جزئیات طرح ساماندهی پیامرسانها در کمیته فضای مجازی مجلس+ فیلم
گروه استانها- نایب رئیس کمیته فضای مجازی مجلس شورای اسلامی از جزئیات طرحی گفت که مجلس برای ساماندهی فضای مجازی یا پیام رسانها در دست تدوین دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از تبریز، محمداسماعیل سعیدی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی است که در کمیسیون فرهنگی عضویت دارد و نایب رئیس کمیته فضای مجازی در مجلس شورای اسلامی که در مورد مهمترین مسایل روز و حیطه تخصصی با وی به گفتوگو نشستیم که حاصل آن را در ادامه می خوانیم:
تسنیم: مجلس طرحی را برای ساماندهی فضای مجازی یا پیام رسان ها در دست تدوین دارد، لطفا ابتدا جزئیاتی از این طرح را مطرح نمایید.
سعیدی: کلیات طرح ساماندهی فضای مجازی در صحن مجلس اعلام وصول شد و به کمیسیون فرهنگی ارجاع شد که کمیته فضای مجازی هم به عنوان کمیته تخصصی در حال بررسی آن است. در همین راستا با صاحبان پیام رسانان داخلی و مدیران مختلف و مرکز پژوهشها جلساتی را برگزار کرده و نظرات آنها را جمع آوری کردیم که در نهایت باید بتوانیم تا دو ماه آینده طرح تمام شود و به صحن بیاید.
هدف از این طرح این است که تکلیف پیام رسانهای خارجی که در فضای مجازی داخل مشغول فعالیت رها هستند، روشن کنیم. پیام رسانها باید تابع یک سری چارچوبها باشند، در کشورهایی مانند آمریکا و فرانسه و... که به بی بند و باری توام با آزادی مشهور هستند هم نسبت به فعالیت شبکههای اجتماعی در مورد هنجارهای جامعه خود حساس هستند بنابراین قصد ما این است که چارچوبها مشخص شود.
ضمن اینکه پیام رسانهای داخلی هم باید نحوه حمایت و رقابت آنها مشخص شود، باید فرصتی ایجاد کنیم که در بستر مناسب رقابت کنند. اکنون پیامرسانهای داخلی نمیتوانند با خارجیها رقابت کنند چراکه پهنای باند در اختیار خارجیهاست و حمایتهای زیرساختی از خارجیها هم قدرت رقابت از داخلیها را گرفته است.
در کشور دانش فنی را داریم و جوانان و نخبگان ما توانمندی بالایی دارند ولی از جهت حمایتهای مالی و زیرساختی متاسفانه حمایتی که باید و شاید وجود ندارد. با این طرح باید پیام رسانها در عرصه اجتماع فعالیت خود را در بستر مناسب انجام دهند و رقابت کنند.
تسنیم: برخی از این طرح، برداشتشان این است که نوعی فیلترینگ جدید است، آیا تایید میکنید؟
سعیدی: برخی برداشتهای سوئی از این طرح ارائه کردهاند که این طرح در راستای محدود کردن پیام رسانهای خارجی و فیلتر کردن آنها است که این را تکذیب میکنم و هدف ما این است که پیام رسانها سامان پیدا کنند.
یکی از اهداف دیگر، کنترل مرزهای ورودی فضای دیجیتالی است. مرزهای زمینی و هوایی تکلیفش مشخص است و مرزبان دارد ولی مرزهای مجازی ما رها است. چنانچه همان حملهای که توسط داعش به مجلس صورت گرفت، همه هماهنگیها در فضای مجازی و در بستر تلگرام بوده است، لذا باید این فضا کنترل شود.
در همین فرانسه وقتی اسم «سید حسن نصرالله» را بنویسید، این اسم در عرض یک دقیقه حذف میشود که این فقط نمونهای است از صدها مورد است که در کشوری مانند فرانسه به عنوان مهد آزادی انجام میشود و در ایران هم باید مرزبانی وجود داشته باشد. اگر تصویب شود، مرزبانی دادهها در فضای مجازی مسئولیتش بر عهده دستگاهها بوده و در مورد آن پاسخگو خواهند بود.
تسنیم: موضوعی هم مطرح شده بود مبنی بر اینکه مجازات ایجاد کانال و گروه هم در این طرح پیشبینی شده، ماجرای آن چیست؟
سعیدی: مجازات که نه، قانون باید ضمانت اجرایی داشته باشد و برخورد با متخلفین همان ضمانت اجرایی است چرا که مطابق همه کشورهای دنیا، کانال و گروه باید در جایی ثبت شود تا پاسخگوی مطالب منتشر شده در آن باشند. وزارت ارشاد هم تصریح میکند که زیرساخت این اقدام فراهم است و این به معنی ضابطه مند کردن است، نه کنترل!
باید ادمین و مسئول هر کانالی مشخص شود تا هر اتفاقی افتاد، مدیر و ادمین پاسخگو باشد، ولی الان هرکیهرکی است و رها است اما با ثبت مشخصات کانالها و گروهها، اگر قوانین نقض شد، فرد باید پاسخگو باشد.
تسنیم: مدتی قبل، همکار هم کمیسیونی شما در کمیسیون فرهنگی که بادی مروج حجاب و فرهنگ و... باشند، در اقدام تعجب برانگیز خانم پروانه سلحشوری عمل گردن خود را به خاطر حجاب چادر دانستند که با حضورشان در کمیسیون فرهنگی تناقض ندارد؟
سعیدی: اون موقع باید میلیونها نفر که حجاب چادری دارند، میلیونها عمل گردن انجام دهند. یک نفر در میلیونها نفر گردنش مشکل دارد، این را نمیتوان به چادر نسبت داد!
اگر این حرف را هم گفته باشد، همه باید در قرون گذشته ایران آرتروز گردن داشته باشند چرا که چادرهای قدیمی مانند امروزیها حریری و سبک نبود اما امروزه تنوع و سبکی دارند.
از خودش در مورد این اظهار نظر پرسیدم، گفتند که حرف من تحریف شده، میگفت که من گفتم "«چادر ملی» خیلی راحتتر است و به گردنش هم فشار نمیآورد".
تسنیم: برخی از فیلمهایی که امروزه و یا در سالهای اخیر در سینما میبینیم، به معنای واقعی فیلم مبتذلی هستند که وزارت ارشاد به آنها مجوز میدهد، واکنش مجلس چیست؟
سعیدی: قطعاً حساسیت داریم و به وزیر و مسئولین امر تذکر دادهایم. تذکری هم هفته گذشته امضا کردیم و سوالی در مورد فیلم و موسیقی مبتذل امضا کردیم. وزارت ارشاد باید چارچوبهای نظام اسلامی را مورد نظارت قرار دهد.
نمیگویم همه مجوزهای فیلم یا موسیقی مبتذل را عمداً میدهند، بلکه نظارت ضعیف است باید دقیقتر باشد که به معنی سانسور نیست بلکه به معنی حفظ ارزشهایی است که مردم به آن احترام میگذارند و باید از سوی دستگاههای مسئول حراست و حفاظت شود که هم مجلس و هم کمیسیون تذکر لازم را دادهاند.
اخیراً هم از فیلمی به صورت خصوصی بازدیدی داشتیم که به کارگردان و تهیه کننده و وزارت ارشاد تذکرات جدی دادیم.
تسنیم: الان وضعیت سینما به نظر شما چگونه است؟
سعیدی: زیاد تعریفی ندارد. سینمای ما باید روی پای خود باشد و از دولت و جریانات سیاسی مستقل باشد تا به واقعیتهای موجود و ذائقههای مردم بپردازد. ذائقه سازی و پرداختن به ذائقههای موجود وظیفه سینماست ولی سینمای ما یکی دو تا فیلم فاخری میسازد و دوران افول میآید و دوباره بعد از چند سال فیلم فاخری تولید میشود در حالی که باید سالانه بیش از 10 فیلم فاخر بسازیم تا بتوانیم فرهنگ را زنده نگه داریم.
نکته دیگر این است که غفلت بزرگی از ادبیات داستانی ما رخ داده، چراکه ما ادبیات غنی داریم، مثلاً شاهنامه کی به سمت ساختن فیلم فاخر رفته است. فیلم جومونگ و کرهایها که دائماً پخش میشود، آیا شاهنامه ما از این کمتر است؟ شاهنامه ما نکات اخلاقی غنی دارد.
سمک عیار و سبک عیاری در ایران را اگر از جوانان بپرسید، نمیتوانند معرفی کنند ولی از عیاری کرهایها بپرسید، نیمی از مردم جواب میدهند. تلویزیون و سینما از داشتههای خود غافل است. از طرفی، آذربایجان هم از نظر داستان سرایی شفاهی و کتبی بسیار غنی است. اینها اگر به فیلم تبدیل شود مخاطبان بسیار زیادی دارد.
مثال خوب فیلمهای دفاع مقدس، فیلم اخراجیهاست، ده نمکی دو سه تا فیلم ساخت که بی نظیر بود که هم نشاط و شادابی را داشت و هم حرف خود را در مورد زوایای پنهان دفاع مقدس به مخاطب زد. به زور نمیتوان جامعه را خنداند بلکه باید هنرمندانه باشد.
چارلی چاپلین حرف نمیزند ولی همه را میخنداند والان هم بعد از 100 سال جایگاه خود را دارد. شما الان 10 تا فیلم نام ببرید که در 10 سال گذشته نشاط و شادابی ویژه به جامعه تزریق کرده است.
سینمای ما از چیزهایی رنج میبرد و وزارت ارشاد و حوزه هنری نتوانسته این معضل را حل کند، دانشگاه سوره و حوزه هنری که هر دو متعلق به سازمان تبلیغات است، هرکدام راه خود را میروند و هیچکدام یکدیگر را قبول ندارند. دانشگاه باید نیرو تربیت کند و حوزه هنری باید از این نیروها استفاده کند اما هیچ انگیزهای در دو طرف در زمینه تقویت هنر وجود ندارد.
تسنیم: در مورد شفافیت آرای نمایندگان، چرا مقاومتهایی وجود دارد؟ چرا همه نمایندگان جسارت اعلام عمومی رای خود را ندارند؟
سعیدی: یک زمانی که رأی گیری با قیام و قعود بود، آرا کاملاً شفاف بود ولی بعداً سیستم الکترونیکی آمد آرا ثبت میشود ولی اسامی و آرای افراد محفوظ است، قبلاً به جای همدیگر هم رأی میدادند ولی با سیستم اثر انگشت دیگر این کار میسر نیست.
بنده و تعدادی از همکاران و نمایندگان معتقدیم آرا باید شفاف باشد و همه در برابر رأیها پاسخگو باشند، اینگونه نباشد که راهنما را به چپ زده به راست برانند و راهنما را به راست زده و به چپ برانند، راهنما را هر طرف زد باید به همان طرف برود ولی نمایندگانی داریم که در تهران اصلاح طلب هستند ولی در حوزه انتخابیه اصولگرا!
با شفافیت آرا فشارهای سیاسی هم نمیتواند آرا را تغییر دهد، برخی از دوستانی که طرح را امضا کردند، موقعی که طرح به صحن آمد، همانهایی که امضا کرده بودند، بلند شدند و خواستار رأی ندادن به آن شدند و رأی نیاورد. دیدیم رأی نیاورد فرمی را تهیه کردیم تا هر کس آرای خود را میخواهد شفاف اعلام کند، این را امضا کند. به هیئت رئیسه اعلام کردیم که آرای ما را اعلام کند و حتی برای اطمینان، برای هر موضوع مهم رأی مخالف یا موافق را در قالب یک فرم مشخص به رسانهها اعلام کردیم.
فعلاً به تصویب نرسید و تا شش ماه نمیتواند برگردد ولی امیدواریم دوباره مورد رأی گیری قرار گیرد و تصویب شود. معتقدم انسان باید شجاعت این را داشته باشد که نظر خود را صریح اعلام کند و محافظه کاری لازم نیست مگر در جایی که محرمانگی هست و این هم در سال یکبار پیش میآید.
تسنیم: وضعیت بودجه 98 و بودجه فرهنگی در سال آینده چگونه است؟
سعیدی: «چانه» بودجه فرهنگ از اول کوچک گرفتهاند. عدد و رقم فرهنگی خیلی ضعیف است و درهم ریختگی هم دارد. سهم مستقل بودجه فرهنگی 0.7 درصد است. متاسفانه سال گذشته در کمیسیون تلفیق به بودجه بخش فرهنگ ضربه زدند و 300 میلیارد از فرهنگ کم کردهاند و به جای دیگر دادند که به تازگی متوجه شدیم به آنجا هم ندادند و باید پاسخگو باشند.
بخشی از بودجه فرهنگی را هم در داخل بودجه دستگاههای اجرایی دیدهاند و مدیران مخیر هستند تا در جایی غیر از فرهنگ هم هزینه کنند.
اخیراً با حوزه علمیه قم نیز جلسه داشتیم. حوزه نهاد علمی و آموزشی است ولی آن را در بودجه فرهنگی میآورند همانطور که دانشگاههای ما آموزشی است و بخشی از آن، فرهنگی است. بخش زیادی از بودجه در حوزه به آموزشی و بیمه پرداخت میشود که اصلاً به فرهنگ ربطی ندارد و حتی بودجه عمرانی بسیار کم را هم به حساب فرهنگ میگذارند که باید این دیدگاه اصلاح شود.
ما دو سه ماه قبل از فصل بودجه با نهادهای فرهنگی جلساتی داشتیم و امیدواریم امسال بخشی از کمبودها را ترمیم کنیم. برای اولین بار کمیته برنامه و بودجه و اصلاح ساختار تشکیل دادیم و کارهای خوبی هم کردیم که امیدوارم نتیجه بدهد.
اگر اقدامات ما در کمیسیون اثربخش باشد، قطعاً سهم بودجه فرهنگی از کل بودجه کشور از 0.7 درصد افزایش مییابد. به دلیل ریاضتی و انقباضی بودن بودجه 98، به جز حقوق که 20 درصد افزایش دارد، در بقیه بخشها تنها 4 درصد افزایش دارد.
تسنیم: وظایف مجلس در وضعیت معیشتی مردم چیست؟ مجلس در این موضوع چه اقدامی خواهد کرد؟
سعیدی: در جلسه غیرعلنی با دولت قرار شده بود از اول مهر بسته حمایتی در اختیار اقشار آسیب پذیر بگذارد. و برای این کار تعهد کرده بود که از افزایش درآمد پتروشیمیها و فولاد این کار را انجام دهند ولی متاسفانه هنوز دولت این بسته حمایتی را بر اساس وعده خود به مجلس، به مردم نداده است.
بخش عمدهای از مردم تحت فشار هستند و درآمد و هزینهها فاصله قابل تاملی دارند، طوری شده که این شکاف روز به روز افزایش پیدا میکند و قدرت خرید با دریافتی نه تنها برابری ندارد بلکه فاصله زیاد دارد. باید در ایام پیش رو این تعهد انجام شود تا ترمیمی بر فشار مردم باشد.
تسنیم: آیا در قالب بودجه 98 افزایش یارانه خواهیم داشت؟
سعیدی: موضوع افزایش یارانه باید در لایحه بودجه پیشبینی شود که مستلزم تأمین منابع است. باید دولت متمم بیاورد یا دولت برای حذف دهکهای بالا به تعداد 22 میلیون نفر برنامه بیاورد که کسر شود و به نیازمندان اضافه شود.
یکی دیگر از منابع هم این است که درآمد ناشی از حاملهای انرژی یارانه داده شود. امروزه نخوانده و ننوشته قیمت قبوض را افزایش داده و درآمد ناشی از این افزایش را باید به مردم بازگرداند چراکه طبق قانون، هر افزایش حامل انرژی و دارای یارانه دولتی باید به مردم اختصاص یابد.
مجلس دست دولت را باز گذاشت تا دولت مدیریت کند و اکنون منابع و مصارف را در اختیار دولت قرار داده است.
تسنیم: اخیرا سؤال و استیضاح وزرا و رئیس جمهور افزایش یافته، تعریف دقیق شما از دلایل این افزایش چیست؟
سعیدی:امروزه بخشی از بدنه دولت ناکارآمد است. یکی از ابزارهایی که مجلس در اختیار دارد، تذکر و سؤال و استیضاح است اما مصالح کلی جامعه و شرایط کشور و تهدیدات در نظر گرفته میشود و برخی از استیضاحها تأخیر افتاده و یا موانعی در راه آن ایجاد میشود. خود رئیس جمهور باید این ناکارآمدی را متوجه باشد و برطرف کند ولی مجلس از ابزارهای خود برای تحقق قانون و وعدهها به کار میگیرد.
انتهای پیام/ش