همدان|لذت گشت و گذار در روستای ورکانه همدان با معماری سنگی+تصاویر


همدان|لذت گشت و گذار در روستای ورکانه همدان با معماری سنگی+تصاویر

روستای ورکانه از روستاهای هدف گردشگری با طبیعتی بکر و دل‌نشین است که گردشگران و مسافران نوروزی را برای گذراندن اوقاتی خوش در این روستا فرا می‌خواند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، یکی از جاذبه‌هایی که رنگ و بوی دیگری به کشورمان داده است، روستاهایی هستند که در گوشه و کنار این سرزمین شکل گرفته و سکونتگاه امنی را برای ساکنان مناطق مختلف ایران فراهم کرده‌اند.

در هر نقطه‌ای از ایران تعداد زیادی از این سکونتگاه‌ها را می‌بینیم که هرکدامشان تصویری تازه از معماری را به ما نشان می‌دهند و با جاذبه‌های متفاوت به استقبال ما می‌آیند؛ جاذبه‌هایی از جنس تاریخ، فرهنگ، آداب‌ورسوم و غذاهای محلی است.

همه‌ی این روستاها به خوبی با ویژگی‌های منطقه‌شان خو گرفته‌اند و از الگوی خاصی در ساخت پیروی می‌کنند. هرکدامشان با در دسترس‌ترین مصالح موجود ساخته شده و از منابع موجود در اطرافشان نهایت استفاده را برده‌اند.

همدان یکی از استان‌هایی است که تعدادی از روستاهای زیبای کشورمان را در خود جای‌داده است و گردشگران زیادی را به سوی خود می‌کشاند. زیبایی برخی روستاهای همدان به حدی است که در تعطیلات نوروز و تابستان مسافران و گردشگران زیادی را برای گذراندن لحظاتی خوب و لذت‌بخش در این روستاها فرامی‌خواند.

روستای ورکانه

ورکانه روستایی در نزدیکی شهر همدان و در 20 کیلومتری جنوب شرقی همدان است. روستای ورکانه همدان که به عنوان نگین گردشگری روستایی این استان شهرت یافته است با سنگ‌های لاشه که تمام کوچه‌های آن را احاطه کرده‌اند زیر نورهای موضعی به رنگ قهوه‌ای سوخته درمی‌آیند که تصاویر اروپای دوران رنسانس را یادآور می‌شود.

روستای ورکانه یکی از منحصربه‌فردترین روستاهای ایران است که تماماً از سنگ است.این روستا تصویری از اروپا در دوره رنسانس را یادآوری می‌کند و به سبب معماری منحصربه‌فرد و سابقه 400 ساله‌اش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و آب‌وهوای معتدل در تابستان‌ها یکی از دلایلی است که گردشگران را راهی این روستا می‌کند.

سابقه سکونت در روستای ورکانه به 400 سال پیش می‌رسد از همان روزگار خانه‌های روستا سازگار با طبیعت اطرافش و با سنگ لاشه‌هایی از کوه‌های اطراف ساخته‌شده است بدین سبب روستا در دل کوه همساز و خوش نشسته است و بافت سنگی را شکل داده است که همین امر یکی از دلایل بازدید گردشگران از روستا است.

شکل‌گیری روستای ورکانه آن از محله‌ای به نام درب مسجد آغاز شده که قدمتش به اوایل دوره صفویه بازمی‌گردد. آنچه در این روستا سبب جذب مسافران، گردشگران و توریست‌ها در بهار و تابستان می‌شود کوچه‌های سنگفرش، باغ‌های سرسبز و خانه‌های سنگی است که بهانه‌ای برای گذراندن اوقاتی خوش در این روستا می‌شود.

ورکانه به‌عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری استان همدان از ظرفیت خوبی در هر دو بخش جاذبه‌های تاریخی اشاره‌شده و البته طبیعی برخوردار است چرا که مسیر دسترسی به روستا با گذر از باغ‌های منطقه و همچنین دریاچه سد اکباتان تجربه خوبی را برای گردشگران رقم میزند.

از جاذبه‌های روستای ورکانه وجود دو اسطبل قدیمی است که یکی از آن‌ها مرکز پرورش و اصلاح نژاد اسب اصیل ایرانی و معرفی و شناساندن آن به دنیا به کوشش زنده‌یاد مهری خانم قراگزلو بوده است که وجود خانه پدری و زادگاه پروفسور موسیوند نیز به جاذبه‌های این روستا می‌افزاید.

اسطبل مهری خانم قراگزلو

قلعه مهری خانم از دیگر جاذبه‌های تاریخی و گردشگری این روستا است که این بنا قلعه‌ای اربابی است که متعلق به مهری خانم، ارباب روستا بوده و در فاصله 100 متری در ضلع جنوبی روستا و در بستر سبز کوهپایه و مشرف به روستا قرار دارد. ساختمان بنا دارای پلان چلیپایی است و در ابعادی برابر 12 در 20 متر و با زیربنای 330 مترمربع در دوطبقه احداث شده است.

به سبب جریان رودخانه‌های فصلی سیمین و ورکانه، جریان دائمی آب در قنات روستا و وجود چشمه‌سارهای متعدد، طبیعتی چشم‌نواز در جای‌جای این روستا به چشم می‌خورد. اراضی سرسبز طبیعی در اطراف روستا و درختان باغات، چهره‌ی ویژه‌ای به روستا بخشیده و مکانی پرطراوت را ایجاد کرده‌اند که سبب جذب گردشگران زیادی می‌شود.

بیشتر مردم روستا به زبان لری با لهجه ساده و روان تکلم می‌کنند. ترانه‌هایی با اشعار باباطاهر عریان و بایاتی‏های آذری با موسیقی عاشیقی، رایج‌ترین موسیقی و آواز در میان مردم ورکانه است که زینت‌بخش مراسم شادی و عروسی‌های آن‌ها است. به علاوه، نوعی موسیقی محلی به نام سربازی و سه پا نیز رواج دارد.

این روستا با طبیعت و خانه‌های قدیمی‌اش زادگاه پروفسور توفیق موسیوند، مخترع نخستین قلب مصنوعی در جهان است. او در سال 1315 در این روستا متولد شد و تا سن 14 سالگی برای کمک به خانواده‌ به چوپانی مشغول بود.

از اختراعات پروفسور موسیوند می‌توان به اختراع قلب مصنوعی کنترل از راه دور، تعیین DNA انسان با اثرانگشت و بدون نیاز به خون‌گیری و 14 اختراع پزشکی دیگر را به ثبت برساند. عالی‌ترین مقام علمی جهان از انجمن سلطنتی کانادا و بریتانیا، عضویت انجمن دانشمندان نیویورک، بنیان‌گذار درمان پزشکی از راه دور، رئیس بخش قلب و عروق انستیتو تحقیقات قلب دانشگاه اوتاوا از جمله عناوین علمی وی در دنیا است.

آبگوشت، انواع کباب و انواع آش مانند آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش جو و ترخینه غذاهای خوشمزه‌ای هستند که دستان مردمان این روستا پخته می‌شود و گردو، زردآلو، انگور و سیب بهترین سوغاتی و محصولات باغات ورکانه است.

آش اوماج

اقامتگاه برمگردی ورکانه به‌عنوان اولین اقامتگاه برمگردی استان همدان در این روستا راه‌اندازی شد که امکان اقامت "شب‌مانی و پذیرایی از گردشگران " را فراهم می‌کند و ساختمان اقامتگاه با استفاده از مصالح بومی که اصلی‌ترین آن‌ها سنگ و چوب است و همچنین بهره‌گیری حداکثری از دانش معماری بومی با هدف ترویج معماری بومی بناشده است.

اقامتگاه برمگردی ورکانه

در تجهیز ساختمان اقامتگاه برمگردی ورکانه تلاش شده است تا تجهیزات و وسایل اصیل و سنتی منطقه استفاده شوند که می‌توان به استفاده از ظروف سفالی، سیستم گرمایشی کرسی، چراغ‌های قدیمی، گله‌ای طبیعی، گلیم، وسایل خواب سنتی و غیره اشاره کرد و سعی شده است که خدمت‌رسانی نیز به شیوه‌های سنتی و اصیل باشد.

در اقامتگاه برمگردی ورکانه مهمانان با خوراک‌های محلی پذیرایی می‌شوند در رختخواب‌های سنتی استراحت می‌کنند و سیستم گرمایشی کرسی را تجربه می‌کنند و از برنامه‌های این اقامتگاه برای گردشگران و مسافران می‌توان به گشت پیاده‌روی به همراه راهنمایی بلدهای محلی در مناطق طبیعی بکر پیرامون، برنامه‌های دوچرخه‌سواری در آینده‌ای نزدیک برای لذت مسافران و گردشگران از این روستا و منطقه اشاره کرد.

از جاذبه‌های نزدیک به اقامتگاه بوم گردی ورکانه می‌توان به بافت سنگی روستای رنسانسی ورکانه، اسطبل مهری خانم، خانه پدری پروفسور موسیوند، دریاچه سد اکباتان و باغات گردو اشاره کرد که این‌ها هر یکی به‌نوبه خود ظرفیت بالایی برای جذب توریست و گردشگر دارند.

اقامتگاه بوم گردی روستای ورکانه ظرفیت پذیرش 24 نفر را داشته و دارای امکانات و تجهیزات مناسبی است، روستای ورکانه می‌تواند برای مسافران و گردشگرانی که به همدان سفر می‌کنند مقصدی برای تفریح و لذت بردن از طبیعتی بکر باشد.

پذیرش مهمانان در اقامتگاه بوم گردی روستای ورکانه فقط با هماهنگی قبلی انجام می‌شود و اقامتگاه تعهدی برای پذیرش مهمانانی که سرزده مراجعه می‌کنند، ندارد.

به گزارش تسنیم از همدان، راه دسترسی به روستای ورکانه آن است که پس از ورود به جاده همدان به ملایر با استفاده از تابلوهای راهنما، جاده سد اکباتان را پیدا کنید. پس از ورود به جاده سد اکباتان، این جاده فرعی و پشت سر گذاشتن سد اکباتان و روستاهای یلفان، شمس‌آباد و علی‌آباد به جاده‌ی ورکانه می‌رسید که با طی کردن این جاده به روستای دل‌نشین و زیبای ورکانه می‌رسید و از مردمان استان‌های دیگر ایران اسلامی دعوت می‌شود که حتی برای چند ساعت نیز که شده برای گشت‌وگذار در این روستا و لذت بردن از طبیعت بکر آن به استان همدان سفر کنید.

گزارش از مرضیه کیهانی‌فرد

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon