مشهدا "رکود" انبوه‌سازان خراسانی را زمین زد؛ پیش‌بینی افزایش قیمت مسکن در تابستان

مشهدا "رکود" انبوه‌سازان خراسانی را زمین زد؛ پیش‌بینی افزایش قیمت مسکن در تابستان

رئیس انجمن انبوه سازان خراسان رضوی گفت: مسئله تملک اراضی مهمترین معضلی است که در حوزه ساماندهی و ساخت و ساز در بافت فرسوده مشهد وجود دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، ساخت و ساز یکی از بخش‌های بسیار مهم در اقتصاد کشور ما و به تبع آن در خراسان رضوی است و با توجه به تعداد بالای مشاغلی که با صنعت ساخت و ساز درگیر هستند رکود و رونق آن می‌تواند در رونق و رکود بازار دارای اهمیت بسیار بالا باشد.

در چند سال اخیر، با توجه به وضعیت موجود اقتصادی، دوره رکود صنعت ساختمان به بیش از چهار سال رسیده و خبرنگار تسنیم در مشهد مقدس با محمود پژوم؛ رئیس انجمن صنفی کارفرمایی انبوه‌سازان مسکن و ساختمان خراسان‌رضوی گفت‌وگویی در مورد مشکلات بخش خصوصی فعال در بخش مسکن داشته که مشروح آن در ادامه آمده است.

تسنیم: برخی انبوه‌سازان اعلام کرده‌اند که با کمتر از 50 درصد ظرفیت خود یعنی حدود 40 درصد فعالیت می‌کنند شما علت این امر را در چه می‌بینید؟

پژوم: قطعا این مطلب درست است که انبوه‌سازان با 40 درصد ظرفیت خود فعالیت می‌کنند و این مسئله ناشی از این است که انبوه‌سازان ساخت و سازهایی که در بخش‌های مختلف مانند اداری، مسکونی و یا تجاری داشته‌اند و آنها را نتوانسته‌اند به فروش برسانند و سرمایه‌های آنها بازگشت نداشته و این مسئله توان اقتصادی انبوه‌سازان را کاهش می‌دهد و نمی‌توانند از تمام ظرفیت خود استفاده کنند.

از طرف دیگر آمارها نشان از این دارد که عرضه و تقاضا اختلاف زیادی دارند، به این معنی که سالانه باید 80 هزار واحد ساخت و ساز داشته باشیم و این در حالی است که تقاضای خرید کمتر از 50 درصد بوده و قدرت خرید مردم در دهک‌های متوسط و پایین‌تر به گونه‌ای نیست که بتوانند نسبت به تأمین مسکن خود اقدام کنند و به همین علت انبوه‌سازان نمی‌توانند فعالیت خود را ادامه دهند.

تسنیم: پیش از سال جدید شاهد افزایش قیمت مصالح ساختمانی بودیم که گویا هنوز هم ادامه دارد، البته برخی در بیان علت این امر، نوسان نرخ ارز را بیان می‌کنند اما با توجه به اینکه بخش زیادی از مصالح ساختمانی مورد نیاز در داخل تأ‌مین می‌شود فکر می‌کنید این مسئله چه تبعاتی تاکنون داشته است؟

پژوم: در صنعت ساختمان و وسایل و لوازم مورد نیاز شاید کمتر از 15 درصد آن هم در بخش تأسیسات وابستگی به ارز داشته باشیم و تحریم‌ها در صنعت ساختمان تأثیر آنچنانی نداشته اما مسائلی که در چند ماه اخیر رخ داده به مسائل ارزی ارتباط نداشته و این مسئله از طرف برخی از فروشنده‌ها رخ داده و مسئولان ذیربط باید نسبت به برخورد با این قضایا اهتمام جدی داشته باشند چراکه این مسئله سبب می‌شود قیمت تمام شده ساختمان بالا رفته و در نتیجه مردم نمی‌توانند آن را خریداری کرده و رکود در صنعت ساختمان عمق بیشتری پیدا می‌کند.

البته طبیعی است که با توجه به افزایش دستمزدها قیمت ساختمان نیز بین 10 تا 15 درصد افزایش داشته باشد اما بیش از این مقدار به علت گران شدن مصالح و سایر مواردی از این دست است.

تسنیم: در حال حاضر آماری از اشتغال بخش مسکن به ویژه در استان خراسان‌رضوی و از ناحیه ساخت و سازهایی که صورت می‌گیرد در اختیار دارید؟

پژوم: حدود 15 درصد مجموع اشتغال کشور در ساخت و سازها بوده و گردش مالی که در صنعت ساختمان وجود دارد، 30 درصد مجموع گردش مالی در کشور است و این دو مقوله اهمیت صنعت ساختمان را توجیه می‌کند.

به همین نسبت که ضریب استفاده از توان انبوه‌سازان کاهش داشته میزان اشتغال و گردش مالی این بخش نیز کم شده و اگر این میزان به اندازه 100 درصدی دربیاید می‌تواند در بخش اشتغال تأثیر مناسبی به همراه داشته باشد.

تسنیم: از ابتدای سال وضعیت بازار مسکن در استان خراسان رضوی به چه صورت بوده است؟

پژوم: این را باید در نظر داشت که هر ساله از ابتدای سال تا پایان اردیبهشت بازار نسبتا آرامی را در حوزه مسکن داریم و با شروع ماه مبارک رمضان نیز این آرامش ادامه دارد اما در تابستان قطعا قیمت ساختمان‌ها افزایش پیدا می‌کند.

تسنیم: ما در مشهد بافت حاشیه‌ای داریم و قرار بود در این بافت‌ها با تعامل میان انبوه‌سازان و شهرداری مشهد واحدهای جدیدی ساخته شود این تعاملات هم اکنون به کجا رسیده، آیا تاکنون برای بهسازی این بافت‌ها اقداماتی انجام شده است؟

پژوم: هم اکنون در بافت حاشیه‌ای ساخت و سازهای زیادی انجام شده و قراردادهایی را هم به صورت موردی در این بافت‌ها منعقد کرده‌ایم اما اعتقاد ما بر این است که در حاشیه شهر مشهد با جمعیت حدود یک میلیون و 200 هزار نفر و گستردگی آن توجه و ساماندهی سازمان یافته‌ای صورت نمی‌گیرد و ما همچنان تأکید داریم که یک سازمان مستقل برای حاشیه شهر مشهد مقدس باید تأسیس شود که بتواند امورات مربوط به این حوزه را به صورت پنجره واحد هدایت کند.

باید این را در نظر داشت که کاری که در حاشیه شهر مشهد انجام می‌شود نباید با دید اقتصادی پیش برود و سازمان‌های مختلف باید یارانه پرداخت کنند تا به رفع معضلات این بخش کمک شود.

تسنیم: وضعیت مطالبات فعالان حوزه انبوه سازی از دستگاه‌های دولتی به چه صورت است؟

پژوم: عمدتا کار ساخت و ساز با ظرفیت مردم و یا شهرداری انجام می‌شود که در ساز و کارهای آنها پرداخت مطالبات معمولا از طریق تهاتر صورت می‌گیرد.

البته همکاران ما در بخش مسکن مهر با سازمان تأمین اجتماعی مشکلاتی دارند با توجه به مصوباتی که در آن زمان وجود داشت همکاران ما نسبت به پرداخت حق و حقوقات این سازمان براساس دستورالعمل‌هایی که وزارت راه و شهرسازی آنها را مصوب کرده بوده اقدام کرده‌اند؛ اما سازمان تأمین اجتماعی با توجه به دستورالعمل‌های داخلی خود به دنبال پرداخت‌های بیشتری است و این مسئله خود به خود مشکلات زیادی را به وجود آورده و ما درخواست این را داریم که مسئولان هر چه سریع‌تر رسیدگی‌های مورد نیاز در این حوزه را داشته باشند.

تسنیم: از دیدگاه شما مهم‌ترین معضل در حوزه بافت فرسوده مشهد مقدس و راهکار اجرایی حل آن چیست؟

پژوم: در حوزه بافت فرسوده شهر مشهد و ساماندهی حاشیه شهر پیشنهادات را ارائه داده‌ایم، طبق برنامه‌های چهارم و پنجم در یک برنامه 10 ساله  باید تمام بافت‌هی فرسوده و حاشیه‌ای ساماندهی و بهسازی شوند اما حالا که وارد برنامه ششم می‌شویم باید 100 درصد عملیات اجرایی انجام می‌شد اما شاهد هستیم که در شهر مشهد تنها 10 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.

مشکلات زیادی در بافت فرسوده داریم و یکی از آنها مالکیت اراضی این مناطق است که باید قانون کنونی در این راستا اصلاح شود در غیر این صورت با روند کنونی تملک چه از طرف خود شهرداری‌ و چه از طریق سایر بخش‌ها زمانبر بوده و یا امکانپذیر نیست، تاکنون بارها به این مسئله برخورد کرده‌ایم که تملک و واگذاری از سمت مالکان با مشکل مواجه شده است.

گفت‌وگو از شهرزاد حسینی

انتهای پیام/‌ز/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon