تب مدرک گرایی در کهگیلویه و بویراحمد به سواد آموزی رسید

تب مدرک گرایی در کهگیلویه و بویراحمد به سواد آموزی رسید

در حالی ۳۸ سال از تشکیل سازمان نهضت سوادآموزی می‌گذرد که آمارها هنوز هم از وضعیت بغرنج این پدیده شوم در استان کهگیلویه و بویراحمد حکایت دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، هفتم دی‌ماه سال 1358 بود که رهبر کبیر انقلاب با هدف باسواد شدن خیل عظیم بی‌سوادان کشور دستور تشکیل سازمان نهضت سوادآموزی را صادر کرد و از وزارت آموزش و پرورش خواست برای ریشه‌کنی بی‌سوادی با تمام امکانات به پا خیزد و از قرطاس‌بازی و تشریفات اداری بپرهیزد.

حالا با گذشت 38 سال از تشکیل نهضت سوادآموزی در برهه‌ای از تاریخ که تعریف دنیا از بی‌سوادی نیز تغییر کرده است، آمارها از وضعیت بغرنج این پدیده شوم در استان کهگیلویه و بویراحمد حکایت دارد.

آنگونه که مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید حدود 34 هزار بی‌سواد در سطح این استان وجود دارد و این استان به لحاظ نرخ باسوادی در میان استان‌های کشور در رده‌های آخر قرار دارد.

هرچند آمارهای غیررسمی وضعیت را بسیار بغرنج‌تر از آن چیزی نشان می‌دهد که اداره‌کل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد گزارش داده است، با این حال این آمارها در شرایطی گزارش شده‌اند که نهضت سوادآموزی به تبع سایر نقاط کشور در این استان نیز فعالیت می‌کند و باید تا پایان برنامه پنجم توسعه بی‌سوادی در گروه سنی 10 تا 49 سال ریشه‌کن می‌شد، اتفاقی که هرگز رخ نداد.

کارشناسان معتقد هستند که سال‌هاست در حوزه سوادآموزی استان کهگیلویه و بویراحمد تولید ایده، نظر، فکر و محتوای آموزشی مناسب وجود ندارد و به نظر می‌رسد در چنین شرایطی امکان برطرف شدن عوارض، پیامدها و نتایج این پدیده شوم ناممکن باشد.

عدم نظارت آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد بر امر سوادآموزی از دیگر مشکلاتی است که مطرح می‌شود، شواهد نشان می‌دهد که بسیاری از آموزش‌یاران فقط نام‌نویسی می‌کنند و در نهایت مدرکی صادر و به آمار باسوادان اضافه می‌کنند، در حالی که فرد بی‌سواد هنوز با الفبای آب هم آشنایی ندارد.

علاوه بر این، چند سال پیش بود که روش فرد به فرد به عنوان یک انقلاب در سوادآموزی کشور مطرح شد، در این روش عنصر زمان و مکان را حذف کرده‌ و دیگر لازم نیست فرد برای دریافت سواد به مکان مشخص آن هم در زمان مشخص برود، کافی است آموزش دهنده و آموزش گیرنده با یکدیگر توافق کنند، این در حالی است که این روش به علت ضعف اطلاع‌رسانی و عملکرد نامطلوب متولیان امر، همچنان در کهگیلویه و بویراحمد ناشناخته مانده است.

با همه این تفاسیر، وجود آمار رسمی 34 هزار بی‌سواد نشان می‌دهد که نهضت سوادآموزی در ریشه‌کن کردن این پدیده شوم در استان کهگیلویه و بویراحمد کارنامه موفقی نداشته است و به نظر می‌رسد باید راهکاری اساسی برای این معضل تلخ اندیشیده شود.

زنان بیشترین درصد بی‌سوادان در کهگیلویه و بویراحمد

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه طبق آخرین سرشماری این استان 713 هزار و 52 نفر جمعیت دارد، می‌گوید: از این تعداد، 527 هزار و 688 نفر با سن بالای 6 سال باسواد هستند.

هادی زارع‌پور جمعیت بی‌سواد استان را 34 هزار و 106 نفر عنوان کرده و می‌افزاید: 9 هزار نفر از این تعداد را مردان و 24 هزار و 901 نفر را زنان تشکیل می‌دهند.

آنگونه که مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد بیان می‌کند متوسط باسوادی از 6 سال به بالا در کهگیلویه و بویراحمد به میزان 3.2 درصد پایین‌تر از میانگین کشوری است.

زارع‌پور پایین‌ترین درصد باسوادی را مربوط به شهرستان کهگیلویه دانسته و عنوان می‌کند: درصد باسوادی 10 تا 49 سال در شهرستان باشت 92 درصد، بهمئی 91.2 درصد، بویراحمد 93.8 درصد، چرام 92.6، دنا 92 درصد، گچساران 96.6، لنده 88.4 و کهگیلویه 88.2 درصد است.

وی با بیان اینکه گروه هدف باسوادی در کهگیلویه و بویراحمد 10 تا 49 سال است، می‌گوید: جمعیت این گروه سنی 471 هزار و 152 نفر است که 447 هزار و 46 نفر خود را باسواد اعلام کردند و میانگین باسوادی در میان گروه هدف سوادآموزی 92.7 درصد است.

جایگاه نامطلوب کهگیلویه و بویراحمد در سوادآموزی

مدیرکل آموزش و پرورش کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ نرخ باسوادی در رتبه 26 کشور قرار دارد، ادامه می‌دهد: یک هزار و 128 نفر از جمعیت بی‌سواد استان در شهرستان باشت، دو هزار و 230 نفر در شهرستان بهمئی و یک هزار و 612 نفر در شهرستان چرام ساکن هستند.

زارع‌پور تصریح می‌کند: شهرستان دنا یک هزار و 271 نفر، کهگیلویه 10 هزار و 13 نفر، گچساران دو هزار و 756 و لنده یک هزار 647 نفر از جمعیت بی‌سواد استان را در خود جای داده‌اند.

وجود 12 هزار بی‌سواد در شهرستان بویراحمد

اما آماری که بیش از همه نگران‌کننده به نظر می‌رسد وجود 12 هزار و 550 نفر بی‌سواد در شهرستان بویراحمد است، شهرستانی که به علت قرار گرفتن مرکز استان یعنی شهر یاسوج در آن باید از شاخص‌ بهتری برخوردار می‌بود.

با این حال، به گفته کارشناسان جمعیت بی‌سواد استان کهگیلویه و بویراحمد بیش از آن چیزی است که در آمارهای رسمی بیان می‌شود و بهتر است آموزش و پرورش به این آمارهای غیرواقعی دلخوش نبوده و برای بدست آوردن نرخ واقعی بی‌سوادی در استان سری هم به مناطق محروم این استان مانند سیلاب و کلوار زیلایی بزند.

این استان همواره از بی‌سوادی صدمات زیادی دیده و پیامدهای جبران‌ناپذیری را تجربه کرده است، از این رو متولیان نهضت سوادآموزی کهگیلویه و بویراحمد برای رهایی از پدیده شوم بی‌سوادی و ارتقاء جایگاه استان در سوادآموزی بهتر است نظریه‌پردازی‌ها را رها کرده و برای نفر به نفر سوادآموزان راهکارهایی عملی ارائه دهند.

 معضل بی‌سوادی در کهگیلویه و بویراحمد جدی‌تر از آن است که می‌اندیشیم و رفع این معضل خلاقیت و فکر نو نیاز دارد، چیزی که تاکنون در میان متولیان نهضت سوادآموزی این استان ندیده‌ایم. می‌توان با تولید و چاپ کتاب‌های سوادآموزی با در نظر گرفتن ظرفیت‌های بومی و محلی، چالش‌های این مشکل را برطرف کرد.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon