اصفهان| موزه بزرگ اصفهان همچنان بلاتکلیف؛ ریسباف در انتظار همت مسئولان


اصفهان| موزه بزرگ اصفهان همچنان بلاتکلیف؛ ریسباف در انتظار همت مسئولان

کارخانه تاریخی ریسباف بنا به گفته استاندار وقت اصفهان در سال‌های گذشته قرار به تبدیل به موزه بزرگ اصفهان را داشت این مهم اکنون به یک آرزوی دست نیافتنی برای مجموعه‌داران و موزه‌داران اصفهان تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، در طول سال‌های گذشته نام کارخانه تاریخی ریسباف با نام موزه بزرگ اصفهان گره خورده است و هر ماه رسانه‌های مختلف اصفهان تعیین تکلیف این کارخانه را از مسئولان امر جویا می‌شوند، این در حالی است که همچنان تکلیف ریسباف که امید موزه‌داران و مجموعه‌داران اصفهانی است، مشخص نیست.

در دی ماه سال 95 بود که قرارداد خرید کارخانه ریسباف اصفهان با حضور وزیر راه و شهرسازی، مدیرعامل بانک ملی و مدیرعامل شرکت عمران امضا شد و تاکیدات بیشتر بر روی تبدیل این کارخانه میراثی و تاریخی اصفهان به موزه بزرگ اصفهان رنگ تازه‌ای گرفت.

بر اساس قراردادی که وزارت راه با بانک ملی امضا کرده 50 میلیارد و 711 میلیون و 800 هزار ریال از این مبلغ به صورت نقدی، 1522 میلیارد و 288 هزار و 200 هزار ریال از طریق واگذاری 12 پلاک مسکونی و تجاری از بهترین نقاط اصفهان و 500 میلیارد ریال دیگر تا 30 بهمن امسال در وجه بانک پرداخت می‌شود.

همچنین شعبه بانک ملی از محل فعلی به روبه‌روی کارخانه ریسباف منتقل می‌شود که ملک مورد نظر نیز با ارزش 8 میلیارد و 700 میلیون تومان توسط وزارت راه برای استقرار بانک خریداری می‌شود.

این کارخانه 69 هزار مترمربع مساحت دارد که ارزش تقریبی آن 207 میلیارد تومان اعلام شده است اما ماه‌ها از این خبر می‌گذرد اما هنوز طرح موزه بزرگ اصفهان در محل کارخانه ریسباف رنگ عمرانی به خود نگرفته است.

امیدواری موزه‌داران خصوصی به احداث موزه بزرگ اصفهان

اما از این کارخانه تاریخی که همچنان در انتظار تصمیم عملی مسئولان برای تبدیل به یک کاربرد مفید در راستای غنای فرهنگی اصفهان است، اخبار متعددی به گوش می‌رسد و در همین راستا بسیاری از مجموعه‌داران و موزه‌داران بخش خصوصی به تبدیل کارخانه ریسباف به موزه بزرگ اصفهان امیدهای فراوانی دارند که مجموعه‌های با ارزش آنها به جای خاک خوردن در خانه‌ها در مکانی در خور شان اصفهان به نمایش عمومی گذاشته شود.

نادرقلی رارانی یکی از دارندگان بزرگ‌ترین مجموعه قرآنی است دل خوشی از تبدیل این کارخانه تاریخی به موزه بزرگ اصفهان ندارد، او به خبرنگار تسنیم می‌گوید که راه‌اندازی موزه بزرگ اصفهان بستگی به همت مردم و مسئولان امر دارد و من بارها به مسئولان گفتم که شهر اصفهان 1700 سال قدمت تاریخی دارد اگر همت کنیم موزه می‌تواند به‌عنوان هویت ملی اصفهان بسیاری از ظرفیت‌های تاریخی را به نمایش بگذارد.

وی با بیان اینکه اگر مسئولان ما به موزه علاقه‌مند بودند، در طول این سال‌ها  موزه ملی اصفهان ساخته شده بود زیرا موزه برای یک شهر مهم است، گفت: به امید روزی که این شهر که در دنیا معروف است صاحب یک موزه بزرگ از نظر غنای فرهنگی شود، متأسفانه اصل موضوع نیست و ما موزه‌ای نداریم که در مورد آن صحبت کنیم. اگر چه موزه‌های کوچکی توسط علاقه‌مندان جمع‌آوری شده که امیدوارم از نظر تشکیلاتی همراهی شوند، مانند این است که میان زاینده رود از آن صحبت می‌کنیم در صورتی که نیست و خشک شده است. اگر مسئولان ما به موزه علاقه‌مند بودند الان موزه ملی اصفهان ساخته شده بود موزه برای یک شهر مهم است.

رارانی تصریح کرد: ما موزه‌ای در اصفهان نداریم، موزه‌هایی که در دنیا دیدیم بسیار متفاوت هستند، سن پترزبورگ شهری است کم جمعیت که سابقه تاریخی زیادی ندارد و شاید نزدیک به 300 سال باشد اما در خود موزه‌ای دارد به نام هروی تاج که اگر بخواهیم روزی هزار شیئ آن را ببیینیم 8 سال و نیم طول می‌کشد؛ اصفهان شهری که 2700 سال سابقه فرهنگی دارد موزه‌ای که برای خارجی‌ها به عنوان شهری که در دنیا معروف است معرفی کنیم نداریم و این یک ضعف بزرگ است.

پیگیری‌هایی که بی‌نتیجه مانده است

از دبیر انجمن موزه‌داران اصفهان نیز وضعیت موزه بزرگ اصفهان جویا شدیم، عباس نکویی می‌گوید: آخرین جلسه‌ای که با استاندار وقت اصفهان در مورد موزه ریسباف سال گذشته بود که تبدیل کارخانه قدیمی ریسباف به موزه رسانه‌ای شد و قرار شد بهترین طراحی برای این موزه نیز به مناقصه گذاشته شود.

وی افزود: در این باره یک کارگروه کشوری و استانی نیز ایجاد شد و پیگیری‌هایی نیز صورت گرفت اما متأسفانه این مسئله هنوز اجرایی نشده است.

از تقدیر وزیر راه و شهرسازی تا بلاتکلیفی ریسباف

در دی ماه سال گذشته بود که عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی از مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان برای بازآفرینی کارخانه ریسباف، یکی از مفاخر دوران معماری صنعتی ایران که تغییر رویکردی است برای احیای فضاهای ناهمگون شهری تقدیر کرد اما هنوز برای به ثمر نشستن تلاش‌های مقطع درباره ریسباف فاصله زیادی وجود دارد.

حجت‌الله غلامی مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان درباره تملک کامل کارخانه ریسباف می‌گوید: تا آینده‌ای نزدیک کارخانه ریسباف به طور کامل تحت تملک اداره راه و شهرسازی قرار خواهد گرفت و برای طرح ساخت این مجموعه مسابقه‌ای در نظر گرفته شده است که پس از داوری و انتخاب طرح برتر، با سرمایه گذاران بخش خصوصی و یا شهرداری وارد مذاکره خواهیم شد.

استاندار اصفهان نیز تمام قد از ریسباف حمایت کرد

استاندار اصفهان نیز درباره این کارخانه تاریخی بیان می‌کند: این کارخانه در آینده نه چندان دور به محلی برای جذب گردشگران خارجی و محلی برای برگزاری نمایشگاه‌های دائمی تبدیل می‌شود و به عنوان استاندار این خطه مکلف و علاقه مندم که این حرکت را با تمام قوا حمایت کنم.

محسن مهرعلیزاده تصریح کرد: تاکنون بنابه دلایلی حفظ ارزش های فرهنگی مورد کم توجهی قرار گرفته و چندین کارخانه و مراکز تولیدی دیگر در مسیر ساخت و سازهای شهری از بین رفته است.

کارخانه ریسباف دومین کارخانه ریسندگی اصفهان، در سال 1311 با مشارکت جمعی از سرمایه‌داران در اصفهان راه‌اندازی شد. این اثر در تاریخ 8 مرداد 1381 با شماره ثبت 6018 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این کارخانه که در خیابان چهارباغ بالا واقع شده، قرار است به موزه بزرگ اصفهان تبدیل شود که باید دید چه زمانی اقدامات عمرانی برای تغییرکاربری و تبدیل این کارخانه تاریخی به موزه بزرگ اصفهان رنگ عملی به خود می‌گیرد.

نگارنده زینب کلانتری

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon