درددلهای نازککار سنندجی از اوضاع نابهسامان صنایع دستی
تسنیم از توانمندیها و درددلهای نازککار سنندجی که ۴۰ سال سابقه ساخت صنایع دستی دارد، گزارش میدهد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، صنایع دستی به عنوان بخشی از میراث فرهنگی و نمادی از آداب و رسوم و سبک زندگی مردمان هر دیار بوده که از نیاکان آن خطه به جا مانده و همواره مورد توجه است.
استعداد، روحیه خلاق و علاقه صنعتگران به تولید آثار هنری موجب شده که استان کردستان همواره در تولید صنایع دستی موقعیتی ویژه و از شهرتی بینظیر برخوردار باشد.
استان کردستان مهد تولید صنایع دستی متعددی است که برخی از آنها شهرت جهانی دارد و ساخت محصولات چوبی و نازک کاری در شهر سنندج از سابقه طولانی برخوردار است.
خیابان شهدای سنندج سالهاست یکی از مراکز اصلی عرضه محصولات صنایع دستی به خصوص نازککاری روی چوب است، بنابراین برای تهیه گزارش به این خیابان رفته و با یکی از قدیمیترین نازککاران سنندجی به گفتوگو نشستیم.
قدیمیترین نازککار سنندجی: 40 سال است که تخته نرد درست میکنم
«استاد بقا مردوخی» 60 ساله از نازک کاران ماهر سنندجی که 40 سال سابقه ساخت صنایع دستی به خصوص تخته نرد را دارد، در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سنندج اظهار داشت: حدوداً 40 سال پیش پس از یک سال شاگردی نزد «استاد اقبال شباب» وارد این حرفه شدم و شغل نازککاری را برای تأمین مخارج زندگی انتخاب کردم.
وی گفت: بنده در اینجا «کرسی قرآن، عصا، جعبه جواهرات، کیف زنانه، جای دستمال کاغذی، صفحه شطرنج، تخته نرد صفحه شطرنجی و تخته نرد رومیزی» میسازم.
نازک کار سنندجی تصریح کرد: تخته نردهای ساخته شده توسط بنده به دلیل طراحی خاص متفاوت بوده و خیلیها قادر به ساخت آن نیستند.
روند ساخت تخته نرد از زبان "استاد بقا"
وی گفت: برای ساخت تخته نرد از چوب گردو استفاده میشود و روند ساخت به این صورت است که پس از انتخاب چوب مناسب و برش دادن، چوب به قطعات مختلفی براساس ابعاد و اندازه تخته نرد تقسیم و در کنار هم قرار میگیرد و طرح مورد نظر روی آن پیاده میشود و دو طرف تخته به وسیله لولا به هم وصل شده و در پایان ایرادات و نقصهای آن را بر طرف کرده و رنگ میکنیم.
درددلهای "استاد بقا": صنایع دستی در کردستان روز به روز به سمت نابودی پیش میرود
مردوخی افزود: متأسفانه این حرفه به دلیل نبود حمایتها، عدم ترغیب جوانان و نداشتن درآمد روز به روز به سمت نابودی و مُردن پیش میرود.
وی اظهار کرد: به دلیل بالا بودن قیمت تخته نرد مردم توان خرید آن را ندارند و کسب و کار ما از رونق افتاده است اگر بیشتر توجهات در حرفه نازک کاری و ساخت تخته نرد روی صادرات این محصولات متمرکز شود بسیاری از مشکلات حوزه صنایع دستی حل شده و از طرفی هم ارز وارد کشور میشود.
نازک کار سنندجی گفت: اگر مسئولان فکری به حال رونق این حرفه نکنند شاید تا ده سال آینده وجود خارجی نداشته باشد چراکه هر روز بیشتر از روز قبل رو به مردن و افول است.
برخی از همکارانمان به دلیل ضعف مالی این حرفه را جمع کردهاند
وی عنوان کرد: در کشورهای توسعه یافته توجه بیشتری به صنایع دستی شده و از آن حمایت میشود تا این شغل و حرفه همیشه ماندگار بماند اما متأسفانه برخی از همکارانمان به دلیل ضعف مالی این حرفه را جمع کردهاند و مشغول کار دیگری هستند و بیتوجهی به این وضعیت سبب نابودی این حرفه میشود.
اتحادیه صنایع دستی کردستان قولهایی میدهند اما قدمی برایمان برنمیدارند
نازک کار سنندجی خاطر نشان کرد: اتحادیه صنایع دستی کردستان دو سال یکبار برای نظارت میآید و برای حمایت بیشتر از این حرفه قولهایی میدهند اما کاری نمیکنند و قدمی برایمان بر نمیدارند، در واقع دست فروشی کردن درآمدش بهتر از این کار است.
وی گفت: بنده در این سن با داشتن سه فرزند هنوز بیمه نشدهام و آجری از خودم ندارم و با این درآمد ناچیز هر ماه باید اجاره خانه و مغازه را بپردازم.
استقبال مردم کردستان از خرید محصولات صنایع دستی خوب نیست
مردوخی افزود: متأسفانه استقبال مردم برای خرید محصولات صنایع دستی به خصوص تخته نرد به دلیل بالا بودن هزینهها خوب نیست؛ در سالهای گذشته الوار را 20 تومان میخریدم اما اکنون برای یک تخته الوار مبلغی حدود یک میلیون تومان پرداخت میکنم و به دلیل هزینهبردار بودن این شغل سرمایه آنچنانی برای رونق کار ندارم.
دولت به جای واردات محصولات صنایع دستی، از ما حمایت کند
وی اظهار کرد: هم سن و سالهای من اکنون بازنشسته شدهاند، باید بنده در این سن کارگاهی داشته باشم تا برای جوانان اشتغال ایجاد کنم نه با قلب عمل کرده در معرض گرد و خاک قرار بگیرم و از سر اجبار کار کنم.
وی گفت: باید دولت به جای واردات محصولات صنایع دستی از ما حمایت کند و دست ما را بگیرد تا ما هم دیگران را یاری کنیم و مانع رو به افول رفتن این حرفه شویم.
انتهای پیام/