قزوین| فرهنگ پهلوانی حلقه مفقوده جامعه ورزش
اهمیت به فرهنگ پهلوانی و آداب ورزش باستانی در جامعه کنونی کمرنگ شده است و باید مردم با الگوگرفتن از ائمه و بزرگان،فتوت، تواضع و اخلاص در زندگی را درپیش گرفته تا فرهنگ جوانمردی در جامعه نهادینه شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، از ادوار گذشته ورزش پهلوانی وابسته به خصلت فداکاری و جوانمردی بوده که صدق و صفا، فروتنی، خودشکنی و پرهیز از خودخواهی را در خود جای داده است و در واقع به معنای «اعتلای معنویت» همراه با پرورش جسم و قدرت جسمانی در میان مردان بزرگ است.
در کشور ما نیز از دوران گذشته پهلوانان در زورخانهها یکی از چهرههای برجسته مردم و تکیه گاه قابل اعتماد برای قشر ضعیف به شمار رفته و مظهر احقاق حق، شجاعت و ایستادگی در برابر ظلم و ستم بودند.
ورزشهای باستانی همراه با خوی و خصلت فتوت و جوانمردی، پیوندی میان جسم و روح پهلوانان بوده تا با خصایص عیاری و جوانمردی در مبارزات، رقیب را بر خاک زنند.
قهرمان به کسی اطلاق میشود که در رشته ورزشی خود بر قهرمانان دیگر پیروز میشود و نشان و مدال میگیرد اما پهلوانی به خصوصیات اخلاقی یک فرد و گذشت، بزرگواری و شخصیت انسانی او مربوط بوده چرا که در فطرت این عنوان حمایت از حقوق نیازمندان و نهی تجاوز به حقوق دیگری و ناموس پرستی تعریف شده است.
برای درک عمیق از چگونگی نهادینه شدن فرهنگ پهلوانی در دنیای امروز و آحاد جامعه به گفتوگو با اهل جوانمردی و پهلوانی و برخی از مسئولان اجرایی پرداختیم تا نظرات آنان را جویا شویم.
پهلوانان ملجا و تکیهگاه مردم در گذشته بودند
محمدعلی حضرتیها مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قزوین در اینباره اظهار داشت: جوانمردی و منشهای پهلوانی جلوهای از روح بلند و نجیب ایرانی بوده که توانایی نفوذ در اقشار مختلف جامعه و ترویج برخی فضائل اخلاقی را دارد.
وی ادامه داد: اگر به تاریخ بنگریم بسیاری از این ویژگیها را مشاهده میکنیم که وارد عرصه اجتماعی شده و بعد از گذر دوران مختلف، نهضتهای امروزی را تحت تاثیر قرار داده است و جریانهای شیعی و فتیانی از دوران بنیعباس و بنی امیه به بعد فراگیرتر شد تا اینکه در قرن 8 جریان جوانمردی و فتیان قدرت را بهدست گرفتند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین افزود: در عالم جوانمردی برخی خصایص اخلاقی نیاز است که شامل فروتنی، دستگیری از ضعفا، ابراز نکردن زورآوری، آشکار نکردن توانمندیها بوده و تنها با مالکیت این عناوین، یک انسان به مقام پهلوانی نائل میشود.
وی خاطرنشان کرد: در گذشته پهلوانان ملجا و پناه مردم بودند چرا که افرادی مورد اعتماد در اجتماع وجود داشته تا تکیهگاه کسانی که نیازمند کمک بودند قرار گرفته و دست حمایت بر سرشان بکشند اما در دنیای کنونی با وجود هنجارشکنیها و فراموششدن وفای به عهد چندین نفر پابند به اصول فتوت و جوانمردی هستند.
دستیابی به فتوت با غلبه بر هوای نفس
حمید عابدیها، یکی از نویسندگان و اساتید دانشگاهی در حوزه فرهنگ باستان نیز چنین اظهار داشت: ورزش در تلفیق با معنویات به مفهومی با عنوان فتوت و جوانمردی میرسد و در واقع اهل فتیان با نیکی در حق دیگران و نداشتن انتطار در قبال عمل نیک، رونق بخش مسائل متعالی بوده و میتوانند صوفی و عارف نیز باشند.
وی گفت: همه پیامبران از جمله حضرت ابراهیم و یوسف فتا بودند اما لقب جوانمرد منحصرا در اختیار حضرت علی است و همه عالم باید با پیروی از سیره ایشان و عمل با اخلاص به مرحله فتوت در این دنیا و در این شرایط دست یابند چراکه محال نبوده و اتفاق میافتد.
این نویسنده اهل فتوت بیان کرد: در گذشته اگر کسی به نامحرم خیره میشد از عرصه فتوت رانده شده و لقب جوانمردی خود را از دست میداد و در واقع شجاعترین مردم و پهلوان آن ادوار کسی بود که بر هوای نفس خود غلبه کند اما امروزه بازتاب فتوت در ورزش باستانی با وجود شعارهای موجود وضع رو به پایینی دارد که باید علاوه بر دانش جوانمردی به پندهای فتوت عمل کرد.
ارائه آموزشهای ورزش باستانی در 12 زورخانه قزوین
ابولفضل خستهبند رئیس هیئت پهلوانی و زورخانهای استان قزوین با 30 سال سابقه حضور در ورزش باستانی نیز در این باره اظهار داشت: بهترین شرایط برای اشاعه منش پهلوانی و ورزش زورخانهای صدا و سیما و رسانهها هستند چراکه گرایشاتی برای روآوردن مردم به این فرهنگ را فراهم میآورند.
وی ادامه داد: ورزش زورخانهای تواضع، فروتنی، توسل به ائمه اطهار و استفاده از مرام و منش بزرگانی است که در عالم خود اسم رسمی داشتند و اگر مردم این عوامل را سرلوحه زندگی خود دهند در پیشبرد اهداف زندگی روزمره موفق بوده چرا که تمام موارد مذکور نشات گرفته از نظر ائمه و خلق و خوی بزرگان است و با استفاده از افتادگی تنشها و چالشها در میان مردم کاهش یافته و جامع به سمت و سویی میرود تا زندگی در صلح و صفا رقم خورد.
خستهبند عنوان کرد: در حالحاضر 12 زورخانه در سطح استان آماده خدمت رسانی به علاقهمندان ورزش باستانی است که 2 سالن آن دولتی بوده و اموزشات و ادوات رایگان در اختیار آموزندگان قرار میدهد و چه بسا رویکرد 100 درصدی به سمت این ورزش آئینی ازسوی جوانان و نوجوانان بسیار پسندیدهتر از ورزشهای غربی است.
یکی دیگر از پهلوانان نیز خواستار رسیدگی به تاسیس زورخانه شریفیه بود چراکه اگر شرایط برای اشاعه ورزش باستانی در آن منطقه فراهم شود، جوانان پهلوان بسیاری را در دامان خود پرورش می دهد.
با تکیه بر تمام این صحبتها، باید دانست که فرهنگ باستانی پهلوانی در هیچکجا نهادینه نمیشود مگر با ازخودگذشتگی و طلب کردن بهترینها برای دیگری.
از زبان همه اهل فتوت، پهلوانی با آدابی همراه است که در جامعه امروزی کمرنگ تر شده تا به زوال برسد اما جوانان و غیورمردان ایرانی با الگو از زندگی جوانمردانه امام علی(ع) و حس نوع دوستی که در ذات بشر نهادینه شده است میتوانند به ترویج فرهنگ پهلوانی در میان خود بپردازند که تنها کمی گذشت، صبر، تواضع، قناعت و دید وسیع نسبت به دنیای پیرامون را میطلبد.
گزارش از فاطمه موسیخانی
انتهای پیام/ ع