آیا "پد تراریخت بانوان" سلامت زنان ایران را به خطر می‌اندازد؟

آیا "پد تراریخت بانوان" سلامت زنان ایران را به خطر می‌اندازد؟

با مقاومت نخبگان و مردم کشور، همه محصولات تراریخت از گردونه‌ی اخذ مجوز خارج شده‌اند، جز "پنبه‌ تراریخت". حال آنکه پنبه برای تهیه‌ مرهم زخم و نیز در لوازم بهداشتی مختص بانوان استفاده می‌شود. نخبگان در زمینه‌ی اثرات مصرف این محصولات هشدار می‌دهند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم ، استانداردهای نازل محصولات تغییر یافته‌ی ژنتیک (تراریخت) موجب شده قیمت این محصولات در بازارهای جهانی حدود 30 تا 40 درصد زیر قیمت ارقام کشاورزی طبیعی باشد. از طرفی در کشور ما به دلیل عدم نظارت کافی، این محصولات - که اغلب برای خوراک دام استفاده می‌شود - خریداری شده و در قالبهای مختلف، به مصرف مردم عادی می‌رسد. این موضوع سود سرشاری را برای تاجران این محصولات رقم زده است.

برای نمونه‌ی تجارت این محصولات، اخبار زیر را ملاحظه کنید

احتمال توقف فعالیت دو تولید کننده پفک که «ذرت تراریخت دامی» به خورد خردسالان دادند

عیسی کلانتری؛ وارداتچی مظلوم تراریخت

تشکر مقام بلندپایه دولتی از «راکفلر»/ آلودگی خطرناک 1.3میلیون هکتار از اراضی کشاورزی ایران + اسناد

اما مقاومت نخبگان کشور موجب شده جریان تجارت این محصولات، از سال 1394، بسیار محدود و کنترل شود؛ به‌طوری که جریانی که «الزام دولت به کشت 1.6 میلیون هکتار انواع محصولات تراریخت» (با تمرکز بر برنج و پنبه) را در لایحه‌ی برنامه‌ی ششم توسعه‌ی کشور گنجانده بود، اکنون به‌کل از کشت برنج و سایر محصولات خوراکی تراریخت ناامید شده، و تلاش خود را در جا انداختن «پنبه‌ی تراریخت» متمرکز کرده است؛‌ با این توجیهات که:

 

  1. «پنبه‌ی تراریخت عملکرد بالاتری دارد و برای کشاورز و کشور منفعت در پی دارد.» و
  2. «پنبه، خوراکی نیست که ریسک داشته باشد.»

 

فضاسازی رسانه‌ای بهزاد قره‌یاضی - دانش‌آموخته‌ی راکفلر - که در مجموعه‌ی ایری (با مدیریت سوامیناتان) تحصیل کرده است

 

نمونه‌ی فضاسازی رسانه‌ای توسط مجموعه‌ی سازمان حفاظت محیط زیست برای کشت پنبه‌ی تراریخت

 

اما دو دلیل فوق، کاملاً مخدوش است؛ چه اینکه:

1. دلیل اول با اعتراف تکان‌دهنده‌ی مدیر ارشد راکفلر «ام‌.اس. سوامیناتان» در روزهای اخیر، محصولات تراریخت خصوصاً با محوریت «پنبه‌ی تراریخت» کلاً در سطح دنیا زیر سؤال رفت. به‌گفته‌ی «ساینس» وی در مقاله‌اش، دو عامل ادعایی مهم برای کشت تراریخت را مردود اعلام کرده است:

«این مقاله پایداری ایمنی و کنترل محصولات تراریخت را زیر سؤال می‌برد. به گفته‌ی این مقاله، پنبه‌ی تراریخت، به‌عنوان تنها محصولی که در هند مجوز کشت دارد، نتوانسته به 1. بالا بردن تولید و درآمد کشاورزان و 2. کاهش استفاده از آفت‌کش‌ها کمکی کند...»

ساینس ادامه می‌دهد:

«بسیاری از محققان از این مقاله‌ی سوامیناتان گیج شدند، چون مؤسسه‌ی تحقیقاتی او اساساً مشغول «ترویج و معرفی محصولات تراریخت» بوده است.»

2. در مورد دلیل دوم نیز باید گفت که البته پنبه خوراکی نیست، اما محصولاتی از پنبه تهیه‌ می‌شود - مانند پنبه بهداشتی و گاز استریل - که مرهم زخمهای بیماران و آسیب‌دیدگان است؛ یا مانند پدهای بهداشتی بانوان که مصرف مستمر دارد. آیا تاجرانی که برای جواز بدون ارزیابی خط این محصولات، عجله دارند، تضمین می‌کنند که بانوان ایران یا بیماران کشور در اثر تماس با این محصولات ناشناخته، طی مرور زمان، دچار مشکلات آلرژیک یا انواع بیماریهای صعب‌العلاج نشوند؟

گزارشها حاکی است علی‌رغم فشار بی‌حدِ مافیای تجاری این محصولات، و صدور جواز تولید این محصولات توسط سازمان حفاظت محیط زیست، خوشبختانه وزارتخانه‌های بهداشت و جهادکشاورزی تاکنون از صدور مجوز پنبه‌ی تراریخت جلوگیری کرده‌اند.

انتهای پیام/*

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon