تهران| لکه زبالههای پایتخت بر پیشانی آرادکوه؛ وقتی دَم و بازدَم شورآبادیها یکی میشود+فیلم
سرریز زبالههای عادی و بیمارستانی پایتخت به منطقهای در جنوب پایتخت علاوه بر آلودگیهای زیستمحیطی نفس ساکنان این منطقه را به شماره انداخته است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرری، این روزها داستان زبالههای شهر و بوی نامطبوع آن سوژه بسیاری از رسانهها شده است. بسیاری از شهروندان گمان میکنند هم اینکه شبها کیسه زباله را ساعت 9 بیرون میگذارند داستان زبالهها تمام است غافل از اینکه همین زبالهها در گوشهای از جنوب پایتخت نفسها را به شماره انداخته است.
هوای این روزهای کهریزک و روستاهای اطراف آن حال خوشی ندارند، اینجا اکسیژنی برای نفس کشیدن نیست، مردم این منطقه تاوان پایین شهر بودنشان را میدهند، اینجا مردم نفس میدهند تا شهر نفس بکشد. راهی کهریزک میشویم، مسیر جاده قدیم تهران- قم راه عبوری به سمت کهریزک است، حدود 10 تا 12 کیلومتری کهریزک که میرسی کافی است برای لحظهای شیشههای ماشین را پایین بیاوری، گرمای هوای این روزها آنقدر اذیتت نمیکند که بوی نامطبوع این منطقه مجبورت میکند به سرعت شیشههای ماشین را بالا ببری. من ماندهام در این منطقه مسکونی مردم چگونه نفس میکشند؟ چگونه در ایام بچهها در زمینهای بازی کوچه پس کوچههای شهر فوتبال بازی میکنند و افراد در بازار شهر رفت و آمد میکنند؟
بعد از اینکه از کهریزک رد میشویم به آرادکوه مجتمع پردازش و دفع پسماند آرادکوه میرسیم. محلی که سرریز زبالههای پایتخت است و به گفته رحمان آذرخرداد رئیس شورای شهر کهریزک در سال 1340 برای دفع زباله جمعیت 5 میلیون نفری تهران ایجاد شده است که امروز با افزایش جمعیت تهران و افزایش زبالههای عادی و بعضاً زبالههای بیمارستانی طاقت مردم این منطقه را طاق کرده و سبب تشدید اعتراضات آنها شده است.
سوال اینجاست آیا با وجود افزایش جمعیت تهران، آرادکوه هنوز هم ظرفیت دفع زبالههای پایتخت را دارد؟ از آن مهمتر امروز که پیشرفتهای علمی ثابت کردهاند زباله قدرت بازیافتی دارد و میتواند ضمن درآمدزایی بسیار دوباره به چرخه حیات بازگردد چرا در شرایط نوسانات لحظهای بازار طلای زرد و سفید 18 عیار و 24 عیار، طلای سیاه هم دستخوش سوءمدیریت شده و سلامت 40 هزار نفر از مردمی که در این منطقه زندگی میکنند را نشانه بگیرد؟ مسئولان محیط زیست که بارها در بازدیدها و مصاحبههای خود به بوی نامطبوع این منطقه اشاره کردهاند تا به حال چه اقدامی صورت دادهاند؟
آرادکوه قابلیت دفع پسماند جمعیت تهران را ندارد
رحمان آذرخرداد رئیس شورای شهر کهریزک در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به بوی نامطبوع در محدوده قاسمآباد و بخشی از آبادیهای کهریزک اظهار داشت: ساعت مشخصی برای زبالهسوزی ثبت نشده و اغلب در ساعات پایانی روز که مسئولان در منطقه حضور ندارند اتفاق میاُفتد که انتشار گاز متان حاصل از آن مشکلات تنفسی بسیاری را برای مردم این منطقه ایجاد کرده است و درخواست ما از مسئولان این است که این مجتمع را از این منطقه به جایی دیگر منتقل کنند.
وی با بیان اینکه تاکنون مسئولان مجتمع دفع پسماند مسئولیت انتشار بوی نامطبوع و گاز متان را برعهده نگرفتهاند تصریح کرد: مسئولان این مجتمع آلودگیهای زیست محیطی را ناشی از فعالیت سایر کارخانههای این منطقه میدانند.
رئیس شورای شهر کهریزک با اشاره به نفوذ شیرآبه ناشی از زبالهها به خاک اشاره کرد و افزود: با توجه به نفوذ شیرآبهها به خاک، آبهای زیرزمینی در این محدوده آلوده شده و از نظر رنگ و بو تغییر محسوسی دارند پیش از این در واحدهای صنعتی منطقه از آب شور برای شست و شو استفاده میشد که در حال حاضر به دلیل نفوذ شیرآبه به سفرههای زیرزمینی امکان اینگونه مصارف دیگر وجود ندارد و علاوه بر این وجود تعدادی زمینهای کشاورزی در این منطقه نیز شائبههایی را در باب آلودگی محصولات کشاورزی ایجاد کرده است.
آذرخرداد همچنین بیان کرد: براساس اسناد موجود مربوط به سال 86 بحث انتقال این مجتمع به هوشنگآباد ورامین مطرح شده و جانمایی و بررسی زیرساختها نیز صورت گرفته اما تاکنون با وجود پیگیریهای فرمانداری شهرری موضوع بینتیجه مانده است.
امکان انتقال بیماریهای عفونی و انگلی از طریق نفوذ شیرابه زبالهها
حسن کوچکیمنش عضو کارگروه ملی مدیریت پسماند نیز با اشاره به شیوههای دفع زباله در آرادکوه گفت: دفع زباله در آرادکوه از راه میکروارگانیزمها و تفکیک زبالههای تر و خشک صورت میگیرد که بخش عالی آن در محوطهای ریجکت میشود و میکروارگانیزها در آن محوطه کار میکنند که با توجه به گرم بودن زبالهها سرعت تخمیر را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: محوطه دفع زبالهها به طور تقریبی هر چند روز یک بار زیرورو میشود تا تخمیر کامل شود، بر این اساس گاز و بوی نامطبوعی در محدوده آرادکوه انتشار مییابد که در نتیجه آن مخاطرات زیست محیطی اعم از حشرات و پرندگان و حیوانات موذی را به همراه دارد.
عضو کارگروه ملی مدیریت پسماند تصریح کرد: آب این منطقه به دلیل نفوذ شیرابههای ناشی از این زبالهها در صورتی که مصارف صنعتی و کشاورزی داشته باشد امکان انتقال بیماریهای عفونی و انگلی را به همراه دارد و از آنجا که برخی پسماندهای عفونی همراه با پسماندهای خانگی وارد مجتمع دفع پسماند میشود، آسیبهای غیرقابل جبرانی به همراه دارد.
کوچکیمنش با اشاره به مضررات بیشمار مجتمع دفع پسماند آرادکوه برای اهالی منطقه کهریزک و ضرورت انتقال این مجتمع اظهار داشت: پاکسازی منطقه از نظر خاک، آب و هوا از طریق دستگاهای تصفیه حرفهای امکانپذیر است و میتوان همین محدوده آرادکوه را تا 10 سال آینده به محوطه پارک و فضای سبز تبدیل کرد.
مجتمع آرادکوه زمانی ایجاد شد که در منطقه کهریزک (اطراف رودخانه شور) جمعیت کمی ساکن بود و به واقع حاشیه شهر محسوب میشد اما امروز که کهریزک و روستاهای اطراف آن جمعیت قابل توجهی را در خود جای دادهاند باید نسبت به جانمایی مناسب این مجتمع تدابیر ویژهای اندیشیده شود، مردم این منطقه بیش از اینکه به شعار و وعدههای مسئولان نیاز داشته باشند فارغ از زد و بندها و لابیهای سیاسی هوایی برای نفس کشیدن میخواهند.
گزارش از مریم باحور
انتهای پیام/ح