ایجاد پایانه‌های صادراتی محصولات کشاورزی در گلستان؛ مسئولان فقط حرف می‌زنند

ایجاد پایانه‌های صادراتی محصولات کشاورزی در گلستان؛ مسئولان فقط حرف می‌زنند

سالانه ۴.۵ میلیون تن محصول کشاورزی به ارزش حدود ۷ هزار میلیارد تومان در گلستان تولید می‌شود اما این استان سهم چندانی در بازارهای خارجی ندارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، عده‌ای اصرار دارند که کشاورزی نمی‌تواند محور توسعه استان گلستان باشد، برای همین در سند آمایش استان به بخش‌های دیگری همچون گردشگری، صنعت، تجارت خارجی توجه شده و البته به بخش کشاورزی هم نیم‌نگاهی انداخته شده است. این در حالی است که سالانه بیش از 4.5 میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی در این استان تولید می‌شود که گردش مالی یک قلم محصول مانند گندم چیزی بیش از 2 هزار میلیارد تومان در سال است.

وجود بیش از 650 هزار هکتار اراضی کشاورزی و کشت 92 محصول مختلف این استان را به یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی در کشور تبدیل کرده است. این استان نخستین تولیدکننده دانه‌های روغنی، سومین تولیدکننده پنبه، چهارمین تولیدکننده برنج، دومین تولیدکننده گندم، دومین استان در سطح زیرکشت زیتون، هفتمین تولیدکننده مرکبات و سومین تولیدکننده میوه‌های هسته‌دار است.

استان گلستان بیش از یک میلیون و 200 هزار واحد دامی دارد و سالانه  354 هزار تن شیر، 27 هزار تن گوشت قرمز ، 216 هزار تن گوشت مرغ ، 28.3 هزار تن تخم مرغ، یکهزار و 517 تن عسل، 159تن پیله کرم ابریشم و 87 میلیون قطعه جوجه یکروزه تولید و روانه بازار می‌کند.

در کنار این ظرفیت کم نظیر، همجواری با کشورهای آسیای میانه و ایجاد خط ریلی سراسری بین ایران و کشورهای ترکمنستان و قزاقستان این نوید را می‌داد که صادرات استان گلستان به ویژه در بخش کشاورزی رونق زیادی پیدا کند. اما این اتفاق رخ نداد و ایجاد پایانه‌های صادراتی برای محصولات بخش کشاورزی هم در هاله‌ای از ابهام قرار گرفت.

بیش از 60 درصد صادرات گلستان وابسته به بخش کشاورزی است

بسیاری از کارشناسان معتقدند وجود این پایانه‌ که قرار بود سال‌های قبل گره صادرات استان را باز کند، برای توسعه تجارت خارجی و ایجاد درآمد بیشتر برای تولیدکنندگان بخش کشاورزی امری لازم و ضروری است.

موضوعی که امیر یوسفی، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی گرگان هم به آن اشاره می‌کند و معتقد است با وجود اینکه اکنون بیش از 60 درصد صادرات استان وابسته به بخش کشاورزی است، اما این میزان در مقایسه با حجم تولیدات استان بسیار ناچیز است.

او با بیان اینکه پایانه‌ها امر صادرات را تسهیل می‌کند، از تلاش‌های نافرجامی می‌گوید که قرار بود سال‌ها قبل دروازه‌های صادراتی زیادی را به روی بخش کشاورزی استان باز کند.

به اعتقاد یوسفی، قوانین دست و پاگیر و بروکراسی حاکم سیستم اجرایی موجب شده طرح‌هایی مانند پایانه صادراتی در استان شکل نگیرد و حتی اجرای برخی طرح‌ها را هم فاقد توجیه اقتصادی کند.

این فعال بخش خصوصی می‌گوید: در برنامه‌ای که برای استان پیش‌بینی شده است قرار بود حجم صادرات محصولات و فرآورده‌های بخش کشاورزی به بیش از 100 میلیون دلار افزایش پیدا کند اما وضعیت فعلی نشان می‌دهد که تا پایان امسال این عدد و رقم محقق نمی‌شود و با کاهش شدیدی هم روبه‌رو خواهد شد.

او می‌افزاید: با افتتاح خط ریلی سراسری در سال 93، احداث پایانه صادراتی در مرز اینچه‌برون مطرح شد اما زیرساختی برای این کار طراحی و ایجاد نشد. برای صادرات و حتی واردات کالا از این مرز نیاز به انبارها، سردخانه‌ها و امکانات دیگری داریم که در مرز استان فراهم نشده است. برای همین بخش قابل توجهی از محصولات استان از گمرکات سایر استان‌ها صادر می‌شود.

آمار غیررسمی گویای این است که بیش از نیمی از محصولات استان از طریق گمرکات سایر استان‌ها از جمله بندرامیرآباد در استان مازندران صادر می‌شود، در حالیکه وجود پایانه‌های صادراتی می‌تواند هزینه تمام شده صادرات را برای بازرگانان و تولیدکنندگان کاهش دهد و درآمد بیشتری هم نصیب استان کند. موضوعی که چند سالی است مسئولان استان قول راه‌اندازی آن را می‌دهند؛ روزی می‌گویند زمین موردنیاز تهیه شده و روزی دیگر آن را به ساخت بندرخشک در اینچه‌برون ربط می‌دهند.

گلستان برای رشد تجارت در بخش کشاورزی به پایانه‌های صادراتی تخصصی نیاز دارد

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان معتقد است گلستان برای رشد تجارت به ویژه در بخش کشاورزی به پایانه‌های صادراتی تخصصی نیاز دارد.

مختار مهاجر می‌گوید: برای تکمیل زنجیره تولید و ارزش و بها دادن به تولیدات استان، پایانه‌های صادراتی تخصصی برای محصولاتی مانند گل و گیاه، ماهی و محصولات شیلاتی، گیاهان دارویی، محصولات پروتئینی و غیره نیاز است.

به گفته او در گلخانه قربان‌آباد سایتی برای احداث پایانه گل و گیاه در نظر گرفته شده بود که به دلیل مشکلی که برای مالکیت زمین با راه و شهرسازی به وجود آمد، فعلا خبری از اجرای طرح نیست.

مهاجر به تولید میگو و انواع آبزیان از جمله ماهیان خاویاری در گمیشان اشاره می‌کند و می‌گوید: بحث پایانه صادراتی محصولات شیلاتی در گمیشان و بندرترکمن مورد توافق قرار گرفته اما هنوز کاری انجام نشده است.

او معتقد است گره اصلی این کار با تکمیل و بهره‌برداری از بندرخشک اینچه‌برون باز خواهد شد. به گفته او اگر راه‌آهن کوتاه بیاید و روند واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران بخش خصوصی را تسهیل کند، می‌توان امیدوار بود که گلستان هم دارای پایانه صادراتی خواهد شد.

انتهای پیام/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران