گزارش تسنیم| دوستم و اشرف غنی؛ یک جرقه تا شعلهور شدن آتش زیر خاکستر اختلافات
رئیس جمهور افغانستان و معاون اولش با این که به توافق رسیدند و زمینه بازگشت ژنرال دوستم پس از یک سال از آنکارا به کابل فراهم شد، اما باز هم این معاون لب به انتقاد گشوده و این نشان میدهد که تنشها میان سران دولت همچنان پابرجاست.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، عبدالرشید دوستم معاون اول رئیس جمهور افغانستان در پیام خود به مناسبت گرامیداشت از هفته شهید گفته است: از مردم عزیزم عذرخواهی میکنم که نتوانستم به وعدههایی که در دوران انتخابات داده بودم عمل کنم.
معاون اول اشرف غنی در این پیام با این اشاره که «دلایلش را شما خود به درستی میدانید» در واقع اختلافات میان خود و اشرف غنی را بیان کرده است و اینکه ارگ ریاست جمهوری حاضر نیست بنا بر سیاست قومی و جناحی، به ژنرال دوستم زمینه اعمال صلاحیتهای قانونی معاون اولی ریاست جمهوی افغانستان را بدهد.
سیاست قومی و انحصارگرایی قدرت؛ اتهامهای اشرف غنی
سیاست انحصار در حکومت وحدت ملی یک اصل و مشی محوری برای تحکیم قدرت مرکزی است که نتیجه آن، بیاعتمادی و نارضایتی شدید میان تیم مستقر در ارگ ریاست جمهوری وابسته به اشرف غنی و دیگر چهرههای شاخص سیاست افغانستان اعم از مجاهدین و تکنوکراتها است.
ژنرال دوستم در اوایل سال گذشته به اتهام آدمربایی و آزارجنسی «احمد ایشچی» رقیب سیاسی ترکتبارش از سوی دادستانی کل و به دستور اشرف غنی تحت فشار گذاشته شد تا اینکه به تبعید خودخواسته به ترکیه تن داد.
پس از آن، اشرف غنی تا مدت بیشتر از یک سال مانع از بازگشت دوستم به کابل شد و سپس در اثر فشارهای اعتراضات گسترده هوادران حزب جنبش ملی در ولایتهای شمالی افغانستان، ارگ ریاست جمهوری حاضر شد با دوستم توافق کند و این اعتراضات پایان یابد.
یکی از شروط اصلی ژنرال دوستم که تا هنوز عملی نشده است، آزادی «نظامالدین قیصاری» نماینده خاص وی در نیروهای خیزش مردمی در ولایت «فاریاب» و فرمانده پلیس «قیصار» بود که چندی قبل به اتهام تهدید کردن مقامهای امنیتی فاریاب به مرگ و جرایم ضد حقوق بشری، توسط شورای امنیت ملی افغانستان بازداشت شد.
معاون رئیس جمهور افغانستان در پیام خود به دستگیر شدن و رفتار بیرحمانه شورای امنیت ملی با قیصاری اشاره کرده و خطاب به کشورهای خارجی دخیل در امور افغانستان گفته است که نباید در برابر چنین اعمالی بیتفاوت باشند.
«طوفان عدالتخواهی» مردم بر علیه سیاستهای قومی دولت
ژنرال دوستم همچنین خطاب به اشرف غنی گفته است که در قبال تلفات ناامنیهای افغانستان و انفجارها بیتفاوت نمانده و مسئولانه تصمیم بگیرند.
او همچنین به رئیس جمهور افغانستان هشدار داده است: بیش از این خشم مردم را برنیانگزید وگرنه با طوفان خطرناک عدالتخواهی مردم مواجه خواهید شد.
اشاره دوستم که رهبر حزب «جنبش ملی اسلامی افغانستان» نیز هست، به تظاهراتهای یک ماه اخیر طرفداران این حزب برای آزادی قیصاری و بازگشت ژنرال دوستم از ترکیه است که تقریبا 19 روز پیاپی ادامه داشت و ارگ ریاست جمهوری را به شدت نگران کرد.
معاون اول اشرف غنی که از اعضای رهبری «ائتلاف بزرگ ملی افغانستان» از جریانهای مطرح اپوزیسیون این کشور نیز هست، میگوید: ائتلاف بزرگ ملی نیز در صورت تغییر نکردن این وضعیت، تصمیم دیگری را اتخاذ خواهد کرد زیرا وقتی افغانستان در بنبست و سردرگمی قرار گیرد، مجاهدین و وطنپرستان در برابر آن بیتفاوت نمیمانند.
نارضایتی و انتقاد معاون اول رئیس جمهور افغانستان علیرغم توافقاتی که میان او و رئیس جمهور صورت گرفته است، هشدارهای خطرناکی از وضعیت ساختاری دولت وحدت ملی میدهد.
تنشهای قومی؛ بازی با آتش بحران
بیشتر آگاهان سیاسی در افغانستان بر این مسئله اجماع نظر دارند که اشرف غنی در شکلدهی وحدت ملی ناکام عمل کرده است و آتش اختلافات قومی و مذهبی در دوره ریاست او در افغانستان تا مرز رفتن به پرتگاههای بحران، شعلهور شده است.
اشرف غنی سعی کرده تا برای تقویت سیاست قومی در افغانستان که ریشههای تاریخی مبنی بر سلطه یک قوم به مثابه برادر بزرگ بر دیگر اقوام دارد و حاکمیت و تصمیمگیریهای بزرگ را تنها در صلاحیت اقوام پشتون این کشور قرار میدهد، حرکت کند.
او برای رسیدن به این هدف با الهام گرفتن از کارنامه شاهانی همچون «عبدالرحمان خان» که هوادرانش در تاریخ به او لقب «امیر آهنین» دادهاند، از سختگیری افراطی کار گرفته است.
اشرف غنی به طرز افراطی و متعصبانه این روش را در پی گرفته و در شرایط کنونی تلاش میکند تا از طریق قبضه کردن کانالهای قدرت بتواند در مهندسی انتخاباتهای پارلمانی و ریاست جمهوری، به یک دور دیگر از ریاست جمهوری در افغانستان دست یابد؛ در حالی که حل نشدن این اختلافات پتانسیلی ایجاد میکند که علاوه بر بروز بحرانهای قومی، روند دولتسازی در افغانستان را بیش از قبل به تعویق خواهد انداخت.
انتهای پیام/.