میزگرد| تولید علوم اسلامی راهگشای تحقق وحدت حقیقی حوزه و دانشگاه است
پیشرفت جامعه در بستر دین از دستاوردهای بزرگ انقلاب است که این آرمان انقلابی در راستای همراهی حوزه و دانشگاه محقق میشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، هنر انقلاب اسلامی احیای دین اجتماعی و دین مبارزه است. در این انقلاب حوزه و دانشگاه به شکل منفرد و مجتمع نقش بیبدیلی داشتند. ایده «وحدت حوزه و دانشگاه» توانست انقلاب را به بلوغ برساند و این دو رکن را از تقابلهای القایی مصون داشته و به سمت همافزایی سوق دهد.
برای بررسی علت لزوم وحدت حوزه و دانشگاه، چرایی این مسئله و چگونگی تحقق آن میزگردی با حضور حجتالاسلام والمسلمین مهدی ترتیفی عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه شهید چمران اهواز و مسلم خوش اخلاق فعال دانشگاهی در دفتر خبرگزاری تسنیم اهواز برگزار شد.
در این میزگرد در ابتدا حجتالاسلام ترتیفی اظهار داشت: شهید مفتح فرزند حوزه و دانشگاه است و ایشان از 15 سالگی وارد حوزه قم شده و از محضر اساتید مانند حضرت امام خمینی(ره) استفاده و مدارج علمی را طی کرده و توانسته در دهه 40 و 50 یکی از اساتید و فضلای حوزه قم شوند.
وی افزود: با این فضل و درجه علمی، شهید مفتح وارد دانشگاه میشود و در مقطع دکتری فلسفه مشغول به تحصیل میشود. این در نوبه خود نشان از یک دغدغه و اهتمام شهید برای آشنایی و نزدیکی این دو نهاد است. در نهایت هم این شهید در 27 آذر در حین ورود به دانشگاه از سوی گروهک فرقان به شهادت میرسد.
گام های مثبت در باره وحدت حوزه و دانشگاه برداشته است
حجت الاسلام ترتیفی گفت: در مسئله وحدت حوزه و دانشگاه واقعیت این است که کارها و گامهای مثبتی برداشته شده است و بسیاری از سوء تفاهمات حل شده ولی آن وحدت حقیقی و آرمانی مثل هر پدیده فرهنگی زمانبر است و نباید انتظار داشت در فاصله کوتاهی محقق شود.
عضو هیئت علمی گروه معارف دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: ما در یک جامعه دینی زیست میکنیم و پیشرفت جامعه را در بستر دین دنبال میکنیم و این دین است که چارچوبها و بسترهای کلی را مشخص میکند و از سویی پیشرفت و تولید علم نیزدر دانشگاه تولید میشود پس برای پیشرفت جامعه راهی جزء وحدت حوزه و دانشگاه نداریم.
حوزه و دانشگاه نقش مکملی پیشرفت جامعه را دارند
وی ادامه داد: حوزه و دانشگاه نقش مکملی در سعادت جامعه دارند و دو بال برای رشد و پیشرفت هستند و نادیده انگاشتن هر بخشی ممکن است سعادت جامعه را مختل کند. اگر علم دانشگاهی در بستراخلاق دینی تولید نشود؛ انسان به بیراهه میرود و از سویی دیگر اخلاق دینی و راهنمایی دینی بدون علم دانشگاهی محرک نخواهد بود.
وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند درک صحیح علم و دین است
گلستان|جدایی حوزه و دانشگاه سبب انحراف جامعه میشود
رئیس دانشگاه آزاد در جمع طلاب قم: وحدت حوزه و دانشگاه نیاز به بازآفرینی تعاریف دارد
این استاد حوزه و دانشگاه بیان داشت: درباره تولید علم اسلامی نباید شتاب زده رفتار کرد. علم اکنون که دست ما است شاید ماحصل یک تلاش هزار ساله است و باید با ممارست و صبوری به سمت تمدن سازی و تولید علم نافع حرکت کنیم. همین الان تلاشهای خوبی شده و نظریههای خوبی از سوی علمای دانشگاه و حوزه تولید شده است. برای تولید علم اسلامی نیاز به گفتگو و تعریف درست مساله داریم.
حجتالاسلام ترتیفی درباره راهکارهای تحقق این وحدت بیان داشت: در مرحله اول نیاز به احترام متقابل دو نهاد به یکدیگر داریم و این احترام به این معنی است که حوزه از روشهای علمی دانشگاه در بخش آموزش و پژوهش و روش تحقیق استفاده کند و دانشگاه نیز در روشهای نهادینه کردن اخلاق، تربیت و تهذیب دانشجو از حوزه استفاده کند. در کنار اینها به استقلال هم احترام بگذارند و نقش مکملی برای هم تعریف کنند. کرسیهای نظریه پردازی میتواند نقش برجسته در نزدیکی بیش از پیش این دونهاد داشته باشد.
وی گفت: شهید شهریاری نمونه مشخص از این افراد است و یک دانشمندی در تراز اول دنیا است که ارتباط وثیقی با حوزه هم دارد و از محضر اساتید حوزه هم استفاده میکند.
شهید شهریاری نمونه مشخص از تربیت یافتگان دانشگاه اسلامی است
مسلم خوش اخلاق فعال دانشگاهی در این میزگرد با اشاره به مبانی وحدت حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در اصطلاح ما دو واژه وحدت و اتحاد داریم. اتحاد بیشتر معطوف به اساتید این دو بخش است ولی وحدت در مسأله مبانی علمی و نظری حوزه و دانشگاه مطرح میشود.
وی افزود: پیشرفتهای خوبی در رسیدن و وحدت حقیقی حوزه و دانشگاه صورت گرفته است ولی برای تحقق آرمانی این مساله می بایست ریشه این عدم وحدت را متوجه باشیم و برای آن چاره اندیشی کنیم.
مبانی معرفتی وحدت حوزه و دانشگاه باید به هم نزدیک شود
خوش اخلاق ادامه داد: ارتباطی که بین اساتید دانشگاه حوزه و دانشگاه است کنش متقابل گسسته است. رقابت در کل امری مذموم نیست ولی باید تلاش شود این کنش از گسستگی به کنش متوازن و پیوسته تبدیل شود. زیرا این رقابت در خوشبینانه ترین حالت ممکن است هر دو بخش را از هم محروم سازد. هر چند ممکن است سبب تولید رفتارهای برای عقت نگه داشتن بخشی شود.
این فعال دانشگاهی بیان داشت: یکی از علل عدم شکلگیری این وحدت، اختلافات سیاسی و مساله توزیع قدرت است. این اختلاف سیاسی ریشه در فلسفه اخلاقی و معرفی حوزه و دانشگاه دارد. مبانی معرفت شناسی حوزه الهی است ولی در دانشگاه از بدو تولد انسان محوری است. هر چند دانشگاه پس از انقلاب رشد والایی داشته و مملو از اساتید و دانشجویان خدامحور است ولی در جهتگیری و روح حاکم همچنان مشکل داریم.
تولید علوم اسلامی راهگشای تحقق وحدت حقیقی حوزه و دانشگاه است
وی افزود: حضور اساتید خدا باور در دانشگاه ممکن است به تنهایی مولد وحدت حقیقی نباشد و باید علم تدریس شده در دانشگاه را الهی کنیم. ایجاد دانشگاه اسلامی از گذرگاه علم الهی ممکن است. علم و دانش باید اسلامی باشد و این حرف که علم اسلام و غیر اسلامی نداریم، حرف بیمبنایی است. البته مواجه با علوم غربی نباید قهری و حذفی باشد بلکه آن بخشی از علوم غربی که به درد ما میخورد را نباید حذف کرد و آنهایی که با روح اسلامی تضاد دارند را ریشه کن کرد.
عضو سابق انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان بیان داشت: باید با علوم غربی مواجه مثبت داشته باشیم و به علم و دانشگاه سیر الهی دهیم. مواجه با علوم غربی میتواند تهذیبی، تصحیحی، تکمیلی و یا جهتدهی باشد. مواجه درست با علوم غربی شکلگیری وحدت را تسهیل میکند.
وی گفت: این اختلاف معرفتی و روح حاکم در دو بخش از شکل گیری حقیقی وحدت حوزه و دانشگاه جلوگیری میکند و باید بتوانیم با تولید دانشگاه اسلامی به وحدت حقیقی دست پیدا کنیم.
خوش اخلاق ادامه داد: وحدت قابل وصول است ولی باید بپذیریم با همایش و چند واحد درس معارف و حضور روحانیون در دانشگاه این مساله محقق نمیشود بلکه نیاز داریم که مبانی معرفتی را اصلاح کنیم.
این فعال دانشگاهی تاکید کرد: این دو بخش هر کدام باید تلاش کند و نباید منتظر بنشینند. دانشگاه سکولار و حوزه سکولار ضد وحدت هستند و نباید عرصه جولان به این تفکرها را داد و در سالهای اخیر جلسات مقام معظم رهبری با دانشجویان و طلبهها و اساتید دانشگاه و حوزه در پیشبرد وحدت حوزه نقش موثری داشته است.
گفتوگو اکبر بهاری
انتهای پیام/ش