حاشیه نشینان دریاچه ارومیه دستشان از بودجه اشتغال جایگزین کوتاه ماند
شغل اکثر حاشیه نشینان دریاچه ارومیه کشاورزی است و این بخش با مصرف بیشترین منابع آب سطحی و زیرزمینی نقش عمدهای در وقوع بحران دریاچه دارد اما سهم اندک کشاورزان منطقه از اعتبارات دولتی ۷۰ هزار میلیارد تومانی اشتغال جایگزین را با شکست مواجه کرده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه، آذربایجانغربی با کسب رتبه ششم در تولیدات محصولات کشاورزی، کسب رتبه سوم در تولیدات محصولات باغی دانشبنیان و رتبه ششم در تولید گندم در کشور یکی از قطبهای کشاورزی کشور شمرده میشود و دست کم شغل 30 درصد از مردم کشاورزی است.
براساس گزارشها 90 درصد از منابع آبی آذربایجان غربی در بخش کشاورزی مصرف میشود و آذربایجان غربی که روزگاری دومین استان پر آب کشور بوده امروزه با معضل خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه روبهرو شده است.
با وجود اینکه جهاد کشاورزی و ستاد احیای دریاچه ارومیه برای مقابله با خشک شدن آن راه حلهای متفاوتی را پیگیری کردهاند و امسال 99 میلیون مترمکعب آب در بخش کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرفهجویی شده است اما همچنان بحران دریاچه ارومیه تداوم دارد.
اشتغال مردم حاشیه دریاچه ارومیه بیشتر کشاورزی و دامداری است و این کشاورزان با برداشتهای آبی خود در حوضه آبریز دریاچه، سهم بسزایی در خشککردن آن دارند که مشاغل جایگزین برای اشتغال روستاییان بهعنوان یکی از راهکارهای ستاد احیای دریاچه ارومیه، در نظر گرفتهشده است.
سهم اندک حوضه دریاچه ارومیه از بودجه 70 هزار میلیارد تومانی اشتغالزایی
نماینده مردم سلماس در مجلس اظهار می کند: امسال حدود 70 هزار میلیاردتومان بودجه برای اشتغالزایی تخصیصیافته درحالیکه از این بودجه مبلغ بسیار ناچیز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در نظر گرفتهشده که تخصیص هم نیافته است.
شهروز برزگر به اهمیت ایجاد اشتغال در حوضه آبریز دریاچه ارومیه به غیر ازبخش کشاورزی اشاره کرد و افزود: وضعیت دریاچه ارومیه با برنامهنویسی کاغذی قابل احیا نیست بلکه نیاز به عملیاتی شدن این برنامهها دارد.
نماینده مردم سلماس در مجلس بیان میکند: امسال حدود 70 هزار میلیارد تومان بودجه در اختیار کارخانهها و شرکتهای دولتی و خصوصی برای اشتغالزایی تخصیص یافته درحالیکه از این بودجه مبلغ ناچیز و حتی در برخی از شهرهای بزرگ بودجهای در حد صفر نظر گرفتهشده است.
دولت راهکاری برای تامین آب کشاورزان حوضه دریاچه ارومیه ارائه دهد
نماینده مردم سلماس در مجلس بابیان اینکه کشاورزی در استان آذربایجان غربی شغل اغلب مردم منطقه است افزود: یکی از دلایل مهم که سبب کم شدن آب دریاچه ارومیه شده است مصرف بیرویه آب از حوضه آبریز دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی است چراکه که مردم برای امرار معاش و کسب درآمد نیازمند فعالیت در این حوزه هستند.
برزگر خاطرنشان نشان میکند: مدیریت و بهینهسازی در مصرف آبهای سدها و استفاده از روشهای نوین آبیاری نیز میتواند تأثیر به سزایی در جلوگیری از کاهش آب دریاچه ارومیه داشته باشد.
وی ضمن تأکید بر مقابله با افزایش چاههای غیرمجاز در حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: وجود این چاهها نیز بیتأثیر در کاهش آب دریاچه ارومیه نیست امروزه هر کشاورز برای تأمین آب مصرفی خود درزمینهٔ کشاورزی نیاز به استفاده از این چاهها دارد بنابراین دولت باید راهکاری برای تأمین آب کشاورزان ارائه دهد تا این قشر مجبور به حفر چاههای غیرمجاز نباشند.
رتبه نخست پرداخت تسهیلات اشتغال روستایی در آذربایجان غربی
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی اظهار میکند: 2 هزار و 180میلیارد ریال به اشتغال پایدار روستایی و عشایری اختصاصیافته است و این استاندر این زمینه رتبه نخست کشور را کسب کرده است.
رضا نقی زاده درباره وضعیت اشتغال پایدار روستایی و عشایری آذربایجان غربی افزود: اشتغال روستایی یک برنامه دولتی است که در مناطق ویژه روستایی و عشایری آذربایجان غربی با ارائه تسهیلات ارزانقیمت،4 درصدی اعتبار و ابلاغی480 میلیارد تومان در حال انجام است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان غربی گفت: در حوزه اشتغال روستایی و عشایری، 2 بانک کشاورزی، توسعه تعاون، صندوق کارآفرینی امید و پستبانک در آذربایجان غربی فعالیت میکنند.
به گفته وی تاکنون 151 میلیارد 400 میلیون تومان در استان به داوطلبان و صاحبان طرح، تسهیلات پرداخت شده و استان در این حوزه رتبه نخست کشور را دارد.
نقی زاده تصریح میکند: با توجه به اینکه آمار بیکاران در آذربایجان غربی زیاد است با ایجاد طرحهای اشتغال روستایی و عشایری میتوان زمینهای برای اشتغالزایی ایجاد کرد.
مصرف 4 میلیارد مترمکعب آب حوضه دریاچه ارومیه در بخش کشاورزی
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی اظهار میکند: در 15 سال اخیر صنعت کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه 50 درصد افزایشیافته و ندادن حق آبه زیستمحیطی به تشدید بحران دریاچه ارومیه انجامیده است.
فرهاد سرخوش بابیان اینکه طبق سنجشهای بهعملآمده در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، تقریباً 5 میلیارد مترمکعب آب وجود دارد، میگوید: 4 میلیارد مترمکعب از حجم آب موجود در حوضه این دریاچه صرف کشاورزی میشود.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجانغربی با اشاره به اینکه آب باقیمانده در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرف بخش شرب و صنعت میشود، بیان داشت: برای حق آب زیستمحیطی چیزی شامل نشده است و بیش از نیمی از مصارف تنها شامل بخش کشاورزی است.
وی به برداشتهای اضافه کشاورزان از آبهای سطحی و زیرزمینی در حاشیه دریاچه ارومیه اشاره و تصریح میکند: عموماً این برداشتها از محل حق آبهزیستمحیطی است.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی با اشاره به اینکه حق آبه زیستمحیطی حوضه آبریز دریاچه، هرسال بعد از برداشت کشاورزان از پشت سدها روانه دریاچه میشود، خاطرنشان کرد: از آذر تا اردیبهشتماه هرسال تمامی سدها بسته میشوند و حق آبه دریاچه به بستر آن منتقل میشود.
دریافت نکردن حق آبه زیستمحیطی از دلایل کاهش تدریجی سطح آب دریاچه ارومیه
سرخوش بابیان اینکه دریافتنکردن حقآبه زیستمحیطی دریاچه ارومیه به مرور زمان به یکی از دلایل کاهش تدریجی سطح آب دریاچه تبدیلشده است، تشریح میکند: از سال 94 که ستاد احیا تشکیلشده است حق آبه دریاچه گرفته میشود و به دریاچه واریز میشود که اگر قبل از سال 94 این اتفاق میافتاد تراز آب دریاچه ارومیه با کاهش مواجه نمیشد.
وی به اشتغال بیشتر ساکنان حاشیه دریاچه ارومیه به شغل کشاورزی اشارهکرده و می افزاید: بیشترین استفاده از آب در بخش کشاورزی است و برنامههای فرهنگی و اجتماعی برای آگاهی بخشی کشاورزان از تنش آبی موجود در منطقه انجامشده است.
مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی تشریح میکند: ادارات جهاد دانشگاهی، استانداری و جهاد کشاورزی در 36 روستای منتخب حوضه آبریز دریاچه ارومیه اقدام به تشکیل تشکلهای مردمی کردهاند و ضمن آگاهی بخشی در حوزههای اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی، رغبت مردم را به انجام اشتغالهایی غیر از کشاورزی افزایش دادهاند.
گزارش از آیسان وحید
انتهای پیام/ ز