خطر قبضه مجدد بازار کفش مشهد توسط چینی‌‌ها؛ مواد اساسی برای تولید کفش را در اختیار نداریم

خطر قبضه مجدد بازار کفش مشهد توسط چینی‌‌ها؛ مواد اساسی برای تولید کفش را در اختیار نداریم

رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان کفش خراسان‌رضوی گفت: اگر دولت از تولیدکنندگان پشتیبانی نکند دوباره فضای جولان‌دادن کشورهای دیگر از جمله چین در بازار کفش مشهد باز می‌شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، تعداد زیادی از تولیدکنندگان کفش در مشهدمقدس با توجه به شرایط اقتصادی دچار مشکل شدند و طبیعی است که ادامه فعالیت برای آن‌ها سخت باشد. آن‌ها این روزها با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند و بخشی از گلایه‌های آن‌ها هم رسانه‌ای شده است.

خبرنگار خبرگزاری تسنیم در مشهد مقدس گفت‌وگویی با ابوالفضل خوشخو؛ رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان کفش خراسان‌رضوی در مورد مشکلات فعالان این حوزه داشته که مشروح آن در زیر آمده است.

تسنیم: مهم‌ترین مشکلی که هم اکنون تولیدکنندگان کفش با آن دست و پنجه نرم می‌کنند چیست؟

خوشخو: کمبود مواد اولیه هم اکنون به شدت حس می‌شود و ما هم به آن بارها تأکید کرده‌ایم.

تسنیم: این مواد اولیه در فعالیت شما شامل چه موادی می‌شود؟

خوشخو: ما مواد اساسی برای تولید کفش را در اختیار نداریم که در برخی از آن‌ها مثل رویه‌های مصنوعی، هکتون کف و چسب شدیدا کمبود احساس می‌شود.

تسنیم: گفته می‌شود یکی از کمبودهای اصلی در تولید کفش، خود چرم است و علت این امر هم خام‌فروشی این محصول است شما  تا چه حد این مسئله را قبول دارید؟

خوشخو: در جریان خام فروشی نیستم و نمی‌دانم هم اکنون هم انجام می‌شود یا خیر؛ اما سابق بر این موضوعی که شما می‌فرمایید وجود داشت که صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی برای برخورد با آن برخی از اقدامات را در دستور کار قرار داده بود البته باید این را هم در نظر داشت که به علت رشد قیمت دلار انگیزه برای خام فروشی قطعا افزایش یافته است.

تسنیم: هم اکنون تولیدکنندگان کفش در استان خراسان رضوی صادرات دارند؟

خوشخو: بله صادرات انجام می‌شود اما در این حوزه هم چالش‌هایی وجود دارد؛ البته باید این را دانست که وقتی در تأمین مواد اولیه برای تولید مشکلات وجود داشته باشد طبیعی است که صادرات هم با معضلاتی روبه‌رو می‌شود؛ زمانی صادرات موفق است که مواد اولیه تولید کفش راحت و با قیمت مناسب در دسترس تولیدکننده قرار بگیرد.

تسنیم: به نظر شما راهکار برای تأمین راحت و با قیمت پایین مواد اولیه تولیدکنندگان کفش چیست؟

خوشخو: دولت باید وارد کار شده و برای حمایت از تولید، اقداماتی را در حوزه تأمین مواد اولیه در دستور کار قرار دهد.

تسنیم: به چه علت تأمین مواد اولیه برای شما سخت شده؟ آیا این مسئله به مشکلاتی که در اثر تحریم برای واردات به وجود آمده ارتباط دارد؟

خوشخو: بله؛ بخش عظیمی از مواد اولیه ما وارداتی است و یکی از مشکلات اساسی ما در این حوزه ارز است چرا که واردات مواد اولیه کفش با ارز آزاد انجام می‌شود البته گفته می‌شود که بخشی از این واردات با ارزی که از طریق سامانه نیما در اختیار تولیدکنندگان قرار داده می‌شود صورت می‌گیرد؛ اما سهمیه‌ای از این ارز حداقل به دست تولیدکنندگان مشهد نرسیده است.

تسنیم: گفته می‌شود اگر وضعیت به همین صورت ادامه داشته باشد تأمین کالای بازار شب عید با مشکلاتی روبه‌رو می‌شود شما این مسئله را قبول دارید؟

خوشخو: بله این تحلیل درست است. دوباره اشاره به کمبود مواد اولیه دارم؛ به این علت که بالا رفتن نرخ ارز سبب محدودیت واردات این کالاها شده و طبیعی است که با کمبود مواد اولیه تولید نیز کاهش داشته باشد.

تسنیم: در ماه‌‌ها قبل عنوان شد برای حل مشکلات با سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی تفاهماتی داشته‌اید آیا اقداماتی که شما می‌خواستید انجام شد؟

خوشخو: ما به سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی مشکلات را انتقال داده‌ایم و نامه کتبی هم ارسال کرده‌ایم اما هنوز اقدام ویژه‌ای در این بخش صورت نگرفته است.

