اصفهان| از غبارروبی مساجد تا حلیم پزان سنتی ماه رمضان در نطنز


اصفهان| از غبارروبی مساجد تا حلیم پزان سنتی ماه رمضان در نطنز

مردم شهرستان نطنز مانند سایر مردم ایران در ماه مبارک رمضان آداب و رسوم خاصی دارند که بسیار به انجام آن پایبند هستند و بزرگان فامیل و حتی جوانان و نوجوانان در امر برگزاری مراسم ماه رمضان مشارکت دارند و این ماه را به بهترین نحو برگزار می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، شهر نطنز از باغ‌شهرهای تاریخی و مرکزی ایران است که در استان اصفهان و در میانه راه کاشان به اصفهان در دامنه کوهستان کرکس و در شمال غربی اردستان قرار دارد. شهرستان نطنز دارای چند بخش، شهر و امامزاده است که از آن جمله می‌توان به بادرود، ابیانه، دهستان و غیره است.

مردم این شهرستان ماننده سایر شهرهای ایران در مناسبت‌های خاص روسم و آداب خاصی نیز دارند که خود را مقید به انجام آن می‌دانند.

یک هفته استقبال از ماه رمضان در نطنز

ماه رمضان در نطنز معمولا با یک هفته استقبال همراه است از یک هفته پیش از حلول ماه در این شهر و دیار روزه پیشواز، نظافت و شستشوی مساجد و جداکردن زکات مال رسمی معمول و جاری است. مساجد در غروب هر روز ماه رمضان پذیرای روزه داران نطنزی است که دسته دسته مساجد را پر می‌کند .

غباروری مساجد شهر نطنز در آستانه ماه رمضان

مردم شهرستان نطنز همه ساله با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان به غبارروبی مساجد می‌پردازند، در این مراسم علاوه بر مسئولان مردم بسیاری شرکت می‌کنند.

مردم شهرستان نطنز از پیر و جوان و کودک گرفته تا بانوان در امر غبارروبی مساجد شرکت می‌کنند و این مکان مقدس را برای انجام اعمال ماه رمضان آماده می‌کنند. دراین مراسم برخی از جوانان و نوجوانان کار پذیرایی از مردم را به عهده دارند و از کسانی که در حال انجام فعالیت هستند و حتی کسانی که نظاره گر هستند پذیرایی می‌کنند.

برپا کردن سفره افطار در شب‌های ماه رمضان در مساجد

شب‌های ماه رمضان در بیشتر مساجد محله‌های نطنز مراسم سفره افطار برپاست و این مراسم در مساجد از اولین شب ماه رمضان آغاز می‌شود و تا پایان ماه ادامه دارد. در این مراسم جوانان و نوجوانان بسیاری مشارکت می‌کنند که بین آنها روزه اولی‌های بسیاری نیز مشاهده می‌شود.

نوجوانان شهرستان نطنز در مراسم مذهبی به ویژه در ایام خاص شرکت می‌کنند و با برگزار کنندگان این برنامه‌ها همکاری دارند و علاقه و ارادت خود را به اهل بیت (ع) و کمک به دیگران نشان می‌دهند.

حلیم پزان سنتی

یکی از مراسم‌های سنتی که در اکثر مراسم‌ها و مناسبات مذهبی در شهر نطنز برگزار می‌شود، حلیم پزان است که در آن حلیم را به روش سنتی می‌پزند و پخت حلیم در ایام مختلف مذهبی سال در نطنز چنان رواج دارد که در اکثر محلات و هیئت‌ها یافت می‌شود.

در این مراسم از شب قبل مردم در خانه شخصی که حلیم می‌پزد و یا در مسجد و یا هیأت جمع می‌شوند و در پختن آن به میزبان کمک می‌کنند. علاوه بر این در امر توزیع نیز مشارکت دارند.

برپایی مراسمی از سوی بانوان در مساجد

در روز 27 ماه رمضان خانم‌ها مراسم خاصی در نطنز دارند. درمساجد در صف نماز، مابین دو نماز، پارچه‌هایی باخودشان به مساجد می‌آورند وچند نفر سید آن پارچه‌ها را کوک می‌زنند پول از سید گرفته می‌شود، داخل این کیسه‌ها گذاشته می‌شود، خود سید نذر می‌کند و پول می‌دهد و دور پول را می‌دوزند و داخل کیف یا جیبشان می‌گذارند که سبب برکت کیف یا جیبشان باشد.

در این مراسم بانوان بسیاری شرکت می‌کنند، از تمام رده‌های سنی نیز در بین آنها وجود دارد و این نشان دهنده پایبندی مرد م در به جا آوردن رسم و رسوم شهر خودشان است.

ختم قرآن و جزءخوانی در مساجد نطنز

یکی دیگر از رسومی که مردم نطنز هر سال در ماه مبارک رمضان انجام می‌دهند جزءخوانی قرآن است که در مساجد شهرستان نطنز با شرکت بسیاری از مردم برگزار می‌شود.

آئین ختم قرآن نیز در مساجد شهرستان هر سال در این ماه مبارک برگزار می‌شود.

برگزاری مراسم شب‌های قدر در مساجد و منازل

در شب ضربت خوردن حضرت علی(ع) و همچنین در شب‌های بیست و یکم و بیست و سوم مراسم احیاء شب نوزدهم ماه رمضان با حضور گسترده مردم شهر نطنز در مساجد و اماکن مذهبی با قرائت دعای جوشن کبیر، مداحی،‌ سخنرانی و قرآن به سر گرفتن برگزار می‌شود و مردم این شهرستان در غم شهادت امیرالمومنین حضرت علی(ع) به سوگ می‌نشینند.

در مراسم شب‌های قدر که علاوه بر مساجد و منازل در امامزادگان این شهرستان نیز برگزار می‌شود مردم بسیاری شرکت می‌کنند، قرآن بر سر می‌گیرند، دعا و قرآن می‌خوانند و حتی در بسیاری از این مراسم‌ها به همنوع خود نیز کمک می‌کنند.

برپایی سفره‌های افطار در منازل بزرگان فامیل

یکی از شهروندان نطنزی در مورد آداب و رسوم شهر خود به خبرنگار تسنیم گفت: ما در فامیل خود رسم داریم که بعضی از شب‌های ماه مبارک رمضان در منزل بزرگان فامیل جمع می‌شویم. البته آنها خودشان ما را برای افطار دعوت می‌کنند و این افطار را از چند روز قبل به ما اطلاع می‌دهند و جوانان ما هم به آنها کمک می‌کنند.

ابوالفضل افزود: این رسم سالهاست در بین فامیل ما از قدیمی‌های نطنز هستند رواج دارد. بزرگان فامیل همیشه اول خودشان مهمان دعوت می‌کنند و از آنها پذیرایی می‌کنند و سبب جمع شدن همه دور هم می‌شوند. آنها بعد از مراسم خود به بازدید می‌روند و صله رحم را به جا می‌آورند.

مختاری نیز در این مورد گفت: مردم نطنز بسیار به آداب و رسوم خود در مناسبت‌ها پایبند هستند به طوری که این رسوم را نسل به نسل انتقال می‌دهند، شاید برخی از این رسوم دچار تغییراتی شده باشد اما در مجموع رسم از بین نمی‌رود و همچنان هر سال انجام می‌شود و حتی جوانان نیز خود را مقید به اجرای این رسوم می‌دانند.

وی افزود: یکی از رسوم مردم شهرستان نطنز که حقیر و بسیاری از دوستانم در آن شرکت می‌کنیم غبارروبی مساجد و مزار شهداست ما با علاقه این کار را در آستانه ماه مبارک رمضان انجام می‌دهیم و از بزرگترها هم شنیده‌ایم که هر سال این رسم در نطنز انجام می‌شود.

انتهای پیام/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon