آبیاری سنتی در بخش کشاورزی باعث هدر رفت آب می‌شود

آبیاری سنتی در بخش کشاورزی باعث هدر رفت آب می‌شود

فرماندار شهرستان اهر با بیان اینکه آبیاری سنتی در بخش کشاورزی باعث هدر رفت آب می‌شود گفت: آب موجود در سد ستارخان در صورت عدم صرفه‌جویی و تداوم وضعیت فعلی سال آینده در تأمین آب شرب با مشکل روبه‌رو می‌شویم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهر، زاهد محمودی صبح امروز در جلسه کارگروه آب کشاورزی شهرستان اهر با اشاره به اینکه 95 درصد زندگی و معیشت مردم وابسته به بخش کشاورزی است اظهار کرد: در حوزه کشاورزی کارگروه تصمیم‌گیرنده، جهاد کشاورزی است و تمام ادارات مربوطه باید این مجموعه را در این امر یاری کنند.

وی با بیان اینکه در کارگروه آب و کشاورزی، با توجه به وضعیت خشک‌سالی در حال حاضر آب دارای اهمیت بیشتری نسب به کشاورزی است گفت: کشوری نیست که قسمتی از اقتصاد آن به کشاورزی وابسته نباشد اهمیت کشاورزی همین است که اکثر کالاهای کشاورزی استراتژیک هستند مواد مصرفی مانند گوشت و گندم و غیره کالاهای استراتژیکی هستند که در هر کشور مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فرماندار شهرستان اهر با ذکر اینکه باید در کنار توجه به کشاورزی به‌سلامت غذایی نیز اهتمام داشته باشیم افزود: زیرمجموعه بخش کشاورزی بسیار گسترده است صنایعی که در جامعه عشایری تولید می‌شوند همگی در حوزه اقتصاد تأثیرگذارند 45 درصد تسهیلات  در حوزه کشاورزی و روستایی بوده و این ناشی از اهمیت دولت و مجلس به کشاورزی است.

محمودی فرایند اشتغال‌زایی و صدور مجوز در حوزه دامداری را آسان‌تر از گذشته دانست و عنوان کرد: عوامل انسانی و کارشناسان متخصص در این حوزه نیز در کنار کشاورزان موتور محرکه اقتصاد کشور هستند در بخش آب برای سال جاری وضعیت سد‌ اهر برای تأمین آب کشاورزی بسیار نگران‌کننده است.

وی با بیان اینکه تمام هزینه‌های ما برای کشاورزی و صنعت و غیره در یک واژه تمام می‌شود و آن‌هم آب است ‌اظهار داشت: برای وضعیت آینده آب اهر نگرانیم عواملی که می‌تواند در این امر تأثیرگذار باشد در نگه‌داری از این معضل می‌توانیم از خودمان شروع کنیم.

فرماندار شهرستان اهر اضافه کرد: به‌عنوان مثال با تغییر یا اصلاح الگوی کشت و یا مردم در زندگی روزمره عادی می‌توانند ‌با صرفه‌جویی در مصارف روزانه، مقدار زیادی در این معضل همکاری و همراهی کنند.

محمودی با ذکر اینکه استفاده از آبیاری سنتی در بخش کشاورزی باعث هدر رفت آب می‌شود اظهار کرد: حداقل آبی که در سد ستارخان اهر موجود است 21 میلیون مترمکعب است و اگر این روند تداوم یابد سال آینده در تأمین آب شرب نیز با مشکل روبه‌رو خواهیم شد پس بنا بر این باید از هم‌اکنون بیش از گذشته به صرفه‌جویی توجه داشته باشیم.

وی با تأکید بر اینکه وضعیت منابع آبی شهرستان اهر برای سال آینده اصلاً خوب نیست بلکه نگران‌کننده است، گفت: اگر وضعیت فعلی منابع آبی شهرستان اهر در زمینه کشاورزی با این وضعیت پیش رود شاید سال آینده با بحران روبرو شویم به‌طوری که برای مدیریت منابع آبی تنها مسئولین از عهده این کار خطیر بر نمی‌آیند بلکه مردم نیز در این زمینه باید تدبیر کرده و صرفه‌جویی ا لحاظ کنند.

فرماندار شهرستان اهر اضافه کرد: اینکه گفته شد 350 لیتر از سد ستارخان خروجی آب‌داریم شاید برای مردم شائبه ایجاد کند که در فصل زمستان این آب کجا می‌رود؟ ولی رئیس حفاظت محیط زیست اهر نیز تأکید کرد که این میزان آب در واقع حق آبه محیط زیست است.

