اولین رئیس ناشناخته «جهاد سازندگی»

اولین رئیس ناشناخته «جهاد سازندگی»

مؤسس و اولین سرپرست جهاد سازندگی فردی است که تقریباً کسی از این جنبه از فعالیت او یادی نمی‌کند.

خبرگزاری تسنیم، پرونده ویژه «جهاد سازندگی» ـــ 15

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، نقش بی‌بدیل او در تحکیم پایه‌های انقلاب اسلامی بر کسی پوشیده نیست. سیاستمدار ایرانی که پس از انقلاب اولین رئیس دیوان عالی کشور شد، همچنین پس از تأسیس حزب جمهوری اسلامی اولین دبیرکل این حزب و نیز نایب رئیس مجلس خبرگان قانون اساسی بود و در تدوین این قانون نقشی بی‌بدیل ایفا کرد. اما شاید کمتر کسی بداند این شخصیت گرانقدر مؤسس و اولین سرپرست «جهاد سازندگی» نیز بوده است.

هسته اولیه تشکیل جهاد توسط گروههای دانشجویی در اوایل سال 1358 تشکیل شد. این افراد در ابتدای این سال  برای خدمت‌رسانی به مناطق محروم کشور رهسپار شدند؛ معاضدت و رهبری سیاسی این گروهها و ارتباط آنان با حضرت امام، بر عهده «شهید مظلوم آیت‌الله دکتر بهشتی» بود. اردیبهشت سال 1358 به فاصله کوتاهی از اعزام این گروهها طرح تشکیل جهاد سازندگی در در دانشگاهها مورد نظرخواهی قرار گرفت که با موافقت قاطع دانشجویان روبه‌رو شد. سپس، طرح تشکیل این نهاد تدوین و توسط این شهید بزرگوار خدمت حضرت امام عرضه شد. یک ماه بعد، امام راحل طی حکمی تشکیل جهاد سازندگی را اعلام فرمودند.

+ بیشتر ببینید

امام‌خمینی: مکه نروید، کار واجب‌تر داریم

انتشار یک نامه برای اولین بار/هشدار تاریخی امام خامنه‎ای به خاتمی درباره انحلال جهاد سازندگی

در یکی از معدود اظهارنظرها درباره نقش این شهید بزرگوار در تشکیل جهاد سازندگی، سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت در هشتمین همایش ملی فرهنگ و مدیریت جهادی که با حضور مسئولان وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، گفت:

«جمعیت دانشجویی کشور پس از انقلاب به دو دسته تقسیم شدند، یکی سپاه پاسداران و کمیته‌‌ها بود که عده‌ای از دانشجویان به آن سو رفتند و بخش عمده‌ای هم وارد جهاد سازندگی شدند.

وی افزود: جهاد سازندگی در زمینه‌های مختلف ارائه خدمت می‌کرد و دانشجویان در آنجا حول محور دین و امام به فعالیت پرداختند و البته جهاد سازندگی با مدیریت شهید بهشتی تاسیس شد.»

بیشتر ببینید

انتشار عکس زیرخاکی از وزیر بهداشت

ببینید و مبهوت شوید + فیلم

ارتباط وثیق جهادگران با شهید بهشتی ادامه داشت تا اینکه آبانماه 1358، سه روز پس از استعفای دولت موقت، این شهید بزرگوار از سوی شورای انقلاب به عنوان اولین سرپرست جهاد سازندگی منصوب شد. پس از مدتی و پیش از شهادت، بواسطه مشغله‌های متعدد، حجت الاسلام ناطق نوری را به عنوان جایگزین خود معرفی کرد؛ اما در عین حال به حمایتهای بی‌دریغ خود از این نهاد انقلابی ادامه داد. این شرایط تا زمان شهادت او در هفتم تیرماه 1360 ادامه داشت. به این ترتیب نقش پدرانه این نابغه بزرگ در پایه‌گذاری یکی از الگوهای کارآمد انقلاب اسلامی قابل انکار نیست. در این زمینه ذکر دو نکته لازم است:

  1. کمتر کسی از این وجه از تیزبینی و نقش بی‌بدیل او در دولت‌سازی به سبک اسلامی سخنی به میان می‌آورد. نقش او در تأسیس جهاد در هزارتوی تاریخ گم شده است. این مسئله از آنجا اهمیت دارد که جهاد و سپاه پاسداران، به عنوان دو الگوی معرفی شده توسط انقلاب اسلامی در برابر نظام بروگراتیک فرسوده فعلی مطرح است.
  2. بصیرت این مرد بزرگ چنان بود که در سال 59 شرایط اضمحلال جهاد را ترسیم کرده بود؛ دقیقاً همان نقطه‌ای که 20 سال بعد جهاد از آنجا خورد.

درباره نقش و آراء شهید بهشتی درباره جهاد سازندگی بیشتر خواهیم نوشت.

+ بخشهای دیگر پرونده «جهاد سازندگی» را اینجا ببینید

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon