۶ سیاست جدید برای کتابهای درسی/کمبود کاغذ برای کتابهای درسی سال ۹۸
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: کاهش حجم کتابهای درسی مدنظر است و حجم بالای کتابهای درسی نشان میدهد باید برنامه درسی را چابک کنیم.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حیدر تورانی امروز در نشست خبری با رسانهها، اظهار کرد: در راستای تحول بنیادین در آموزش و پرورش مبتنی با این سند برنامههایی را طراحی کردهایم، هماکنون در آموزش و پرورش مأموریت ما روشن است و در برنامه درسی ملی اهداف و حوزههای یادگیری مشخص است.
وی افزود: هماکنون وقت پرواز است چون نقشه راه و سند تحول را داریم و برای رسیدن به اهداف نیازمند رهبری اثربخش، بسیج امکانات و توانها هستیم، برای همسو شدن در راستای اهداف و چشماندازهای کلان 6 سیاست راهبردی را در سازمان پژوهش طراحی کردیم که نخستین سیاست ماندگاری کتابهای درسی است. از سال 92 هر سال کتابهای درسی دو پایه تحصیلی تغییر کرد و امسال به پایه دوازدهم رسیدیم و هماکنون تمام کتابها با سند تحول بنیادین همسو هستند.
تا سال 1400 بهدنبال کتاب جدید التألیف نیستیم
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: تا سال 1400 بهدنبال کتابهای جدیدالتألیف نمیرویم و از این به بعد باید کتابهای درسی را با برنامه درسی ملی منطبق کنیم که این مقوله نیازمند سازوکارهایی هست. در آینده نظام دوری را اعمال میکنیم که ساختار باید بهصورت 3.3.3.3 باشد و براساس آن دروس را بهصورت یکپارچه درنظر خواهیم گرفت.
تورانی ادامه داد: سیاست دوم انطباق بهجای تغییر است که کنار ماندگاری کتابهای درسی آن را دنبال خواهیم کرد. سیاست سوم چندتألیفی است و در دروسی مانند ریاضی و عربی میتوان چند کتاب در کشور داشت. همچنین کتابهای چندرسانهای مدنظر است و این سؤال مطرح است که در آینده بهسمت الکترونیکی شدن کتابهای درسی رفت.
کتابهای درسی باید بیش از یک بار توسط دانشآموزان استفاده شود
وی بیان کرد: پایدارسازی کتابهای درسی سیاست چهارم است. چرا باید سالانه 140 میلیون جلد کتاب درسی چاپ کنیم درحالی که هماکنون برای تأمین کاغذ کتابهای درسی سال 98 مشکل داریم. آیا نمیتوان اقدامی انجام داد که کتابهای درسی بیش از یک بار استفاده شود؟
درهای سازمان پژوهش بهسوی انجمنهای علمی باز میشود
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: سیاست پنجم باز کردن درهای سازمان پژوهش است که باید بیش از گذشته با بخشهای غیردولتی، دانشگاهها و انجمنهای علمی و معلمان ارتباط برقرار کنیم و باید تمام آنها را وارد میدان تألیف کتابهای درسی کرد.
تورانی تأکید کرد: در داخل سازمان مؤلفان دفتر تألیف به 50 نفر هم نمیرسند و حدود 700 تا 800 نفر از بیرون سازمان برای تألیف کتابهای درسی با ما همراهی میکنند و باید این سیاست را اعمال کنیم تا آنها از همان جایی که هستند اقدام به تألیف کتابهای درسی کنند. از سوی دیگر برای برخی دروس میتوان دو یا سه تألیف کتاب درسی داشت که برای آن نیازمند معیار استانداردی هستیم تا مؤلفان براساس آن اقدام به تألیف کتابها کنند.
برنامه درسی مدارس باید چابک شود/عناوین کتابهای درسی کم میشود؟
وی افزود: سیاست ششم کاهش حجم کتابهای درسی است و حجم بالای کتابهای درسی نشان میدهد باید برنامه درسی را چابک کنیم و هماکنون به این موضوع متمرکز شدهایم که آیا نمیتوان عناوین کتابهای درسی را کم کرد؟ موانع یادگیری در مدارس زیاد است و شاهد ورود کتابهای کمکآموزشی و برگزاری آزمونهای مؤسسات خصوصی در مدارس هستیم در حالی که بسیاری از کارشناسان میگویند حجم کتابهای درسی موجود زیاد است و بار اضافهای نیز به دانشآموزان از سوی مؤسسات خصوصی تحمیل میشود.
کمبود کاغذ برای چاپ کتابهای درسی سال 98
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره کمبود کتابهای درسی مطرح کرد: با توجه به شرایط اقتصادی فعلی تأمین کاغذ کتابهای درسی مانند گذشته آسان نیست و در گذشته هر سال برای دو سال آینده کاغذ داشتیم اما هماکنون برای تولید کتابهای درسی سال آینده 30 تا 40 درصد کمبود کاغذ داریم. بخشی از کاغذ مورد نیاز وارد کشور شده است اما مشکل ترخیص آن وجود دارد و بخش دیگر را از میان کارخانههای داخلی در حال خرید هستیم.
تورانی درباره درس قرآن دانشآموزان پایه اول دبستان و دشواری آن عنوان کرد: اینکه از اول ابتدایی قرآن وارد مدارس شود به آن ایراد نیست اما اینکه چگونه به آن بپردازیم و برای دانشآموز سنگین نباشد مهم است.
وی درباره جداسازی پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش از سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: چند سالی است که این پژوهشگاه در سازمان ادغام شده است اما هماکنون در زیرنظام پژوهش و ارزیابی سند تحول بنیادین بندی برای استقلال آن آمده است و ما نیز از آن استقبال میکنیم و موافقیم که زیر نظر وزیر اداره شود. اما باید توجه داشت پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش با مصوبهای به سازمان پژوهش الحاق شد و باید با مصوبه دیگر جدا شود.
یادگیری معکوس در دنیا؛ یادگیری بچهها در کلاس درس باید تثبیت شود نه خانه
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره برنامههای جدید آموزش و پرورش برای آموزش مهارت به دانشآموزان گفت: آموزش و پرورش با توجه به رویکردهای جدید آموزشی تصمیم گرفته است از مشق شب دانشآموزان بکاهد و موقعیتهای یادگیری و زندگی را برای آنها بیشتر فراهم کند که یکی از موارد مهم تحقق این هدف از طریق ارائه تکالیف مهارتمحور است.
تورانی بیان کرد: برای سه سال اول دوره ابتدایی برنامه مدرسه زندگی زیر نظر معاونت آموزش ابتدایی اجرا میشود و در کلاسهایی که 16 تا 25 نفر دانشآموز دارند، تکالیف درسی در کلاس درس و زیر نظر معلم انجام میشود و دانشآموزان وقتی که به خانه رفتند مهارتهای زندگی را تحمل خواهند کرد.
وی ادامه داد: موضوع یادگیری معکوس که هماکنون در دنیا مطرح شده است تأکید دارد یادگیری بچهها در کلاس درس تثبیت شود اما در روشهای سنتی، معلم در کلاس درس میدهد و یادگیری در خانه از طریق نوشتن مشق شب تثبیت میشود.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی گفت: برای دوره دوم ابتدایی و متوسطه اول برنامه ویژه مدرسه را داریم. در برنامه درسی ملی تأکید شده است 50 تا 100 ساعت زمان آموزش را به برنامههای اختیاری اختصاص دهیم و در برنامه جدیدی که طراحی کردهایم مدرسه میتواند دو ساعت در هفته را به فعالیتهای مهارتی دانشآموزان اختصاص دهد و مهارتهایی همچون خلاقیت، هنری و زیباییشناسی را مدنظر قرار دهد.
تورانی تصریح کرد: بسیاری از کارهای پرورشی داخل مدرسه را میتوان در این دو ساعت انجام داد و این زمان از برنامه درسی مدرسه کم میشود البته چهارچوب راهنمای اجرای برنامه مدرسه را به مدارس ابلاغ کردیم و آنها با اختیار خود هر برنامهای را که تشخیص دادند اجرا خواهند کرد.
انتهای پیام/*