دفاع مقدس| فضای مجازی برای نشر ارزشهای دفاع مقدس بهکار گرفته شود
امروز رسالت خطیر رسانهها این را حکم میکند که با شیوههای متنوع نسل امروز و آینده را با ناگفتههای آن دوران آشنا کنند و در مجموع فضای مجازی برای نشر ارزشهای دفاع مقدس بهکار گرفته شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازدزفول، رسانهها در دوران 8 سال دفاع مقدس رکن اصلی محسوب میشدند و همراه رزمندگان در جای جای جبهه به رسالت خطیر خود میپرداختند. حال با گذشت زمان دیگر از آن رسالت رسانه خبری نیست. رسانههای که وظیفه آنها آگاهیبخشی به افکار عمومی است دیگر صدای خانوادههای شهدا و بازنویسی خاطرات رزمندگان در فهرست اخبار آنها جایگاهی ندارد.
آیا امروز رسالت خطیر رسانهها این حکم را نمیکند که با شیوههای متنوع نسل امروز و آینده را با ناگفتههای آن دوران آشنا کنند؟ آیا رسانهها نمیتوانند مرجعی برای معرفی و تبیین ابعاد شخصیت شهیدان برای الگوسازی نسل حاضر و آینده باشند؟ گفت وگوی خبرنگار خبرگزاری تسنیم از دزفول با مسعود پرموز فعال فرهنگی و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس را ملاحظه کنید.
تسنیم: لطفا خودتان را برایمان معرفی کنید؟
پرموز: مسعود پرموز متولد سال 51 در دزفول هستم. فارغالتحصیل کارشناسی ارشد علوم ارتباطات اجتماعی. در حال حاضر گوینده رادیو دزفول و مدیر روابط عمومی شرکت بهره برداری از شبکه های آبیاری شمال خوزستان.
تسنیم: پیشنهاد شما برای استفاده بهتر از بستر رسانه برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت چیست؟
پرموز: رسانه به دلیل نقشی که در زندگی آدمها دارد برای تمامی معقولاتی که مورد نیاز جامع بشری است کاربرد دارد. طبق آمار و تحقیقاتی که صورت گرفته، یک انسان به طور متوسط در طول روز در معرض بیش از یکصد هزار پیام رسانهای است پس ظرفیتی که در رسانه وجود دارد برای تقویت یک موضوع، ارزش و یا اعتقاد بسیار موثر است.
رسانه در حوزه دفاع مقدس به دلیل نقشی که در حفظ ارزشها اسلامی و اعتقادات دارد کاربرد فراوانی دارد. اگر مواردی از قبیل مخاطب شناسی، نوع رسانه و شرایط مخاطب به لحاظ سن و جنس رعایت شود کار در حوزه دفاع مقدس میتواند متفاوت باشد.
تسنیم: نقش ارگان ها و ادارات مرتبط با دفاع مقدس را در ترویج فرهنگ ایثار چگونه میبینید؟
پرموز: ادارات مرتبط با دفاع مقدس اگر میخواهند در کارهایشان موفق شوند اصلیترین هدف و بستر کارهایشان، باید تسهیل کردن حضور انجمنهای مردم نهاد، و جوانان اهل قلم و خوش ذوق باشد و فقط باید تسهیل کننده باشند. به دلیل اینکه اگر بخواهند به صورت دستوری عمل کنند به نظر بنده توفیقی نخواهند داشت.
در نگاه اول باید گفت فرهنگ دستوری نیست. پس اگر شما بخواهید در حوزه فرهنگ و هنر فعالیت کنید اصولا به صورت دستوری نمیتوانید. متوالیان اداری یا سازمانی که در این عرصه مشغول فعالیت هستند باید بسترسازی کنند و بستر لازم را مهیا کنند. امکانات اداری که در اختیارشان است به شکل بهینه استقاده و دراختیار جوانان نخبه قرار بدهند (مساجد، مدارس و انجمن ها) که البته کم هم نیستند.
تسنیم: تا چه اندازه موفق بودند؟
پرموز: مرکز فرهنگی دفاع مقدس در زمینههایی کار کرده است. ازجمله راه اندازی کتابخانه تخصصی دفاع مقدس که نخبگان فرهنگی میتوانند در این زمینه استفاده کنند. مرکز فرهنگی دفاع مقدس باید تعامل و ارتباط بیشتری با نخبگان فرهنگی و تمامی کسانی که درعرصه دفاع مقدس فعالیت میکنند، برقرار کند. سال هاست که مرکز فرهنگی دفاع مقدس دزفول کار ارزشمندی در خصوص ثبت، ضبط و بازنویسی خاطرات رزمندگان شروع کرده است. اما زمانی میتوان گفت ما کار دفاع مقدس انجام دادهایم که خروجی در بر داشته باشد.
مانند این است که ما تیر را در خشاب گذاشتهایم ولی شلیک نکردهایم! یا در واقع تیر آخر شلیک نمیشود. خاطرات ناب از رزمندگان ضبط شده است ولی در قالبهای جذاب هنری به مخاطب ارائه نشده است. زمانی که خروجی در برنداشته باشد، خیلی ملموس نیست. باید نخبگان فرهنگی را به میدان آورد و بستر سازی را برای آنها مهیا کرد.
تسنیم: مشکل را کجا میبینید؟
پرموز: بسیج به چه معنا است؟! چیزی جز استفاده از ظرفیت مردم است؟ باید در حوزه فرهنگ هم بسیجیوار عمل کنیم. نخبگان فرهنگی در مساجد، کوچه ،محله و مدارس ما در دسترس هستند. به نظرم متولی مشخص نیست بیاید این جوانان را منسجم کند و خط بدهد.
تسنیم: چگونه باید مطالبات بحق خانواده شهدا را به گوش مسئولین رساند؟
پرموز: من فضای مجازی را پیشنهاد میکنم. به دلیل ویژگیهایی که دارد. از جمله اینکه ضریب نفوذی خوبی در بین جامعه دارد، محدودیتهای کمتری به لحاظ فنی و مسائل مالی دارد. چرا که تجربه نشان داده است هرموردی که در فضای مجازی نشر پیدا کرده خیلی زود به دست افکارعمومی و مخاطب آن سخن رسیده است. البته باید در نقدها انصاف را رعایت کرد و راهکار هم داد و فقط انتقاد صرف نباشد.
تسنیم: چگونه باید از مسولین نقد و مطالبه گری کرد؟ با توجه به اینکه زمانی که نقد می شود به اصحاب رسانه توهین هایی تاخته می شود؟
پرموز: دو مشکل وجود دارد. اولین مشکل از سمت مسئولان است. متاسفانه برخی از مسئولان نقدپذیر نیستند این مشکلی است که وجود دارد. مسئولان ما خصوصا در حوزه ارزشهای دفاع مقدس، خانوادههای معزز شهدا و ایثاگران باید نقد پذیرتر باشند.
اما این سوی قضیه باید عزیزانی که در حوزه دفاع مقدس فعالیت میکنند سعی و تلاش شان به گونهای باشد که از شیوه منطقیتری استفاده کنند. ادبیاتشان باید منطقی و مستدل باشد. نقد اگر منطقی و مستدل باشد قضاوت افکار عمومی مثبتتر است حتی اگر آن مسول نقدپذیر نباشد درمقابل یک نقد منصفانه و عادلانه تسلیم میشود. باید برای مطالبهگری به این سمت و سو آمده و اسیر هیجانها و شعارها نشویم. از نگاه سطحی به مسئله پرهیز کنیم. خیلی عمیق تر، منطقی و مستدل مطالبه گری کنیم.
تسنیم: اگر شما بین مطالبات به حق خانودههای شاهد و ایثارگر و تهدید مسولین امر مبنی بر سکوت و عدم انتشار قرار بگیرید کدام راه را انتخاب میکنید؟
پرموز: مطالبات خانوادههای شهدا، اصل برای ما است. اعتقاده بنده مبنی بر این است اگر شما از مسول یا نهادی تهدید بشوید اگر نقدتان منطقی، مستدل، با ادبیات نیکو و آن تعبیری که در قرآن آمده است «جدال احسن» باشد هر مسول نقد ناپذیر را خلع سلاح خواهید کرد.
تسنیم: در حال حاضر تاثیرگذارترین رسانه را کدام رسانه می دانید؟
پرموز: در هر دوره از زمان یک رسانه غالب و تاثیر گذارتر بر جامعه است. در یک مقطع از زمان وبلاگ نویسی بود که اکثر هم خودجوش فعالیت میکردند. در حال حاضر شبکههای اجتماعی تاثیرگذار هستند. تنها رسانهای که توانسته به عنوان یک ابزار رسانه طرح بشود و گوی سبقت را حتی از تلویزیون بعنوان یک رسانه قدرتمند بگیرد شبکههای اجتماعی هستند.
ما از این ابزار خیلی موثر، میتوانیم در نشر ارزشهای دفاع مقدس به شکلهای مختلف استفاده کنیم. به دلیل ویژگیهای بارزی که دارد. به اصلاح فنی مولتی مدیا هستند شما هم تصویر، عکس، صوت و اینفوگرفیک وسایر موارد را میتوانید استفاده کنید.
تسنیم: پیشنهادی یا توصیه ای در این زمینه دارید؟
پرموز: همان گونه که گفتم نخبگان فرهنگی اگر بخواهند از ابزار رسانه استفاده کنند باید تحقیق کنند کدام رسانه موثر و تاثیرگذاریاش بیشتر است. بنظر من شبکههای اجتماعی موثر هستند. یک مقطعی از زمان، ما وبلاگ نویس بودیم ولی درحال حاضر وبلاگ تاثیر گذاری سنوات گذشته خودش را ندارد. شبکههای اجتماعی بستر مناسبی برای نشر ارزشهای دفاع مقدس هستند.
ادارتی که در این زمینه فعالیت میکنند بنده مجددا تاکید میکنم. باید بسترسازی را مهیا کنند. بعنوان مثال، یک نیرو فعال فرهنگی قصد دارد در مورد ارزشهای دفاع مقدس فعالیت کند، این جوان نیاز به خوراک و منبع دست اول دارد. ادارهای مثل بنیاد شهید و امور ایثارگران به دلیل دسترسی به خانوادههای معزز شهدا در این زمینه کمک شایانی میتواند بکند.
و همچنین مرکز فرهنگی دفاع مقدس در تسهیل ارتباط با رزمندگان در این زمینه کمک شایانی میتواند بکند. بعنوان مثال باید کتابخانه تخصصی خودش را در اختیارشان بگذارد، آرشیوهایی از جمله عکس، فیلم و دیگر موارد که نیاز آن جوان است را مهیا کند.
پس باید امکانات را در اختیار شان گذاشت. جشنواره هنری برای تشویق آثاربرگزیده برگزار کنند. تمام عواملی که قید شد کارهایی است که نهادهای مرتبط میتوانند انجام دهند.
تسنیم: چرا وبلاگ بنگروز با اینکه پیشرفت خوبی داشت دیگر ادامه نداید؟
پرموز: حمل بر ریا نباشد. سعیام بر این بوده است که مواردی که بر روی زمین است مانده است انجام دهم. در آن زمان خلائی را احساس کردم و از دفتر ادبیات و هنر مقاومت که در سال70 در سازمان تبلیغات اسلامی مستقر بود الگو برداری کردم و وبلاگ بنگروز را برای طرح ارزشهای دفاع مقدس خصوصا در زمینه خاطرات شروع کردم. در این زمینه دوستان زیادی در عرصه وبلاگ نویسی وارد شدند و بسیار بهتر از بنده خوش درخشیدند. احساس کردم در این حوزه رسالت خودم را انجام دادهام. اعتقاد شخصی ام این است دفاع مقدس یک ظرفیت بینهایت و بدون انتها است و همه باید کمک کنند و تاکیدم مبنی بر این است جوانان وارد عرصه بشوند که خداراشکر دوستان جوانان زیادی وارد عرصه شده اند.
تسنیم: اگر بخواهید دوباره فعالیت کنید در چه زمینه مجدد وارد میشوید؟
پرموز: قطعا وبلاگ نخواهد بود از شبکههای اجتماعی استفاده خواهم کرد و این بار برخی آسیبها و چالشهای روز را با آنچه که فرهنگ شهادت و بسیجی درمان میکند طرح خواهم کرد.
تسنیم: آیا رسانه با تکنولوژی و تنوع امروز میتواند بستری برای کاهش فاصله بین نسل رزمندگان و نسل جوان امورز باشد؟ چگونه؟
پرموز: برای اینکه بتوانید نسل رزمندگان و نسل حاضر را به هم پیوند بدهیم یکی از راههای آن رسانه است. قالبهایی که باید در رسانه استقاده کنیم، قالبهای جذاب، نو و جوان پسند باشد. چرا که کار برای نسل جوان متفاوت با سایر مقاطع سنی است.
جوان به دنبال نوآوری و خلاقیت است. دائما باید در بستههای فرهنگی هنری حوزه دفاع مقدس نوآوری داشته باشیم. بنده اعتقاد دارم در فرهنگ ایثار و مقاومت ظرفیت جذب مخاطب بسیار بالا وجود دارد.
اصلا شهید ویژگی دارد که همه را جذب می کند. چون شهید اوج ایثار و انتهای خوبی است .ما درعرصه موسیقی درحوزه دفاع مقدس کار نکردهایم. ازبستر موسیقی و هنر که خیلی موثر هستند کم استقاده کردهایم.
حقیقتی وجود دارد و آن اینکه نهادهای مرتبط کارکرد خودشان را به خوبی انجام ندادهاند. ادارات متولی، موارد عدیدهای از صوت، عکس و فیلم در این حوزه دارند ولی کمتر اجازه استفاده میدهند تا کی باید آرشیو کنیم و هیچ بهره برداری نداشته باشیم. استفاده ازاین آرشیوها میتواند جذاب و تاثیرگذار باشد.
ما کلی ازآثار بجا مانده از شهدا داریم ما چند بار آمادگی داشتهایم آثار و ابزار بجا مانده از شهدای والامقامان را در معرض دید مردم و جوانان بگذاریم. من مجدد کلام خود را تکرار میکنم برای بیان ارزش های دفاع مقدس نیاز ضروری امروز ما خلاقیت و نوآوری است.
تسنیم: به نظر شما نسل رزمندگان توانستند با استفاده از راهکارهای قبل و بسترهای رسانهای جدید فرهنگ ایثار و شهادت را به درستی به نسل جدید منتقل کنند؟ مشکل را کجا میبینید؟
پرموز: برنامههایی از قبیل گردهمایی ماهانه ، سالانه و کانال، گروه در شبکههای مجازی خوب هستند ولی ایرادهای که موجود است ما باید برنامه ها را به گونهای برگزار کنیم که نسل جوان نقشی در آنها داشته باشد بعنوان مثال در گردهمایی فقط رزمندگان نباشند برنامه به گونهای طراحی بشود که پیوند نسل حاضر و رزمندگان را نشان بدهد فقط مختصص خودشان نباشد.
خاطرات دفاع مقدس در کانال و گروهها گفته میشود خوب است اما باید پیوند این نسلها را برقرار کنیم که آن جوان عضو آن گروه یا کانال بشود .آن زمان است که رسالت خودمان را به سرانجام رساندهایم.
تسنیم: پیشنهاد راه کاری دارید:
پرموز: گردهمایی که سالانه برگزار میشود با حضور حتی فرزندان خودشان برگزار گردد. از رزمندگان به مناسبتهای مختلف در مدارس دعوت و با قالبهای نو و جذاب به بیان ارزشهای دفاع مقدس پرداخته بشود. تولید مستند، کلیپ های کوتاه ولی نه به صورت خام بلکه در قالب نو و مخاطب پسند ارائه بشود. باید کار بشود مگر همین ماجرای غواصان عملیات کربلای 4 در فضای مجازی منتشر نشد چقدر جذاب بود! باید خلاقیت به خرج داده شود.
در شهرستان دزفول کم فیلم از موشک باران و عکس ازجنگ تحمیلی نداریم درقالبی خلاق تهیه و انتشار داده بشود تا پیوند نسلی برقرار بشود.
تسنیم: عملکرد رسانه های دزفول را چگونه می بیند؟
پرموز: نقدی که به رسانههای دزفول است کلی بیان می کنم رسانههای دزفول از فقدان پیام تولیدی رنج میبرند. رسانهای موفق است که تولیدی داشته باشد نه به اصلاح کپی پیست کند. از دیگر مشکلات رسانههای دزفول نبود نیروهای حرفهای و متخصص است.
اگر شما بخواهید در رسانه موفق باشید باید از یک سایت برخوردار باشید. اکثر فضای رسانه ای دزفول کانال خبری است این درصورتی است که کانال باید محملی برای دیدن شدن سایت باید باشد. من پیشنهاد دارم برای آن دسته از دوستانی که سایت دارند سایت های خودشان را بروزرسانی کنند چرا که دسترسی به آرشیو ازنسبت به کانال راحت تر است و به اصطلاح منبع معتبرتری است.
رسانه های دزفول قدری دچار سیاست زدگی شده اند و بیشتر به دنبال خبرهای جنجالی و سیاسی هستند منکر این نیستم که خبرهای سیاسی در جذب مخاطب موثر است اما باید موضاعات خبری خودمان را گسترده کنیم فقط جنجالی و سیاسی کار نکنیم حوزه دفاع مقدس به دلیل جذابیت و همسوئی بااعتقادات می تواند مخاطبان زیادی را جلب کند.
نباید درج مطالب شهدا فقط معطوف به هفته دفاع مقدس یا چهار خرداد باشند. به مناسبت های مختلف یا حتی می شود یک روز خاص را در هفته به صورت سلسه وار مشخص کرد برای نشر خاطرات دفاع مقدس.
تسنیم: باتوجه به اینکه گوینده رادیو هستید خاطرهای در این خصوص برایمان بگویید؟
پرموز: برنامههای زیادی نویسند یا گوینده بودهام. برنامههایی که به نام دفاع مقدس مزین هستند برای من همیشه جذاب و خاص بوده اند. وصایای شهدا که قبل از اذان ظهر پخش میشود برای من همیشه یک برنامه خاص است. سه سالی است با همکاری مرکز فرهنگی دفاع مقدس دزفول، پخش وصیت نامه شهدا را در ماه مبارک رمضان داشتهایم که بسیاری از شنوندگان ابراز علاقه مندی کردهاند.
تسنیم: باتوجه به اینکه در هفته دفاع مقدس هستیم فرق بچه ها آن روز با امروز؟
پرموز: با توجه به شبهات و هجمههای وارد شده در جامعه، بچههای مدافع حرم پدیدهای عجیبی هستند. بچه هایی که در دوران هشت سال دفاع مقدس نبوده اند. یک جوانی که دفاع مقدس را درک نکرده یا سنش اقتضای آن سال ها را نمیدهد ولی برای کسب مدال افتخار مدافع حرم می رود، این یک پدیده عجیبی است.نگاه ما باید خیلی عمیق تر باشد اینکه به چه اعتقادی رسیده بودند و رفتند، در حرف ساده است ولی در عمل کار هرکسی نیست!
آن زمان، زمان هشت سال دفاع مقدس فضا، فضای ارزشی و اعتقادی بود خدای نانکرده نمیخواهم ارزش کارشان را خدشهدار کنم. منتهی کار مدافعان حرم در دهه 90با این همه تحول و تغییرات امروز خیلی متفاوت است!کار هرکسی نیست که شما به یک نگاهی برسید که از کشور خودتان به کشور دیگری با تمام سختیهایش بروی.
شما به وصیت نامه شهید مدافع حرم سیدمجتبی ابوالقاسمی نگاه کنید بسیار عجیب است او می گوید من یک ذره هم در راهی که رفته ام شک ندارم و آن جمله معروف این شهید که می گوید من به اوج سعادت خودم رسیدم!
تسنیم: عملکرد رادیو در حوزه دفاع مقدس چگونه بوده است؟
پرموز: رادیو دزفول در مقاطع زمانی مختلف به شکل های مختلف در حوزه دفاع مقدس کار کرده است. در دروان جنگ تحمیلی اکثر برنامهها سمت سویشان دفاع مقدس بود. بعد از جنگ بخاطر فضای که حاکم بود برنامه ها به سمت اقتصادی رفت، در یک مقطع از زمان هم که تعطیل بود.
رادیو دزفول با توجه به اینکه رادیو شهری است محدودیت زمان و برنامه سازی دارد. در حال حاضر بخش خاص رادیو دزفول پخش وصایای شهدا قبل از اذان ظهر است. با توجه به اینکه دزفول شهر مقاومت است به نظر من باز هم با این محدودیت زمانی که است می توان بخش های جذاب تولید کرد.
تسنیم: کلام آخر
پرموز: فلسفه گرامی داشت هر مناسبتی بزرگداشت آن موضوع است. اگر محرم صفر را عزاداری میکنیم برای گرامیداشت حماسه باشکوه ای به نام عاشورا است و هدفی که روح حماسه ایثارگری و مبارزه با ظلم را زنده نگه میدارد. اگر روزی 17رکعت نماز میخوانیم هدف ما زنده نگه داشتن آن روح عبودیت و بندگی در و جود خودمان است.
دفاع قدس هم به هیمن روال است زمانی که گفته میشود دفاع مقدس، منظور کلانشینکف آرپی چی 7 و خاکریز نیست، این موارد کمک میکنند به مفاهیم بالاتری از جمله مبارزه با ظلم، ایثارگری، حفظ ارزشها وطن و دین، اطاعت از ولی امر مسلمین است پس اگر از هر ابزاری فیلم، خبر، هنر مستند و... استفاده میشود باید درچهارچوب احیای این مفاهیم باشد بازهم تاکید میکنم از روش های منسوخ شده قدیمی نباید استفاده شود باید خلاق، نو و جذاب باشد! باری به هر جهت، رفع تکلیفی برای بیلان کار تلاش کردن نتیجه ای در برنخواهد داشت و راه حل آن استفاده از جوانان نخبه فرهنگی است.
گفتوگو از فاطمه دقاقنژاد
انتهای پیام/ ت