همدان|چشمانتظاری ۱۴ ساله مردم همدان برای رسیدن آب سد تالوار
حدود۱۴ سال پیش بود که طرح آبرسانی به همدان از سد تالوار مصوب شد، اما با وجود نیاز مبرم استان به منابع آبی هنوز این طرح به سرانجام نرسیده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، آبرسانی به همدان و تأمین آب موردنیاز از سد تالوار استان زنجان از طرحهایی بود که تیرماه 1383 در سفر مقام معظم رهبری به همدان مصوب شد، اما پس از گذشت نزدیک به 14 سال از آن زمان هنوز این طرح به نتیجه نرسیده است.
طولانی شدن این طرح در حالی است که همدان به دلیل تغییر شرایط اقلیمی، کمبود بارندگی و بحرانی شدن چند دشت آن با کمبود منابع آبی روبروست و در حال حاضر آب شرب شهروندان همدان از سد اکباتان و رودخانههای عباسآباد و خاکو و چاههای عمیق تأمین میشود که این رودخانهها نیز در فصل کشاورزی قابل بهرهبرداری نیست.
به گفته منابع رسمی، بارشها نسبت به میانگین بلندمدت چهلساله، 26 درصد و نسبت به سال گذشته 35 درصد کاهش داشته و هماکنون فقط نزدیک به 40 درصد حجم سد اکباتان پر است.
این شرایط نشان میدهد که منابع آبی استان پاسخگوی نیازها نیست و باید منابعی به کمک استان همدان آید تا در فصل گرم دچار بحران کمآبی نشویم و در چنین وضعیتی طولانی شدن یک طرح آنهم به مدت 14 سال شایسته نیست.
این طرح قرار بود در مدت 5 سال انجام شود، اما تاکنون به درازا کشیده و کند شدن روند کار در 5 دولت هشتم تا دوازدهم موجب افزایش هزینههای لازم برای تکمیل آن شده است، ضمن اینکه با توجه به گذشت زمان، ظرفیت تالوار دیگر پاسخگوی کمک به همدان نیست و برای آبرسانی به همدان باید چاره دیگری اندیشید.
آبرسانی به همدان 277 میلیارد تومان اعتبار میخواهد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان در اینباره به خبرنگار تسنیم گفت: طرح مطالعاتی و کارشناسی آبرسانی به همدان از سد تالوار پیش از سال 83 و با توجه به شرایط بارندگی و منابع آبی آن زمان استان انجام شده و قرار بوده در مدت 5 سال اجرا شود، اما با توجه به طولانی شدن زمان و نیاز به آب بیشتر اکنون دیگر قابلاستفاده نیست.
منصور ستوده افزود: خط انتقال این طرح تا قروه کردستان انجام شده و قرار است در صورت موافقت از سد "قوچم" در استان کردستان، آب شرب مورد نیاز همدان تأمین شود.
وی اعلام کرد: لولهگذاری برای انتقال آب به استان از پیشرفت فیزیکی 61 درصدی برخوردار بوده و برای اجرایی شدن کامل طرح به 277 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
ستوده با اشاره به تأمین 53 میلیون مترمکعب آب استان از سد "قوچم" بیان کرد: درواقع آبرسانی از همان خط لوله انجام میشود و تنها منبع تأمین آب تغییر پیداکرده است.
آبرسانی به همدان تا پایان فروردین تعیین تکلیف میشود
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه تالوار بیش از 25 میلیون مترمکعب آب نداشته و نمیتواند به همدان آبرسانی کند، گفت: برای اجرای خط انتقال آب تاکنون 400 میلیارد تومان هزینه شده و 65 کیلومتر لولهگذاری انجامشده است.
امیر خجسته در گفتوگو با خبرنگار تسنیم افزود: از ابتدا کار کارشناسی درست و مبنی بر آیندهنگری برای این طرح انجام نشده بود و کارشناسان وقت باید برای این موضوع مؤاخذه شوند.
وی اعلام کرد: بحث آبرسانی به همدان از منطقه دیگری انجام میشود و قرار است تا پایان فروردین در جلسهای با حضور وزیر نیرو این موضوع نهایی شود تا بیش از این شاهد به درازا کشیده شدن این طرح نباشیم.
به گزارش تسنیم، تأخیر چندساله در پایان دادن به قصه آبرسانی از سد تالوار به همدان در حالی رخداده که رهبر معظم انقلاب در زمان تصویب طرحها بر اجرایی شدن آنها در کوتاهترین زمان تأکید کرده و بیان کردند: "بهگونهای عمل کنید که نتایج این طرحها در مدت نهچندان طولانی در زندگی مردم استان همدان ملموس شود".
ایشان، کشاورزی را از محورهای مهم پیشرفت استان دانسته و بر توجه به این بخش تأکید کردند که وقوع خشکسالی و کمبود بارندگی موجب ضربه وارد شدن به این بخش نیز شده و مسئولان ارشد استان باید کمر همت ببندند و تا دیر نشده، پایان خوشی را برای قصه 14 ساله آبرسانی به همدان رقم زنند.
گزارش از سمیه مظاهری
انتهای پیام/ ع