داستان غم‌انگیز کشاورزان دهگلانی/ایجاد شغل "کارگری" برای فرزندان فارغ‌التحصیل‌‌


داستان غم‌انگیز کشاورزان دهگلانی/ایجاد شغل "کارگری" برای فرزندان فارغ‌التحصیل‌‌

کشاورزان دهگلانی ‌برای تامین هزینه‌های زندگی، به‌صورت خانوادگی جلوی گرمای طاقت‌فرسای تابستان نخود می‌چینند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از دهگلان، همواره از دهگلان با دشت‌هایی حاصلخیز به عنوان قطب کشاورزی استان کردستان نام برده می‌شود، محصولاتی همچون گندم، سیب‌زمینی و نخود از جمله محصولات غالب برای کشت در این منطقه است که با توجه به ضرورت صرفه‌جویی در آب و نیز بهره‌وری بیشتر، کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی کم بسیار ضروری و مهم به نظر می‌رسد.

زمین پر از برکت است، برکتی که از دل خاک سر در می‌آورد و چشمان مشتاق و دستان منتظر کشاورز به امید جوانه‌زدن و به ثمره نشستن آن به قنوت نشسته است، تابستان است و فصل برداشت و درو، نتیجه رنج یک ساله کشاورز در همین تابستان خلاصه می‌شود، دشت دهگلان نیز در گرمای تابستان هر کدام به رنگی نشسته است، خوشه‌های طلایی گندم یا سبزینگی سبزه‌ها، و در جایی دیگر نیز کشاورز مشغول چیدن نخود است، سراغ خانواده زحمت‌کشی که مشغول چیدن نخود هستند رفتم، لیوان آبی خنک در این گرمای طاقت‌فرسا، حکم کیمیا را دارد، تمام خانواده برای چیدن نخود آمده‌اند.

پدر خانواده می‌گوید: می‌خواستم برای چیدن نخود، کارگر بیاورم اما دستمزد هر نفر روزانه 70 هزار تومان است که با حساب هزینه خورد و خوراک شاید 80 تا 90 هزار تومان شود، دیدم نمی‌صرفد بنابراین ترجیح دادیم خانوادگی بیاییم چراکه همه فرزندانم تحصیل‌کرده و بیکارند؛ تصمیم گرفتم به‌جای صرف هزینه بالا برای کارگران، بچه‌هایم برای چند روز هم که شده با کارگری سرکار می‌آیند!

مقداری از نخودها را که می‌بینم پوچ است، دلیلش را "قارچ" عنوان می‌کنند، می‌پرسم چرا از سموم کشاورزی برای مقابله با آن استفاده نکردید، می‌گویند: حقیقتش خواستیم از سم استفاده کنیم اما خیلی گران بود نتوانستم تهیه کنم، کاش جهاد کشاورزی به صورت یارانه‌ای مقداری سم کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار می‌داد.

"رشیدی" یکی از همسایه‌های زمین کناری که او نیز نخود کاشت کرده به جمع ما اضافه می‌شود، پرسیدم آیا از قیمت فروش نخود راضی هستید؟ می‌گوید: نخود محصولی است که به آب زیادی احتیاج ندارد، بنابراین کشاورزانی که زمین دیم دارند به صورت تناوب، نخود کاشت می‌کنند و با وجود سختی که در برداشت این محصول در برابر گرمای تابستان هست اما کمک خوبی به کشاورزان دیمی کار می‌کند.

این کشاورز دهگلانی ادامه داد: 3 سال است که قیمت گندم علاوه بر اینکه هیچ افزایشی پیدا نکرده، امسال هم کاهش قیمت داشته و با وجود گرانی، فشار زیادی به کشاورزان این منطقه وارد می‌شود چون شغل اکثر آنها کشاورزی و چشم امیدشان به همین محصولات است، در پرداخت وجه گندم هم که دولت هر چند ماه یک بار مقداری از آن را با بدبختی به کشاورز می‌دهد، کشاورز هم نمی‌داند باید آن را خرج کدام یک از دردهایش بکند.

وی می‌گوید: اما خدا رو شکر قیمت خرید نخود مناسب است و هر ساله به تناسب تورم و قیمت بذر و سایر مخارج، قیمت نخود هم افزایش پیدا می‌کند و کمک خرجی خوبی برای کشاورزان است، البته شاید مهم‌ترین دلیلی که قیمت نخود متناسب با جیب کشاورز است، عدم ورود دولت به این موضوع است که امیدواریم همین طور بماند تا وضعیت گندم برای نخود نیز تکرار نشود!

سالانه 14 هزار هکتار از اراضی شهرستان دهگلان به کشت نخود اختصاص می‌یابد

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: سالانه حدود 13 الی 14 هزار هکتار از اراضی غالباً دیم شهرستان دهگلان، به کشت نخود اختصاص داده می‌شود.

حامد احمدی با بیان اینکه حدود 240 هکتار از اراضی سطح کشت نخود در این شهرستان به‌صورت مکانیزه است، افزود: کشت مکانیزه این محصول می‌تواند در گسترش سطح زیر کشت و همچنین افزایش عملکرد آن تأثیر به‌سزایی داشته باشد

به گفته وی، کشاورزان برای افزایش درآمد خود از کشت‌های سنتی پرهیز کنند و به کشت‌های انتظاری و مکانیزه روی بیاورند چراکه از جمله مزایای کشت انتظاری استفاده از آب‌های سبز و برداشت حدود 800 کیلوگرم نخود در هر هکتار در مقایسه با برداشت 400 کیلوگرم در هر هکتار به‌صورت سنتی است.

رئیس جهاد کشاورزی شهرستان دهگلان همچنین با بیان اینکه برداشت نخود غالباً به صورت سنتی صورت می‌گیرد، گفت: برداشت مکانیزه غالباً در مزارعی که به صورت مکانیزه کشت شده است، انجام می‌شود و در کاهش هزینه تولید نیز تأثیر به‌سزایی خواهد داشت.

سموم کشاورزی یارانه‌ای به کشاورزان تعلق نمی‌گیرد؛ کشاورزان خودشان تهیه کنند

وی در پاسخ به انعکاس درخواست کشاورزان نخودکار دهگلانی اذعان کرد: سموم کشاورزی به صورت یارانه‌ای در اختیار کشاورزان قرار نمی‌گیرد و خود کشاورز باید شخصاً اقدام به تهیه آن کند.

از آنجایی که برخی از سموم آفت‌کش شاید قیمتی بین 300 تا 400 هزار تومان داشته باشد، بنابراین برخی از کشاورزان توان مالی برای تهیه آن را ندارند و متأسفانه شاهد افزایش انواع آفتها در محصولات کشاورزی و در نتیجه کاهش راندمان نهایی خواهیم بود.

هر چند با آغاز فصل نخود چینی، آمار اشتغال در شهرستان دهگلان که همچون سایر شهرهای ایران از بیکاری رنج می‌برد برای مقطعی کوتاه بالا می‌رود اما باید توجه داشت که به واسطه صرف هزینه بالای تولید همچون خرید بذر در فصل کاشت، استفاده از انواع سموم و آفت‌کش‌ها در زمان داشت و هزینه بالای کارگران برای چیدن نخود، در واقع درآمد آنچنانی عاید نخودکاران که اکثرا نیز دیمی‌کارند و شاید این محصول تنها سرمایه آنها باشد، نمی‌شود و غالباً در مسیر تولید محصول هزینه می‌شود؛ بنابراین آشنا کردن کشاورزان با برداشت مکانیزه نخود که یکی از عوامل کاهش هزینه تولید است ضروری به نظر می‌رسد چرا که با برخی کشاورزان که صحبت می‌کردم اطلاعی از امکان برداشت مکانیزه نخود داشتند.

انتهای پیام/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
گوشتیران
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon