قاچاق مواد غذایی مورد نیاز داخل به کشورهای همسایه، ارمغان تلخ افزایش نرخ ارز
افزایش نرخ ارز موجب شده تا برخی شرکتهای تولیدی، مواد غذایی موردنیاز داخل مانند شیر را به سایر کشورها صادر کنند که هرچند سود قابل توجهی را نصیب آنها میکند، اما این کار موجب کمبود در بازار و گرانی این محصول شده و دودش به چشم مردم رفته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از همدان، شیر از مهمترین مواد غذایی به شمار میرود که بهتر است در برنامه روزانه غذای هر فرد وجود داشته باشد و اهمیت شیر و مواد مغذی تولیدشده از آن مانند پنیر، ماست، کره و غیره برای انسان بر کسی پوشیده نیست.
نیاز به بدن به استفاده از شیر و مواد لبنیاتی تا اندازهای است که کارشناسان تغذیه بر گنجاندن آن در سبد غذایی خانوارها تأکید دارند، اما گرانی و افزایش قیمت این محصول موجب شده تا بسیاری از خانوادهها از خرید این ماده غذایی مهم چشمپوشی کنند.
این روزها خبرهای تلخی از اوضاع ناخوشاحوال بازار به گوش میرسد و نرخ کالاهای مختلف مدام در حال افزایش است تا جایی که این افزایش به کالاهای پرمصرف مانند مواد غذایی و محصولات دامی هم رسیده و مردم نمیتوانند مانند گذشته همه مواد غذایی را در کنار هم داشته باشند.
افزایش نرخ مواد غذایی تولیدشده از دام که دلایل متعددی چون گرانی علوفه، بالا رفتن تعرفه حاملهای انرژی و غیره برای آن بیان میشود، در حالی است که بخشی از محصول موردنیاز داخل به خارج از کشور صادرشده و همین اقدام موجب کمبود در بازار داخلی و افزایش قابلملاحظه نرخ شیر شده است.
شنیدهها حاکی از آن است که شرکتهای بزرگ و معتبر کشور پس از خریداری شیر به جای تولید محصولات موردنیاز مردم، آن را به پودر شیر تبدیل کرده و به خارج از کشور صادر میکنند، معضل مهمی که از پیامدهای افزایش نرخ ارز است.
صادر شدن کالای موردنیاز داخل- نه مقدار مازاد- گریبان گیر استان همدان هم شده به طوری که شرکتهای تولید مواد لبنیاتی، اقدام به خرید قابلتوجه شیر از واحدهای تولیدی صنعتی و سنتی و حتی دامداریهای خانگی که ممکن است آلودگی میکربی هم داشته باشد، کرده و سپس با تبدیل آن به شیر خشک، این محصول را به سایر کشورها چون عراق صادر میکنند.
یک منبع آگاه در استان همدان اعلام کرد که برخی شرکتهای معتبر در روزها و هفتههای اخیر اقدام به خرید شیر همه تولیدکنندگان حتی خردهفروشان کرده و این کار تا اندازهای اوج گرفته شیر را کیلویی هزار و 700 و حتی 2 هزار تومان هم از دامدار میخرند درحالیکه پیش از دامداران، شیر را کیلویی هزار و 300 تومان میفروختند.
این فرد تصریح کرد: از طرف دیگر متأسفانه شرکتهای خریدار که پیش از این در خرید شیر خام از تولیدکنندههای سنتی و افرادی که دامهای اندکی در منزل دارند، سختگیری کرده و میگفتند ممکن است بار میکروبی داشته باشد یا شیر را بر اساس مقدار چربی، درجهبندی و قیمتگذاری میکردند، اکنون هر نوع شیر را میخرند.
هرچند برخی منابع استانی مانند سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان، وجود چنین موضوعی را از اساس رد کرد، اما منابع رسمی بر قاچاق شیر از استان مهر تأیید میزنند.
قاچاق شیر از استان همدان به عراق صحت دارد
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس شورای اسلامی از قاچاق مواد غذایی موردنیاز مردم به خارج کشور خبر داد و گفت: با پیگیریهای مجلس موفق به کنترل واردات بیرویه تا اندازهای شدهایم، اما در حال حاضر مشکل اصلی کشور قاچاق صادرات از مبادی رسمی کشور انجامشده و درواقع اجناس و اقلام موردنیاز داخل مانند مواد غذایی به سایر کشورها چون عراق صادر میشود.
امیر خجسته در گفتوگو با تسنیم افزود: افزایش نرخ ارز موجب شده تا صادرات اوج گیرد تا جایی که برخی کارخانهها مواد غذایی موردنیاز مردم را به خارج کشور میفرستند که موجب کمبود این اقلام در داخل و افزایش نرخ آنها میشود.
وی مطرح کرد: این موضوع در استان هم وجود دارد و بهعنوانمثال کارخانهای در همدان که تا دیروز 140 تن شیر تولید میکرد، امروز 100 تن تولید کرده و بقیه را به صورت شیر خشک خارج کشور میفرستد.
خجسته تصریح کرد: هرچند صادرات به نفع کشور است، اما باید مقدار مازاد بر نیاز صادر شود نه اینکه کالاهای اساسی مانند شیر، تخممرغ و گندم که در داخل موردنیاز است به سایر کشورها ارسال شود.
چیزی به نام پودر شیر یا شیر خشک وجود ندارد/ کمبود شیر در بازار نداریم
اظهارنظر صریح رئیس فراکسیون مبارزه با مفاسد اقتصادی مجلس در مورد پدیدهای به نام قاچاق صادرات در حالی است که معاون بازرگانی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان وجود چنین موضوعی را رد کرد.
مجید زرین دلاور در گفتوگو با خبرنگار تسنیم افزود: صادرات پودر شیر و شیر خشک از استان همدان نداریم و بعید میدانم که چنین چیزی وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه کمبودی در حوزه شیر خام و مواد لبنی در استان وجود ندارد، اعلام کرد: نرخ علوفه و خوراک دام، دستمزد کارگر و حاملهای انرژی بالا رفته و تولیدکننده هم محصولش را به نرخ بیشتری به واحدهای تولیدی میفروشد و همین موجب افزایش قیمت مواد لبنی شده است.
معاون امور صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان هم با بیان اینکه کارخانه تولید شیر خشک یا پودر شیر در استان همدان وجود ندارد، گفت: تنها امکان تهیه پودر پنیر را داریم.
حمید بهزادی شریف که گویی نخستین بار بود از امکان تولید شیر خشک یا پودر شیر از شیر خام مطلع میشد، افزود: اینکه شیر خشک کودک را از شیر تهیه میکنند وجود دارد، اما تاکنون نشنیدهام که بتوان شیر را به پودر تبدیل کرد!
فروشندگان محصولات لبنی با کمبود شیر خام روبرو هستند
رئیس اتحادیه خواربارفروشان شهرستان همدان هم با بیان اینکه امکان تهیه پودر شیر از شیر خام وجود دارد، گفت: به دلیل فسادپذیری سریع شیر، یکی از روشهایی که برای ماندگاری بیشتر آن انجام میشود، گرفتن آب آن و تبدیل به شیر خشکشده است که قابلیت نگهداری بیشتری دارد، همانطور که میوههای مازاد به پودر میوه تبدیلشده و آبمیوه از آن تهیه میشود.
رضا به زارع در گفتوگو با "تسنیم" از کمبود شیر برای عرضه به مردم خبر داد و افزود: در حوزه عرضه مواد لبنیاتی و شیر خام با کمبود روبرو هستیم به طوری که نرخ این محصول نهتنها در کارخانهها بلکه در فروشگاههای مواد لبنی سنتی هم افزایشیافته و ظاهراً شرکتهای لبنیاتی شیر خام را به صورت پودر شیر به خارج از کشور ارسال میکنند.
وی مطرح کرد: پیش از این شیر خام در شهر همدان، کیلویی 2 هزار تومان به فروش میرسید که فروشندگان تقاضای افزایش 2.5 برابری و فروش کیلویی 3 هزار تومان را داشتند، اما موافقت نشد و اکنون هم که تقاضای افزایش 10 درصدی دارند باز هم نهادهای مسئول موافقت نمیکنند.
به زارع تأکید کرد: اگر اجازه افزایش قیمت به فروشندگان مواد لبنی داده نشود ممکن است برخی از آنها برای جلوگیری از ضرر دست به تقلب زده و از درصد خلوص شیر بکاهند یا تخلف کرده و گرانتر از نرخ مصوب، کالاها را بفروشند.
فروشندگان محصولات لبنی بر سر دوراهی؛ تقلب یا تخلف
"الف.ب" یکی از فروشندگان مواد لبنیاتی در همدان هم با گلایهمندی از وضعیت موجود گفت: ما علاقهای به افزایش قیمت نداریم، اما وقتی محصول را گرانتر از تولیدکننده میخریم برای جبران ناچار به افزایش قیمت هستیم، ضمن اینکه هزینه اجاره، آب و برق و گاز هم افزایشیافته است.
وی با گلایهمندی از نهادهای مسئول تصریح کرد: در شرایطی که نرخ مواد اولیه و حاملهای انرژی افزایشیافته، گران شدن نرخ کالاهای تولیدی طبیعی است درحالیکه مسئولان ارشد استان با لجاجت اصرار بر حفظ نرخ کالاها بدون در نظر گرفتن شرایط تولید دارند و درنتیجه فروشندگان یا ناچار به پذیرش ضرر هستند یا متهم به گرانفروشی میشوند.
این فروشنده بیان کرد: سهلانگاری مسئولان در حوزه نظارت بر بازار ارز موجب بروز مشکلاتی بسیاری برای مردم شده و کسبه و اهالی بازار هم آسیبدیدهاند.
به گزارش تسنیم، اظهار و نظرهای ضد و نقیض مسئولان استان در مورد خرید بیسابقه و قابلتوجه شیر خام از دامداران صنعتی و سنتی و تهیه پودر شیر برای ارسال به کشورهای همسایه و کسب سود بیشتر از طرف شرکتهای معتبر که نمایندگی آنها در استان همدان وجود دارد در حالی است که مردم از افزایش بیرویه قیمتها گلایهمندند.
بیاطلاعی مسئولان ارشد استان و نهادهای مسئول چون سازمان صنعت و معدن از وجود این موضوع، واقعیت تلخی است که نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت زیرا هرچند خروج محصولاتی چون شیر خام، تخممرغ و گندم از مبادی رسمی کشور، سودهای کلانی را نصیب شرکتهای تولیدی و بخش صنعت میکند، اما این مردم هستند که درنهایت باید پیامدهای جبرانناپذیر این سوء مدیریت مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت را متحمل شوند و دود این بیتدبیری به چشم مردم میرود.
گزارش از سمیه مظاهری
انتهای پیام/ش