چرا مردم اوکراین این کشور را ترک میکنند؟
تمایلات مهاجرتی در اوکراین بشدت افزایش یافته و یک سوم از مردم این کشور خواهان ترک کشورشان هستند و در این بین یافتن کار و درآمد بالاتر، مهمترین انگیزه مهاجرت از اوکراین است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی می نویسد: در اوکراین تمایلات مهاجرتی افزایش یافته و بر اساس نظرسنجیهای مختلف، تقریبا یک سوم از جمعیت این کشور خواستار مهاجرت به خارج هستند. موسسه بین المللی جامعه شناسی کییف توضیح داده که در حال حاضر 7 درصد از سئوال شوندگان روی چمدانهای خود نشسته و 27 درصد نیز به فکر مهاجرت هستند. برخی موسسات اجتماعی دیگر این رقم را 20 درصد و برخی نیز حتی 33 درصد عنوان کردهاند.
در میان دلایل مهاجرت، شهروندان اوکراینی یافتن زندگی بهتر، جنگ در شرق کشور و اوضاع اقتصادی اوکراین را بیان کرده اند. بر اساس اطلاعات سازمان ملل متحد، تا سال 2050 ممکن است 36 میلیون جمعیت در اوکراین باقی مانده باشد.
جامعه شناسان اوکراینی یادآور شده اند که علائم ناامیدی بار دیگر به میان مردم این کشور بازگشته است. آنها به این نتیجه رسیده اند که هیچ تغییری نمی شود در اوضاع داد. مردم خواستار زندگی آرام، ثبات اقتصادی و اطمینان به آینده هستند.
بطور رسمی مشخص نیست که چه تعداد از شهروندان اوکراینی از این کشور مهاجرت کرده اند. در کییف گفته می شود، صحبت بر سر 5 الی 7 میلیون نفر است. این وضعیت بر بازار کار اوکراین تاثیر منفی گذاشته است. در دوره زمانی سالهای 2014 الی 2016 ، جمعیت فعال بین 15 الی 70 سال این کشور از 21 میلیون نفر به 18 میلیون نفر کاهش یافته است.
به عقیده مقامات دولتی، این میزان کاهش نیروی کار طی سالهای آینده همچنان ادامه خواهد داشت، چرا که در کشورهای شرق اروپا از نیروی کار ارزان قیمت اوکراین به خوبی بهره می برند. البته برای شهروندان اوکراینی نیز این امکان فراهم می شود تا دستمزدی دو تا سه برابر میهن خویش بدست آورند.
مهاجرت یکی از تهدیدات جدی پیش روی اوکراین است
ضمن اینکه در اوکراین کمبود نیروی متخصص نیز وجود دارد و اگر این روند ادامه یابد، امنیت ملی کشور در معرض خطر قرار خواهد گرفت. مقامات دولتی اعتراف کرده اند که مهاجرت نیروی کار و بطور کلی مهاجرت، اکنون یکی از جدی ترین تهدیدات برای اوکراین بعد از تجاوز نظامی از سوی روسیه است. با این وجود دستمزدها همچنان در پایین ترین سطح قرار دارد. سطح متوسط حقوق دولتی حدود 3 هزار گریونا (واحد پ.ل اوکراین) یعنی معادل 120 دلار در ماه است. البته رئیس جمهور پروشنکو وعده داده تا حداقل 50 دلار به دستمزدها اضافه خواهد شد.
کارشناسان یادآور شده اند که بعد از افزایش تعرفه گاز و خدمات شهری و مسکونی، افزایش قیمت کالا و خدمات در اوکراین تشدید شد و در نتیجه سطح زندگی مردم بالا نرفت. البته وضعیت در مقایسه با سال 2014 که دولت اوکراین عملیات نظامی در منطقه دونباس را آغاز کرد، کمی بهبود یافته است. ولی سطح نگرانیهای مردم از شرایط اقتصادی همچنان بالاست. در حال حاضر بیش از 60 درصد مردم اوکراین معتقدند که روند توسعه اقتصادی در کشورشان در جهت گیری درستی حرکت نمی کند و تنها 10 درصد تصوری غیر از این دارند. همین مسئله باعث افزایش تمایلات مهاجرتی شده است. البته آرزوی مهاجرت با تحقق آن مطابقت نداشته و تنها 60 درصد از شهروندان متمایل اقدام مشخصی برای رسیدن به این خواسته خود انجام می دهند یا می توانند انجام دهند.
برخی مردم اوکراین هنوز نمی دانند که رژیم بدون روادیدی، این حق را به آنها نمی دهد که در کشورهای اروپایی مشغول به کار شوند، برخی دیگر نیز با کار غیرقانونی در اروپا مشکلی ندارند. بر اساس آمار سرویس مرزبانی اوکراین، طی شش ماه آخر سال گذشته حدود 400 هزار شهروند این کشور از رژیم بی روادیدی برای عبور از مرز استفاده کردند. این میزان از ابتدای سال جاری تاکنون نیز به حدود 100 هزار نفر رسیده است. در دو کشور همسایه، یعنی لهستان و جمهوری چک تسهیلاتی برای کار شهروندان اوکراینی در نظر گرفته شده است.
ضمن اینکه تمایل اوکراینیها برای مهاجرت به سایر کشورها متفاوت است. بر اساس آخرین نظرسنجی، 36 درصد آنها لهستان را، 12 درصد چک،7 درصد روسیه و 6 درصد هم آمریکا را ترجیح می دهند. سهم فرانسه و مجارستان نیز 2 درصد است.
بر اساس تحقیقات اجتماعی، 20 درصد از افراد متمایل به مهاجرت به دنبال کار هستند،15 درصد برای تحصیل و 14 درصد نیز هدف تجاری دارند. این تمایل در میان مردان 11 درصد و در میان زنان اوکراینی 4 درصد بوده و در میان جوانان 18 الی 29 سال بیشتر از سنین بالاتر است.
انتهای پیام/