ساحلی در ایران که گردشگری آبی خاصی برای بانوان دارد
گردشگری آبی به هر نوع فعالیت تفریحی و گردشی گفته میشود که با هدف ورزش و سرگرمی که با آب مرتبط است انجام میپذیرد، اگر بخواهیم بهصورت دقیقتر انواع گردشگری آب را تعریف کنیم باید بگوییم فعالیتهایی که در بالا، در سطح و زیر سطح آب صورت میپذیرد.
بهگزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، گردشگری آبی به هر نوع فعالیت تفریحی و گردشی گفته میشود که با هدف ورزش و سرگرمی که با آب مرتبط است انجام میپذیرد، اگر بخواهیم بهصورت دقیقتر انواع گردشگری آب را تعریف کنیم باید بگوییم فعالیتهایی که در بالا، در سطح و زیر سطح آب صورت میپذیرد.
کشور ما ایران در این زمینه فرصتی طلایی در اختیار دارد. در چند سال اخیر خصوصاً در سواحل خلیج فارس و مکران به این مهم پرداخته شده است.
از دیرباز سواحل خلیج فارس و خصوصاً جزایر ایرانی خلیج فارس مثل قشم و کیش یکی از مقاصد محبوب گردشگری بوده است. از طرف دیگر در سالهای اخیر در طرحهای توسعه صنعت گردشگری در استان سیستان و بلوچستان و سواحل مکران اقدامات خوبی صورت گرفته که موجب رونق گردشگری در این منطقه نیز شده است.
شاید شکل ساده و سنتی گردشگری دریایی همان باشد که هرساله بسیاری از ما ایرانیان انجام میدهیم: سفر به سواحل دریا، اقامت در نزدیکی دریا و شنا و تفریح در آنجا. در فصول گرم سال شمال را انتخاب میکنیم و در فصول سردتر به سواحل داغ جنوب میرویم.
البته در سالهای اخیر اشکال مختلف دیگری از گردشگری دریایی بهوجود آمده است. ورزشهای آبی ازجمله اشکال جدید گردشگری آب است که این روزها در سواحل خزر و جزایر خلیج فارس مشتریان بسیاری پیدا کرده است؛ بهطور مثال در جزیره قشم و کیش در خلیج فارس آموزش غواصی و پاراگلایدر رونق گرفته است. همچنین غواصی در جزایر کیش و قشم از محبوبیت زیادی برخوردار است؛ برای مثال، یکی از برگهای برنده جزیره کیش در غواصی، مرجانی بودن سواحل آن است، زیرا در سواحل مرجانی آبِ زلال امکان مشاهده بهتر موجودات دریایی را به غواصان میدهد، بنابراین میتوان با تدارک امکانات مناسب، تبلیغات بجا و البته با قیمت معقول، لحظات خوشی برای گردشگران این مناطق رقم زد.
با توجه به آمارها بین 5میلیون تا 7میلیون غواص در دنیا فعالانه به این رشته میپردازند. ورزشهای آبی در اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیستویکم محبوبیت یافت. معروفترین اشکال این دسته ورزشها استفاده از قایقهای سرعتی، جتاسکی و جتبوت، موتورسیکلتهای آبی، اسکوترهای آبی و پاراگلایدرهای آبی بوده است. در سالهای اخیر بههمت سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری امکانات خوب ورزشی و تفریحی در این مناطق ساحلی فراهم آمده و این ورزشها در سواحل دریای خزر و نیز در سواحل خلیج فارس در جنوب کشور خواهان زیادی پیدا کرده است.
چابهار، نگین انگشتر مکران
در سالهای اخیر با توجه ویژه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در سواحل مکران، خصوصاً در منطقه آزاد چابهار، امکانات خوبی برای ورزشها و تفریحات دریایی پدید آمده است.
خوشبختانه با توجه به کیفیت ساحل در منطقه مکران و ویژگیهای فیزیکی، چشمانداز ظاهری ساحل و همچنین وجود امنیت بالا برای گردشگران، این منطقه ظرفیتهای فراوانی برای توسعه گردشگری دارد. البته در این میان نیاز به ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه گردشگری دریایی است؛ برای نمونه، ایجاد جادهها و سهولت دسترس گردشگران برای گذران اوقات فراغت و فراهم آوردن امکاناتی برای پیادهروی در سواحل میتواند این منطقه را پُررونق کند. با توجه به ظرفیتهای موجود در سواحل مکران، خصوصاً در شهر چابهار، میتوان مجموعهای از فعالیتهای گردشگری تفریحی مانند غواصی، سفرهای دریایی، تأسیسات اقامتگاهی، رستورانها و بازار کسبوکار و خردهفروشی تأسیس کرد.
شهرستان چابهار دارای جاذبههای متنوع تاریخی، ژئوتوریستی، فرهنگی، روستایی، ساحلی و... است. تاکنون از این قابلیتها برای ایجاد اشتغال، درآمد، افزایش سطح آگاهی مردم، افزایش سطح مبادله فرهنگی و... استفاده بهینه نشده است، ازاینرو، برنامهریزی و مدیریت توسعه گردشگری برای جذب گردشگران داخلی و خارجی لازم بهنظر میرسد.
خوشبختانه چابهار در سالهای اخیر توسعه خوبی پیدا کرده. تبدیل آن به منطقه آزاد تجاری و یکی از مراکز ترانزیت دریایی کشور مطلوب ارزیابی میشود. البته لازم است برای توسعه انواع گردشگری ازجمله ژئوتوریسم، گردشگری تاریخی، گردشگری روستایی، گردشگری ورزشی و... برنامهریزی شود. اگر این اقدامات صورت بگیرد، چابهار میتواند به قطب بینالمللی گردشگری در جنوبشرق ایران تبدیل شود.
کیش، فرصتی زنانه برای گردش
گردش و تفریح در سواحل زیبا و دریای مواج یکی از مرسومترین اشکال گردشگری در جهان است. درواقع از سالهای دور گردشگری معطوف به دریا و ساحل و آفتاب همواره موردتوجه تودههای گردشگر بوده است، در این بین با توجه به فرهنگ ایرانیاسلامی در جامعه ما، زنان بهعنوان نیمی از جامعه باید متناسب با فرهنگ اجتماعی ایران امکانات ویژهای برای بهره بردن از این بخش از گردشگری داشته باشند. این روزها جزیره کیش با عرضه این امکانات خاص به زنان جایگاه ویژهای در گردشگری زنانه یافته است.
نکته مهمی که جزیره کیش را برای گردشگران زن جذابتر میکند این است که امکانات تفریحی ورزشی مخصوص زنان است. در جزیره کیش کلاسهای مختلف ورزشی مثل پاتیناژ، ایروبیک، پیلاتس و یوگا مخصوص بانوان برگزار میشود. کنار اینها دوچرخهسواری و موتورسواری در پیستهای مخصوص هم از ورزشهای پرطرفدار و دوستداشتنی برای زنان ایرانی است.
در جزیره کیش فضای امن و استاندارد، فرصت استفاده از این ورزشها را برای زنان ایرانی در سنین مختلف فراهم کرده است. رالی خانواده و استفاده از کشتیهای تفریحی و قایقهای کفشیشهای، سافاری (ماشینسواری در بیابان و کویر) و تورهای سوارکاری این فرصت را برای همه اعضای خانواده و بهخصوص زنان فراهم میکند. همه اینها را بگذارید کنار بازار و پاساژهای مختلف که امکان خرید کردن را هم برای آنان در کیش فراهم میکند، ازاینروست که کیش، نهتنها مروارید خلیج فارس، که یک مقصد گردشگری رؤیایی برای زنان محسوب میشود.
کشتیهای کروز در راه خلیج فارس
یکی دیگر از شاخههای گردشگری دریایی که این روزها در جهان طرفدار فراوانی پیدا کرده است سفر با کشتیهای کروز تفریحی است. خوشبختانه در ماههای اخیر بههمت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این امکان برای ایران هم فراهم شده تا کشتیهای کروز گردشگری به آبها و سواحل ایران هم بیایند.
در همین زمینه کامبیز مشتاقگوهری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان، از رایزنی برای قرار گرفتن ایران در مسیر کشتیهای کروز خبر داد و گفت: «با وزرای گردشگری سنگاپور و اندونزی مذاکرات اولیهای برای راهاندازی مسیر کروز بین جزایر خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند صورت گرفته که طبق تفاهم اولیه قرار شده این طرح در اجلاس وزرای گردشگری کشورهای آسیا و اقیانوسیه که سال آینده در ایران برگزار میشود مصوب شود».
در واقع حضور کشتیهای کروز در آبهای خلیج فارس ایران این فرصت را فراهم میکند که تورهای ترکیبی برای گردشگران بین این کشورها برپا شود. بسیاری از مسافران اروپایی کشتیهای کروز همواره میخواستند در سفرهای دریایی بتوانند از ایران و جاذبههای آن نیز دیدن کنند.
با توجه به ظرفیت بنادر چابهار و دسترس به آبهای آزاد، توسعه گردشگری دریایی با راهاندازی خط دریایی کروز بین کیش و چابهار در اولویت برنامههای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار دارد.
یکی از برنامههای این کشتی تفریحی، گردش در آبهای خلیج فارس و جزایر آن بوده که سعی میشود بهسمت سواحل عمان و چابهار نیز هدایت شود.
توسعه گردشگری دریایی و راهاندازی مسیر کشتیهای کروز در آبهای ایران، نهتنها در اولویت برنامههای سیستان و بلوچستان بهواسطه دسترسی به آبهای آزاد و خلیج فارس است، بلکه رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز این موضوع را با حساسیت ویژهای پیگیری میکند که نشاندهنده عزم جدی سازمان برای رسیدن به توسعه گردشگری دریایی است.
انتهای پیام/*