بهروز افخمی: جشنواره مقاومت قدرت آزادگی به فیلمسازان میدهد/ بازی رامبد جوان در "پاریس محرمانه" یا "کاغذ شطرنجی"
کارگردان سینما و مجری تلویزیون گفت: جشنواره مقاومت به فیلمسازان قدرت تأمل و تفکر و فرصت معنا بخشیدن به آزادگی در هنر میدهد اما اینکار در جشنواره فیلم فجر باید تبدیل به یک اتفاق تجاری شود.
به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران پویا، جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت در دور پانزدهم خود کارگاهها و نشستهای جذابی را تدارک دیده که برای فیلمسازان جوان، منتقدین و رسانهایها اتفاق جالب توجهی است. یکی از این اتفاقات حضور بهروز افخمی در جشنواره مقاومت بود که در مقابل رسانهها و فیلمسازان جوان نشست تا درباره هنر ایرانی و غرب مباحثی را مطرح کند.
در حاشیه این حضور بهسراغ این کارگردان سینما و مجری برنامه «هفت» تلویزیون رفتیم تا درباره حضور دوباره او در تلویزیون و اجرای برنامه «هفت»، کارهای جدید سینمایی که قرار است بهزودی کارگردانی کند و جشنواره مقاومت و وضعیت سینمای امروز ایران لحظاتی را بهگفتگو بنشینیم.
مشروح این گپوگفت را در ادامه میخوانید:
سینماگران آزادیخواه جهان مأمنشان جشنواره مقاومت است
*بهعنوان مقدمه از جشنواره مقاومت شروع کنیم که با برگزاری چنین رویدادهای سینمایی چه دستاوردهایی برای صنعت فیلمسازی کشورمان رقم میخورد؟
میدانید که یک زمانی از فضای جشنوارهها کسی سؤال میکرد ترجیح میدادم یا صحبت نکنم و یا میگفتم که چهسودی دارند جز خودنمایی رسانهای! چون اتفاق واقعی در جشنوارهها نمیافتد و یادم میآید روزی در جشنواره خارجی یک فیلمساز آمریکایی جوان به من میگفت که فضای جشنواره بیشتر شبیه به سیرک است، چرا که همیشه اعتقاد داشتم در جشنوارهها احترام فیلم دیدن بهخوبی برای مخاطب رعایت نمیشود.
اما در چند سال اخیر بهنظر میرسد معنای جشنوارهها تغییر کرده، چرا که مدارس و مجامع علمی سینمایی از بین رفتهاند و آن طور که باید و شاید مطالب اندیشهای و علمی مناسبی رد و بدل نمیشود و در این فضای بیمعنایی، جشنوارهها یک اتفاق لازم و مهمی است، زیرا زمینه و بستر توسعه و رشد جوانان فیلمساز را فراهم میآورد، چون پیش از این فیلمسازان ما برای آموختن به مدرسههای سینمایی میرفتند و امروز این جشنوارهها فرصت مغتنمی برای رشد و نمو فیلمسازان جوان و اتفاقات ناب سینمایی است، در این راستا جشنواره مقاومت را نفس بالندهای برای فریاد آزادیخواهی فیلمسازان دنیا میدانم و معتقدم جشنواره فیلم فجر بایستی تجاری بشود که در فصل بیرونق سینما به اقتصاد سینمای ایران کمک کند.
ساخت فیلم کمدی جای افتخار دارد
*در این روزها به فیلمهایی برمیخوریم که هیچ محتوایی ندارند و برخی نامشان را "مستهجن" یا "سخیف" میگذارند. شما این فیلمها را دیدهاید، نظرتان دربارهشان چیست؟
یادم میآید طهماسب صلحجو منتقد سینما یک روزی به من میگفت "من سالهاست معلم عربی هستم و نمیدانم این لفظ "مستهجن" از کجا آمده و یعنی چه؟ آن کسی که این لفظ را درست کرده احتمالاً عرب نبوده است و یک چیزی شبیه به لفظ عربی درست کرده که کسی نمیفهمد، وقتی من نمیفهمم طبیعتاً مردم هم نمیفهمند".
ولی اینکه سینمای ایران فیلمهای کمدی بسازد چه کمدیهای سبک سهلالهضم و چه کمدی کلاسدار روشنفکرپسند هیچ جای خجالت ندارد و جای افتخار هم دارد. فیلمساز اگر یک مقداری فروتنی داشته باشد و یک مقداری متوجه باشد آن دوران که فیلمسازان خودشان را جدی میگرفتند و فیلسوف و معلم هم بهحساب میآوردند گذشته است.
باید برای گذشتن از مرز 30میلیون مخاطب جشن بگیریم
*نظرتان درباره امروز سینمای ایران چیست؟
من بهنظرم سینمای ایران نسبت به چند سال گذشته وضعیت خوبی پیدا کرده است، چرا که در چهار سال گذشته کمتر از ده میلیون مخاطب داشت و امسال بایستی گردهم بیاییم و جشن گذشتن از سی میلیون مخاطب سینما را با هم بگیریم.
بین "هفت" و "فیلمساز"، "فیلمساز" را انتخاب میکنم
*یک بار با شما در ابتدای راه که نامتان بهعنوان مجری برنامه «هفت» مطرح شد گفتگو کردیم و گفتید هنوز قطعی نشده و چند روز بعد رئیس شبکه سه در تلویزیون خبر حضور شما را دراین برنامه تلویزیونی قطعاً اعلام کرد. اما دوباره در رسانهها یک نوع تردید بهوجود آمد که بالاخره بهروز افخمی به شبکه سه میرود یا پنج؟
در ابتدای راه موضوع برنامه «هفت» مطرح شد و در ادامه، موضوع برنامه آموزش فیلمسازی یا "فیلمساز" شبکه پنج بهمیان آمد که با آن دوستان هم صحبت کردیم. برایم جذاب است که در برنامه آموزش فیلمسازی شبکه پنج که قرار است بهزودی تولید شود، حضور پیدا کنم و "فیلمساز" شبکه پنج را به "هفت" شبکه سه ترجیح میدهم، چرا که شنیدم بهنظر میآید رئیس شبکه سه و گروه اجتماعی بر این باورند که بنده باید یکی از این دو برنامه را انتخاب کنم و در این راستا ترجیح میدهم به شبکه پنج بروم و "فیلمساز" را بسازم.
چرا تلویزیون کمتر تأثیر دارد؟
*شما درباره اهمیت و تأثیرگذاری سریالها و برنامههای دهههای قبل گفتید و حتی مثال سریال «کوچک جنگلی» را مطرح کردید که برای یک پرداخت آن مردم در خیابانها جمع شدند، چون اتفاق منجیل آن را برگرفته از حضور خودتان در جنگ تحمیلی و حالوهوای جنگ ایران و رژیم بعث عراق ساخته بودید. اما این اتفاق در امروز تلویزیون نمیافتد؛ بهنظر شما مشکل امروز تلویزیون کجاست؟
بهطورکلی رسانهها هرچقدر بیشتر در سطح، گسترش پیدا کنند عمقشان کمتر میشود و طبیعی هم هست، یعنی الآن رسانهها در همه جای دنیا تأثیر کمتری دارند چون وسعت بیشتری پیدا کردهاند. در ایران هم چنین اتفاقی افتاده است. بهنظرمیآید بعد از مدتی این رسانهها آرام آرام به اقیانوسی در حد 2 سانت تبدیل شوند که هیچ موجی هم نمیتوانند ایجاد کنند. اما بالاخره "کتاب" سر جای خودش باقی میماند و "کلام" بر سر جای خودش هست، یعنی قدرت "کلام"، "زبان" و "کلمه" هیچوقت از بین نمیرود، ولی بهنظر میآید این تنوع رسانهای نتیجه عکس میدهد.
"رامبد جوان" حتماً در فیلمهای آینده من بازی میکند
*کارهای جدید بهروز افخمی چهزمانی وارد مرحله تولید میشوند؟
دو فیلمنامه آماده تحت عنوان "پاریس محرمانه" که کمدی هست و "کاغذ شطرنجی" را که یک کار پلیسی با ژانر ترسناک است بهزودی شروع میکنم. البته "پاریس محرمانه" را امیدوارم اسفندماه آغاز کنم و "کاغذ شطرنجی" را هم که تابستانه است تولید آن بعد از عید نوروز آغاز میشود. جالب است بدانید که در این فیلمهایی که در آینده میسازم حتماً یک نقشی برای رامبد جوان خواهم داشت.
انتهای پیام/*