاد باید از کتابهای خوبی که ناشران چاپ میکنند، انجام دهد در شرایط فعلی دیده نمیشود. من نمیگویم که ارشاد باید از هر کتابی که چاپ میشود، حمایت کند؛ منظورم این است که ارشاد از کسانی که سرمایه خود را در این راه گذاشتهاند و کتاب «خوب» چاپ میکنند، نیز حمایت خاصی انجام نمیدهد. در شرایطی که تکلیف فروش و بازار کتاب مشخص است و احتمال تعطیلی ناشران بزرگ میرود، تسهیل در صدور مجوزها کاری از پیش نمیبرد.
مدیر انتشارات سپیده باوران در ادامه سخنانش بر بهبود اقتصاد نشر تأکید کرد و افزود: ردیف بودجهای برای حمایت از نشر دیده شده و این نشان میدهد که از سوی مسئولان امر به حوزه کتاب توجه شده است، اما ما طی سالهای گذشته این توجه و حمایت را نمیبینیم. البته ناگفته نماند که این موضوع تنها به دولت فعلی مرتبط نیست. در حال حاضر شرایط بد اقتصادی وضعیت بدی را برای دولت ایجاد کرده است و در همین شرایط طرحهایی مانند عیدانه و تابستانه کتاب برگزار میشود که جای تقدیر دارد.
قدسی به حذف یارانه کاغذ در سالهای گذشته اشاره کرد و گفت: قرار بود که با حذف یارانه کاغذ، این یارانه به صورت هدفمند از طریق مخاطب به نشر بازگردد و صرف کتاب شود، اما الان بعید میدانم که که این یارانه برای کتاب برگردد. در صورتی که میتوان با تشکیل کمیتهای متشکل از کارشناسان خبره، حمایتهای جدیتری از نشر انجام داد تا همین نیمه رمقی که از نشر باقی مانده، بازگردد.
مدیر انتشارات سپیده باوران در پایان تأکید کرد: من برخلاف کسانی که تصور میکنند که ممیزی تاکنون مشکلی نداشته و برای ناشران مشکلی را ایجاد نکرده، معتقدم که چنین نبوده و اشکالاتی داشته است، اما با وجود این باید به اقتصاد آسیبدیده نشر رسید و آن را حل کرد. تسهیل در صدور مجوز و رفع مشکلات ممیزی کمکی به وضعیت فعلی نشر کشور نمیکند.
انتهای پیام/