قزوین| جای خالی توانمندی‌های نابینایان در عرصه‌های اشتغال

قزوین| جای خالی توانمندی‌های نابینایان در عرصه‌های اشتغال

نابینایان و روشن‌دلان توانمندانی هستند که گاه استعداد‌ها و توانایی‌هایی بیشتر از دیگر افراد جامعه دارند ولی جای خالی آنها در عرصه‌‌های مختلف حس شده و مغفول مانده‌اند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قزوین، 15 اکتبر روز جهانی عصای سفید نامگذاری شده است و روشن‌دلان تنها با دلی عاری از غبار می‌توانند دستان نوازش خداوند را بر روی گونه‌های تب دار گل‌ها لمس کرده و در نفس‌های نسیم تپیده و در تار و پود جانش، معطر شوند. 

چرا که اگر چراغ دل خاموش باشد، چشم سر از همه زیبایی‌های جهان جز یک تابلو تکراری و همیشگی چیز دیگری نخواهد دید و امید چشم های روشن برای پرواز، بیهوده بوده و همه چیز در بطالت و روزمرگی و خستگی خلاصه می‌شود.

 روشن‌دلان برای دیدن کوچکترین ذرات عالم هم نیازی به چشم سر ندارند و بهترین هدیه خداوند را دریافت کرده و با عصای سفیدی که چونان پرچمی بر دست داشته و به نشان استقلال آن را حرکت می‌دهند، آینه‌ای از قدرت و نعمت خداوند را به تماشای تأمل و تفکر دیگران می‌گذارند.

برای جویا شدن از خدمات حمایتی به دوشندلان به مصاحبه با چند تن از مسئولان این عرصه و سازمان‌های مردم نهاد پرداخته‌ایم.

علیرضا وارثی مدیرکل بهزیستی استان قزوین در این باره اظهار داشت: استان قزوین 4 هزار و 10 روشندل دارد که هزار و 515 نفر آنها زن و 2 هزار و 492 نفر از آن ها مرد هستند؛ همچنین بیشترین آنها با آمار هزار و 907 نفر در شهرستان قزوین و کمترین با 159 نفر مختص شهرستان آوج هستند.

وی تاکید‌کرد: به تفکیک شدت معلولیت نیز هزار و 609 نابینا، معلولیت خفیف و هزار و 376 نفر نیز دچار معلولیت شدید و خیلی شدید هستند.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین بیان کرد: 2 هزار و 597  نابینا از سازمان بهزیستی استان مستمری دریافت می‌کنند که بیشترین آنها مختص قزوین با هزار و 247 نفر و کمترین از آوج با 63 نفر هستند؛ همچنین 559 نفر از افراد نابینا و کم بینا شاغل و بازنشسته هستند.

وی افزود: در طرح‌های پیشگیرانه و توانمند سازی به نابینایان، توانخواهان و یا خانواده‌های دارای فرد نابینا که در شرف ازدواج و بارداری هستند به مراکز مشاوره ژنتیک معرغی و از خدمات رایگان آن بهره‌مند می‌شوند.

وارثی تاکید کرد: همچنین ارائه 440 قلم تجهیزات کمک توانبخشی همچون عصای نابینایان، ساعت مچی و گویا، ذره‌بین چراغ‌دار، اسپیکر، شطرنج نابینایان، ماشین‌حساب، قلم قرآنی و ویس ریکوردر و پرداخت کمک‌هزینه بهبود تحصیلی و دانشجویی 400 دانش آموز ودانشجو از دیگر خدمات سازمان می‌باشد.

مدیرکل بهزیستی استان قزوین گفت: طرح غربالگری بینایی و اختلالات بینایی در کودکان 3 تا 6 سال از جمله برنامه‌هایی است که در 3 سطح توسط سازمان انحام می‌شود.

وی بیان کرد: این طرح در سال گذشته از ابتدای آبان در 102 پایگاه با 150 مربی به وسیله چارت ایی و 10 دستگاه غربالگر آغاز شد که 67 هزار و 713 کودک در استان قزوین مشمول طرح بوده و با همکاری 8 موسسه، این طرح در حال اجراست.

غلامعلی بخشی، رئیس هئیت مدیره موسسه نابینایان و کم بینایان نیز در ارتباط با فعالیت‌های موسسه اظهارداشت: در گذشته  به دلیل عدم رسیدگی به وضعیت نابینایان در آمریکا، رفت و آمد آنها بسیار دشوار بوده و 2 دانشمند طرحی برنامه‌ریزی کردند که عصای سفید به عنوان نمادی برای توجه به روشندلان قرار گیرد تا میزان صدمات وارده به آنها کاهش یابد.

وی بیان کرد: در حال حاضر 600 نابینا در موسسه عضو هستند که 150 نفر آنها امسال به مجموعه اضافه شده و از خدمات و امکانات ارائه شده استفاده می‌کنند.

رئیس هئیت مدیره موسسه نابینایان و کم بینایان ادامه داد: حمایت‌ به نابینا باید از جامعه دریافت شود و جامعه باید به حداقل حقوق آنان احترام بگذارد.

وی تاکید کرد: این موسسه مردم نهاد  خدمات گوناگون ورزشی، رفاهی اعزام به اردوهای سیاحتی و زیاراتی ارائه نموده و دارای 2 تیم شطرنج و گلبال است.

بخشی افزود: همچنین یک کتابخانه ویژه نابینایان مستقر در پارک شهدا توسط موسسه احداث و مشغول فعالیت می‌باشد که 8 هزار عنوان کتاب به صورت صوتی و بریل در آنجا موجود بوده و از امکانات کامل الکترونیکی جهت دسترسی به سامانه‌های اینترنتی و بازی کودک با تجهیزات فیزیکی برخوردار است.

وی عنوان کرد: 3 نوع دستگاه چاپگر بریل در موسسه داریم که از مدرن‌ترین‌ها بوده و با چاپ 900 صفحه در ساعت، کتاب و نشریات را در اختیار نابینایان قرار می‌دهد.

رئیس هئیت مدیره موسسه نابینایان و کم بینایان گفت: نابینایان با مشکلات متعددی روبرو هستند که در بحث حمایت تنها می‌توانیم با انعکاس مشکلاتی همچون مورادمناسب سازی شهر به مسئولان گام برداریم تا شاهد همت آنها در اجرا طرح حمایت از حقوق معلولان باشیم.

وی تاکید‌کرد: فضای موسسه محدود است و ما به علت تشکل غیردولتی بودن، بودجه ثابت دولتی نداریم و امیدواریم با ایجاد این ظرفیت و در نظر گرفتن اعتبارات مالی ثابت، بتوانیم بسیاری از مشکلات موسسه را نیز رفع کنیم.

مولائی یکی از دانشجویان نابینا در مقطع دکترا رشته حقوق نیز اظهار داشت: نابینایان در رفت‌و آمد، تحصیلات، اشتغال و موارد دیگر با مشکل مواجه هستند که با وجود امکانات فراهم شده، باز هم ظرفیت تلاش برای بهبود شرایط زندگی برای نابینایان وجود دارد.

وی بیان کرد: موسسه نابینایان به عنوان یک سازمان مردم نهاد در حد توانایی‌های خود امکانات متعددی در اختیار نابینایان قرار داده که تبدیل کتاب‌ها به صوت یکی از این خدمات برای ادامه تحصیل نابینایان است.

این دانشجوی توانمند گفت: جامعه در برخورد با نابینایان به چندین حالت تقسیم می‌شوند که گاها ما را مشابه فرشتگان دانسته و برخی نیز ما را به عنوان ناتوان می‌شناسند که باید این 2 گروه اگاهی یافته و بدانند که نابینایان افرادی توانمند هستند و نیازی به ترحم ندارند.

وی افزود: اگر مسئولان توجه عمیق‌تری نسبت به اشتغال و دیگر مشکلات نابینایان و معلولان داشته باشند، افراد نابینا نیز می‌توانند همانند دیگر آحاد جامعه به زندگی خود ادامه دهند.

با توجه به تمام شنیده‌ها، نابینایان روشن‌دلان توانمندی هستند که گاها استعداد‌ها و توانایی‌هایی بیشتر از دیگر افراد جامعه دارند اما با وجود بسیاری از موانع موجود بر سر راهشان، امکان دستیابی به اهدافشان وجود ندارد که باید مسئولان اجرایی کشور در بحث مناسب‌سازی اماکن عمومی جهت دسترسی آسان آنها همانند دیگر آحاد جامعه و همچنین اجرای قانون حمایت از حقوق معلولان اهتمام ورزند.

گزارش از فاطمه موسی‌خانی

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon