پای حرف پیرایشگران و سنتیدوزان - همدان| "بیرونقی بازار" خیاطان باتجربه را راهی پایتخت میکند
آرایشگری و خیاطی جزو مشاغلی است که در همه ادوار وجود داشته اما بازار کار و توجه به آن در دورههای مختلف، متفاوت بوده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، روز اصناف فرصت مناسبیاست تا سری به اصناف مختلف شهر همدان بزنیم و ضمن تبریک به مناسبت روز اصناف، جویای احوال و مشکلات حوزه کاری آنها شویم.
به سراغ یک سلمانی واقع در خیابان کرمانشاه شهر همدان میرویم، این پیرایشگاه در کنار خیابان اصلی قرار گرفته است، درب کشویی آن را کنار میزنم و وارد مغازه میشوم، شاگرد آرایشگر مشغول بستن پیشبند برای یکی از مشتریان است و دیگری نیز با قیچی که در دست دارد موهای پسر بچهای را کوتاه میکند.از آنجا که آرایشگاه مخصوص آقایان است مشتریان آن با تعجب مرا نگاه میکنند تا اینکه خودم را معرفی میکنم و مدیر این پیرایشگاه خودش را برای گفتوگو با من آماده میکند.
آرایشگران جایگاه اجتماعی خوبی در جامعه دارند
مدیر آرایشگاه مردانه در همدان گفت: از جایگاه و شان اجتماعی آرایشگران در جامعه راضی هستم و خوشبختانه تا کنون مشکلی در این باره نداشتهایم.
مهدی همدلی اظهار داشت: سالیان درازی است که مشغول این حرفه هستم و با علاقه فراوان کارخود را دنبال میکنم. وقتی با یک اصلاح و یا کوتاهی مو لبخند مشتریام را در آینهای که در آن به خود نگاه می کند میبینم، از صمیم قلب خدا را شکر میکنم.
وی تصریح کرد: آرایشگری حرفهای است که تقریبا همه افراد در طول عمر خود به آن نیاز داشته و با آن مواجهاند و نوسانات اقتصادی تاثیر چندانی بر ماهیت شغل ما نمیگذارد.
از سال 95 تا کنون نرخنامه جدید صادر نشده
مدیر آرایشگاه مردانه در همدان تصریح کرد: از سال 95 تا کنون قیمت کالاهای مختلف چندین برابر شده، قیمت بیمه و مالیات افزایش داشته اما متاسفانه نرخنامه ما از سال 95 تاکنون تغییری نداشته است.
همدلی با بیان اینکه آخرین نرخنامهای که برای ما صادر شده مربوط به سال 95 است، ابراز کرد: قیمت کوتاهی مو در سال 95، 10 هزار تومان بوده و تا امروز دستور افزایش نرخ برای ما نیامده است.
وی گفت: خوشبختانه مردم ما آگاه هستند و خود میدانند که اگر در سال 95 قیمت کوتاهی مو 10 هزار تومان بوده، با توجه به گرانی و افزایش قیمتی که این روزها در تمام اصناف رخ داده است نباید قیمت برای امسال هم همان 10 هزار تومان را بپردازند بنابراین خود مردم نرخ خدمات آرایشگری را افزایش دادهاند.
مدیرآرایشگاه مردانه در همدان افزود: البته ما هیچ اصراری برای گرفتن وجه بیشتر از مردم نداریم و نرخ را بر اساس نرخنامه سال 95 به مردم میگوییم اما بیشتر آنها با انصاف هستند و مبلغ بیشتری را پرداخت میکنند که البته به صورت توافقی درآمده است.
همدلی گفت: در سال گذشته باید نرخنامه جدید را به ما میدادند اما متاسفانه تاکنون خبری از آن نشده است درحالیکه در این مدت بر قیمت آب و گاز وبرق، بیمهها و حتی مالیات اضافه شده است.
وی تصریح کرد: نرخنامه نیز بر اساس درجهبندی خدماتی که به مشتریان ارائه میشود متفاوت است. این نرخنامه در بالای شهر و پایین شهر نیز به شکل یکسان توزیع میشود اما بدون شک قیمتهایی که در بالای شهر گرفته میشود بسیار بالاتر از قیمت خدمات آرایشگری در منطقه پایین شهر است که آن هم بخاطر شرایط فیزیکی متفاوت واجاره بالای مغازه در بالای شهر است.
هر مدلی که مشتری از ما بخواهد را اجرایی نمیکنیم
مدیرآرایشگاه مردانه در همدان اظهار داشت: شاید در 10 سال گذشته مدلهایی که مشتریان از ما درخواست میکردند یکنواخت و ساده بود اما این روزها به ویژه جوانان مدلهای مختلفی را از ما طلب میکنند که ما هر مدلی را بر روی موهای آنها پیاده نمیکنیم.
همدلی افزود: مدل هایی که رنگ و بوی غربگرایی داشته و یا با فرهنگ مغایرت داشته باشد را قبول نمیکنیم و مدلهای سنگین و متناسب با شان و شئونات اسلامی و ایرانی را به مشتریان پیشنهاد میکنیم.
وی در خصوص گلایه و شکایت مشتریان، گفت: خوشبختانه تاکنون مورد شکایتی از آرایشگاه نداشته ایم اما بیشتر گلایههای مشتریان از نرخهای نابری است که در سلمانیهای مختلف تجربه میکنند.
برداشتن حریم صنفی اوضاع کاسبی آرایشگران را کساد کرده است
رئیس اتحادیه آرایشگران مردانه همدان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در همدان گفت: وضعیت بازار و کاسبی بسیار خراب است و این روزها سود و درآمد حاصل از آرایشگری بسیار پایین است.
علی عدالتی مرفه با بیان اینکه برداشته شدن حریم صنفی فاصله آرایشگاهها را از یکدیگر کمتر کرده است، ابراز کرد: از طرفی هم افراد تنها با گذراندن دوره آموزشی سه ماهه میتوانند از فنی حرفه ای گواهینامه بگیرند و برای خود آرایشگاه بزنند.
وی گفت: در گذشته افراد پس از اخذ گواهینامه باید مدتی را به شاگردی میپرداختند تا ضمن اینکه چم و خم کار به دستشان میآمد سابقه کار هم کسب میکردند اما اکنون دیگر نیازی به شاگردی کردن نیست و هرکس با گذراندن دوره سه ماهه فنی حرفه ای و کسب گواهینامه میتواند از ما مجوز آرایشگاه را بگیرد.
رئیس اتحادیه آرایشگران مردانه همدان تصریح کرد: وقتی افراد بدون اینکه مدتی را به شاگردی نزد آرایشگران باتجربه بپردازند و آداب کار و کاسبی را بیاموزند وارد بازار کار مستقل میشوند میزان شکایتها بالا میرود.
عدالتی مرفه افزود: در موارد زیادی شاهد شکایت مشتریان به اتحادیه بودیم که علت بیشتر شکایات هم خرابی مدل موی مشتریان و یا برخورد نامناسب با مشتریان بوده است.
پیاده راه شدن خیابان بوعلی مشتریان ما را کم کرده است
وی گفت: افزون بر تمامی مشکلاتی که برایمان پیش آمده است، پیاده راه سازی خیابان بوعلی هم برایمان دردسر ساز شده و موجب شده بسیاری از مشتریانمان را از دست بدهیم.
رئیس اتحادیه آرایشگران مردانه همدان ابراز کرد: پیش از پیاده راه سازی خیابان بوعلی مشتریان ما از مناطق مختلف شهر با خودروهایشان به ما مراجعه میکردند اما از وقتی این خیابان تبدیل به پیاده راه شده درصدی از مشتریانمان را از دست دادهایم.
نرخگذاری تا 20 روز دیگر به اصناف باز میگردد
عدالتی مرفه با بیاناینکه مدتی بود نرخگذاری از دست اتاق اصناف همدان خارج شده بود و هر صنف با توجه به کیفیت خدماتی که ارائه میداد قیمت را برای مشتری تعریف میکرد، گفت: به دلیل مشکلاتی که در این راه به وجود آمد تا 20 روز دیگر مجددا اختیار نرخگذاری به اتاق اصناف باز میگردد.
وی با گلایه از گرانی بیمهها و مالیات، تصریح کرد: ما صنف خدماتی هستیم باید توجه بیشتری به ما بکنند و هزینه بیمه تامین اجتماعی و مالیات را برای ما آسانتر کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، شاید این روزها کمتر کسی برای دوختن کت شلوار و یا پیراهن و شلوار به سنتی دوزان مراجعه کنند و مشتریان این خیاطان اقشار خاصی از جمعیت باشند که بیشتر آنها هم افراد مسن و قدیمی هستند.
به سراغ یکی سنتی دوزان پیشکسوت همدان در پاساژ هما واقع در خیابان بوعلی میرویم تا با این پیشکسوت عرصه خیاطی به گفتوگو بنشینیم.
وارد مغازهاش میشوم، مردی مسن با موهایی سفید و لباسی اتوکشیده پشت میز خیاطی نشسته است و دستهایش را بر زیر چانهاش قرار داده است، سلام و احوالپرسی میکنم و از او میخواهم تا مدتی را باهم به گفتوگو بنشینیم. از او میخواهم تا از اوضاع و احوال کسب و کارش بگوید...
اوضاع کسب و کارمان خوب نسیت
آقای میرزایی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان، اظهار داشت: وضعیت کسب و کارمان خوب نیست و بازار خراب است، علت آن هم این است که چون کار حاضری ارزان تر است بنابراین مردم ترجیح میدهند از لباسهای حاضری و ارزان قیمت استفاده کنند.
وی تصریح کرد: وقتی مردم میتوانند یک شلوار حاضری را باقیمت 30 هزار تومان در بازار تهیه کنند صلاح نمیدانند که 50 هزار تومان پول پارچه دهند و مبلغی را هم برای اجرت دوخت آن بپردازند.
دوخت لباس ادارات را به تولیدی ها میدهند و ما را بیکار میکنند
سنتیدوز پیشکسوت همدان گفت: در سالهای گذشته کارمندان ادارات و بانکها کت شلوار مورد نیاز خود را در هرکجا که دلشان میخواست میدوختند اما این روزها کار دوخت لباس هایشان را به تولیدیها میدهند و ما را بیکار میکنند.
وی با بیاناینکه مواد اولیه تولید و دوخت لباس گران است، ابراز کرد: تهیه پارچه و جنس آن برعهده مشتری است اما متاسفانه دیگر مردم تمایلی به لباس دوختنی ندارند.
از هر 20 نفر یک نفر تمایل به شلوار دوختنی دارد
خیاط پیشکسوت همدان از کمبود مشتری گلایه کرد و افزود: شاید از هر 20 نفر که میخواهند کت شلوار بخرند تنها یک نفر از آنها ترجیح میدهد که کت شلوار حاضری نخرد و به سمت دوختنی برود.
میرزایی گفت: در سال های گذشته که تعداد تولیدی ها کمتر بود بازار کار ما بهتر بود اما اکنون وضعیت ما به جایی رسیده که هرسال می گوییم پارسال وضعیتمان بهتر از امسال بود.
قفسههای سفارش لباس خالی از پارچه است
وی با بیاناینکه در دورانی تمام قفسه سفارش لباس ما پر از پارچههای مختلف بود و حتی برای دوختن آن با کمبود وقت مواجه میشدیم، ابراز کرد: اما امروز تعداد انگشت شماری از پارچههای سفارشی در قفسه دیده میشود.
سنتیدوز پیشکسوت همدان تصریح کرد: اگر اوضاع تغییر سبک زندگی مردم و وضعیت سفارشات اینگونه پیش بروند شک ندارم که در 20 سال آینده حرفه سنتی دوزی از یادها خواهد رفت.
مردم به علت کمبود سرمایه به کت شلوار شرکتی روی آوردند
وی با بیاناینکه مردم به علت کمبود سرمایه و تقاضای جنس ارزان قیمت، به کت شلوارهای شرکتی و تولیدی روی آورند، اظهار داشت: کت شلوارهایی که ما برای هرکس میدوزیم متناسب با استاندارد بدن اوست و هر مشتری در طول دوخت دو مرتبه آن را پرو میکند تا دقیقا اندازهاش شود.
خیاط باسابقه همدان گفت: از گرانی بیمه ها گلایه مندم چراکه هیچگونه حمایتی از کا نمیشود و بیمهها هم به ما تخفیف نمیدهند. مسئولان باید اوضاع کاسبی نامناسب ما را درک کنند و تسهیلاتی برایمان قائل شوند.
عوارض شهرداری و مالیات دست از سر ما برنمیدارد
میرزایی تصریح کرد: تا پایان سال 90، مالیات به صورت سالیانه 85 هزار تومان و به صورت توافقی از ما دریافت میشد اما از سالهای 91 و 92 که اظهارنامه مالیاتی را پرکردیم این مبلغ به 120 هزار تومان رسید و این درحالی است که امسال مبلغ مالیات برای مغازه ام به 630 هزار تومان رسیده است.
وی افزود: از طرفی مالیات و سالیانه عوارض شهرداری را میپردازیم و از سوی دیگر دولت و بیمهها هیچ حمایتی از ما و حرفههای سنتی و قدیمی ندارند.
شب عید هم بیکار بودیم
سنتیدوز پیشکسوت همدان گفت: علیرغم اینکه در سالهای گذشته ماه پایان سال و روزهای نزدیک به سال نو سرمان بسیار شلوغ میشد و حتی فرصت گرفتن سفارش جدید مشتری را نداشتیم اما امسال حتی شب عید هم سرمان خلوت و برخی روزها بیکار بودیم.
میرزایی از مسئولان خواست تا قدر حرفههای سنتی را بدانند چراکه عدهای جوهره جوانیشان را در این حرفهها گذاشتهاند و تجربه و تخصص خود را آسان و یک شبه به دست نیاوردند که در مدتی کوتاه آن را از دست بدهند.
کسادی بازار خیاطان باتجربه همدان را راهی پایتخت میکند
رئیس اتحادیه خیاطان همدان گفت: کسادی بازار و کم شدن دوخت و دوز موجب شده تا تعدادی از خیاطان پروانه کسب خود را لغو کنند و راهی پایتخت شوند.
سید رضا حسینی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم در همدان، اظهار داشت: 850 پروانه کسب دائم در 22 رستهکاری صادر کرده ایم اما وقتی تولیدکنندگان تقاضای وام و تسهیلات قرضالحسنه میکنند و ما نمیتوانیم به نیازشان پاسخ دهیم پروانههای خود را لغو کرده و برای کسب بازار کار راهی تهران میشوند.
وی گفت: همه ساله شاهد افزایش قیمت بیمهها و مالیات هستیم درحالیکه باید تولیدیها و تولیدکنندگان را تشویق و حمایت کنند.
رئیس اتحادیه خیاطان همدان با بیاناینکه یکی از مشکلات اصلی ما ورود کالای قاچاق به داخل کشور و استان است، ابراز کرد: وقتی لباسهای خارجی و چینی ارزان قیمت وارد کشور میشود مردم علاقهای به جنس ایرانی و دوختنی نشان نمیدهند.
حسینی تصریح کرد: پول مملکت ما ریال است اما هرکجا میرویم با دلار با ما صحبت میکنند و سرنوشت کار ما وابسته به قیمت دلار است. مثلا خرج کاری که سال گذشته با 2500 تومان میخریدیم امسال به 6500 تومان رسیده است.
باید به سنتیدوزان افتخار کنیم
وی با بیاناینکه بیشتر سنتیدوزان پیشکسوت همدان در خیابان بوعلی مشغول به کار هستند، اظهار داشت: این خیاطان با 70 سال سابقه کار، کار دست انجام میدهند بنابراین باید به نوع دوخت آنها افتخار کنیم و قدر کارشان را بدانیم.
رئیس اتحادیه خیاطان همدان با تاکید بر اینکه باید از تولیدیها حمایت کنیم، ابراز کرد: اگر وضعیت به همین روال پیش برود بدون شک تا چند سال آینده همه ما تبدیل به مصرف کننده میشویم.
مردم فقط به مارک اجناس توجه نکنند
حسینی با بیاناینکه متاسفانه مردم ما بسیار ظاهر بین بوده و فقط به مارک لباس توجه میکنند، تصریح کرد: در برخی موارد بر روی کالاهای ایرانی برند خارجی درج میشود و مردم به خوبی از آن استقبال میکنند.
وی با بیا اینکه خیاطان و تولیدیهای همدان از بازارهای تهران سفارش کار میگیرند و کا رهای برش زده را به خوبی مونتاژ میکنند، گفت:مسئولان باید نگاه مثبتی به خیاطان همدان داشته باشند و با ارائه تسهیلات به آنها، راه را برای پیشرفت اقتصادی کشور باز کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، اینک وقت آن رسیده تا با حمایت همه جانبه از اصناف و تولیدکنندگان داخلی، کشورمان را از وابستگی به اجناس بیکیفیت خارجی برهانیم. گرچه پیشرفت و تحول اقتصادی یک شبه حاصل نمیشود اما با همت و تلاش همگانی میتوانیم زمینه ساز بروز تحول اقتصای در استان و کشورمان باشیم.
گزارش از: فائزه محمدی
انتهای پیام/م