پیش از انتشار فیلم و عکس خانوادگی در شبکههای اجتماعی این گزارش را بخوانید
قانون جاری کشور برای هتک حیثیت و نشر اکاذیب رایانهای مصوبات و مفادی دارد که بسیاری از کاربران فضای مجازی بدون آگاهی از آن دست به انتشار تصاویر و فیلمهای شخصی و خانوادگی میزنند.
به گزارش خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران پویا؛ هتک حیثیت و نشر اکاذیب، بعد از برداشت غیرمجاز از حسابهای بانکی یکی از بیشترین جرمهای حوزه جرائم رایانهای است و برخی از افراد با سوءاستفاده از مزیت فناوریهایی مانند اینترنت، موجب به خطر افتادن آبروی افراد میشوند.
ایجاد صفحه در برخی سایتهای اجتماعی به نام دیگران با هدف انتقامگیری و بازی با آبروی افراد، بارگذاری مطالب موهن در پایگاههای اینترنتی با هدف هتاکی به افراد مختلف، انتشار اسرار شخصی و خانوادگی دیگران با انگیزه انتقام و هتک حیثیت افراد، انتشار یا تحریف عکسهای خصوصی دیگران، نشر اکاذیب و افترا در اینترنت با هدف تشویق اذهان عمومی و بدبین کردن افراد به یکدیگر و... بخشی از اقدامات مجرمانهای است که برخی افراد با انگیزههایی همانند تفریح، انتقام و فرونشاندن عصبانیت و جلب توجه و باز کردن عقدههای روحی و روانی در حوزه فضای مجازی مرتکب میشوند که آسیبهای جبرانناپذیری را در پی دارد.
اخلاق یکی از مهمترین ویژگیهای زندگی بشر است و از خصلتهای روحی و نفسانی افراد نیز به حساب میآید.
این ویژگیها شامل موضوعات نیکو و پسندیده مانند امانتداری و راستگویی است؛ رفتارهایی که از این ویژگیها ناشی میشود را رفتار اخلاقی میگویند.
در فضای سایبر نیز اخلاق کاربران از لحظه ورود به آن شروع میشود و ممکن است بازتاب ماهیت واقعی آنها یا اینکه با اخلاق واقعی آنها تفاوت داشته باشد؛ البته این فضا قوانین خاص خود را داشته و بستگی به شرایطی دارد که کاربران در آن قرار میگیرند یا اخلاقی که از خودشان بروز میدهند.
هنجارسازی مثبت یکی از اصولی است که در هر فناوری نوظهوری باید رعایت شود بنابراین در فضای سایبر نیز کاربران هنجارهای مثبت را باید رعایت کنند و اخلاق حرفهای در استفاده از امکانات سودمند آن داشته باشند.
با توجه به آمارهای موجود موضوع هتک حیثیت و نشر اکاذیب یکی از بیشترین جرمهایی است که در حوزه جرائم رایانهای رخ میدهد.
برخی از افراد با سوءاستفاده از مزیت ابزارهای فناوری از قبیل شبکه اینترنت و موبایل و... اقدام به تشویق اذهان عمومی کرده و موجب به خطر افتادن آبروی افراد میشوند که قانون برای برخورد با اینگونه افراد در فصل پنجم قانون جرائم رایانهای در سه ماده مجازاتی را تعیین کرده است.
از این رو توصیه میشود که از قرار دادن تصاویر خصوصی و خانوادگی در شبکههای اجتماعی پرهیز کنند؛ در فضای مجازی به کسانی اعتماد کنند که مورد اعتماد خانواده هستند و شناخت کاملی از آنها دارند.
فصل پنجم قانون جرائم رایانهای در مورد هتک حیثیت و نشر اکاذیب رایانهای:
ماده 16 : هر کس به وسیله سیستمهای رایانهای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ماده 17 : هر کس به وسیله سیستمهای رایانهای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او منتشر کند یا در دسترس دیگران قرا دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفا موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
ماده 18 : هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سیستم رایانه یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأسا یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامهای رسمی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از اینکه از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت به حبس از 91 روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج تا 40 میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
انتهای پیام/