آیا امیدی به احیای دریاچه ارومیه وجود دارد؟

آیا امیدی به احیای دریاچه ارومیه وجود دارد؟

نخستین پیامد خشک شدن دریاچه ارومیه، نابودی تنوع زیستی آن منطقه است، چراکه گونه‌های منحصر به فردی از جانداران مختلف مانند آرتیمیا در دریاچه ارومیه زیست می‌کنند که تنها در ایران وجود دارند.

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم ، بر اساس مطالعات پایه منابع آب کارگروه احیای دریاچه ارومیه، سطح تراز دریاچه ارومیه تا روز نوزدهم آذرماه سال جاری نسبت به روز مشابه در سال گذشته 0.14 متر افزایش را نشان می‌دهد، بر همین اساس حجم آب موجود در دریاچه نیز با افزایش 0.27 میلیارد مترمکعبی رو به رو بوده است.

 

بر اساس گزارشات کارگروه احیای دریاچه ارومیه، تراز سطح آب دریاچه در روز 1397/09/17 به 1270.42 سانتی متر از سطح دریا رسید. این تراز نسبت به روز مشابه در سال گذشته 0.14 متر افزایش و نسبت به میانگین دراز مدت 4.21 متر کاهش یافته است.

طبق همین گزارش، وسعت دریاچه ارومیه در روز 17 آذر ماه سال جاری 1904.66 کیلومتر مربع بوده است که این شاخص نسبت به روز مشابه در سال گذشته 1734.99 کیلومتر مربع کاهش و نسبت به میانگین دراز مدت 2610.22 کیلومتر مربع کاهش یافته است.

همچنین حجم آب موجود در دریاچه ارومیه در روز 17 آذر ماه سال جاری 1.32 میلیارد متر مکعب بوده است که این شاخص نسبت به روز مشابه در سال گذشته 1.07 میلیارد مترمکعب افزایش داشته و نسبت به میانگین دراز مدت 16.08 میلیارد مترمکعب افزایش یافته است؛ بنابراین تراز سطح آب دریاچه ارومیه در تاریخ 18 آذر ماه سال 97 حدود 1270.42 متر و وسعت دریاچه 1905 کیلومتر مربع و همچنین اختلاف تراز با روز مشابه در سال 93، 0.10 متر کاهش را نشان می‌دهد.

 

آغاز اجرای طرح ملی نجات دریاچه ارومیه از سال 93

گفتنی است؛ سال 93 سال آغاز عملیات اجرایی طرح ملی نجات دریاچه ارومیه بود. مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در این زمینه اظهار کرد: برای احیای دریاچه ارومیه از ظرفیت انجمن‌ها استفاده کردیم، چرا که انجمن به معنای استفاده از کل کشور است که این اقدام برای اولین بار در ستاد احیای دریاچه ارومیه صورت گرفت.

وی ادامه داد: مطالعات لازم برای احیای دریاچه ارومیه به انجمن هیدرولیک واگذار شد و این انجمن باید پاسخگوی انتظارات باشد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: انجمن‌ها می‌توانند برای پاسخگویی از هر ظرفیتی استفاده کنند، بر این اساس ما مدلی می‌خواهیم که راهگشا باشد.

وی افزود: برای احیای دریاچه ارومیه نیازمند یک انجمن خردمند و دستگاه اجرایی هدفمند هستیم.

تجریشی گفت: اگر بتوانیم در مباحث زیست محیطی نقش بیشتر داشته باشیم، می‌توانیم به یک عملکرد خوب دست یابیم.

تجریشی در پایان گفت: تهیه سند و مدل، کار راحتی نیست، اما از این توان و تجربه‌ها می‌توانیم به عنوان الگو و مدل برای کشور بهره ببریم.

 

پیامدهای خشک شدن دریاچه ارومیه

مسعود باقرزاده کریمی معاون امور تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست نیز در رابطه با احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: برای احیای دریاچه ارومیه چاره‌ای جز افزایش دخالت‌های انسانی نداشتیم، اما میزان دخالت‌ها را به کمترین حد ممکن خواهیم رساند.

باقرزاده کریمی افزود: باید تصمیمات مهمی برای اثرات میان‌گذر دریاچه ارومیه اتخاذ کنیم.

وی گفت: زمانی که آب شیرین وارد دریاچه می‌شود، نمک‌های داخل بستر حل می‌شوند.

معاون امور تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: سازمان محیط زیست برای هرگونه مطالبه گری سایر دستگاه‌ها و همکاری در زمینه احیای دریاچه ارومیه آمادگی کامل دارد.

وی درباره پیامد‌های احتمالی خشکی دریاچه ارومیه اظهار کرد: نخستین پیامد خشکی دریاچه ارومیهنابودی تنوع زیستی آن منطقه است، چراکه گونه‌های منحصر به فردی از جانداران مختلف مانند آرتیمیا در دریاچه ارومیه زیست می‌کنند که تنها در ایران وجود دارند.

 

باقرزاده کریمی با بیان اینکه با خشک شدن دریاچه ارومیه مسیر پرندگان مهاجر نیز تغییر خواهد کرد، افزود: با خشک شدن دریاچه زنجیره غذایی تغییر می‌کند و حیات زیستمندان به خطر می‌افتد.

وی با اشاره به اینکه خشکی دریاچه ارومیه بر هویت فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مردم منطقه نیز اثرگذار است، تصریح کرد: آب، یک منبع حیاتی در کره زمین است و ظرفیت گرمایی بالایی دارد، در نتیجه هر جایی تهویه آبی باشد، اقلیم متعادل می‌شود.

معاون امور تالاب‌ها در دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در سال‌های پیش‌رو شاهد تغییرات اقلیمیدر منطقه خواهیم بودیم، چراکه شهر ارومیه به دلیل وجود دریاچه ارومیه دارای اقلیم چهار فصل است و اگر این دریاچه خشک شود، پهنه خشکی آب بدون سطح ضریب متفاوت خواهد بود، بنابراین ما شاهد سرما و گرمای شدیدی خواهیم بود.

وی در ادامه بیان کرد: وقوع طوفان‌ها و جریان‌های باد در منطقه می‌تواند عامل بروز گردوغبار و پخش ذرات نمک در منطقه شود، چراکه نمک اثر خورندگی بر اجسام دارد و بر سلامتی مردم و بروز بیماری‌های چشمی، گوارشی و پوستی اثرگذار است. به همین دلیل با خشک شدن دریاچه ارومیه مشکلات بسیاری در منطقه به وجود می‌آید.

 

معاون امور تالاب‌ها در دفتر زیستگاه‌ها و امور مناطق سازمان حفاظت محیط زیست گفت: موضوع خشکی دریاچه ارومیه موضوعی نیست که کسی از آن بی‌خبر باشد. تالاب‌های بسیاری در کشور وجود دارند که با مشکل خشکسالی مواجه هستند، اما دریاچه ارومیه به عنوان نمونه بارز تالاب‌ها و دریاچه‌ها در اولویت برنامه‌ریزی دولت برای احیا قرار گرفت.

براساس همین اطلاعات دریافتی، احیای دریاچه ارومیه سال‌های سال به طول بینجامد و اگر این طرح‌ها و پروژه‌ها طبق برنامه پیش رود و مشکلی در اجرای آن ایجاد نشود شاید بتوان به احیای این دریاچه در آینده امیدوار بود.

منبع:باشگاه خبرنگاران

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه ها

پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon