اجرای طرح "راهی به آسمان" در سیستان و بلوچستان/ خیرانی که به کمک معلولان محرومترین استان کشور میشتابند
سیستان و بلوچستان از ۱۲ تا ۲۳ شهریورماه میزبان موسسه توانبخشی "ولیعصر(عج)" است که با هدف حمایت از معلولان سراسر کشور با اجرای طرح "راهی به آسمان" وسایل کمک توانبخشی و کمک آموزشی رایگان به کودکان معلول جسمی شدید ۳ تا ۱۴ ساله اهدا میکند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از زاهدان، سیستان و بلوچستان از 12 تا 23 شهریورماه میزبان موسسه توانبخشی "ولیعصر(عج)" است که با هدف حمایت از معلولان سراسر کشور با اجرای طرح "راهی به آسمان" وسایل کمک توانبخشی و کمک آموزشی رایگان به کودکان معلول جسمی شدید 3 تا 14 ساله اهدا میکند.
طرح "راهی به آسمان" با همکاری سازمان بهزیستی سیستان و بلوچستان برگزار میشود و قرار است در قالب این طرح بیش از 900 نفر از کودکان معلول جسمی استان که واجد شرایط دریافت وسایل کمک توانبخشی و کمک آموزشی شناخته شدهاند، به صورت رایگان از این وسایل برخوردار شوند.
بمانعلی مردانی در این رابطه در گفتوگو با تسنیم با ارائه توضیحاتی از روند تاسیس موسسه توانبخشی "ولیعصر(عج)" و زمینههای فعالیت آن، اظهار داشت: مؤسسه توانبخشی ولیعصر(عج)، مؤسسهای غیردولتی است که بیش از 2 دهه در زمینههای کلینیکی، آموزشی و توانبخشی اجتماعی برای کودکان و بزرگسالان استثنایی فعالیت میکند و طرح "راهی به آسمان" حاصل همین تجربه چندین ساله با معلولان است.
معاون توانبخشی موسسه ولیعصر(عج)، در مورد مشکلاتی که خانوادههای دارای فرزند معلول با آن دست به گریبان هستند، گفت: در پروسه توانبخشی کودکانی که فلج مغزی یا معلول جسمی شدید هستند، تأمین سلامت جسمی و روانی خانواده وی بسیار اهمیت دارد، چرا که زندگی یک روز عادی مادر و پدر این کودکان سرشار از مشکلات متعدد است.
وی ادامه داد: مادر باید برای هر جا به جایی فرزندش را در آغوش بگیرد و هر چه سن کودک بالاتر میرود وزن او نیز بیشتر میشود و فشارهای جسمی زیادی به این مادران وارد میشود به طوری که بسیاری از آنها در اوج جوانی متحمل دردهای مزمنی در کمر، زانو، دستها و پاهای خود هستند. حتی حمام کردن این کودکان نیز سرشار از مشکل است. بسته به شدت ضایعه بسیاری از این کودکان تعادل جسمی مناسب ندارند و هر لحظه امکان افتادن آنها وجود دارد و همین مشکلات حمام را به یک کابوس برای آن ها بدل کرده است.
مردانی بیان کرد: این والدین مجبور هستند بیشتر اوقات خود را در خانه بگذرانند. مشکلات حمل و جابجایی این بچهها، یک پیادهروی خانگی به همراه فرزند دلبندشان را برای آنها به یک رویا تبدیل کرده چه برسد به مهمانی و گردش؛ علاوه بر این بسیاری از والدین از نحوه صحیح خواباندن، غذا دادن، حرکت دادن کودک فلج مغزی یا دارای ضایعه جسمی شدید خود اطلاع ندارند و در بسیاری موارد دیده شده که این عدم آگاهی باعث بروز صدمات شدیدی به کودک میشود. مثلاً ما با موارد زیادی از در رفتگی لگن در این کودکان مواجه هستیم در صورتی که اگر والدین آگاهی داشتند با چند کار ساده میشد جلوی بروز این آسیب را گرفت.
وی در رابطه با میزان اهمیت آگاهی خانوادهها و آموزش در مورد نحوه رفتار با کودکان معلول و رشد و ارتقای آنان، گفت: بسیاری از خانوادهها تصور میکنند تنها مراجعه به مراکز توانبخشی و درمانی برای بهبود مهارتهای جسمی و حرکتی فرزند آنها کافی است، در حالی که بالابردن سطح آگاهی و ارائه آموزشهای مناسب به خانواده و به ویژه پدر و مادر یا کسی که از کودک نگهداری میکند به نحوی که بتوانند حداکثر مشارکت را در فعالیتهای روزمره و مراقبت 24 ساعته داشته باشند، عامل مؤثرتری در ارتقای رشد حرکتی و شناختی کودکان آنهاست.
معاون توانبخشی موسسه ولیعصر(عج) افزود: متأسفانه بسیارند والدینی که کودک معلول خود را سالها به مراکز توانبخشی برده اند اما پیشرفت چندانی در وضعیت کودک حاصل نشده است. پدر و مادر در زمینه توانبخشی نباید تنها به مراکز ارائه خدمات توانبخشی وابسته باشند، بلکه محیط خانه نیز باید طوری باشد تا فعالیتهای توانبخشی در آنجا نیز ادامه یابد؛ مثلاً کودکی که در راه رفتن دچار مشکل است می تواند با استفاده از واکر مخصوص و مناسبسازی محیط در درون خانه تمرین راه رفتن کند و وضعیتش رو به بهبودی برود.
مردانی با اشاره به طرح "راهی به آسمان" ادامه داد: در قالب این طرح در کنار اهدای وسایل کمک توانبخشی مانند "واکر، کالسکه، ویلچر حمام و کرنرسیت مخصوص" علاوه بر آموزش عملی نحوه مراقبت صحیح از کودکان در زمان ارزیابی هر کودک در محل اجرای طرح راهی به آسمان، وسایل کمک آموزشی شامل کتاب "درباره فرزندانمان بیشتر بدانیم، بهتر عمل کنیم" و 3 سی دی آموزشی با عنوان "تغذیه، حمل و جابجایی و خواب" به خانوادهها اهدا می شود.
وی ادامه داد: از جمله اهداف مهم این طرح کمک به استقلال مددجویان در فعالیتهای روزمره زندگی، کمک به روند درمان و کوتاه کردن مسیر آن و افزایش نقش محوری خانواده در روند توانبخشی است و کلیه هزینههای اجرای این طرح توسط مؤسسه توانبخشی ولیعصر(عج) تأمین میشود.
مردانی همچنان به اهدای "کفش، اسپیلنت و کفی" به کودکان واجد شرایط اشاره کرد و گفت: جلوگیری از ایجاد بدشکلی در زانو و مچ پا، تقویت عضلات ضعیف ران و ساق پا را در افرادی که در اثر شلی عضلات قادر به ایستادن و تحمل وزن نیستند و نیز جلوگیری از درد مفاصل زانو و جلوگیری از در رفتگیهای مکرر مچ پا به دلیل بیثباتی از جمله فواید استفاده از این وسایل است.
معاون توانبخشی موسسه ولیعصر(عج) اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که وسایلی که از سوی مؤسسه توانبخشی ولیعصر(عج) در اختیار خانوادههای کودکان معلول جسمی شدید قرار میگیرد علاوه بر قیمتهای سرسامآور که پرداخت آنها از عهده اکثر خانوادهها خارج است، وارداتی بوده و در صورت جستجوی والدین هم اینگونه وسایل در بازار کشور یافت نمیشود.
وی به روند خدماتدهی به خانوادهها در این طرح اشاره کرد و گفت: این روند بسیار ساده است به نحوی که با همکاری بهزیستی هر استان خانوادههای دارای کودک معلول جسمی 3 تا 14 سال از اجرای طرح در شهر محل سکونتشان مطلع میشوند و در سایت مؤسسه ثبتنام میکنند.
مردانی ادامه داد: در روزهایی که کارشناسان مؤسسه در استان مورد نظر مستقر هستند، والدین و کودکان به محل اجرای طرح مراجعه کرده و مورد ارزیابی قرار میگیرند و بر اساس نوع معلولیت و شدت آن وسیله مورد درخواست همانجا به صورت رایگان به کودک داده میشود. در ضمن با استفاده از فیلم و کتابچههای آموزشی که توسط مؤسسه تولید شده والدین آموزشأهای لازم را در مورد چگونگی مراقبت از فرزندشان کسب میکنند.
این طرح از تاریخ 12 تا 17 شهریورماه در شهر زاهدان و 19 تا 23 شهریورماه در شهر چابهار اجرا میشود و قرار است نزدیک به 1000 کودک معلول جسمی شدید 3 تا 14 سال از شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان بر حسب فاصله محل زندگی و برنامه زمانبندی به محل اجرای طرح در یکی از این 2 شهر مراجعه کرده و از خدمات آن بهرهمند شوند.
لازم به ذکر است پیرو فراخوان مؤسسه توانبخشی ولیعصر(عج) و اطلاعرسانی سازمان بهزیستی استان سیستان و بلوچستان در اوایل سال جاری در بازی زمانی اعلام شده، ثبتنام از مددجویان واجد شرایط در سایت مؤسسه انجام شده و در حال حاضر امکان ثبتنام وجود ندارد.
انتهای پیام/