محمودی با اشاره به اینکه بنا بر پیش‌بینی‌های کارشناسان اگر وضعیت فعلی ادامه یابد ایران تا بیست سال آینده خشک‌ترین کشور در جهان خواهد بود، گفت: در خشک‌سالی عواملی همچون کاهش بارندگی‌ها نیز دخیل است ولی اگر چنانچه نتوانیم بر خشک‌سالی و مدیریت منابع آبی چیره شویم وضعیت فعلی که حال شاهد آن هستیم در آینده دچار بحران خواهیم شد.

وی بر لزوم توجه ویژه به مصرف آب و اصلاح الگوی کشت در بخش کشاورزی تأکید کرد، افزود: نتیجه کشاورزی سنتی منجر به هدر رفت آب می‌شود ولی به این نکته توجه لازم نمی‌شود اما باید به اصلاح الگوی کشت و استفاده از روش‌های نوین آبیاری توجه ویژه‌ای شود.

میزان مصرف آب سد ستارخان در بخش کشاورزی اهر متوسط 63 درصد است

مرتضی فریان در جلسه کارگروه آب کشاورزی شهرستان اهر با بیان اینکه سال گذشته به مخزن سد ستارخان 35 میلیون مترمکعب ورودی آب داشتیم، اظهار کرد: این در حالی که است سال 91 میزان آب ورودی به مخزن سد ستارخان 33 میلیون مترمکعب بود و سال 92 حدود 60 میلیون مترمکعب رودی داشتیم که با این طریق توانستیم کمبودهایمان را جبران کنیم اما نگرانی که امسال بر ما حاکم است شباهت وضعیت منابع آبی به سال گذشته است.

وی افزود: در مجموع با مقایسه آماری نشان می‌دهد که در طول 8 سال گذشته مخزن آب سد ستارخان تنها 46 میلیون مترمکعب به خود آب‌دیده است و کمینه آبی در طول هشت سال گذشته در بخش کشاورزی شهرستان اهر مصرف‌ شده 25 میلیون مترمکعب و بیشینه 37 میلیون مترمکعب بوده که متوسط میزان مصرف آب در بخش کشاورزی 31 میلیون مترمکعب است.

رئیس اداره بهره‌برداری و نگهداری از سد ستارخان با اشاره به اینکه باید به‌طور متوسط 31 میلیون مترمکعب از آب مخزن سد ستارخان در برنامه‌ریزی‌های میان‌مدت و بلندمدت برای بخش کشاورزی در نظر بگیریم، گفت: مبانی طرحی 67 میلیون مترمکعب آب پیش‌بینی کرده بودیم که آب ورودی به مخزن سد ستارخان داشته باشیم ولی الآن با ورودی 31 میلیون مترمکعب روبه‌رو هستیم که شاهدیم 50 درصد افت اهداف متناسب با کاهش آوردها در شهرستان اهر حاکم است.

فریان اضافه کرد: به‌طور متوسط 63 درصد ظرفیت آب مخزن سد ستارخان در بخش کشاورزی شهرستان اهر مصرف می‌شود و پیش‌بینی‌های پیش‌یابی مهندسی ما در سال آینده حداقل 11 میلیون مترمکعب و حداکثر 16 میلیون و 800 هزار مترمکعب بتوانیم برای بخش کشاورزی تخصیص دهیم که در واقع حداکثر مقدار حدود 55 درصد نیازهای آبی بخش کشاورزی می‌توان تأمین کرد.

وی میزان ورودی آب به سد ستارخان شهرستان اهر را 700 لیتر در ثانیه اعلام کرد، گفت: در حال حاضر 440 لیتر در ثانیه نیز خروجی آب از سد ستارخان داریم که به‌نوعی می‌توان گفت در شرایط فعلی ورودی آب نسبت به خروجی بیشتر است و این میزان آب ورودی هر روز یک سانتی‌متر به ارتفاء آب سد ستارخان افزوده می‌شود.

رئیس اداره بهره‌برداری و نگهداری از سد ستارخان خاطرنشان کرد: لازم است تا برای گذر از بحران کم‌آبی تمامی بخش‌های مصرفی آب اعم از کشاورزی، شرب و صنعتی با همراهی و همفکری با یکدیگر خطر احتمالی بحران کم‌آبی را پشت سر بگذاریم.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon