گفتوگوی تسنیم با کارشناسان درباره آتشبس طالبان و دولت افغانستان
پس از توافق آتش بس میان طالبان و حکومت افغانستان ایام عید سعید فطر به روشنی مشخص شد که این گروه طرف اصلی تأمین امنیت و صلح در این کشور است زیرا در این سه روز سراسر افغانستان رنگ امنیت را به خود دید.
به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، آتشبس طالبان و دولت افغانستان؛ نشان داد که طرف اصلی تأمین امنیت و صلح در افغانستان طالبان هستند؛ این در حالی است که حکومت افغانستان ظاهرا کوشش کرده تا با اعلام آتش بس یک جانبه زمینه صلح سراسری در افغانستان را فراهم کند.
شاید هم به گونهای پیش شرط طالبان برای صلح که خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان است را دور زده و به گونه ای طالبان را در یک عمل انجام شده قرار دهد، اما به عقیده تمام تحلیلگران سیاسی و نظامی افغان این استراتژی راه به جایی نخواهد برد.
«محمد رادمنش» سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در نشست خبری در کابل گفته بود که پس از اعلام آتش بس طالبان جنگ تنها در 9 استان این کشور آغاز شده و این گروه جنگ را در بسیاری از نقاط افغانستان آغاز نکردهاند.
از سوی دیگر، «ذبیح الله مجاهد» در توضیحاتی در رابطه با اظهارات وزارت دفاع افغانستان به خبرنگار تسنیم گفت که طالبان در تمام نقاط افغانستان جنگ را آغاز کرده است و اظهارات سخنگوی وزارت دفاع نادرست است.
مجاهد خاطرنشان کرد که حکومت افغانستان در گذشته نیز حالت تدافعی در جنگ داشته و اعلام آتش بس یک جانبه هیچ تغییری را در جنگ و استراتژی طالبان نداشته است.
یادآوری میشود که سخنگوی وزارت دفاع افغانستان گفته بود؛ در صورت حمله طالبان به نیروهای حکومتی، این نیروها از خود دفاع خواهند کرد و در مناطق تحت درگیری این نیروها در حالت آماده باش قرار دارند.
با این وجود میتوان نتیجه گرفت که با توجه به استراتژی دو طرف درگیر، آتش بس بی معنی است و جنگ همچنان ادامه خواهد داشت با این تفاوت که امکان دارد جنگ فقط در مدت زمانی کوتاه تنها در محل حضور نیروهای حکومت افغانستان فراگیر شود.
کارشناسان افغانستانی نیز معتقدند که آتش بس یکطرفه در حالی که طالبان اصرار بر ادامه جنگ دارند نمیتواند حاصلی داشته باشد.
«وحید مژده» آگاه نظامی به این باور است که در آتش بس یک طرفه برنده طرفی هست که جنگ می کند.
مژده یادآور شد؛ جدا از تمام مسائلی که طالبان را به ادامه جنگ مصمم میکند، سرازیر شدن اعضای طالبان در دوران آتش بس به شهرها آنان را بیشتر مجاب میکند تا تمدید آتش بس را قبول نکنند.
«گل آقا مجاهد» نماینده مردم کابل در پارلمان افغانستان نیز معتقد است که سه روز آتش بس نشان داد که طالبان از قدرت بالایی برخوردار است زیرا در سراسر این کشور امنیت برقرار بود و همین قدرت باعث می شود که طالبان به جنگ ادامه دهند.
این نماینده پارلمان افغانستان تأکید کرد که طالبان در بین مردم طرفداران خود را دارند و این موضوع دلیل دیگری است تا طالبان قدرت بگیرند و جنگ کنند.
«سیداکبر آغا» وزیر دادگستری سابق طالبان نیز مانند بسیاری دیگر از تحلیلگران مسائل طالبان خاطر نشان کرد؛ تا زمانی که به خواست طالبان مبنی بر خروج کامل نیروهای خارجی توجه نشد نه آتش بس نتیجه خواهد داد و نه صلح حکم فرما خواهد شد.
به بیان این مقام سابق حکومت طالبان آتش بس یک جانبه از سوی حکومت تا زمانی که طالبان آن را قبول نکنند بی حاصل است و هیچ تأثیری در جنگ افغانستان نخواهد گذاشت.
این در حالی است که پس از پایان آتش بس 3 روزه میان حکومت و طالبان ناامنی و جنگ در ولایت های افغانستان افزایش یافته و بیشتر از صد تن از نیروهای امنیتی افغان جان خود را از دست دادهاند.
انتهای پیام/.