احداث پتروشیمی بویراحمد رود بشار و محیط زیست کمنظیر مارگون را تهدید میکند
دبیر اجرایی نهضت سبز زاگرس با بیان اینکه احداث پتروشیمی سقاوه مارگون محیط زیست کم نظیر این منطقه را تهدید میکند، گفت: مانداهام که چگونه باید آب این طرح بزرگ را تامین کنند، رود بشار جوابگو نیست.
امید سجادیان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در یاسوج اظهار داشت: مسئولان کهگیلویه و بویراحمد به جای احداث مجتمعهای آلاینده محیط زیست، طرح آمایش سرزمین را آماده کنند.
وی عنوان کرد: صنایع پتروشیمی به دلیل پیچیدگی و گستردگی مواد مصرفی به واسطه تولید سیستمهای کنترلی از لحاظ بررسی زیست محیطی شرایط سخت تری نسبت به سایر صنایع دارند چرا که این صنایع علاوه برمیزان آلایندگی زیاد، بسیار آبر بوده و به همین دلیل مجتمعهای بزرگ پتروشیمی بخاطر فرآیندهایی که دارند کنار دریا احداث میشوند.
سجادیان ابراز کرد: صنایع پتروشیمی بر اساس مواد مصرفی 3 مرحله آلایندگی دارند که این مراحل شامل مرحله جمع آوری مواد اولیه، مرحله تولید و تبدیل مواد واسطهای و مرحله جمع آوری و انبار مواد تولید شده است.
پیامدهای مخرب احداث پتروشیمی
وی گریزی به آلودگی ایجاد شده در اثر فعالیت مجتمعهای پتروشیمی در سایر استانهای کشور زد و افزود: ورود پسماندهای مجتمعهای پتروشیمی بندر امام، رازی وخارک به خور موسی و خلیج فارس سبب ایجاد آلودگی شدید حتی تا عمق 6 متری شده که در اثر آن، تخریب مرجانهای طبیعی در عسلویه و خلیج نایبند، تخریب اکوسیستم خلیج فارس و تبدیل شدن خورموسی به مرداب، از بین رفتن صدفهای مرواریدساز خلیج فارس، هیدرولیز شدن تخم موجودات آبزی، بارورنشدن و ازبین رفتن آبزیان در مرحله نوزادی و از بین رفتن امنیت شغلی صیادان را شاهد هستیم.
این فعال محیط زیستی ادامه داد: بطور کلی احداث مجتمعهای پتروشیمی پیامدهای مخربی مانند ایجاد پسابهای شیمیایی، آلودگی صوتی، سوزاندن گازهای تفکیکی، جمع شدن مواد زائد شیمیایی، تولید زباله و... دارد که هر کدام از اینها چالشی بزرگ در حوزه محیط زیست ایجاد میکند.
سجادیان مهمترین اثرات زیست محیطی مرحله ساخت مجتمعهای پتروشیمی را تغییر کاربری اراضی، افزایش آلودگیهای صوتی، اختلال در الگوهای حمل و نقل و آلودگی آب وهوا و تولیدات زاید عنوان کرد و گفت: صنایع پتروشیمی در مرحله بهرهبرداری اثرات و پیامدهای به مراتب قابل توجه و مشخص تری نسبت به مرحله ساخت درمحیط زیست ایجاد میکنند که برخی از این اثرات و پیامدها در شرایط عدم کنترل و مدیریت ناصحیح غیرقابل جبران و زیان بار است.
وی با بیان اینکه در صنایع پتروشیمی بیش از 15هزار انواع شیر فلکه وجود دارد، گفت: اگر از هرکدام از شیرفلکهها 5 گرم گاز نشت کند 75 نشتی گاز در هر ساعت داریم که با این تفاسیر روزانه 1.8 مواد مضر در محیط زیست رها میشود.
دبیر اجرایی نهضت سبز زاگرس تصریح کرد: در کشوری نظیر آمریکا قوانین سختی برای مجتمعهای پتروشیمی وضع شده و یک کارخانه پتروشیمی 450 سیستم کنترل آلودگی در کارخانه خود نصب میکند اما متاسفانه در کشورما چنین امکانی پیش بینی نشده است.
سجادیان با اشاره به اینکه آلودگی صنایع پتروشیمی سرطانزا است، ابراز کرد: مواد زاید جامدی که در اثر احداث مجتمعهای پتروشیمی ایجاد میشود در هر نقطهای دفن شوند به دلیل وجود نمک در ضایعات، باعث شوری منابع آبهای زیر زمینی، سطحی وخاک میشود.
وی خاطرنشان کرد: اکوسیستم موجود در استان کهگیلویه وبویراحمد به عنوان یکی از متنوعترین اکوسیستمهای جهان بوده که از لحاظ پوشش و تنوع گونههای گیاهی بسیار غنی است و به همین خاطر شرایط خاصی برای سرمایه گذاری دارد وسرمایه گذاری باید در جهت حفظ این سرمایه ارزشمند طبیعی صورت گیرد.
صنایع آببر در کهگیلویه و بویراحمد نمیتوانند محور توسعه باشند
سجادیان اظهار داشت: طبق کدام طرح آمایش و مطالعات پایه مشخص شده که صنایع آب بری همچون پتروشیمی و کارخانه فولاد میتوانند در استان چهار فصل و پایتخت طبیعت ایران بعنوان پایه و محور توسعه قراربگیرند.
دبیر اجرایی تشکل نهضت سبز زاگرس عنوان کرد: چطور باور کنیم پتروشیمی سبز خواهیم داشت وقتی قرار است آب برترین ومخربترین آلایندههای محیط زیستی بدون توجه به طرح آمایش (که سالهاست درمرحله آماده سازی است) درپوششهای جنگلی احداث شود.
سجادیان بیان کرد: چگونه میتوان شعار مسئولانی را که بجای پاسخگویی وشفافیت در باره صنایع آلاینده و دغدغههای علاقمندان و طرفداران محیط زیست آنان را تهدید به شکایت میکنند باور کرد.
سجادیان تصریح کرد: زمانی که کارخانه سیمان مارگون احداث شد به گفته مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی با مشکل کم آبی مواجه شد چون کارخانه سیمان در هر ثانیه به حدود 8 لیترآب درثانیه نیاز دارد و مجبور شدند اقدام به حفر چاه کنند که این اقدام هم جواب نداد.
حواسشان به پایین دست بشار نیست
وی بیان کرد: وقتی کارخانه سیمان با مشکل تامین آب مواجه شد، چطور میخواهند مجتمع بزرگ پتروشیمی سقاوه را با حجم وسیع آب بری آن هم در دشت خشک سقاوه احداث کنند؟ اگر قرار برپمپاژ از طریق رودخانه بشار است آیا بشار میتواند این میزان آب را تامین کند و اگر این اتفاق افتاد چه بر سر پایین دست بشار میآید؟
این فعال حوزه محیط زیست خاطرنشان کرد: فاصله احداث مجتمع پتروشیمی سقاوه با محل زندگی مردم زیاد نیست و این فاصله اندک با روستاهای اطراف وشهر ماگون علاوه بر اینکه خلاف قانون است، قطعا تاثیر گستردهای بر روی زندگی مردم میگذارد وشاید حتی آنان مجبور به مهاجرت محیط زیستی شوند.
هزینه ایجاد هر شغل در پتروشیمی 30 میلیارد ریال
وی در خصوص میزان اشتغال ایجاد شده دراین صنایع با بیان اینکه آیا این حجم عظیم سرمایه گذاری با میزان اشتغال پیش بینی شده همخوانی دارد، عنوان کرد: چه تضمینی وجود دارد که این همه تخریب وتلف شدن محیط زیست و منابع آب وانرژی صورت بگیرد ومنجر به اشتغال پایدار شود؟
دبیراجرایی تشکل زیست محیطی نهضت سبز زاگرس با بیان اینکه میتوان این حجم سرمایه گذاری را در صنایع سبز که آلاینده کمتری دارند بکار گرفت، اظهار داشت: آیا کاهش نرخ بیکاری با ایجاد کارخانه پتروشیمی به نسبت سرمایه آب وانرژی مصرفی در مقایسه با دیگر صنایع سبز محسوس وقابل توجه است.
سجادیان گریزی به صحبتهای وزیرکار زد و افزود: طبق گفته این وزیر هزینه ایجاد هر شغل در پتروشیمی 30 میلیارد ریال است بنابر این برخلاف ادعای برخیها میزان اشتغالزایی پیش بینی شده امکان پذیر نیست.
وی تاکید کرد: مسئولان به جای اجرایی کردن طرحهایی که در کشور جایگاهی ندارد و با شرایط و اقلیم استان نیز همخوانی ندارد طرح آمایش سرزمینی را آماده کنند تا هرگونه سرمایه گذاری در چارچوب و مطابق با این طرح و باتوجه به شرایط و ظرفیت استان صورت بگیرد.
انتهای پیام/