هرچه می‌توانند "کاشت درخت" را فصل درختکاری افزایش بدهند

هرچه می‌توانند "کاشت درخت" را فصل درختکاری افزایش بدهند

رهبر معظم انقلاب فرمودند: ما از مردم خواهش می‌کنیم که درخت را پاس بدارند و فضای سبز را اهمّیّت بدهند؛ سعی کنند در این ایّام - که ایّام درختکاری و فصل درختکاری است - هرچه میتوانند [کاشت درخت را] افزایش بدهند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ هفته منابع طبیعی و درختکاری در ایران از 15 اسفند ماه آغاز می‌شود و بسیاری از دوستداران طبیعت و محیط زیست در این ایام به غرس نهال مبادرت می‌ورزند.

همه ساله در ایام نیمه اسفند ماه بسیاری از مسئولان و مردم به کاشت نهال در نقاط مختلف اقدام می‌کنند؛ یکی از این شخصیت‌ها امام خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب است که در سالهای اخیر ضمن کاشت نهال، بیانات مهمی را ایراد فرموده‌اند.

در ذیل به بازخوانی برخی فرمایشات ایشان در پنج سال گذشته می‌پردازیم.  

ضرورت درخت برای کشور

رهبر معظم انقلاب در تاریخ پانزدهم اسفندماه سال 90 و بعد از غرس نهال فرمودند: روز درختکارى که در کشور معمول و باب شده، یکى از روزهاى پربرکت در جمهورى اسلامى است؛ چون درخت و گیاه براى کشور، براى زندگى، براى مردم، براى تنفس، یک امر ضرورى است.

متأسفانه در طول سالهاى متمادى، به مسئله‌ درخت بى‌اعتنائى شده. البته حالا خوشبختانه مردم و مسئولین به درخت و به محیط زیست توجه نشان میدهند، لیکن به نظر میرسد که هرچه بیشتر بایستى در این زمینه کار کرد. به نظر من خود مردم هم مؤثرترین و مهمترین بخش از این کار را بر عهده دارند: حفظ جنگلها، حفظ مرتعها، حفظ زمینهاى حاصلخیز و حفظ باغات.

 خب، حالا ما مثلاً یکى دو تا درخت میکاریم، مردم هم در سطح شهر و در سطح کشور مبالغ زیادى درخت میکارند؛ اما باید مراقب باشیم که درختهائى را که موجود است، حفظ کنیم؛ یکى از کارهاى مهم این است. انسان متأسفانه گاهى مى‌بیند که به آنچه داریم، بى‌توجهى میشود؛ درختها را قطع میکنند، باغها را خراب میکنند. ان‌شاءالله بایستى این مسائل مورد توجه قرار بگیرد. امیدواریم که سبزه و گیاه و نشاط و رویش در کشور ما و بین مردم ما روزافزون باشد.

گیاه و درخت مایه برکت و آبادانی

امام خامنه‌ای در تاریخ پانزدهم اسفندماه سال 91 نیز بعد از غرس دو اصله نهال فرمودند: گیاه و درخت برای هر کشور و مجموعه‌ بشری مایه‌ برکت و آبادانی است.

ایشان با اشاره به سفارش اسلام به کاشت و نگهداری درختان و همچنین جلوگیری از قطع آن، خاطرنشان کردند: گلایه‌ای که از مسئولان مرتبط با موضوع درخت و درختکاری وجود دارد، این است که گاهی صدها درخت در جاهایی که نباید قطع بشوند، قطع می‌شوند.

در معرض تهدید بودن جنگلهای کشور

رهبر معظم انقلاب افزودند: علاوه بر غصب زمین‌های اطراف شهرها و آبادی‌ها و از بین رفتن پوشش گیاهی توسط برخی افراد سودجو که سبزی این مناطق را به سیمان و ساختمان‌های بلندمرتبه تبدیل می‌کنند، مجموعه‌ جنگل‌های کشور نیز در معرض تهدید قرار دارد.

امام خامنه‌ای با تأکید بر ضرورت شکل‌گیری عزم و اراده‌ راسخ برای جلوگیری از تصرف غیر قانونی مناطق اطراف شهرهای بزرگ تصریح کردند: از بین رفتن محیط سبز اطراف شهرها‌، به‌خصوص جنگل‌ها، مشکلات متعدد بشری را به دنبال دارد که همه‌ مسئولین مرتبط با موضوع در دولت، مجلس، قوه قضائیه و شهرداری‌ها باید برای جلوگیری از پیشرفت این حرکت غلط، اقدام جدی به عمل آورند.

خوب بودن شعار هر ایرانی یک درخت

رهبر معظم انقلاب در تاریخ چهاردهم اسفند ماه 92 نیز بعد از غرس نهال فرمودند: ما از مردم خواهش میکنیم که درخت را پاس بدارند و فضای سبز را اهمّیّت بدهند. «هر ایرانی یک درخت» که گفته میشود و در زبانها هست، شعار خوبی است؛ سعی کنند در این ایّام - که ایّام درختکاری و فصل درختکاری است - هرچه میتوانند [کاشت درخت را] افزایش بدهند.

اما امام خامنه‌ای در نیمه ماه سال 93 در دیدار با مسئولان ذیربط در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی، بیانات بسیار مهمی را ابراز کردند که به غیر از بحث درختکاری به موضوعاتی نظیر آلودگی هوا و توجه به منابع طبیعی نیز تاکید کردند.

تاکید بر حفظ جنگلها به عنوان ریه‌های تنفسی شهرها و محیط‌های زندگی

ایشان در بخشهایی از این دیدار فرمودند: یک مسئله، مسئله‌ جنگلها و مراتع است؛ این جنگلهای ما و مراتع ما، هم ریه‌های تنفّسی شهرها و محیطهای زندگی‌اند، هم نگهبان خاکند و خاک را که این‌همه درباره‌ اهمّیّتش گفتیم، حفظ می‌کنند؛ این جنگلها را باید حفظ کرد.

متأسّفانه در بخشهای مختلف کشور، این جنگلهای متراکم و انبوه شمال کشور بعضاً مورد چپاول و غارت، و بعضاً آخر(12) مورد بی‌توجّهی و بی‌اهتمامی قرار می‌گیرد.

خلاف مصلحت بودن تهاجم به جنگلها و باغ‌های قدیمی

هیجدهم اسفندماه سال 94 نیز رهبر معظم انقلاب همانند سنوات قبل و در مراسم درختکاری تاکید کردند:  روز درختکاری برای کشور یک روز با برکتی است؛ برای اینکه گیاه و درخت، مایه‌ برکت زندگی بشر است؛ منتها ما باید قدر اینها را بدانیم؛ اینکه مثلاً بنده یک نهال اینجا غرس کنم و مثلاً چند هزار نهال غرس بشود، [امّا] از آن طرف به جنگلهای ما تهاجم بشود یا به باغهای قدیمی ما تهاجم بشود، این خلاف مصلحت است.

من می‌شنوم گاهی اوقات که این گونه‌های قدیمی بومی اصیل ایرانی که در جنگلهای ما بوده، به تدریج دارد کم می‌شود؛ بیم این هست که بعضی از این گونه‌های اصیل ایرانی جنگلهای ما اصلاً از بین بروند؛ لذاست که بایست حفاظت کرد، حراست کرد.

خب اینکه مردم عادت کنند درخت بکارند این کار خیلی خوبی است امّا هم مردم و هم مسئولین عادت کنند که این فضای سبز را ــ بخصوص جنگلها را، به خصوص مراتع را ــ ان‌شاءالله حفظ کنند،؛اینها جزو وظایف ما است. البتّه حرف می‌زنند آقایان و غیر آقایان، صحبت زیاد می‌کنند، منتها حرفِ تنها کافی نیست، عمل لازم است و به جای زیاد گفتن باید زیاد عمل کرد. امیدواریم ان‌شاءالله خداوند همه‌تان را موفّق بدارد.

امام خامنه‌ای در تاریخ هیجدهم اسفندماه سال 95 نیز بعد از غرس کردن نهال فرمودند:  خدا را شکر که امسال هم توفیق پیدا کردیم در درختکاریِ وسیع و عمومی ملّت ایران شرکت کنیم. من غالباً هر سال، درختهای کاج یا سرو یا درخت چنار -که درخت چنار، خیلی هم لازم و مفید و مهم است- و مانند اینها می‌کاشتم، لکن یک نفری در این یادداشت‌های مردمی که برای من هر روز می‌آید، به من نوشته بود که چرا درخت میوه نمی‌کارید؟ لذا امسال ما درخت میوه کاشتیم؛ یکی سیب است و یکی هم گیلاس؛ امیدواریم ان‌شاءالله به بار بنشیند و میوه بدهد و از میوه‌‌‌اش استفاده بشود.

کمبودهای گیاهی و تاثیرات آن بر سلامت هوا و ریزگردها

 مسئله‌ گیاه و درخت و سبزه و حفظ فضای ناشی از طبیعت زنده، برای کشور خیلی مهم است. بسیاری از این عوارضی که در مورد هوا و ریزگردها و عدم سلامت هواهای شهرها و بقیّه‌ چیزها داریم، ناشی از کمبودهای گیاهی است؛ پوشش گیاهی می‌تواند به کشور خیلی کمک کند. و البتّه درخت میوه‌دار، این امتیاز را هم دارد که میوه‌ی لذیذِ مخصوص ایران را به مردم میدهد. میوه‌ی ما -انواع میوه‌های ما که خیلی هم متنوّع است- با امثال خودش در کشورهای دیگر تفاوت دارد؛ آن‌طور که برای من نقل کردند، میوه‌های ما شیرین‌تر، خوش‌طعم‌تر، آبدارتر و مطلوب‌تر است؛ گرچه حالا شنیدم که متأسّفانه میوه هم وارد می‌شود؛ جزو کارهای غلط، یکی [هم] وارد کردن میوه است که جز در موارد ضرورت و در حدّ ضرورت، مسئولین بایستی جلوی این کار را بگیرند.

 به‌هرحال مسئله‌ فضای سبز و درخت و سبزه و مراتع و جنگلها و پوشش گیاهی زمین، در کشور ما خیلی مهم است. [و] در کشور ما، از بعضی از کشورهای دیگر هم مهم‌تر است؛ زیرا کشور ما، یک کشوری است که دارای کویر است و کم‌آب است و تنوّعهای اقلیمی در آن جوری است که ما زیاد احتیاج داریم به اینکه پوشش گیاهی‌مان را حفظ کنیم.

مسئولینی که کار جنگلها مربوط به آنها است یا کار مراتع مربوط به آنها است یا کار زمینهای کشاورزی مربوط به آنها است، باید خیلی کار خودشان را اهمّیّت بدهند و برای حفظ این ثروت عظیم ملّی و موهبت الهی که در اختیار مردم است و در این کشور است، کار کنند.

ما حتّی در اطراف شهر بزرگ تهران، سبزه‌گاه‌هایی داریم که در آنها انواع و اقسام گیاهان دارویی وجود دارد؛ تنوّع گیاهان دارویی در کشور ما خیلی زیاد است؛ در بعضی از استانها، تعداد گیاهان دارویی خیلی بالا است؛ در همین تهران، در این درّه‌های طرف شرق تهران، در زیر این کوه‌هایی که البرز کوچک یا البرز صغیر نامیده می‌شود، آن‌طوری که متخصّصین تشخیص دادند و بیان کردند، گیاهان دارویی خیلی زیاد است.

تاکید بر حفظ جنگلهای شمال ایران

به‌هرحال همه‌ اینها ثروتهای عظیم ملّی است و موهبت الهی است، باید اینها را قدر دانست، نگذارند [از بین برود]؛ آن‌طوری که به من گزارش دادند، شنیدم جنگلهای ایران -بخصوص جنگلهای شمال- جزو کمیاب‌ترین نوع جنگلهای دنیا است؛ امروز در بسیاری از کشورهای دنیا که جنگل دارند، جنگل از این نوعی -که ما در شمال از آن برخوردار هستیم- وجود ندارد؛ خب، اینها را باید حفظ کرد، اینها خیلی با ارزش است. یک عدّه سوداگر و دنبال سود مادّی، فکر منافع ملّی را نمی‌کنند، به جان این مراتع یا جنگلها یا بقیّه‌ ثروتهای طبیعیِ این‌چنینی می‌افتند و [فقط] سود خودشان را در نظر می‌گیرند. امیدواریم  ان‌شاءالله این روز و این مراسمِ درختکاری -که احترام به سرسبزی کشور عزیزمان است- برای مردم ما به‌عنوان یک نماد احترام به طبیعت و به طبیعت سرسبز و سبزه تبدیل بشود و همه قدرش را بدانند و مسئولین هم به وظایف خودشان در این زمینه عمل کنند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon