نقش رونق قاچاق در نارسایی گازی زاهدان

نقش رونق قاچاق در نارسایی گازی زاهدان

در کنار تمامی مسائل و کاستی‌ها و همچنین دستاوردها و تلاش‌ها برای گازرسانی به زاهدان، نقش دلالان و قاچاق سوخت در ایجاد نارسایی‌های اخیر گازی زاهدان که پرده‌ای از آن با تصاویر صف‌های طولانی تقاضای کپسول گاز مایع رسانه‌ای شد، نقشی پررنگ و اثرگذار است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم ، گازرسانی به شهر زاهدان در حال حاضر به دو صورت انجام می‌شود. بخشی از گازرسانی با تکمیل شبکه گاز شهری در نقاطی از این شهر و توزیع روزانه بیش از 130 هزار مترمکعب گازطبیعی برای 15 هزار و 200 مشترک گاز در شهر زاهدان صورت می گیرد و بخش اعظمی از شهر نیز که هنوز شبکه درون شهری گازرسانی برای آن مناطق تکمیل نشده، با استفاده از کپسول‌های گاز مایع، گاز مورد نیاز خود را برای استفاده‌های گرمایشی و پخت و پز تأمین می کنند.

شرکت ملی گاز ایران در جدیدترین اطلاعیه خود در خصوص گازرسانی به زاهدان اعلام کرد: "گازرسانی به این استان بر اساس برنامه‌های مدون، استانداردها و مراحل تعریف شده شامل احداث خط انتقال گاز، شبکه‌گذاری شهری، انشعاب پذیری و اتصال شبکه گاز به واحد مسکونی است که با عنایت به عظمت این پروژه در استان پهناور سیستان و بلوچستان، گازرسانی به شهر زاهدان و همه شهرهای استان همانند تمام شهرهای گازرسانی شده در اقصی نقاط کشور در یک بازه زمانی مشخص به صورت فاز به فاز و مرحله به مرحله محقق خواهد شد و بر همین اساس در فاز نخست با احداث خط لوله‌ای به طول 262 کیلومتر و با اعتباری بالغ بر 750 میلیارد تومان، گاز به شهر زاهدان رسید و در ادامه بیش از 460 کیلومتر شبکه تغذیه و توزیع شهری به همراه 8000 انشعاب تاکنون ایجاد شده است و اشتراک‌پذیری بیش از 15200 مشترک نیز تاکنون صورت گرفته و در حال حاضر علاوه بر مصرف 600 هزار مترمکعبی نیروگاه زاهدان، روزانه بیش از 130 هزار مترمکعب نیز در بخش خانگی از گاز استفاده می‌شود که خود گام مهمی در جریان گازرسانی به استان سیستان و بلوچستان است و قطعا با کمک و یاری مردم عزیز این استان و سازمان‌ها و نهادهای دست‌اندرکار سرعت و شدت بیشتری خواهد گرفت."

با وجود اینکه بخشی از شهر زاهدان گازرسانی شده و منطقاً می‌بایست مصرف کپسول‌های گاز مایع در این شهرستان نسبت به سال‌های قبل کاهش یابد، اما با افزایش متقاضیان گازمایع در زاهدان مواجه‌ایم به طوری که رسانه‌ها در یک ماه اخیر، تصاویری از صف‌های طولانی تشکیل شده از مردم متقاضی دریافت کپسول گازمایع در زاهدان منتشر کرده‌اند.

حدود یک ماه پیش (میانه آذرماه امسال) ابوذر مهدی نخعی، سرپرست فرمانداری زاهدان در نشست کمیته سوخت این شهرستان اظهار داشت: "در دیدار و گفت و گوی تلفنی با دکتر موسوی خواه مدیر شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی کشور مساله افزایش سهمیه گاز مایع را مطرح و قرار شد این افزایش اعمال شود."

* رشد 15 درصدی تقاضای گاز مایع با وجود افزایش مصرف گاز لوله‌کشی

همانطور که سرپرست فرمانداری زاهدان در این نشست تأکید کرد، تلاش شد تا افزایش تقاضای مردم برای گازمایع با تخصیص بیشتر آن پوشش داده شود؛ اما معمای افزایش مصرف 15 درصدی گازمایع در شهر زاهدان نسبت به زمان قبل از رسیدن گاز به این شهر، با وجود استفاده بیش از 15 هزار و 200 مشترک از گازطبیعی لوله‌کشی شده در این شهر همچنان سوال‌برانگیز است.

