کمبود زینک لیتوگرافیها و چاپخانهها را در آستانه تعطیلی قرار داد
کمبود زینک معضل بسیار جدی چاپ شده است، در حالی که هزاران ورق زینگ در گمرک در گیر و دار اختصاص ارز دولتی یا ارز ثانویه هستند، چراغ بسیاری از چاپخانهداران و لیتوگرافیها رو به خاموشی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، بدنبال کمبود کاغذ در کشور که بسیاری از چاپخانهداران و ناشران را با مشکل در ادامه فعالیت روبرو کرده است، کمبود زینک نیز مانع دیگری در ادامه فعالیت این قشر شده است. پیش از این برخی از فعالان صنعت چاپ از عدم ترخیص هزاران ورق زینک از گمرک به دلیل عدم اختصاص ارز خبر داده بودند.
غلامرضا شجاع، نماینده تشکلهای چاپ سراسر کشور به جز تهران در این زمینه به تسنیم میگوید: زینک یکی از مواد اولیه صنعت چاپ است که در کشور تولید نمیشود، در هفتههای اخیر در بازار زینک، ما با مشکلاتی مواجه شدیم، از جمله کمبود آن و خودداری فروشندگان از فروش و بالا رفتن 30 تا 40 درصدی قیمت.
وی ادامه میدهد: زینک به عنوان یک کالای استراتژیک در صنعت چاپ شناخته میشود و اهمیتی به مراتب بالاتر از کاغذ نیز دارد، 85 درصد محصولات چاپی نیاز به زینک افست دارند. یک ورق زینک دو تا سه هزار کیلو سفارش چاپی را پوشش میدهد و چون اصلاً در کشور تولید نمیشود، اهمیتی دوچندان دارد.
شجاع از ارسال نامهای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای رایزنی در دولت جهت صدور مصوبهای برای ترخیص هزاران ورق زینک حرارتی که در کانتینرهایی با درجه حرارت بالای 40 درجه در گمرک بندر عباس ماندهاند خبر داد و گفت: اگر بشود این زینکها را با ارز 4200 تومانی ترخیص کنند، میتوان نیاز کشور را پاسخ گفت.
کمبود زینک بسیاری از لیتوگرافان و به تبع آن چاپخانهداران را دچار سرگردانی کرده است، علاوه بر این موجب دو برابر شدن قیمت زینک در بازار شده است، موضوعی که احمد ابوالحسنی رئیس اتحادیه لیتوگرافان تهران نیز به آن اشاره کرده و میافزاید: زینکی که قیمت آن در بازار 8 هزار تومان بود، اکنون هر ورقش بالغ بر 16 هزار تومان است، اگر هم بخواهیم با این قیمت تهیه کنیم، باز هم برای فروش موجود نیست، یا به صورت خیلی محدود فروش میرود، بنابراین اگر وضعیت به همین منوال ادامه داشته باشد، احتمال تعطیلی لیتوگرافان بسیار بالاست.
بیشتر بخوانید:
اهمال بانکها صدها هزار ورق زینک حرارتی را در خطر نابودی قرار داد
وی ادامه میدهد: اگر لیتوگرافان تعطیل شوند، طبعاً چاپخانهداران نیز تعطیل خواهند شد، ما امروز در این راستا جلسهای با واردکنندگان زینک داشتیم، برخی از این دوستان محمولههایی را وارد کردهاند که در گمرک مانده است، مشکل اینجاست که پیش از این گفته بودند زینک به گروه کالایی یک رفته و می تواند از ارز 4200 تومانی استفاده کند. اکنون دوباره میگویند باید از ارز ثانویه استفاده کنید.
ابوالحسنی تصریح میکند: حتی واردکنندهها مشکلی با استفاده از ارز ثانویه ندارند، اما همان را هم اختصاص نمیدهند، تا بارهایشان ترخیص شود، ما در نطر داریم از طریق اتاق ایران نامهنگاری کنیم تا 3 کانتینر زینک موجود در گمرک را ترخیص کنیم. در صورت ترخیص این بارها و توزیعشان در بازار نیاز کشور تا 3 ماه آینده به طور کامل پوشش داده میشود.
وی با بیان این مطلب که توزیع این زینکها زیر نظر اتحادیه انجام خواهد شد، گفت: متاسفانه خودتحریمیها بیشتر از تحریم ما را آزار میدهد، ساختارهای اقتصادی کشور ما با مشکل مواجه است از همین روست که قیمت زینک 8 هزار تومانی به 20 هزار تومان می رسد. ما درک میکنیم که وقتی واردات دارو که در گروه کالایی یک قرار دارد، با مشکل مواجه استف نباید انتظار داشته باشیم که به زینک ارز 4200 تومانی بدهند، اما حداقل سنگ پیش پای ما برای واردات نیاندازند. واردکننده و مصرفکننده اکنون راضی شده که با ارز ثانویه زینک وارد شود، اما همان را هم اختصاص نمیدهند.
انتهای پیام/