اندیشه مهدوی امام روحالله(ره) به جامعه روح بخشید
اندیشه مهدوی امام روحالله(ره)به جامعه روحی تازه بخشید ودستاوردهایی را به همراه داشت. این نوع اندیشه، مردم را به سوی برترین آرمانها یعنی زمینهسازی ظهور منجی عالم بشریت سوق داد. از این منظر بازبینی دستاوردهای این نوع تفکر ضروری است.
باشگاه خبرنگاران پویا
از مهمترین ابعاد انقلاب اسلامی ایران، بُعد تمدنی این جریان الهی است. در این دیدگاه، انقلاب اسلامی ایران نقطه آغازی برای تحول قلوب مردم ایران سپس مردم جهان جهت زمینهسازیِ حکومت جهانی منجی عالم بشریت یعنی امام زمان(عج) و از مجرای رهبر کبیر انقلاب امام خمینی(ره) است. امام(ره) در جمله مشهور خویش در این باره فرمودند: «مسئولان ما باید بدانند که انقلاب ما محدود به ایران نیست. انقلاب مردم ایران نقطه شروع انقلاب بزرگ جهان اسلام به پرچمدارى حضرت حجت (ارواحنا فداه) است که خداوند بر همه مسلمانان و جهانیان منت نهد و ظهور و فرجش را در عصر حاضر قرار دهد.»
این رویکرد که در ابتدای انقلاب اسلامی در پرتو گفتمان امام خمینی(ره) درباره انقلاب و ظهور به صورت عهدی جمعی در بین ملت ایران شکل گرفت، برکات و ثمرات فراوانی برای مردم به همراه داشت که نیاز است مورد بازنگری مجدد قرار گیرد.
ثمره مهدویت: افزایش روح معنویت
از اولین ثمرات رواج تفکر مهدویت در تصمیمگیریهای کلان جامعه افزایش روح معنویت در جامعه است که این امر با امتزاج روح متولیان جامعه با مقوله مهدویت، انتظار و ظهور حاصل میشود؛ زیرا کارگزاری که حس انتظار و ظهور در جان او ریشه دوانیده باشد، برنامههای اجرایی را به گونهای تنظیم میکند که حس خداباوری در مردم تقویت شود؛ در چنین شرایطی این مدیر میداند جامعه در صورتی به سمت تمدن نوین اسلامی و ظهور منجی بشریت حرکت میکند که دارای پشتوانه معنوی باشد. در غیر این صورت به فرموده امام(ره) خیانتی سهمگین به نظام کرده است.
ثمره مهدویت: رواج روحیه صالحیت
ثمره دیگری که در پرتو تفکر مهدویت و ظهور برای جامعه حاصل میشود، رواج روحیه صالحیت در بین مردم و مسئولان است. به این معنا که مسئولان اجرایی کشور با کمترین توقع تمام تلاش خود را برای اصلاح جامعه به کار میگیرند. مسألهای که در ابتدای انقلاب اسلامی در بین مسئولان رده بالای اجرایی کشور به وفور دیده میشد، اما متأسفانه اکنون این روحیه به ندرت در متولیان اصلی دیده میشود تا جایی که گاهاً اصلاح جامعه فدای حزبگراییها و سیاستبازیهای جناحی میشود.
ثمره مهدویت: افزایش انگیزه و امید
افزایش انگیزه و امید به آینده از دیگر ثمرات تفکر مهدویت، انتظار و ظهور است، زیرا اساساً مقوله انتظار و منجیگرایی امیدبخش و انگیزهآفرین است. از این رو مردم تمام سعی خود را جهت نزدیکی به وعدههای امیدبخش خداوند به کار میگیرند. در چنین شرایطی جامعه ناخداگاه در تمام عرصههای معنوی، علمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی رشد میکند. بنابراین تفکر انتظار و ظهور باعث حس امید در جامعه و انگیزهای برای حرکت به سمت آرمانهای انقلاب اسلامی در پرتو آموزههای اصیل اسلام است.
ثمره مهدویت: برنامهریزی دقیق و کلان
در یک نگاه کلان، مهدویت یعنی آیندهنگری و آیندهپژوهی که ثمره آن نیازسنجی بر اساس برنامههای آینده جهان است، منتها آیندهای که خداوند متعال آن را در قرآن ترسیم و وعده تحقق آنها را به همگان ارائه کرده است. مهمترین دستاورد این نوع آیندهپژوهی قرآنی، انجام مهندسی معکوس در عرصههای مختلف فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است. به عنوان نمونه خداوند در قرآن به صالحان وعده وراثت زمین را داده است؛ لذا صالحیت باید مهمترین مقوله مدیران اجرایی کشور باشد. جالب اینکه امام خمینی(ره) با علم به این موضوعات خود نیز واجد صالحیت شد و به دنبال آن به فکر اصلاح وضع موجود جامعه بر آمد.
اما متأسفانه این رویکرد در گذر زمان از نظر متولیان جامعه به باد فراموشی سپرده شد تا حدی که در سیاستگذاریهای کلان جامعه جایی برای بروز آن باقی نماند؛ در حالی که انتظار میرفت مبانی و معارف انقلاب اسلامی با رویکرد مهدویت و امر ظهور از سوی حوزه و دانشگاه بیشتر مورد واکاوی قرار گیرد، لذا عدم پرداختن به این امر مهم ناخداگاه کشور را با چالشهایی اساسی و نوعی عقبگرد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مواجه کرد.
چالش اقتصادی در نبود تفکر مهدویت و ظهور
به عنوان نمونه بانکها به عنوان پایههای اقتصادی کشور تا حدی غرق ربا شدند که مراجع عظام تقلید در طول سالیان متمادی نسبت به وضعیت اسفبار آنها هشدارهایی به مسئولان اجرایی کشور ارائه دادند. در چنین شرایطی که خواه ناخواه سفره مردم آلوده به مال حرام شده است، دم زدن از شعار زمینهسازی ظهور نوعی خودفریبی است. امام خمینی(ره) در بخش دیگری از فرمایشات خویش تلویحاً و با اشاره به همین موضوع فرمودند: «مسایل اقتصادى و مادى اگر لحظهاى مسئولین را از وظیفهاى که بر عهده دارند، منصرف کند، خطرى بزرگ و خیانتى سهمگین را به دنبال دارد. باید دولت جمهورى اسلامى تمامى سعى و توان خود را در اداره هر چه بهتر مردم بنماید. ولى این بدان معنا نیست که آنها را از اهداف عظیم انقلاب که ایجاد حکومت جهانى اسلام است، منصرف کند.»
عدم رویکرد مهدویت و انتظار و چالش فرهنگی کشور
آسیب دیگری که به دنبال عدم رویکرد مهدویت و ظهور در متولیان اجرایی کشور و برخی اسناد بالادستی مثل سند چشمانداز بیستساله متوجه کشور شد، چالشهای فرهنگی است. به عنوان نمونه سینما و تلویزیون جمهوری اسلامی که باید مهد آموزههای ناب اهلبیت(ع) به ویژه مهدویت و ظهور باشد، مکانی برای جولان برخی هنرمندانی است که نسبت خود را با دین مشخص نکردند و گاهاً تریبونی برای اشاعه فرهنگ غرب و اشاعه فساد، فحشا و سایر مقولات منفی فرهنگی در جامعه هستند. این در حالی است که محور سینمای غرب بر آموزههای آخرالزمانی و منجیگرایی آن هم به صورت کاملاً تحریفشده است.
نتیجه اینکه در چنین شرایطی باید به تفکر مهدوی امام خمینی(ره) که اساس آن بر مبنای قرآن و سیره اهلبیت(ع) است، رجوع کرد؛ زیرا اندیشه مهدوی امام روحالله(ره) به جامعه روحی تازه بخشید و مردم را به سوی برترین آرمانها و اهداف یعنی زمینهسازی ظهور منجی عالم بشریت امام زمان(عج) سوق داد و این مسأله تجربهای بود که باید از آن مجدداً بهره جست.
یادداشت: سعید شیری
انتهایپیام/