"تنها بیمارستان" چابهار روزگار خوبی ندارد/ احداث بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی چابهار در "دستاندازِ مسئولان"
تنها بیمارستان چابهار در حالی با ۱۵۸ تخت باید پاسخگوی حدود ۹۶۰ هزار نفر جمعیت منطقه باشد که خود مشکلات فراوانی دارد و احداث بیمارستان جدید این شهر نیز ۶ ماه است که با کارشکنیهای گسترده، در دستانداز مسئولان گیر افتاده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، هر چند بندر چابهار یکی از کریدورهای بینالمللی مهم به شمار میرود و مورد توجه سرمایهگذاران و هیئتهای اقتصادی بسیاری از کشورهای جهان است، اما همچنان در برخی موارد از ابتداییترین شاخصها محروم است که بیشک این امر زینده چابهار به عنوان شهرستانی با این درجه از اهمیت ملی و بینالمللی نیست.
شهر 260 هزار نفری چابهار از نظر شاخصهای درمانی روزگار خوبی ندارد؛ براساس آمارهای رسمی در کشور به ازای هر 1000 نفر به طور میانگین 1.7 تخت بیمارستانی وجود دارد و این در حالی است که این شاخص در چابهار به ازای هر 1000 نفر 0.5 تخت است.
تنها بیمارستان چابهار روزگار خوبی ندارد
بیمارستان 158 تختخوابی امام علی(ع) چابهار به عنوان تنها بیمارستان این شهر با وجود آنکه با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکند، باید علاوه بر خدماترسانی به چابهاریها، پاسخگوی جمعیت بالغ بر 700 هزار نفری شهرستانهای همجوار چون نیکشهر، سرباز، قصرقند و جاسک نیز باشد.
یکی از مهمترین مشکلات درمانگاه تامین اجتماعی امام علی(ع) که حالا با توسعه فضاهای درمانی خود به بیمارستان 158 تختخوابی تبدیل شده، جانمایی نادرست آن است، چرا که این بیمارستان در کنار دریا ساخته شده و با ترس سونامی و تخریب روزگار میگذارند. این خطر تا جایی است که چند سال پیش با وقوع طوفان در دریا و از ترس تخریب بیمارستان، بیماران را خارج کردند و به گفته شاهدان برخی بیماران که وضعیت وخیمی داشتند در روند تخلیه بیمارستان جان خود را از دست دادند.
از جانمایی نادرست و پاسخگویی بیش از ظرفیت تنها بیمارستان چابهار که بگذریم، این بیمارستان 158 تختخوابی با کمبود پزشک اورژانس، عدم تفکیک برخی بخشها و حتی وضعیت نامناسب سردخانه نیز مواجه است.
یکی از شهروندان و مراجعین به بیمارستان در این رابطه گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: چندی پیش عدم تفکیک بخش جراحی زنان و بخش زایشگاه موجب شد تا برخی مجروحان حوادث رانندگی با مادران تازه فارغ شده هم اتاق شوند و نگرانی همراهان و پزشکان برای انتقال بیماری از دیگر بیماران به مادران و نوزادان افزایش یابد.
کمبود پزشک اورژانس و خرابی برخی دستگاهها نیز بیمارستان امام علی(ع) را به محل انتظارهای طولانی و طاقتفرسا برای بیمارانی تبدیل کرده که از فاصلههای دور 120 تا 700 کیلومتری برای درمان به چابهار میآیند.
همراه یکی از بیماران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به فرسودگی دستگاههای درمانی بیمارستان، میگوید: بیمار تصادفی را به بیمارستان منتقل کردیم که پزشک بعد از معاینه اولیه گفت به دلیل خرابی دستگاه "سی.تی.اسکن" و احتمال خونریزی داخلی باید او را به زاهدان منتقل کنیم و ما نیز برای انجام سی.تی.اسکن مجبور شدیم فاصله 720 کیلومتری چابهار- زاهدان را با اتوبوس طی کنیم.
البته از زندهها که بگذریم، مردهها نیز در سردخانه این بیمارستان با مشکلاتی چون فضای نامناسب و انتظار طولانی روبهرو هستند که از این مشکلات عبور میکنیم چرا که اولویت با انسانهایی است که همچنان در قید حیات و نیازمند رسیدگی جدی هستند.
البته در سالهای اخیر بیش از 9 هزار مترمربع به فضای درمانی بیمارستان امام علی(ع) اضافه شده و بخشهای سی تی اسکن، آی.سی.یو (بزرگترین آی.سی.یو جنوب شرق کشور)، ام آر آی و سوانح و سوختگی در این بیمارستان به بهرهبرداری رسیده و به گفته رئیس مرکز بهداشت شهرستان بخشهای غربالگری سرطان و کلینیک ویژه این بیمارستان نیز با پیشرفت فیزیکی 85 درصد به زودی به بهرهبرداری میرسد که البته به اعتراف مسئولان برای پاسخگویی به این حجم از مراجعان و برای رسیدن به شاخصهای درمانی مناسب افتتاح بیمارستانی جدید با 540 تخت ضروری است.
نیاز جدی چابهار به ساخت بیمارستان جدید
وزیر بهداشت در جریان سفری که سوم دیماه 94 به چابهار داشت در جمع خبرنگاران گفته بود: ساخت بیمارستان جدید 540 تختخوابی با تجهیزات کامل در شهرستان چابهار یکی از ضروریات مهم است تا مردم جنوب سیستان و بلوچستان بتوانند از خدمات شایسته بهداشتی و درمانی استفاده کنند.
یک سال پس از این گفته، احمدعلی موهبتی فرماندار وقت چابهار در گفتوگو با تسنیم از سفر وزیر بهداشت در آذرماه 95 به چابهار خبر داد و گفت: در این سفر قاضیزاده هاشمی کلنگ احداث بیمارستان 540 تختخوابی چابهار را به زمین خواهد زد.
آذر 95 اما اثری از وزیر بهداشت در چابهار دیده نشد؛ پس از پیگیریهای خبرنگار ما معلوم شد مسئولان بر سر زمین محل احداث این بیمارستان به توافق نرسیدهاند، البته وزیر بهداشت در جریان سفر 2 سال پیش خود از زمین در نظر گرفته شده برای احداث این بیمارستان نیز بازدید کرده بود.
"نبود زمین" بهانه به تاخیر افتادن 6 ماهه احداث بیمارستان جدید
بعدها مشخص شد زمینی که به بیمارستان جدید اختصاص یافته مانند مکان بیمارستان امام علی(ع) در جای مناسبی از شهر واقع نیست و مسئولان درمانی برای احداث بیمارستان جدید به زمینهای منطقه آزاد چابهار چشم دوختهاند و بر سر سند این زمین با مدیران منطقه آزاد به مشکل برخوردهاند.
معاون فنی و زیربنایی منطقه آزاد چابهار در این رابطه در گفتگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: پس از درخواست مسئولان درمانی از منطقه آزاد چابهار، 15 هکتار زمین در پیکره کارگاهی منطقه آزاد چابهار که بهترین نقطه منطقه و مشرف به شهر است برای احداث بیمارستان اختصاص پیدا کرد.
حمیدالله بلیدهای ادامه داد: راههای دسترسی و زیرساختهای این زمین برای کلنگزنی و آغاز عملیات اجرایی آماده شده بود که مسئولان درمانی سند را بهانه کردند.
به گفته معاون زیربنایی سازمان منطقه آزاد چابهار، طبق قانون در محدوه منطقه آزاد از همان ابتدا سند داده نمیشود بلکه ابتدا قرارداد تنظیم شده و سپس پروانه ساخت و ساز از سوی سازمان منطقه آزاد صادر میشود و پس از پایان کار سند ساختمان طبق مراحل قانونی به سازنده اهدا میشود.
شهردار سابق چابهار سند را بهانه میداند و میافزاید: درسالهایی که شهردار بودم هیچ کدام از ساختمانهای بهداشتی و درمانی که در شهر ساخته میشدند از همان ابتدا سند نداشتند.
البته معاون فنی و زیربنایی منطقه آزاد چابهار ضمن اعلام آمادگی منطقه آزاد را برای اهدای رایگان این زمین برای ساخت بیمارستان 540 تختخوابی، گفت: اگر مسئولان درمانی شهرستان تفاهمنامه اولیه را با ما امضا کنند، آمادگی داریم پس تصویب در هیئت مدیره این زمین را به صورت رایگان برای احداث بیمارستان جدید اهدا کنیم.
مسئولان توپ را در زمین یکدیگر میاندازند
امام جمعه چابهار نیز در گفتوگو با تسنیم با اشاره به کارشکنی در روند احداث بیمارستان جدید، میگوید: به مدیرانی که در این کار هستند خوشبین نیستم چرا که منافع شخصی و قومی را ارجحتر از دلسوزی برای مردم میدانند.
حجتالاسلام والمسلمین موسوی با اشاره به آمادگی کامل قرارگاه خاتم(ص) برای احداث بیمارستان جدید، میافزاید: قرارگاه چندین بار آمادگی خود را اعلام کرده و حتی تامین اعتبار اولیه آن را نیز تقبل کرده ولی گویا مسئولان نمیتوانند مشکلات خود را حل کنند.
تاکنون احداث بیمارستان جدید چابهار بیش از 6 ماه است در دستانداز مسئولان گیر افتاده و کسی نمیداند دقیقاً توپ در زمین چه کسی است؛ از طرفی مسئولان درمانی با انتخاب پیمانکار و تخصیص بودجه لازم اعلام آمادگی میکنند و از طرفی دیگر متولیان زمین خود را آماده کردهاند و همچنان معلوم نیست مشکل اصلی کار در کجاست؟
گزارش از سیدامیرحسین عظیمی
انتهای پیام/