از پایش دولت‌های آسیای مرکزی تا داعش بین‌المللی

از پایش دولت‌های آسیای مرکزی تا داعش بین‌المللی

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی معتقد است که تجربه دولت‌های آسیای مرکزی برای مبارزه با افراط‌گرایی و تروریسم در گذشته موجب گسترش اقدامات کنترلی آنها شده که تا امروز از نفوذ داعش جلوگیری کرده است.

«حمیدرضا عزیزی» کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار بین‌الملل تسنیم، با توجه به ظهور فعالیت‌های داعش در آسیای جنوب شرقی و عدم شروع اقدامات تروریستی آنها در منطقه آسیای مرکزی تا زمان حاضر، گفت: شرایط متفاوت حکومت در آسیای مرکزی موجب شده که تا این لحظه خطر تروریستی بزرگی این منطقه را تهدید نکند. در این منطقه به بهانه مبارزه با تروریسم سخت‌گیری‌ها نسبت به گروه‌های اسلام‌گرا گسترش پیدا کرد که بر مبنای آن حتی گروه‌های میانه‌رو هم در شرایط سختی قرار گرفتند.

وی تاکید کرد: این منطقه در رابطه با شروع فعالیت‌های تروریستی و افراط‌گرایانه مستعد است و با این حال تضمینی برای آسیب‌پذیر نبودن کشورهای آسیای مرکزی از ناحیه تروریست‌ها وجود ندارد. همین احساس تهدید موجب شده که کشورهای این منطقه به ویژه ازبکستان و تاجیکستان بیش از سایر دولت‌ها تدابیر گسترده‌ای را جهت ایجاد دیوار دفاعی در برابر نفوذ تروریست‌ها و از بین بردن زمینه‌های شروع اقدامات تروریستی داشته باشند. این احساس خطر آنها در شرایط آماده‌تری نسبت به مناطق دیگری مانند اروپا قرار داده است.

عزیزی با بیان اینکه خطر بالقوه تروریستی در کمین آسیای مرکزی است، خاطر نشان کرد: به دلیل سخت‌گیری‌های حکومت‌های این منطقه، بیشتر گروه‌های افراطی از اقدامات آشکار به فعالیت‌های زیرزمینی روی آوردند که با ظهور و حضور داعش در خاورمیانه، بسیاری از آنها از آسیای مرکزی به کشورهایی مانند سوریه و عراق رفتند تا به گروه تروریستی داعش بپیوندند.

با گذشت زمان و شکست سنگین آنها از جبهه مقاومت و ارتش روسیه به تدریج بسیاری از این نیروها پراکنده شدند و بسیاری قصد بازگشت به کشورهای خود در منطقه را داشتند، اما به دلیل تدابیر کشورهای آسیای مرکزی و روسیه نتوانستند به آسیای مرکزی نفوذ پیدا کنند کما اینکه وقوع حوادث تروریستی در شهرهایی مانند سن پترزبورگ روسیه و استکهلم سوئد نشان داد که این تروریست‌ها به صورت بالقوه فعال هستند و هر لحظه ممکن است در منطقه آسیای مرکزی آتش حوادث تروریستی را شعله ور کنند.

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی با توجه به عوامل داخلی و خارجی برای مقابله با خطر تروریستی در آسیای مرکزی تا زمان کنونی، بیان کرد: همانطور که گفته شد یک عامل داخلی تجربه دولت‌های آسیای مرکزی برای مقابله با این خطر است. شرایط بعد از فروپاشی شوروی آنها را در موقعیت تازه‌ای از نزاع و درگیری قرار داد، این تجربه باعث شد تا دولت‌های آسیای مرکزی به کنترل بیشتر فعالیت‌ها، ایجاد امنیت گسترده‌تر و در مجموع تثبیت دولت و وجود محیط امن‌تر در جامعه بپردازند.

وی ادامه داد: عوامل بین‌المللی جهت مقابله با اقدامات تروریستی به اتحاد کشورهای آسیای مرکزی برای مبارزه با اینگونه فعالیت‌ها و درک مشترک آنها باز می‌گردد، حتی سازمان پیمان امینت جمعی که بیشتر به مناسبات دوجانبه روسیه با هریک از کشورهای منطقه مربوط است نیز در افزایش توانایی این دولت‌ها برای مقابله با تهدیدات بسیار مؤثر بوده است.

عزیزی با اشاره به اهمیت دو کشور چین و روسیه در راستای تقویت نیروی مبارزه با تروریسم در آسیای مرکزی، گفت: اقدامات این دو کشور چه در قالب سازمان همکاری شانگهای که اساس کار خود را مبارزه با تروریسم، افراط‌گرایی و تجزیه طلبی قرار داده و چه فعالیت‌های دیگر آنها برای مقابله با نفوذ داعش و شروع کارهای تروریستی بسیار مؤثر بوده است.

کارشناس مسائل اوراسیای مرکزی در ادامه توضیح داد: مسکو امنیت در آسیای مرکزی را به مثابه امنبت در کشور خود تلقی می‌کند و این مورد در تدبیرهای امنیتی و نظامی فدراسیون روسیه به صورت مشخص تاکید شده است. برای چین تهدید گسترده  شروع اقدامات تروریستی در منطقه و تاثیر مستقیم آن برای آغاز فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه در منطقه غربی این کشور یعنی سین کیانگ (اویغور) وجود دارد؛ بنابراین گسترش دامنه تروریستی به آسیای مرکزی ارتباط مستقیمی با امنیت در روسیه و چین دارد و این کشورها را بر آن می‌دارد تا بیشترین تصمیمات برای جلوگیری از ظهور و گسترش چنین خطری را داشته باشند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان