سوءاستفادهها و تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان را در مسیر افت سود قرار داد
سخنگوی کمیسیون آموزشوتحقیقات مجلس گفت: اساسنامه صندوق ذخیره باید تغییر کند چرا که انحراف اصلی از اساسنامه شروع شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، گزارش نهایی تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان در مجلس شورای اسلامی قرائت و با رأی نمایندگان مجلس این پرونده به قوه قضائیه ارسال شد.
در بخشی از گزارش نهایی تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان آمده است که "صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از 85درصدی 22 شرکت تابعه را بهصورت مستقیم داراست، این صندوق در بانک سرمایه و بیمه معلم دارای سهام عمده است".
در همین رابطه سید حمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به اینکه صندق ذخیره فرهنگیان موسسهای بزرگ با شرکتهای وابسته است که 22 سال از فعالیت آن میگذرد، اظهار کرد: فعالیت بانک سرمایه نیز از سال 84 آغاز شد و صندوق ذخیره فرهنگیان یک سوم سهام بانک را در اختیار دارد و بیشتر تخلفات نیز مربوط به بانک سرمایه است.
وی افزود: تحقیق و تفحص از وظایف مجلس بود و بیش از سه هزار صفحه مستندات را در پرونده تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه به دست آوردیم که طبق قانون در اختیار قوه قضائیه قرار گرفت و بررسی این مسئله به اقدامات اساسی و تشکیل کمیته ویژه توسط قوه قضائیه نیاز دارد تا به صورت فوق العاده به آن بپردازد چرا که مخاطبان این پرونده بیش از یک میلیون نفر از فرهنگیان هستند که 90 درصد آنها در این ماجرا ذینفع هستند.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: صندوق ذخیره فرهنگیان یکی از تشکیلات خوب در آموزشوپرورش است که برای کمک به معیشت آنها بعد از بازنشستگی تاسیس شده است و حدود 5 درصد از حقوق مبنای فرهنگیان در هر ماه کسر و به حساب صندوق ذخیره واریز میشود که در زمان تاسیس حدود یک هزار تومان در ماه و هماکنون به طور میانگین 30 تا 40 هزار تومان است، به همین میزان نیز دولت به حساب صندوق واریز میکند و سود آن که در قالب فعالیتهای اقتصادی به دست آمده است به فرهنگیان واریز میشود و در بحث خودرو، مسافرتها و وام خدماتی به فرهنگیان نیز ارائه شده است.
* تخلفات و سوءاستفادهها سوددهی را کاهش داد
میرزاده تصریح کرد: در برنامه ششم توسعه بر ادامه فعالیت صندوق ذخیره فرهنگیان و واریز سهم دولت تاکید شده است اما اگر تخلفات و سوءاستفادهها توسط هیئت مدیره صندوق انجام نمیشد و نظارت کافی اعمال میشد منافع فرهنگیان بسیار بیشتر از چیزی بود که هماکنون وجود دارد.
وی گفت: قوه قضائیه به این ماجرا ورود کرده اماحجم کار زیاد است و حتی برخی افراد بازداشت شدهاند و بررسیها در حال انجام است. هماکنون آموزشوپرورش متوجه شده است اشتباه کجاست و اساسنامه صندوق ذخیره باید تغییر کند چرا که انحراف اصلی از اساسنامه شروع شده و مشخص نیست که این صندوق دولتی است یا خصوصی، اگر خصوصی است چرا وزیر آموزش و پرورش باید بر آن نظارت کند و اگر دولتی است چرا بسیاری از تصمیمات آن در چارچوب قانون محاسبات عمومی نبوده است.
* فعالیت هیئت امنا صرف توزیع حقالجلسهها و پاداشها
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس عنوان کرد: هیئت امنای صندوق ذخیره که وظیفه اصلی آن تدوین برنامهریزی برای فعالیتهای اقتصادی است بیشتر وقت خود را به توزیع حق الجلسهها و پاداشها گذرانده است همچنین نقش فرهنگیان نادیده گرفته شده البته هماکنون آموزش وپرورش دو نفر از فرهنگیان را برای حضور در هیئت امنای صندوق انتخاب کرده است.
میرزاده با اشاره به اینکه شرکتهای وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان متعدد است، گفت: شرکتهای زیرمجموعه در ابعاد مختلف کارهایی را برای کسب سود انجام می دهند اما در این شرکتها افرادی به کار گرفته شدهاند که در فعالیتهای اقتصادی سررشته نداشتند و گاه انتصابات به صورت فامیلی انجام شده است.
وی ادامه داد: بخشی از سهام بانک سرمایه مربوط به شهرداری بود که بعد به گروه خاصی فروخته شد و آنها نقش مهمی در تصمیمگیری بانک سرمایه داشتند و از ده هزار میلیارد تومان وامهای مشکوک الوصول 9 هزار میلیارد تومان مربوط به بانک سرمایه است؛ در این بانک بیشترین تصمیمات مربوط به گروهی بود که حالت خانوادگی داشتند و در تصمیمگیریها نقش وزارت آموزش و پرورش بسیار کم بود و فقط در سال یک یا دو بار جلسه برگزار میکردند که به نحوه پرداخت پاداشها و حق الجلسهها اختصاص داشت.
* پرداخت وامهایی که بازگشت آنها مشخص نیست
میرزاده عنوان کرد: به پرداخت وامهای مشکوک الوصول نظارت نشده و برخی از این وامها به شرکتهای وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان برای فعالیتهای اقتصادی پرداخته شده که این وامها برنگشته است و تضامین خوبی نیز دریافت نشده است.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: 10 هزار میلیارد تومان وام مشکوک الوصول که ضمانت نامه خاصی نداشتند پرداخت شده و مشخص نیست چگونه و چه زمانی وصول خواهد شد، در بانک سرمایه 31 گروه هستند که 9 هزار میلیارد تومان از وامها مربوط به آنهاست که بازنگشته است همچنین بانک مرکزی نظارت خوبی بر بانک سرمایه نداشت و در 11 سال فعالیت این بانک 12 مدیرعامل حضور داشتند که تمام این مسائل باعث شد میزان سود فرهنگیان کمتر شود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سودی که انتظار بود صندوق ذخیره با این همه شرکت کسب کند شاهد نیستیم و وزیر آموزش و پرورش باید برای اصلاح اساسنامه صندوق اقدام کند و نقش فرهنگیان در این بخش پررنگ شود و اگر حیف و میلها نبود میزان این سوددهی بیشتر بود البته تمام بانک سرمایه برای فرهنگیان نیست و یک سوم آن برای آنهاست.
انتهای پیام/