تسنیم: هم اکنون چند تولیدکننده کفش در خراسان رضوی فعالیت دارند؟

خوشخو: در سال‌های قبل 1200 واحد داشته‌ایم که از این تعداد حداقل 30 درصد ریزش داشته‌اند و معمولا تولیدکنندگان ما خرد و کوچک هستند.

تسنیم: هم اکنون کارگاه‌های شما با چند درصد ظرفیت فعالیت می‌کنند؟

خوشخو: به صورت متوسط کارگاه‌ها با 40 الی 50 درصد تولیدات فعالیت دارند.

تسنیم: در این وضعیت این بخش چند نفر اشتغال دارد؟

خوشخو: حدود 15 هزار نفر

تسنیم: با وضعیتی که برای تأمین مواد اولیه وجود دارد می‌توان گفت که این میزان اشتغال در معرض تهدید قرار گرفته است؟

خوشخو: قطعا بخشی از نیروها وقتی بازده تولید پایین بیاید بیکار می‌شوند.

تسنیم: گفتید که صادرات به علت بالا رفتن نرخ ارز صرفه اقتصادی دارد و مشکل آن کمبود تولید به علت راحت نبودن تأمین مواد اولیه است با این توصیف اگر مواد اولیه رونق گیرد و تولید انجام شود بازار داخلی با مشکل مواجه نمی‌شود کما اینکه هم اکنون در مورد بسیاری از محصولات این اتفاق رخ داده است.

خوشخو: وقتی می‌گوییم صادرات یعنی باید یک سری زیرساخت تأمین شود، به عنوان مثال واحدهای تولیدی به ماشین آلات به روز مجهز شوند و یک سری استانداردها هم باید در تولید رعایت شود و رعایت این استانداردها هم شروطی دارد که باید برای آنها برخی از ملزومات را تأمین کرد.هم اکنون با توجه به بالا رفتن قیمت ارز و وارداتی بودن مواد اولیه قیمت تمام شده کفش گران بوده که خود این مسئله مشکلاتی را به وجود می‌آورد.

مسئولان دولتی همگی تولیدکنندگان را تشویق می‌کنند که صادرات انجام دهند اما کسی پیدا نمی‌شود بگوید شما مشکلات خود را بگویید تا ما بتوانیم به عنوان دولت آنها را حل کنیم؛ باید این را گفت که چالش‌های تولید کفش هنوز پابرجا هستند.ما در بخش بازارهای داخلی مشکلاتی داریم و نمی‌توانیم کالاهای مورد نیاز مردم را به صورت کامل و مطلوب تولید کنیم با این وضعیت چگونه می‌خواهیم صادرات انجام دهیم؟

تسنیم: گفته می‌شود قدرت خرید مردم با توجه به تورم موجود کاهش زیادی داشته و شما این ادعا را دارید که به علت افزایش قیمت مواد اولیه قیمت تمام شده کفش بالا می‌رود که این 2 با هم همخوانی ندارند از دیدگاه شما آسیب اصلی در این بخش چست؟

خوشخو: هم اکنون تولیدکنندگان ما به حالت سربه‌سری فعالیت دارند یعنی قیمت مواد اولیه افزایش داشته اما به علت رکود در بازار نمی‌توانند قیمت‌ها را بالا ببرند و در نتیجه سودی برایشان ندارد.

تسنیم: فکر می‌کنید با این روند آینده تولید کفش در خراسان رضوی به چه صورت می‌شود؟

خوشخو: ما امیدواریم که اینگونه نباشد و همین که قیمت دلار رو به پایین است جای خوشحالی دارد اما اگر  اقدامی صورت نگیرد ما قطعا ریزش پیدا می‌کنیم البته این در تمام بخش‌ها وجود دارد اما در پوشاک و کفش بیشتر خود را نشان می‌دهد.

البته معمولا تمام اصناف مشکلات زیاد دارد اما این بالا رفتن قیمت دلار مشکلات را چند برابر کرده و علاوه بر این رقبایی هم در این حوزه وجود دارد به عنوان مثال ما کشور چین را در کنار خود داریم که رقابت با خود این کشور که مواد اولیه ما را هم تأمین می‌کند؛ سخت می‌شود.

تسنیم: زمانی کفش چینی به نوعی بازار مشهد را در دست گرفته بود به نظر شما دوباره اینگونه می‌شود؟

خوشخو: گفته شما درست است که زمانی بخش زیادی از بازار کفش مشهد در دست چینی‌ها بود اما با همت تولیدکنندگان هم اکنون مشکلی در بخش تولید کفش کلاسیک و زنانه نداریم؛ اگر دولت از تولیدکنندگان پشتیبانی نکند دوباره فضای جولان دادن کشورهای دیگر از جمله چین در بازار کفش مشهد باز می‌شود.

انتهای پیام/ ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon