وارد یک نبرد فرهنگی تمام عیار شدهایم/ثمرات انقلاب اسلامی در رویارویی فرهنگی/ لزوم جهتگیری تهاجمی رسانهها با تأکید بر نقاط ضعف دشمن
دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در جمع مدیران باشگاه پویا گفت: امروز در عرصه فرهنگی ما وارد یک نبرد فرهنگی تمام عیار شدهایم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» آیتالله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی با حضور در باشگاه خبرنگاران خبرگزاری تسنیم «پویا»، ضمن بازدید از تحریریه و بخشهای مختلف این مجموعه، از نزدیک در جریان فرایند تولید اخبار توسط خبرنگاران این باشگاه قرار گرفت.
آیتالله اراکی مجتهد علوم اسلامی، دکترای فلسفه تطبیقی، استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم و دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب است. وی همچنین، عضویت در مجلس خبرگان رهبری جمهوری اسلامی ایران، شورای عالی مجمع جهانی اهلبیت را بر عهده دارد و مؤسس مرکز اسلامی انگلیس و مجمع اندیشه اسلامی قم است وی دروس عالی فقه و اصول را در حوزه علمیه قم تدریس میکند.
آیـتالله اراکی طی سخنانی در جمع مدیران باشگاه «پویا» با اشاره به این که خبرگزاری تسنیم یک خبرگزاری منطقی، متین، دلسوز و متعهد نسبت به کار رسانه و خبر است، گفت: اساسا، کار خبرگزاری را فرشتگان الهی برای اولین بار انجام دادند و انجام میدهند. خدای متعال، جبرئیل امین را به عنوان نخستین خبرنگار و خبرگزار معرفی میکند و مهمترین وصف جبرئیل هم، امین بودن و امانت اوست.
خداوند در جایی جبرئیل را با وصف روح امین توصیف میکند و میفرماید "نزل به روح الامین علی قلبک لتکون من المنذرین بلسان عربی مبین"
در خبرگزاری هم امانت شرط است و هم ابانه (مبین و رسا بودن). امروز در عرصه فرهنگی ما وارد یک نبرد فرهنگی تمام عیار شدهایم. البته از 200 سال پیش از انقلاب تحت یک تهاجم فرهنگی گسترده بودیم منتهی در آن تهاجم فرهنگی ما منفعل عمل کردیم یعنی مورد تاراج و تهاجم قرار گرفته و همه چیزمان مورد تهاجم واقع شده بود. نشانه احساس این تهاجم برخوردهایی است که ما در آغاز جریان تجددگرایی در کشورهای اسلامی مشاهده میکردیم.
ثمرات انقلاب اسلامی در رویارویی فرهنگی
انقلاب که پیش آمد اتفاقاتی در عرصه رویارویی فرهنگی رخ داد یکی از اتفاقات که با توجه به رهبری بیدار و هوشیار رخ داد، جداسازی دستاوردهای مثبت از دستاوردهای منفی غرب بود. امام راحل در همان ابتدا فرمودند که ما با سینما مخالف نیستیم بلکه با فحشا و فساد مخالفیم. این همان خطدهی کلی و اساسی حرکت نوین و جدید بود که کاملا دستاورد مثبت از دستاورد منفی را جدا میکرد و تمییز میداد، از دستاوردهای مثبت بهرهبرداری کامل میکرد و حتی دستاوردهای مثبت تمدن غرب را بوسیله ابتکار و خلاقیت وارد مرحله جدیدی میکرد.
البته ما معتقدیم که اقداماتی که در عرصه استفاده از دستاوردهای غرب صورت گرفت، اقدامی متناسب با اهداف انقلاب نبوده است و کار کمی صورت گرفته است. باید خیلی زودتر و بیشتر در عرصه دانش جدید کار میشد زیرا ایرانیان دارای استعداد و ظرفیت بالایی هستند.
معنای لغت «فارس» در روایات اهل بیت فارس نژادی نیست
یک روایتی از رسول اکرم (ص) هست که جزء عجایب ایشان محسوب میشود و این روایت هم در منابع اهل سنت هست هم در منابع تشیع،البته بیشتر در روایات اهل سنت وجود دارد و آن روایت این است که "لو کان لعلم فی الثریا لتناولهوا رجال من فارس" (اگر دانش در ثریا هم میبود مردانی از فارس به آن دست مییافتند.) سه نوع روایت در مورد ایرانیها با این مضمون داریم که یک بار "لو کان لعلم" است و یک بار "لو کان لایمان" است و یک بار هم "لو کان الدین". معنای لفظ فارس در این روایت مثلا غیر ترک و غیرکرد و ... نیست، در واقع این فارس، فارس نژادی نیست بلکه فارس جغرافیایی است.
ما دارای ظرفیتهای گستردهای مثل رابطه خوب مردممان با خدا هستیم. رابطه عاشقی که بین مردم با خدا و اهل بیت وجود دارد خیلی رابطه مهمی است. ملت ما خیلی توان دارد و در دانشگاههای ما خیلی استعداد و توان وجود دارد منتهی در عرصه علمی خیلی کارهای نکرده داریم و استعداد ما خیلی بیشتر از این چیزی است که فعلا اتفاق افتاده و من این را نه بر اساس تعصب بلکه بر اساس تجربه میگویم. من مدت زمانی که در خارج از کشور بودم این را تامل کردم که هر جا که ایرانی وجود داشت، او از حیث فهم، قدرت تحلیل و ... از دیگران برتر بود.این ادعای من بر اساس تعصب و نژادپرستی نیست بلکه یک واقعیتی است که باید در خصوص آن کار و تحقیق کرد و نسل جوان را با داشتههایشان آشنا کرد.
دوجهتگیری اصلی رسانهها
رسانههای ما باید دو جهتگیری اصلی را دنبال کنند یکی جهتگیری تهاجمی است که خود این تهاجم دو بخش دارد، یکی اینکه نقاط ضعف دشمن را شناسایی کنیم و در حمله به آنها کوتاهی نکنیم. احساس من این است که قشر فرهنگی ما کمتر به نقاط ضعف عجیب و عظیم تمدن غرب در بعد فرهنگی توجه داشتهاست برای مثال تمدن غرب با فریب گره خورده است این مسئله بر اساس ایدئولوژی تمدن غرب است. نشان دادن چهره فریبنده تمدن غرب از طریق کار علمی و تحقیق، کاری بسیار مهم است.
مسئله دیگر در این تهاجم، دستاوردهای آلوده تمدن غرب است البته دستاوردهای مثبتی هم داشته اما چون مبنایش، مبنای فریب و آلودهای بوده لذا موجب خسارت به بشریت شده است برای مثال زمانی ما در فقه عمران شهری یکسری بحثهایی در خصوص تحلیل شهرسازی و زندگی شهری خودمان داشتیم و به این رسیدیم که چیزی که دستاورد مدل موجود از شهرسازی بوده و حاصل معماری غربی بوده است چیزی جز سلب آرامش نیست برای مثال معماری شهر تهران بصورتی بوده که اواخر هفته همه درحال فرار از این شهر هستند و میخواهند از آن خارج شوند تا قدری نفس بکشند و حاصل این فرار، ترافیک گسترده اواخر هفته تهران است. این موارد را باید تحلیل کرد و نباید به راحتی از آن عبور کرد.
جهتگیری دوم، این است که چون انقلاب ما جایگزینی برای سیستم منحط تمدن غرب ارائه کرد لذا باید آن جایگزین را معرفی کنیم، نباید اتکاء به خبرهای متعارف صرف کرد بلکه باید خبرهای علمی و فکری و کارهای مختلفی که در عرصه فکری انجام میشود را معرفی و ارائه کرد. باید از مراکز علمی و دینی و دستاوردها و کارهای آنها گزارش تهیه کرد.
برای فهم مشکلات فرهنگی غرب باید در لایههای زیرین زندگی آنها ورود کرد/ در عربستان حتی یک شاعر هم وجود ندارد
مثال بعدی، کشور عربستان است که وضع فرهنگی بسیار بدی دارد. یکی از اشخاص مصری چند وقت پیش مصاحبهای کرد و نقدی از وضع عربستان ارائه داد و برای مثال در آن نقد میگفت در عربستان حتی یک شاعر هم وجود ندارد، حتی یک عالم لغت عربی هم در کل تاریخ عربستان وجود نداشته است. این وضعیت را حکام عربستان برای آن کشور ایجاد کردهاند باید در اینگونه عرصهها خیلی کار کرد. این مسائل در اروپا و آمریکا بسیار بدتر است. اگر کسی به لایههای زیرین آمریکا و اروپا ورود کند، مسائل مخرب آن جامعه را میتواند درک کند، وضعیتهای فاجعهای مثل قتل کودکان توسط والدین، بحران خانواده، وضعیت بهداشت نامناسب افراد، فقر و بیچارگی و ... البته این موارد و آسیبها به دلیل حاکمیت مخرب و بد در اروپا و آمریکاست وگرنه آنها هم مخلوقات خداوند هستند.
نکته بعدی این است که ما باید عادات خوب جامعه خودمان را در عرصه رسانه معرفی کنیم. متاسفانه این روزها عادت بدی در میان جمعها و تجمعهای ما دیده شده است که البته تحت تاثیر رسانههای غربی است و آن عبارت است از اینکه هر وقت کنار همدیگر مینشینیم در مورد عادات بد همدیگر و نهادها و ... صحبت میکنیم حال آنکه از عادات و خلقیات بسیار خوبمان غافل هستیم. من در استانهای مختلفی که بودم و مستقیما با مشکلات مردم درگیر بودم از رفتارهای مثبت اخلاقی مردم خودمان بسیار خاطره دارم.
برای مثال شب قدر ماه رمضان وقتی که در اراک بودم ساعت 2 بعد از نصف شب بود که داشتیم از جایی عبور میکردیم خیابانها پر از جمعیت جوان بود که در حال رفتن به مراسمهای مختلف عزاداری بودند، من با دیدن این صحنه به دوستم که همراهم بود گفتم که این، جامعه ماست که به جای اینکه بروند و بخوابند از خوابشان زدهاند و همگی سیاهپوش برای عزاداری بیرون آمدهاند اینها پدیدههای مثبت و عمیق و ریشهای جامعه ماست که باید تحلیلشان کنیم و بگوییم که چرا چنین است و اگر چنین است آیا میتواند بهتر از این بشود یا خیر و اگر میتواند باید چگونه بهتر شود.
گفتنی است مشروح گفتوگوی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» با آیتالله اراکی متعاقبا منتشر میشود.
انتهای پیام/