* پای نفت سفید و گاز مایع نیز به قاچاق سوخت باز شد

بررسی‌های خبرنگار تسنیم حاکی از این است که برای پاسخ به این معما، باید رونق قاچاق در مناطق مرزی سیستان و بلوچستان را مورد رصد قرار داد. نتیجه جستجو در این زمینه نشان می دهد که بعد از گازوئیل و بنزین، پای نفت سفید و کپسول‌های گاز مایع نیز به قاچاق باز شده و افزایش تقاضای مردمی برای دریافت گازمایع، از فعالیت برخی سوءاستفاده‌گران برای دلالی و قاچاق نفت سفید و گازمایع در منطقه نشأت می‌گیرد.

* بریدن پای دلالانی که سود 200 درصدی از خرید و فروش کپسول گاز می‌بردند

حجت‌الاسلام علی موحدی‌راد دادستان عمومی و انقلاب زاهدان با تأکید بر اینکه "به هیچ وجه سیلندر پر و خالی اجازه تردد از مرز را ندارد"، در این خصوص گفت: "سیلندرهای گاز موجود در کلیه واحدهای صنفی توسط نیروی انتظامی جمع‌آوری و توقیف و این واحدهای صنفی نیز پلمپ می شود. پس از اجرای این طرح در هر واحد صنفی که سیلندر گاز جهت فروش مشاهده شد با شرکت توزیع کننده آن سیلندر برخورد قضایی می شود."

این دستور پس از آن صادر شده که کپسول‌های 11 کیلویی گاز مایع که مردم به قیمت 6900 تومان از شرکت‌های دارای مجوز توزیع آن دریافت می کردند، توسط برخی فروشندگان و دلالان با قیمت 6900 تومان خریداری شده و با قیمت‌هایی بالاتر از 20 هزار تومان برای فروش به مردم عرضه می‌شد.

* فروش گازمایع و نفت سفید مردم زاهدان در آنسوی مرزها

از سوی دیگر، در حالی که قیمت هر تن گاز مایع در ایران کمتر از 100 دلار است، هر تن از این محصول در کشورهای اطراف تا 800 دلار به فروش می رسد و این اختلاف قیمت، به افزایش قاچاق آن منجر شده است. خبرهای غیررسمی از آنسوی مرزهای ایران در خاک پاکستان به عنوان مهمترین مقصد قاچاق کپسول‌های گاز مایع حکایت دارد. از سوی دیگر خرید و فروش نفت سفید سهمیه‌ای با نرخ هر لیتر 150 تومان و فروش آن به قیمت هر لیتر 5000 تومان توسط افراد سودجویی که این فرآورده نفتی را با نرخی بالاتر از 150 تومان در لیتر از مردم عادی خریداری می کنند، موجب شده تا مردمی که نفت‌سفید خود را به سوءاستفاده‌گران می‌فروشند، برای جبران نفت‌سفیدی که فروخته شده و برای گرمایش خود مصرف نکرده‌اند به مصرف گاز مایع روی آورده‌اند و یکی از دلایل افزایش تقاضای گازمایع نیز همین موضوع است.

درواقع در کنار تمامی مسائل و کاستی‌ها و همچنین دستاوردها و تلاش‌ها برای گازرسانی به زاهدان، نقش دلالان و قاچاق سوخت در ایجاد نارسایی‌های گازی زاهدان که پرده‌ای از آن با تصاویر صف‌های طولانی تقاضای کپسول گاز مایع رسانه‌ای شد، نقشی پررنگ و اثرگذار است.

* نیاز به همگرایی و کمک جمعی برای گازرسانی سریع‌تر به زاهدان

به گزارش تسنیم، تکمیل شبکه گاز شهری زاهدان به صورت روزانه در حال انجام است و همانطور که شرکت ملی گاز ایران در اطلاعیه اخیر خود تأکید کرده در صورت کمک و یاری مردم عزیز این استان و سازمان‌ها و نهادهای دست‌اندرکار، اینکار سرعت و شدت بیشتری خواهد گرفت.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
بانک ایران زمین
بانک سرمایه