لرستان| گل سر سبد کوهدشت؛ بانویی که از خاک «طلای سرخ» می‌سازد+تصاویر

لرستان| گل سر سبد کوهدشت؛ بانویی که از خاک «طلای سرخ» می‌سازد+تصاویر

یک بانوی کوهدشتی برای نخستین بار زعفران را به صورت گلخانه‌ای کشت کرده و با عیار طلای سرخ به روایتی متفاوت از یک جهاد زنانه رسیده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از کوهدشت، جنگل‌های زاگرس زیستگاه 20درصد از تنوع گیاهان دارویی بوده و بیش‌ترین مساحت آن‌ها در استان لرستان قرار دارد، به‌طوری که در این استان به گفته مراد سپهوند، رئیس مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان 8هزار گونه گیاهی متنوع با 300گونه خواص دارویی‌ وجود دارد.

شهرستان کوهدشت که روزگاری به‌عنوان انبار غله لرستان شناخته می‌شد با تنش آبی، فرونشست زمین و خروج نفت‌وگاز در برخی از زمین‌های کشاورزی روبه‌روست و در 30 سال گذشته افت آب‌های زیرزمینی در این شهرستان به 22.5متر رسیده‌است.

خالی‌شدن سفره‌های آب زیرزمینی کشت محصولات آب‌دوست را به‌مدت 5 سال در کوهدشت ممنوع کرد تا کشت‌های صیفی و سبزی فقط در اراضی حاشیه رودخانه سیمره و مناطق تحت‌پوشش ایستگاه‌های پمپاژ آب کوهدشت، اولادقباد، کُلین، دیلاوند، چم‌کوشک طولابی درب‌گنبد و اراضی همجوار در منطقه رودبار کوهنانی انجام شود و کشاورزان را به کشت طلای سرخ ترغیب کند.

نخستین زن زعفران‌کار

کبری علی‌پوری نخستین زنی‌ست که در شهرستان کوهدشت زعفران را به‌صورت گلخانه‌ای با سرمایه اولیه کشت کرده‌، او توانسته از این محصول به درآمدزایی برسد و اشتغال 5نفر را نیز در گلخانه‌اش فراهم کند.

این زن زعفران‌کار در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید از طریق یک برنامه تلویزیونی با کشت زعفران آشنا شدم، دوره‌های آموزشی کشت این‌گونه از گیاهان دارویی را نیز به‌صورت اینترنتی گذارندم، در تیرماه 97 پیاز زعفران را تهیه و پس از 2ماه آن ‌را در انبار نگهداری کردم و در ماه آبان امسال به گُل‌دهی رسید.

نیاز به تسهیلات

آن‌طور که علی‌پوری معتقد است سرمایه اولیه کشت گلخانه‌ای زعفران درحدود 12میلیون تومان بوده‌است، او در یک اتاق 24متری 15 گرم را تا ماه آبان برداشت کرد و پس از برداشت تمام محصول را در بازار فروش کوهدشت عرضه می‌‌کند.

او می‌گوید پدربزرگش برای راه‌اندازی این گلخانه زعفران در شهرستان کوهدشت نقش ویژه‌ای داشته و حالا برای 10نفر به‌صورت دوره‌ای شغل ایجاد کرده‌است، اما برای گسترش و توسعه آن نیاز به تسهیلات دارد تا بتواند بخش بیش‌تری از این محصول را زیر کشت برده و نیز آمار اشتغال را افزایش بدهد.

30هکتار سطح زیر کشت زعفران

مرضیه رضایی کارشناس گیاهان دارویی و معطر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم می‌گوید کشت زعفران به‌صورت گلخانه‌ای روشی نوین در کشور بوده و این روش در شهرستان کوهدشت برای نخستین بار توسط یک زن اجرا شده‌است.

این کارشناس معتقد است پیشینه زعفران در کشور باتوجه به‌ رشد گیاه زعفران کوهی و برخلاف تصور رایج به مناطق زاگرس‌‌نشین بازمی‌گردد. این گیاه دارویی برای نخستین‌بار در دهه 70 در منطقه کوهنانی شهرستان کوهدشت زیر نظر کارشناسان مرکز تحقیقات استان کشت شد و تاکنون سطح زیر کشت این محصول به‌حدود 30هکتار رسیده ‌است.

برداشت 3کیلو زعفران

به گفته رضایی، پیاز زعفران در گلخانه روستای تازه‌آباد کوهدشت درحدود 500کیلو بوده و کشت آن پس از ضدعفونی در صفحه‌هایی چوبی انجام و روی طبقات فلزی گذاشته شد تا با کنترل دما و رطوبت شرایط رشد پیاز‌ها فراهم شود.

آن‌طور که او می‌گوید کشت زعفران به‌صورت گلخانه‌ای 10برابر کشت در زمین نتیجه‌بخش‌تر است و سبب می‌شود که در این روش بیش از 80درصد پیازها به گل‌دهی برسند، به‌طوری که انتظار می‌رود از این گلخانه زعفران کوهدشت حدود 3کیلوگرم زعفران برداشت شود.

توصیه به کشت گیاهان کم‌آب

به گفته این کارشناس طی تحقیقات به‌عمل‌آمده میزان مواد مؤثر زعفران تولیدشده در استان لرستان بیش از مواد مؤثر زعفران قائنات است و چون زنگ خطر بحران آب در شهرستان کوهدشت به‌صدا درآمده، کشت زعفران و گیاهان کم‌آب به کشاورزان توصیه می‌شود.

او می‌گوید در کشت گلخانه‌ای این محصول نسبت به زمین آب کمتری مصرف می‌شود، عملکرد بیش‌تری نسبت به کشت مزرعه دارد و همچنین تابع شرایط جوی نیست، زیرا در این حالت دما و رطوبت موجود است.

12کیلو زعفران در هر هکتار

فرج‌علی امیری مدیر جهاد کشاورزی کوهدشت نیز در گفت‌وگو با تسنیم می‌گوید کشت زعفران در این شهرستان سابقه‌ای 10تا12 سال داشته، نخستین مزرعه زعفران شهرستان کوهدشت در بخش کوهنانی، روستای پَشَم توسط ابراهیم میری کشت شد و امسال این کشاورز به‎عنوان زعفران‌کار نمونه استانی معرفی شده‌است.

به گفته این مسئول، کشت زعفران برند استان خراسان جنوبی بوده، اما ما نیز توسط مدیریت ترویج و با همکاری اداره باغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان توانستیم کشت زعفران را در شهرستان کوهدشت توسعه دهیم.

آن‌طور که او می‌گوید کشت زعفران در این شهرستان با مشارکت شرکت دشت گل هیرو درحال ترویج است، سطح تولید این محصول در کوهدشت به تولید قابل‌قبولی رسیده، به‌طوری که این میزان در سال سوم کشت به 12کیلو در هر هکتار می‌رسد.

34 هکتار سطح زیر کشت

آن‌طور که امیری معتقد است شرایط اقلیمی کوهدشت برای کشت زعفران مساعد است، در ماه آذر گل این گونه گیاه دارویی برداشت شده و باتوجه به استقبال مردم در حدود 34هکتار زعفران در این شهرستان کشت شده‌است.

به گفته مدیر جهاد کشاورزی کوهدشت کشت محصولات آب‌دوست مانند ذرت و چغندرقند منابع آبی شهرستان کوهدشت را به‌شدت از بین برده‌است، وی می‌گوید به کشاورزان توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از خشک‌شدن منابع آب زیرزمینی گیاهان دارویی را کشت کنند و کارشناسان این اداره نیز به آنان مشاوره‌های لازم را ارائه می‌دهند.

شهرستان کوهدشت به‌عنوان یکی از شهرستان‌های با پراکنش گیاهان دارویی در لرستان مطرح است، تنوع آب‌وهوایی و خاک حاصل‌خیز قابلیت کشت بسیاری از محصولات مانند زعفران را فراهم کرده‌است تا صورت تفتیده‌ دشت‌ها با عیار طلای سرخ گلگون شود.

گزارش از فاطمه نیازی

انتهای پیام/ن

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
خانه خودرو شمال
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
triboon