عرصه و حریم محوطه تاریخی "قلاتگاه" اشنویه مشخص می‌شود

عرصه و حریم محوطه تاریخی "قلاتگاه" اشنویه مشخص می‌شود

سرپرست هیئت کاوش قلاتگاه اشنویه گفت: به‌زودی و در قالب تفاهم نامه دولتی تعیین عرصه و حریم محوطه تاریخی قلاتگاه اشنویه انجام می‌شود.

حمید خطیب شهیدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم دراشنویه، با تشریح تاریخچه محوطه تاریخی قلاتگاه در این شهرستان اظهار داشت: فکر می‌کنم الآن زمان آن فرارسیده که یک واقعیت علمی و تاریخی را برای آن دسته از افرادی که مشغول کاوش و حفاری شبانه و غیرقانونی قلعه تاریخی قلاتگاه اشنویه با ابزار و وسایل مختلف هستند، اعلام نماییم، اینجا در قلاتگاه هیچ‌چیزی نیست که به درد اینان بخورد.

اورارتو شناس شهیر کشور و کاشف کتیبه میرگه‌کاروان افزود: اینکه چرا اینجا اثری از گنج، طلا و عتیقه نیست؛ به دو دلیل مشخص و تاریخی است؛ حفاران تا امروز وارد یک دیوار اورارتویی شده‌اند، سنگ‌ها را خالی کرده و به ردیف‌هایی خشتی رسیده‌اند، دیوارهای اورارتویی معمولاً از دو طرف با سنگ‌های بزرگ و در میانه هم با ردیف‌هایی از خشت یا چینه معمولاً درست‌شده است، حفاران غیرمجاز، مغز دیوار که سنگ‌های کوچک دارد را تخلیه کرده و به خشت‌ها رسیده‌اند.

سرپرست هیئت کاوش محوطه تاریخی قلاتگاه اشنویه گفت: در سایر آثار اورارتویی کشور و ازجمله « دژ بسطام» که در آنها هیچ‌یک از خشت‌های به‌کاربرده، سالم نمانده( به‌جز یک اثر در جلفا) اما در قلاتگاه هر چهار ردیف خشت بکار برده در دیوار قلعه- حداقل آن قسمتی که حفاران کنده‌اند سالم مانده است.

خطیب شهیدی گفت: این قلعه متعلق به قرن نهم پیش از میلاد بوده و سنگ‌های استفاده‌شده در آن، بسیار بزرگ و اکثراً تراش‌خورده است. من به همه مردم اعلام می‌کنم در این تپه به‌جز این دیوارها و اتاقک‌های نیمه ویران، هیچ گنجی پنهان نشده، هیچ عتیقه‌ای یافت نخواهد شد، وقتتان را بیخود صرف حفاری قلاتگاه ننمایید.

وی تصریح کرد: اینجا همه‌چیز نابودشده است؛ به دو دلیل این سخن قطعی را می‌گویم که دلیل اول، اگر قلاتگاه آنجایی است که «سارگن آشوری» در موردش چنین گفته است «من آنجا را غارت کردم و بعد تمام چوب‌های سقف‌هایش را درآورده و آتش زده و از بیخ و بن برکندم»، براین اساس، قلعه‌ای که 700 سال پیش از میلاد، مورد تاخت‌وتاز آشور قرارگرفته، به آتش کشیده شده و سپس تبدیل به یک ویرانه متروکه شده، نمی‌تواند دیگر چیز به‌دردبخوری برای کسی داشته باشد.

سرپرست هیئت کاوش محوطه تاریخی قلاتگاه اشنویه گفت: دلیل دوم به اضمحلال اورارتوها در 2700 سال قبل، برمی‌گردد،پس از اضمحلال این قلعه و سایر قلاع اورارتویی که معمولاً در بلندی ساخته‌شده‌اند، این بناها، بلااستفاده رسمی می‌شوند، ساختمانی که عرض دیوارهای دفاعی‌اش چهار متر و دیوارهای داخلی‌اش بیش از یک متر است، در طول یک و دو سال ویرانه نمی‌شود بلکه بیش از 200 سال طول می‌کشد تا این قلعه به فرض عدم حمله آشوریان و یا دیگر همسایگان اورارتو، خودبه‌خود تبدیل به یک ویرانه شود و تنها دیوارهای آن باقی بمانند. مستحضرید که در تمام این مدت هم، همواره مورد تاخت‌وتاز و عبور مرور لشکریان و حتی تجار و کاروان‌ها قرار داشته و رفته‌رفته تبدیل به یک تپه یا ویرانه شده است.

خطیب شهیدی اظهار داشت: به‌زودی و با تفاهم‌نامه‌ای که بین میراث فرهنگی استان، فرمانداری و این‌جانب و همچنین براساس مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور، تعیین عرصه و حریم محوطه تاریخی قلاتگاه اشنویه انجام می‌گیرد.

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon