تقسیم استان سیستان و بلوچستان به نفع مردم این منطقه نیست
رحمانیفضلی در پاسخ به سوال نمایندهای درباره تقسیم استان سیستان و بلوچستان گفت: تقسیم استان سیستان و بلوچستان به نفع مردم این منطقه نیست.
به گزارش خبرنگار حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور در صحن علنی مجلس در پاسخ به سوال شهریاری نماینده مردم زاهدان درباره تقسیم استان سیستان و بلوچستان، اظهار داشت: در حال حاضر حدود 15 استان در کشور متقاضی تقسیم استان خود هستند. تقسیمات کشوری با اهداف اعمال حاکمیت موثر دولت بر ابعاد سرزمینی،کمک به تقویت امنیت پایدار، تقویت وحدت ملی و انسجام اجتماعی،کمک به فرآیند توسعه متوازن و پایدار سرزمینی و آمایش منطقهای با مشارکت مردم است صورت میگیرد.
وی با اشاره به تجربههای صورت گرفته در حوزه تقسیمات کشوری افزود: تجربهای که تاکنون داشتیم گویای این است که خیلی از تقسیمات که در کشور به وقوع پیوسته در عمل نتوانسته است مشکلات را برطرف و این اهداف را تقویت کند. رفع مشکلات استانهایی مانند استان سیستان و بلوچستان با علم به اینکه عقب افتادگی مضاعف و انباشتگی شرایط نامطلوب از نظر اقتصادی در آن وجود دارد مستلزم این مسئله است که باید رسیدگیها به آنها بیشتری شود.
وزیر کشور یادآور شد: در کشور با عدم تعادل و توازن در سطح ملی مواجه هستیم. بسیاری از مناطق مرزی ما متأسفانه از چنین وضعیت عقب افتادگی و توسعه نیافتگی رنج میبرند. تقریبا میتوان گفت اکثر مناطق مرزی ما چنین شرایطی دارند در مناطقی که استانهایی با ابعاد بسیار کوچکتر از سیستان و بلوچستان داریم، وضعیت آمار و شاخصهای توسعه یافتگی علیرغم کوچک بودن استان، تشکیلات و ساختار اداری بهتر از سیستان و بلوچستان نیست.
وی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: علت عقب افتادگی و عدم توسعه نیافتگی این مناطق تقسیمات کشوری نیست. علت این مسئله نظام برنامهریزی نامناسبی است که بیش از 70 سال است در کشور وجود دارد . متأسفانه در نظام برنامه متمرکز کلان توجهی به مناطق آنگونه که بتواند فاصلهها و عدم توازن و تعادل را جبران کند، نمیشود. تا زمانی که این عدم توجه به ظرفیتها و پتانسیل برای جهش در این حوزهها رفع نشود، نتیجهای حاصل نخواهد شد.هر چند بخواهیم ساختار را عوض کنیم و تقسیمات کشوری را انجام بدهیم.
وزیر کشور افزود: مسئله بعد نظام بودجهریزی ماست. هر چند در طول انقلاب به دلیل توجه خاص به خدمات رسانی در مناطق محروم در زمینههایی مانند خدمات آب، برق، گاز و تلفن تقریبا از عدالت خوبی برخودار هستیم اما موضوع بالاتر از این است. در نظام بودجهریزی تخصیصها بر مبنای مناطق توسعه نیافته و نامتوازن نیست و سرمایهگذاریهای مناسبی نیز در این مناطق انجام نمیشود.
رحمانیفضلی تاکید کرد: در این دولت بیش از 100 اختیار را به استانها دادیم اما باز هم نظام پولی و بانکی بر مناطق مختلف فعالیت مناسبی نداشته و بیشتر در مراکز متمرکز شدهاند. توزیع اعتبارات به خوبی انجام نمیشود لذا شاهد مشکلاتی در استانهایی همچون سیستان و بلوچستان هستیم. اعتقاد ما این است که تقسیم شدن این استان منجر به افزایش بار مالی به ویژه در شرق کشور میشود آن هم در شرایطی که این مناطق با مسائل امنیتی مواجه است.
وی ادامه داد: تقسیم شدن استان سیستان و بلوچستان به نفع مردم این منطقه نیست. ما به همین دلیل علیرغم افزایش دو برابری بودجه عمومی در طی چند سال گذشته تمامی تلاشمان توجه بیشتر به این استان برای بهبود وضعیتش است. امیدواریم نمایندگان نیز در نظامات برنامهریزی و بودجهای تغییرات اساسی رخ دهند تا شاهد بهبود شرایط باشیم چون در غیر این صورت تقسیمات استانی نتیجهای جز افزایش بار مالی و دگرگونی مسائل امنیتی نخواهد داشت. بنده به عنوان رئیس شورای امنیت این موضوع را در مقطع کنونی به صلاح نمیدانم.
وزیر کشور در ادامه سخنان خود در صحن علنی مجلس پس از توضیحات نماینده سوال کننده ضمن تأیید سخنان شهریاری اظهار داشت: شما بنده را به عنوان وزیر کشور، رئیس شورای امنیت کشور و به عنوان کسی که به امنیت پایدار معتقد هستم میشناسید. به ما اعتماد کنید که نگرانی ما درباره امنیت این استان و استانهای مشابه کمتر از شما نیست هرچند شما نماینده مردم هستید و مسائل را بیشتر از ما لمس میکنید.
وی افزود: ما استانهای کوچکی در کشور داریم، مانند استان ایلام، لرستان، خراسان جنوبی و مابقی استانها که از نظر شاخصها شرایط آنها مطلوبتر از سیستان و بلوچستان نیست. اگر بنا بوده که تقسیمات برای توسعه نقشی تعیین کننده بازی کنند ایلام امروز باید توسعه یافته تر از وضعیت فعلی بود و این مناطق نباید با این مشکلات روبرو میشدند.
وزیر کشور گفت: آنچه که مشکل آفرین این است نظام برنامه ریزی و بودجه ریزی کشور است که ما هر سال به این مسئله تأکید میکنیم چرا تبصره، ماده و یا توصیهای در بودجههای سالانه نیست که حدفاصل عقب افتادگی این استانها تا متوسط توسعه یافتگی کشور ظرف چند سال جبران شود و همه دستگاهها نسبت به آن اقدام کنند. چرا در برنامه ریزیها به این نکته تأکید نمیشود که اختیارات در سطح تصمیم گیریهای منطقهای به نسبت سطح متوسط افزایش یابد.
وی تصریح کرد: چرا نظام مالیاتی و بانکداری ما متوازن و براساس مسائل منطقهای نیست. به عنوان کسی که مسئول امنیت داخل کشور هستم اعلام میکنم ما در استان سیستان و بلوچستان هیچ مسئله امنیتی در داخل نداریم اما دو کشور در جوار مرزهای این استان داریم که به دلیل ضعف در توانایی و کنترل مرزهایشان و ضعف در توانایی مدیریت امنیت داخلی شان مرتب با برخی مسائل و مشکلات در این منطقه مواجه میشویم که بالاترین هزینه را نیز مردم همان منطقه میپردازند و بالاترین قدرت دفاعی ما بردوش همین مردم است.
رحمانیفضلی گفت: مردم محترم بلوچستان با حضور بالایی در بسیج این امنیت را تأمین میکنند، در سیستان مردم عزیز این منطقه در شرایط بسیار نامناسبی کار انجام میدهند. بحث تقسیمات کشوری اگر تصمیم نظام و سیاستهای کلان دولت که دوستان ما در شورای عالی امنیت ملی این مسئله را استفساء کردند و اگر نظر آن هرچه باشد همه قبول میکنیم. اما تجربه ما نشان داده است تا زمانی که در نظام برنامه ریزی بودجه ریزی، عملیاتی، بانک و پولیمان و اداریمان تغییراتی ایجاد نکنیم، همین مسائل وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه استان تهران با همه این سرمایه ها و امکانات دارای مناطقی است که شاخصهای آن پایینتر از سیستان و بلوچستان است، گفت: وجود نظام عدم توازن و تعادل کشور را به توسعه پایدار و هماهنگ نمیرساند.
وزیر کشور در پایان سخنان خود گفت: از نمایندگان مجلس میخواهم بر اینگونه مسائل متمرکز شوند. درباره تقسیم شدن استان سیستان و بلوچستان از مرجع بالاتر یعنی شورای عالی امنیت ملی استفساء گرفته شده و نامه نوشته شده لذا اگر آنها تایید کنند ما به سلسله مراتب بالادستی تن میدهیم و آن را اجرا میکنیم. دلسوزی ما کمتر از شما برای این مناطق نیست.
انتهای پیام/