گزارش تسنیم|نگاه امیدوارانه کشورهای آسیای مرکزی به توریسم

گزارش تسنیم|نگاه امیدوارانه کشورهای آسیای مرکزی به توریسم

صنعت گردشگری یکی از حوزه‌های مهم اقتصادی است که کشورهای آسیای مرکزی با اتکاء به ظرفیت‌های تاریخی و طبیعی همچون جاده ابریشم و بهره‌مندی از کمک‌های خارجی به آن امیدوار شده و برنامه‌ریزی‌های منسجمی برای آن ارائه نموده‌اند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از تی‌سی‌ای، کشورهای آسیای مرکزی علاوه بر بهره‌مندی از منابع فراوان، از ظرفیت فوق‌العاده ای نیز برای توسعه گردشگری برخوردارند. میراث منحصر به فرد، طبیعت و سنت‌های مردمی مختلف و فرهنگ‌های گوناگون در کنار جاده ابریشم بزرگ گردشگران را از اقصی نقاط جهان به خود جلب می‌کند.

 قرقیزستان

تمام روسای جمهور و نخست‌وزیران پیشین قول داده بودند تمام تلاششان را برای جذب گردشگران به قرقیزستان برای شناساندن آن به جهان صورت دهند. مقامات فعلی نیز تصمیم بر ارتقاء صنعت توریسم کشور دارند، اما با این وجود همچنان نتایج قابل توجهی مشاهده نشده است.

عسکر آقایف، نخستین رئیس‌جمهور این کشور در نظر داشت قرقیزستان را به سوئیس دوم تبدیل کند. پس از آن بود که برای ارتقاء وجهه بین‌المللی کشور، قرقیزستان سرزمین کوه‌های سر به فلک کشیده و سرزمینِ سانتا کلاز اعلام شد. در نهایت نیز مقامات این کشور تصمیم گرفتند بر گردشگری اکولوژیک و قومی متمرکز شده و گردشگران را به طبیعتی بکر و سنت‌هایی کهن جلب کنند.

محمدکالی ابوالقاضی‌اف، نخست‌وزیر قرقیزستان در این باره اظهار می‌دارد: سهم گردشگری در تولید ناخالص داخلی قرقیزستان در حال حاضر 4 الی 5 درصد است. هدف ما افزایش آن به 10 درصد تا سال 2022 است.

بنا بر آمارهای رسمی، سال گذشته بیش از 2.5 میلیون گردشگر به قرقیزستان سفر کردند. با این حال کارشناسان باوری به این داده‌ها ندارند. در این آمارها تمام اتباع خارجی که از مرزهای این کشور عبور کردند به عنوان توریست در نظر گرفته شدند، درحالی که اهداف سفرهای آنها متفاوت بوده و تمام این مهمانان خارجی سفر برنامه‌ریزی شده برای صرف هزینه‌های گردشگری در قرقیزستان نداشته‌اند.

 پس از معرفی نظام لغو روادید با 45 کشور دارای سرانه بالای تولید ناخالص داخلی در سال 2012، جریان سفر گردشگران به قرقیزستان افزایش یافت.

داستان بیکشیف، نماینده پارلمان قرقیزستان هم پیشنهاد لغو روادید کامل و دائمی برای شهروندان این کشورها را پیشنهاد کرده است. او در پیشنهادش حتی ارائه نظام لغو روادید برای دارندگان ویزای شنگن، ایالات متحده، روسیه و قزاقستان را نیز مطرح کرده است. بدین ترتیب گردشگرانی که وارد قزاقستان شوند می‌توانند از قرقیزستان نیز بازدید کنند.

او در این باره تصریح می‌کند: بیایید کشورمان را باز کنیم و به گردشگران اجازه دهیم به قرقیزستان بیایند و پولهایشان را اینجا خرج کنند. گردشگری از جمله حوزه‌هایی است که ما می‌توانیم بدون سرمایه‌گذاری مبالغی زیاد، اشتغال ایجاد کنیم.

موهبت مولوانوا، نماینده دیگر پارلمان این کشور نیز در عین حال پیشنهاد کرده است که نظام روادید با چین را ملغی اعلام کنند.

به گفته وی چینی‌ها 30 درصد کل توریست‌های جهان را تشکیل می‌دهند. به هر ترتیب، به نظر نمی‌رسد نمایندگان پارلمان و افکار عمومی از پیشنهاد او حمایت کنند. آنها هراس از این دارند که کارگران غیرقانونی از مناطق مرزی چین تحت پوشش گردشگر به قرقیزستان آمده و در نتیجه این امر فشاری اقتصادی به مردم بومی و بازار کار این کشور وارد شود.

با این حال به عقیده کارشناسان، نظام لغو روادید به تنهایی نمی‌تواند وضعیت صنعت گردشگری قرقیزستان را بهبود دهد. برای جذب گردشگران خارجی، مقامات قرقیز می‌بایست کشور را برای آنها در دسترس و در عین حال امن سازند. در کنار این مسائل زیرساخت‌ها و خدمات گردشگری نیز می‌بایست ارتقاء یابند. در این فاکتورهای کلیدی قرقیزستان هنوز عقب است.

ازبکستان

از سال 2016 و پس از آنکه میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان شد، این کشور به صورت فعالانه‌ای صنعت توریسم را توسعه داده است. مقامات ازبک به طرز قابل توجهی قوانین اخذ ویزا را تسهیل نموده، نظام مبادله رایگان ارزهای خارجی را معرفی کرده و سیستم مناسب‌تری برای ثبت‌نام اتباع خارجی را به کار گرفته‌اند.

همچنین بنا بر اطلاعیه وزارت امور خارجه قزاقستان،  معرفی ویزای توریستی جاده ابریشم نیز در حال حاضر مورد بحث مقامات دو کشور است.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های ازبک، ویزاهای جاده ابریشم، وطن داش، و طلایی از جولای 2018 در ازبکستان ارائه شده‌اند. ویزای جاده ابریشم مختص گردشگرانی است که در طول کشورهای مسیر جاده ابریشم، با شناسایی روادید دیگر کشورها ارائه می‌شود.

برای مهاجران ازبک و اعضای خانواده آنها نیز قرار است ویزای وطن داش صادر شود. سرمایه‌گذاران بزرگ خارجی نیز می‌توانند از مزیت‌های ویزای طلایی 10 ساله بهره‌مند شوند.

از سال 2018 همچنین یک نظام لغو روادید 30 روزه با 7 کشور از جمله ژاپن، سنگاپور، اندونزی، اسرائیل، ترکیه، مالزی و کره جنوبی برقرار شده است. در نتیجه شمار گردشگران این کشورها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در این مدت سفر گردشگران ترکیه به ازبکستان 95.6 درصد و اسرائیل 86.2 درصد افزایش یافته است. شمار گردشگران اندونزی نیز 3 برابر و سنگاپور بیش از 2.5 برابر شده است.

در ژاپن نیز علاقه‌مندی زیادی به ازبکستان وجود دارد. بنا بر گزارش شرکت گردشگری ژاپنی HIS، ازبکستان در رتبه دوم جذاب‌ترین مقاصد گردشگری توریست‌های ژاپنی برای تعطیلات تابستانی قرار دارد. در سال جاری 10 هزار گردشگر ژاپنی به ازبکستان سفر کرده‌اند که این رقم 54 درصد بیش از سال گذشته است.

شهروندان 39 کشور هم می‌توانند ویزای ازبکستان را در فرایندهای تسهیل شده دریافت کنند.

بنا بر گزارش کمیته دولتی آمار ازبکستان در توسعه توریسم، سفر گردشگران از چین، ایالات متحده آمریکا، کانادا و ایتالیا نیز در سال جاری افزایش یافته است. از ژانویه تا آگوست 2018، 9.9 هزار نفر از شهروندان ایالات متحده به ازبکستان سفر کرده‌اند که این رقم 48 درصد بیشتر از بازه مشابه در سال گذشته است.

ازبکستان همچنین در نظر دارد نظام‌های صدور روادید دیگری را برای دسته‌های مختلف شهروندان خارجی ارائه کند.

در همین راستا، کابینه دولت برخی نواحی را نیز از محدوده‌های ممنوعه برای بازدید گردشگران خارج کرده است که از جمله آنها می‌توان به مجموعه راداری فضایی سوفا پلاتیاو، غار تامرلین، یخچال طبیعی سورتسف و مجموعه مقدس حضرت سلطان اشاره کرد. در سمرقند نیز برای تاسیس یک «دانشگاه بین‌المللی توریسم» که علاوه بر تربیت و آموزش پرسنل توریسم حرفه‌ای، تحقیقاتی را در حوزه توریسم بین‌اللملی صورت دهد، برنامه‌ریزی شده است.

در سال 2017 سهم صنعت توریسم در تولید ناخالص داخلی ازبکستان معادل 2.3 درصد بود. بنا بر پیش‌بینی‌ها این رقم در سال جاری تا 5 درصد افزایش خواهد یافت.

کارشناسان سازمان بین‌المللی کمک رسانی و کنترل ریسک نیز ازبکستان را  امن‌ترین کشور در آسیای مرکزی برای سفر، ارزیابی کرده‌اند.

قزاقستان

مقامات قزاق اخیرا توجه مضاعف به صنعت توریسم را مد نظر قرار داده‌اند. کارشناسان بر این عقیده‌اند که افت قیمت نفت و به تبع آن روند نزولی رشد اقتصادی که کاهش درآمدهای مردم را در بر داشته است، علت اصلی این امر است.

نورسلطان نظربایف، رئیس‌جمهور قزاقستان اخیرا اظهار داشته که «گردشگری ابزاری برای رشد اقتصادی، حتی در دوره بحران اقتصادی جهانی است». بنا بر گزارش پایگاه نهاد ریاست جمهوری قزاقستان وی همچنین در خصوص یک برنامه 5 ساله توسعه توریسم در این کشور اطلاع داده که با هدف افزایش سفر گردشگران به قزاقستان و ایجاد بیش از 60 هزار شغل صورت می‌گیرد.

بنا بر اظهارات مقامات قزاق، صنعت توریسم این کشور در سال 2017 با نرخ ثابتی رشد کرده است. در همین راستا، تعداد هتل‌ها، کمپینگ‌ها و آسایشگاه‌ها 8.5 درصد افزایش یافته است. عمده گردشگران از آلماتی و آستانه بازدید کرده‌اند. نمایشگاه اخیر EXPO-2017 نیز حدود 4 میلیون بازدیدکننده را به خود جلب نموده بود.

پتانسیل توسعه صنعت توریسم در این کشور بسیار بالاست. در قزاقستان سهم صنعت توریسم از تولید ناخالص داخلی در حال حاضر 6 درصد است که میانگین این رقم در دنیا 10.9 درصد می‌باشد.

گردشگران خارجی عمدتا روس‌های غرب سیبری هستند که برای گذران تعطیلات به اقامتگاه‌ها و مراکز تفریحی قزاقستان در باروویه، دریاچه‌های بالخاش و آلاکل در فصل تابستان، و پیست اسکی معروف شیمبولاک در نزدیکی آلماتی در فصل زمستان، می‌آیند.

بایکونور، قدیمی‌ترین پایگاه فضایی جهان هم  در قزاقستان واقع شده است. اخیرا ایده‌هایی درباره توسعه گردشگری فضایی نیز مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است. بسیاری از پایگاه‌های فضایی در کشورهای مختلف امروز به عنوان تاسیساتی جذاب برای گردشگران مورد استفاده قرار می‌گیرند. سایت‌های پرتاب موشک برای ارسال فضاپیماها به فضا نیز از جذاب‌ترین بخش‌های این تاسیسات فضایی به حساب می‌آیند. به منظور جذب بازدیدکنندگان بیشتر، نمایشگاه‌ها و رویدادهای علمی و آموزشی بسیاری امروزه در پایگاه‌های فضایی برگزار می‌شوند.

 تاجیکستان

برای نخستین بار طی سال‌های بعد از استقلال، تاجیکستان در پی اتخاذ یک استراتژی ملی برای توسعه گردشگری تا سال 2030 است. این استراتژی توسعه خدمات فرودگاهی و دیگر نقاط تردد مرزی، اخذ روادید و ثبت مشخصات اتباع خارجی و نیز اعتباردهی و لایسنسینگ در صنعت توریسم را در بر می‌گیرد.

نویسندگان و تنظیم‌کنندگان این سند بر این عقیده‌اند که نسخه پیش‌نویس این راهبرد شامل 12 گام است و می‌تواند تاجیکستان را به کشوری توریستی تبدیل سازد.

بر این اساس افزایش نمایندگی‌های تاجیکستان در بازار توریسم جهانی، توسعه یک چارچوب قانونی صحیحِ توریستی، تضمین امنیت گردشگران، تسهیل فرایندهیای رسمی مختص مسافران خارجی به منظور ورود به تاجیکستان، و توسعه یک شاخه از توریسم نوآورانه در پی اجرای این سند پیش‌بینی می‌شود.

اولویت تاجیکستان در حوزه‌های مختلف گردشگری شامل محیط زیست، بهبود سلامت، گردشگری تاریخی و فرهنگی و نیز کوهنوردی و شکار می‌باشد.

ترکمنستان

قربانقلی بردی‌محمداف، رئیس‌جمهور ترکمنستان اخیرا  به کابینه دستور داده که پتانسیل‌های توریسم کشور را ارزیابی کرده و پیش‌نویس یک سند توسعه توریسم را تهیه کنند. به نظر می‌رسد وی بر ارتقاء بهره‌وری ساختارهای دولتی مسئول در توسعه توریسم تمرکز کرده باشد.

بردی‌محمداف در همین راستا تاکید می‌کند: آثار تاریخی بسیاری که حائز اهمیت جهانی هستند، از جمله مرو قدیم به عنوان یکی از مراکز تمدن جهانی، در کشور ما وجود دارد. ما همچنین آثار تاریخی و فرهنگی منحصر به فردی داریم که برای گردشگران بسیار جذاب است. ما همچنین از تمام شرایط لازم برای ارائه خدمات به گردشگران نیز برخورداریم.

 منطقه توریستی ملی آوازه در سواحل خزر اخیرا میزبان نمایشگاه توریسم بین‌المللی بود که فرصت‌های گردشگری ترکمنستان در آن معرفی شدند. بنا بر گزارش پایگاه «آرزو»، دولت در نظر دارد مرکز گردشگری آوازه را به شرکت‌های داخلی واگذار کند. در آینده قرار است هتل، زمین گلف و دیگر امکانات تفریحی نیز به آوازه افزوده شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon