تلاش برای خروج اهواز از تک‌هسته‌ای بودن؛ ترمینال‌های پیرامونی برای کاهش ترافیک احداث می‌شود

تلاش برای خروج اهواز از تک‌هسته‌ای بودن؛ ترمینال‌های پیرامونی برای کاهش ترافیک احداث می‌شود

در گفت‌وگو با کعب عمیر، عضو شورای شهر اهواز مباحث مختلفی از جمله نبود شریان‌های کافی در اهواز تا رویکرد برنامه‌های عمرانی و ترافیکی شورا، همچنین خروج از تک‌هسته‌ای بودن شهر اهواز و ضرورت توسعه متوازن سخن گفته شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، توسعه و افزایش ارائه خدمات شهری از اولویت‌های کلانشهر اهواز به شمار می‌رود از این رو این موضوع در دستور کار شورا و شهرداری قرار گرفته شده است.

با رحیم کعب‌عمیر، عضو پنجمین دوره شورای شهر اهواز پیرامون موضوعات مختلف در نشستی صمیمی به گفت‌وگو پرداختیم، کعب عمیر مسائل گوناگونی در صحبت‌هایش مطرح کرد که در ادامه نکات مهم و سپس مشروح مصاحبه را می‌خوانید.

* از نبود شریان‌های کافی در اهواز تا رویکرد برنامه‌های عمرانی و ترافیکی

* اگر جاده‌های ساحلی در اهواز احداث نمی‌شد، اهواز در دوران کنونی، از نظر ترافیکی قفل می‌شد

* به دنبال خروج اهواز از تک هسته‌ای بودن هستیم؛ توسعه متوازن یعنی وجود خدمات مختلف در سایر نقاط

* در آینده ترمینال متمرکز باهدف جلوگیری از ورود بی‌رویه اتوبوس‌ها به داخل شهر احداث می‌شود

* تشریح برنامه‌های شورای شهر برای جبران کمبود اتوبوس

تسنیم: جناب کعب عمیر در ابتدا از حضور شما در دفتر خبرگزاری تسنیم خوزستان سپاسگزارم، باتوجه به گذشت نزدیک به 10 ماه از آغاز به کار شورای شهر و شهردار اهواز، به وظایف شورا و برنامه‌ها برای این دوره اشاره کنید؟

کعب‌ عمیر: در ابتدا از دعوت خبرگزاری تسنیم خوزستان و خبرنگاران این مجموعه تقدیر و تشکر می‌کنم، برنامه‌های اعضای شورای شهر منتج از وظایفی است که شورای شهر و شهرداری دارد و شامل برنامه‌های عمرانی، خدماتی، فرهنگی و اجتماعی هستند و شورای شهر غالبا پیرامون این سه محور عمل می‌کند.

در زمینه اقدامات عمرانی، ادامه جاده شرقی ساحلی به سمت زرگان در برنامه است و به مرور زمان به شیبان وصل خواهد شد و گشایشی ایجاد می‌شود. اهواز از نظر ترافیک، نوع ساختار و شهرسازی به گونه‌ای است که شریان‌های جنوبی در آن کم است. در سمت راست و چپ رودخانه کارون از شمال به جنوب، در سمت راست یا غرب کارون، از میدان شهید چمران تا کوی بقایی یک شریان وجود دارد و در شرق از زرگان به خزامی نیز یک شریان وجود دارد.

به هر دلیلی اگر یکی از این شریان‌ها بسته شود به عنوان مثال شریان غرب بسته شود، مجبور خواهیم بود که برای دسترسی به جاده کمربندی قدیم یا کمربندی جدید، شهر را دور زد یا اگر این اتفاق در شریان شرقی رخ دهد برای انتقال ترافیک به یک شریان موازی، هیچ شریانی وجود ندارد و مجبور خواهیم بود که از جاده کمربندی یا صنایع فولاد استفاده کنیم، این مشکلی است که در شهر وجود دارد و وضعیت شهرسازی آن از اول اینگونه ساخته شده است.

تسنیم: با این وجود شورا و شهرداری چه برنامه‌ی را در پیش دارد؟ راهکار حل این معضل را چه می‌دانید؟

کعب‌ عمیر: برای این کار برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت وجود دارد. جاده‌های ساحلی از قبل شروع شده و اگر جاده‌های ساحلی وجود نداشت در دوران کنونی، اهواز از نظر ترافیکی قفل می‌شد اما کاربری جاده‌های ساحلی محدود است، در کوتاه مدت و بلند مدت برای ترافیک شهر باید راهکاری ایجاد کرد باوجود آنکه جاده‌های ساحلی در حال استمرار هستند.

مشکل دیگر شهر این است که علاوه بر شریان‌های شمالی و جنوبی و بالعکس، موازی آنها شریان دیگری وجود ندارد، از نظر ترافیکی مشکلی که وجود دارد، عدم وجود رینگ‌های داخلی ترافیکی است. شریان‌ها به رینگ‌ها وصل می‌شوند و رینگ‌ها توزیع کننده ترافیک هستند که این وجود ندارد. شهرهای دیگر یک تا سه رینگ داخلی دارند اما اهواز فاقد این مسئله است.

ناچارا به دلیل اینکه شریان‌های شمالی و جنوبی اهواز، دو شریان بیشتر نیستند و امکان احداث شریان جدید وجود ندارد، از شریان‌های شرقی و غربی یا به عبارتی محل پل‌ها استفاده می‌کنیم. پل‌ها باید به رینگ‌های داخلی وصل شوند که این چنین نیستند و تنها راه این است که ترافیک را کاهش و حرکت ترافیک را توزیع و روان کنیم که این امر از طریق تکمیل جاده کمربندی امکان‌پذیر است.

جاده کمربندی ما ناقص است، این جاده از شمال شرق به شرق و جنوب شرق احداث شده اما نیاز است که از پلیس راه جدید به سمت غرب یعنی عین‌دو و جنوب یا ملاشیه تا ام‌المطیر و بعداز عبور از کارون به جاده آبادان وصل ‌شود. همچنین کمربندی ساحلی فولاد به جاده آبادان وصل است و این رینگ کامل می‌شود و به رینگ تخلیه‌کننده و آرام‌کننده ترافیک تبدیل می‌شود، این موضوع خارج از حوزه شهرداری است اما با هماهنگی انجام شده و مذاکره با استاندار خوزستان و مدیرکل راه و شهرسازی استان، قول دادند که این موضوع را انجام دهند.

تسنیم: اهواز با معضل تک هسته‌ای و تمرکز خدمات مواجه است، این مساله مشکلات بسیاری را به همراه دارد، چه رویکردی در این‌باره اتخاذ کرده‌اید؟ آیا تک هسته‌ای بودن با توسعه متوازن تناقض ندارد؟

کعب‌ عمیر:تا به حال شهر تک هسته‌ای بود، یک هسته مرکزی وجود دارد، برای بهترین دکتر به خیابان امام، طالقانی، برای بهترین میوه‌ها به خیابان کاوه می‌رویم و دیگر موارد، بنابراین شهر تک هسته‌ای است. اخیرا پزشکان به منطقه کیانپارس منتقل شدند هرچند مشکل خاص خود همچون ترافیک و نبود پارکینگ در این منطقه وجود دارد. تنها راه خارج شدن از ترافیک، آرام کردن آن و آسودگی سفر مردم است، سیاست ما از نظر شهرسازی باید در جهت توزیع عادلانه امکانات و پراکندگی آن باشد. شهر متوازن شهری است که از توسعه متوازن برخوردار است و این نوع توسعه یعنی اینکه امکانات در تمام جهات شهر یکنواخت پخش شود تا کسی از شمال برای خرید یا تأمین مایحتاج به جنوب یا دیگر مناطق بیاید.

در هر منطقه باید نیازهای آن از جهت‌های خدماتی، درمانی، رفاهی را لحاظ کرد، این مساله در سیاست‌های طرح جامع مربوط به شهرسازی باید لحاظ شود، حتی بخش سرمایه‌گذاری را به جهتی سوق داد تا سرمایه‌گذاران در این زمینه فعالیت کنند.

تسنیم: در زمینه اتوبوسرانی برنامه شورا و شهرداری چه خواهد بود؟ تعداد اتوبوس‌های موجود و موردنیاز کلانشهر اهواز را تشریح کنید؟

کعب‌ عمیر:اتوبوس وسیله‌ای عمومی است و تمامی مردم از آن استفاده می‌کنند هرچند در این زمینه با کمبود بسیار مواجه هستیم، برنامه ما ایجاد ترمینال‌های پیرامونی است، در حال حاضر تمام اتوبوس‌های شهر که بین 70 تا 200 اتوبوس است، تماما به سمت هسته مرکز شهر حرکت می‌کنند و این مساله موجب ایجاد گره‌های ترافیکی سنگین می‌شود. طراحی و مطالعات ما ایجاد ترمینال‌های پیرامونی در چهارشیر، شهید چمران، میدان جمهوری، میدان کارگر است تا اتوبوس‌ها در این محل متمرکز شوند و در ادامه اتوبوس‌های ویژه به هسته مرکز شهر حرکت کنند که این مسئله باعث کاهش ترافیک و افزایش سرعت جابجایی مسافر خواهد شد.

مطالعات سیستم BRT انجام شده و بنا است که فعلا بر روی خط یک مترو راه‌اندازی شود و این به سیستم کمک می‌کند. بحث دیگر کمبود اتوبوس است و باید بر روی این موضوع بحث شود که در این جهت 52 دستگاه اتوبوس تهیه شده است. اتوبوس‌رانی حداکثر 800 اتوبوس دیگر نیاز دارد اما در حال حاضر بین 170 تا 200 اتوبوس در سطح شهر وجود دارد که بسیار کم است.

تسنیم: وضعیت تاکسی‌های اهواز به چه صورت است و حجم کمبودها را چه میزان ارزیابی می‌کنید؟

کعب‌ عمیر: تاکسی‌ها نیز همانند وضعیت اتوبوس هستند و باتوجه به این‌که مترو و BRT غیرفعال است، قطعا تاکسی‌ها هم کم است. تاکسی‌های مورد نیاز 10 هزار تا 12 هزار تاکسی باتوجه به جمعیت شهر است اما اکنون تاکسی‌ها علاوه بر مسافربرهای شخصی ساماندهی شده نزدیک به 4 هزار بیشتر نیستند و این کمبود وجود دارد.

نبود مترو، BRT و کمبود تاکسی و اتوبوس توسط خودروهای شخصی افراد و مسافربرهای شخصی غیرساماندهی شده جبران می‌شود. خیلی از این مسافربرها تمایلی به ساماندهی شدن ندارند و شهرداری به تنهایی توان ساماندهی آنها را ندارد و نیاز است که سه رکن اساسی شهرداری، قوه قضائیه و پلیس در کنار یکدیگر بتوانند ساماندهی کنند.

ساماندهی مسافربرهای شخصی و غیرساماندهی شده، باعث می‌شود جابجایی مسافر خیلی راحت صورت گیرد و امنیت مسافران برقرار شود چراکه مواردی بوده که برای مسافران اتفاقاتی پیش آمده و عاملش این است که ماشین کددار و شناسنامه‌دار نیست. اصحاب رسانه این را به گونه‌ای مطرح کنند تا مسئولان به ما کمک کنند تا بتوانیم اینها را ساماندهی کنیم.

پایان بخش نخست

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon