آتامبایف: وجود پایگاه نظامی آمریکا برای قرقیزستان خطرناک است

آتامبایف: وجود پایگاه نظامی آمریکا برای قرقیزستان خطرناک است

رئیس جمهوری قرقیزستان گفت: برخی کشورها به خاطر وجود پایگاه نظامی آمریکا در خاک این کشور، بیشکک را تهدید به حمله موشکی کرده‌اند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه اینترنتی «گازیتا.رو» نوشته است: "المازبیگ آتامبایف" رئیس جمهوری قرقیزستان اعلام کرده که استقرار پایگاه نظامی-هوایی آمریکا در خاک این کشور تهدیدی جدی برای امنیت قرقیزستان است، برای اینکه بخاطر حضور نظامیان آمریکایی «برخی کشورها» نسبت به امکان حمله موشکی به هواپیماهای آمریکایی در خاک این جمهوری هشدار داده‌اند.

آتامبایف در کنفرانس بین المللی «چولپان آته» گفت: «بیشکک بخاطر استقرار پایگاه نظامی آمریکا در معرض حملات هوایی قرار گرفته است. من نمی خواهم فاش کنم که کدام کشورها به ما هشدار داده اند که حاضر هستند در صورت ضرورت به پایگاه هوایی آمریکا در خاک قرقیزستان و یا هواپیماهای آمریکایی در آسمان ما حمله موشکی کنند. آنها آشکارا تهدید کرده اند که اگر لازم شود به سمت هواپیماهای آمریکایی موشک شلیک می کنند و این مردم قرقیزستان هستند که در این بین آسیب خواهند دید.»

استفاده آمریکا از پایگاه «ماناس» به سال 2001 بازمی‌گردد

پایگاه نظامی آمریکایی که آتامبایف از آن صحبت کرده است در سال 2001 و در فرودگاه بین المللی «ماناس» ایجاد شد که در فاصله حدود 20 کیلومتری از بیشکک، پایتخت قرقیزستان قرار دارد. این پایگاه عرصه اصلی عملیاتی آمریکا برای حملات هوایی به افغانستان در سال 2001 بود. بغیر از آمریکایی ها، هواپیماهای نظامی فرانسوی و اسپانیایی و سایر کشورهای ائتلاف بین المللی ضدتروریستی هم از این فرودگاه استفاده می کردند.

بر اساس توافقات صورت گرفته بین مقامات واشنگتن و بیشکک، اجاره بهای این فرودگاه 2 میلیون دلار در سال بود. در سال نخست فعالانه از  پایگاه «ماناس» استفاده میشد و بیش از 35 هزار نیروی نظامی در آنجا مستقر بودند، ولی در سال 2003 این نیروها تا یک هزار نظامی و 20 هواپیما کاهش یافت. در سال 2005 تقریبا تمامی نیروهای نظامی به آمریکا بازگشته بودند. ولی وجود این پایگاه برای مقامات واشنگتن اهمیت راهبردی داشت و آنها قصد نداشتند از داشتن آن صرف نظر کنند.

در سال 2006 مقامات بیشکک تلاش کردند تا اجاره بهای این پایگاه را افزایش دهند و در نهایت طرفین توافق کردند که آمریکا سالانه معادل 60 میلیون دلار به دولت قرقیزستان کمک مالی کند و این مبلغ به اجاره بهای پایگاه ماناس افزوده شود. البته قرقیزستان در آن سال مبلغی معادل 110 میلیون دلار برای توسعه این فرودگاه کمک مالی دریافت کرد و در سال 2007 نیز 150 میلیون دلار بدست آورد.

دیدگاه بیشکک در مورد پایگاه «ماناس» به مسکو نزدیک شد

در سال 2009 زمانی که "قربان بیگ باقی اف" همچنان رئیس جمهوری قرقیزستان بود، در کنفرانس مطبوعاتی در مسکو اعلام کرد که پایگاه نظامی آمریکا در خاک این کشور تعطیل خواهد شد. ولی با این وجود «ماناس» همچنان در اختیار آمریکا قرار داشت و در سال 2012 هزاران نظامی آمریکایی در آنجا مستقر شدند. در نوامبر سال 2013 دولت قرقیزستان طی یادداشتی از آمریکا خواست تا نظامیان خود را تا سال 2014 از این فرودگاه خارج سازد. این درخواست مستقیما به خروج نیروهای نظامی آمریکا از خاک افغانستان مربوط میشد.

در سال 2014 وزرای دفاع روسیه و قرقیزستان طرح همکاریهای دوجانبه ای را امضاء کردند و بعد از آن المازبیگ آتامبایف، رئیس جمهوری جدید قرقیزستان دستوری مبنی بر خارج شدن از توافقنامه دوجانبه با آمریکا در مورد استفاده از پایگاه نظامی ماناس را امضاء کرد. البته وی در تاریخ 24 جولای سال 2017 (روز گذشته) دلیل این تصمیم خود را اینگونه تشریح کرد: «برای روسیه و چین بسیار اهمیت دارد که قرقیزستان در آرامش و صلح بسر ببرد، ولی ظاهرا برای برخی کشورها مسئله اینچنین نیست. من هیچ احساس گرمی نسبت به سیاستی که وزارت امور خارجه آمریکا در قبال جمهوری قرقیزستان اجرا می کند، ندارم.»

بقیه اظهارات آتامیایف در ابتدای متن آورده شده که حاکی از نارضایتی وی از ادامه حضور پایگاه نظامی آمریکا و خطر آن برای امنیت این جمهوری است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان