مشکلات "بیمه" فرشبافان سنندجی و غبار بی‌توجهی مسئولان بر فرش دستباف کردستان+تصاویر


مشکلات "بیمه" فرشبافان سنندجی و غبار بی‌توجهی مسئولان بر فرش دستباف کردستان+تصاویر

فرشبافان سنندجی با مشکلاتی همچون نبود بیمه و بازار فروش روبه‌رو هستند و متأسفانه این روزها فرش دستباف کردستان، به‌دلیل استمرار بی‌توجهی مسئولان حال و روز خوشی ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، یکی از منحصربه‌فردترین فرش‌های کشور، متعلق به استان کردستان است، فرش‌های «سنندج» و «بیجار» با بیش از 400 سال قدمت در تاریخ، دارای بافت و طراحی منحصر به‌ فردی است اما متأسفانه قالیبافان هنرمند این دیار با مشکلاتی زیادی همچون نبود بیمه، نداشتن بازار فروش و صادرنشدن حاصل دسترنج خود مواجه هستند.

استان کردستان سابقه دیرینه‌ای در صنعت فرش دستباف در بازارهای جهانی دارد اما متأسفانه این روزها فرش دستباف این منطقه، به‌دلیل استمرار بی‌توجهی مسئولان حال و روز خوشی ندارد و اینکه چرا مسئولان از این ظرفیت غافل هستند و از آن حمایت نمی‌کنند جای سئوال دارد.

فرش دستباف کردی جزو باارزش‌ترین صنایع دستی استان و از اعتبار و آوازه جهانی برخوردار است، هنری که با ادغام رنگ‌ها و طرح‌های مختلف سبب خلق و ایجاد خصوصیات چشم‌گیر در آن می‌شود اما متأسفانه کارگاه‌های قالیبافی و فرش دستباف در کردستان توسعه و رونق گذشته خود را از دست داده و یک به یک در حال تعطیلی هستند.

آنچه که در ادامه می‌خوانید حاصل گفت‌وگوی خبرنگار تسنیم در سنندج با یکی از تولیدکنندگان فرش دستباف است.

پای دردودل‌های فرشبافان سنندجی؛ مسئولان از ما حمایت نمی‌کنند، بیمه نداریم

منیره زاهدی متولد 1347 در این‌باره می‌گوید، تاجایی که یادم می‌آید فرش و فرش‌بافی درخانه ما برپا بوده است، من از 10 سالگی شروع به فرشبافی کردم، باعلاقه شدیدی که به بافتن داشتم وقتی خواهرهایم را پای دارقالی می‌دیدم که با یکدیگر بگو بخند داشتند، منم علاقه‌ام هر روز بیشتر و بیشتر می‌شد و با خلاقیتی که داشتم توانستم خیلی زود این هنر و حرفه با ارزش را یاد بگیرم.

وی گفت: نقشه‌ای که الان من مشغول به بافتنش هستم به اسم کلاه فرهنگ یا با زبان کردی «ماسی درهم درهم» شناخته شده است که از شکل هندسی بزرگ و کوچک تشکیل و به ظاهر شبیه حوض و ماهی کنار هم نقشی زیبا و هنری راخلق کرده‌اند که برگرفته از ذهن و خلاقیت طراح بوده است.

فرشباف سنندجی خاطر نشان کرد: قطعاً فرشبافی می‌تواند اثر مثبتی بر روی بافنده داشته باشد که من یکی خودم از این قاعده مستثنی نیستم، زمانیکه فکرم درگیر مشکلات زندگی و معیشتی می‌شود و حوصله ندارم، با فرش بافی خودم را آرام می‌کنم، به قول پسرم حال دلم خوب می‌شود.

وی بیان کرد: تولید فرش ماشینی، لطمه زیادی به این هنر با ارزش وارد کرده اما بخاطر قیمت مناسب، تنوع در طرح و رنگ و اندازه توانسته نیاز مخاطبان را برآورده کند، انگار دیگر قدمت چندساله فرش دستباف هم نمی‌تواند دردی دوا کند.

زاهدی افزود: تولید فرش دستباف و بازار فروش آن، رونق گذشته را ندارد و علاوه بر آنکه در بازارهای داخلی خریدار ندارد، صادرات آن هم بطور چشم‌گیری کاهش یافته است.

فرشباف سنندجی گفت: بنده و همکارانم برای تولید فرش با مشکلات زیادی مواجه هستیم، مسئولان از ما حمایت کافی نمی‌کنند، بیمه و بازار فروش نداریم، دستمزد بافندگان پایین است، تضمین خرید فرش‌های تولیدی وجود ندارد.

سارا نوخاصی 39 ساله یکی دیگر از فرشبافان سنندجی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: بنده 20 سال سابقه تولید فرش دستباف کُردی را دارم و سه سال است که به صورت حرفه‌ای و متمرکز این شغل را دنبال می‌کنم.

وی گفت: در سال 93 با همکاری یکی از دوستانم کارگاه قالیبافی راه‌اندازی کردیم و اکنون با مشکلات زیادی روبه‌رو هستیم، مسئولان از ما حمایت نمی‌کنند و حتی خودمم بیمه نداریم چه برسد به اینکه نیروهایم داشته باشند.

کردستان دارای رتبه 7 کشوری در تولید فرش

بهرام احترامی مدیر عامل شرکت سهامی فرش استان کردستان نیز اظهار داشت: تولید فرش دستباف کردستان بطور میانگین رتبه هفتم را در کشور به خود اختصاص داده است.

وی با اشاره به برپایی هرساله نمایشگاه فرش گفت: دسترنج قالیبافان کردستانی به صورت اقساط در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد، تمام فرش‌ها با حداکثر قیمت 100 میلیون ریال با اقساط 15ماهه و بدون کارمزد به مشتریان واگذار می‌شود.

مدیر عامل شرکت سهامی فرش استان کردستان با اشاره به فعالیت 138 کارگاه قالیبافی تصریح کرد: هم‌اکنون حدود 80 هزار بافنده در سطح استان بصورت میانگین سالانه 160 هزار فرش در کردستان تولید می‌کنند.

وی با اشاره به مشکل بیمه فرش‌بافان گفت: در حال حاضر 14 هزار و 500 بافنده در استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و 100 فروشگاه فروش فرش در کردستان فعال است و بیمه به علت کمبودمالی نمی‌تواند تمام قالیبافان را تحت پوشش قرار بدهد.

احترامی افزود: وضعیت صادرات فرش دستباف در سال 96 نسبت به 95 خوب بود اما در حال حاضر مردم قدرت خرید ندارند و تولید کمتر است.

وی با بیان اینکه فرش دستباف با بیش از 400 سال قدمت در تاریخ دارای بافت و طراحی منحصربه فردی است، اظهار کرد: در استان کردستان سبک سنه و سبک بیجار خصوصیات خود را دارند مثلاً در تمام ایران سبک چله ابریشمی، گل فرهنگ، ماهی درهم، سه ترنج، گل وکیلی مختص به شهر سنندج بوده و سبک بیجار شامل دارگل، شکارگاه، مستوفی، خاتم شیرازی، انواع ماهی حلوایی و حسن تیمور است.

مدیر عامل شرکت سهامی فرش استان کردستان خاطر نشان کرد: مشکل بیمه، ردصلاحیت شدن بافندگان، کاهش صادرات فرش و غیربومی بودن بیشتر تاجران فرش از جمله مشکلات این حوزه در استان است.

از مسئولان کردستانی انتظار می‌رود از تولیدکنندگان فرش دستباف و تولیدات داخلی آنان حمایت کنند چراکه باتوجه به ظرفیت‌هایی که دارند می‌توانند در توسعه اقتصادی و اشتغالزایی جوانان استان نقش تأثیرگذاری داشته باشند.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon