گفت‌وگوی ‌تسنیم با استاندار اردبیل درباره ‌‌خصوصی‌سازی پرحاشیه‌ کشت‌وصنعت‌/برنده ‌اجازه ‌فروش زمین‌ها را ندارد‌

گفت‌وگوی ‌تسنیم با استاندار اردبیل درباره ‌‌خصوصی‌سازی پرحاشیه‌ کشت و صنعت‌/برنده ‌اجازه ‌فروش زمین‌ها را ندارد‌

گروه استان‌ها ــ استاندار اردبیل گفت: نحوه واگذاری کشت‌وصنعت مغان طی ماه‌های اخیر حواشی متعددی را پیرامون خود داشت که یقین داریم آینده درخشانی را با اعلام برنده جدید در پی خواهد داشت.

اکبر بهنام‌جو استاندار اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل، جوانب مختلف واگذاری کشت و صنعت مغان به بخش خصوصی را تشریح کرد؛ در ماه‌های اخیر واگذاری این مجموعه نظرات جنجالی مختلفی را پیرامون خود داشته به‌طوری که برنده اول مزایده کنار گذاشته شد.

مجموعه کشت و صنعت مغان با احداث سد میل مغان و شبکه عظیم آبیاری در سال 1347 آغاز به کار کرد و به‌عنوان یکی از خاص‌ترین مراکز کشت و زرع در منطقه و حتی جهان محسوب می‌شود.

در اسفندماه سال 1353 نام طرحی که دولت وقت آغاز کرد به «شرکت سهامی کشت و صنعت و دامپروری مغان» تبدیل شد و در سال 1352 بین وزارت کشاورزی و مهندسین مشاور هاوائین اگرونومیکسـاینتر نشنال و شرکت اگرونومیک ایران قراردادی منعقد شد که به‌موجب آن مطالعات جامع شرکت به‌عهده آنان واگذار گردید.

در سال‌های اخیر این مجموعه با اعلام زیان‌دهی و عدم توجیه اقتصادی از سوی سازمان خصوصی‌سازی در لیست واگذاری به بخش خصوصی قرار گرفت و این تصمیم فضای ملتهبی را در پی داشت.

اکبر بهنام‌جو به‌عنوان مقام عالی استان و نماینده دولت، از روز انتصابش در اردبیل نقش تأثیرگذاری در حل‌وفصل مسائل اقتصادی استان اردبیل داشته است، وی که با وعده حل مشکل 13ساله راه‌آهن اردبیل و تحقق 20 هزار شغل در استان پای به این مسئولیت گذاشت و توانست با جذب فاینانس و کار عملیاتی بسیار گسترده روزشماری در میادین اردبیل نصب کند و نوید افتتاح راه‌آهن در 3 سال بعد را بدهد.

گفتنی است بهنام‌جو کنار تمام فعالیت‌های بنیادی خود در اردبیل توانسته با ایجاد روحیه جمعی بین مسئولان و پای کار آوردن بخش خصوصی روند ایجاد اشتغال و تحقق وعده 20هزار نفری شاغل را فراهم آورد که به‌اذعان کارشناسان و متولیان امر در نوع خود بی‌نظیر بوده است.

وی در بحث لغو واگذاری به برنده مزایده کشت و صنعت نقش کلیدی به‌عهده داشت؛ بر این باور است که واگذاری به شرکت دوم برنده‌شده در مزایده (شرکت شیرین عسل) یکی از بهترین الگوهای خصوصی‌سازی در کشور خواهد بود.

استاندار اردبیل برای شفاف‌سازی مسائل گذشته و پیشِ‌رو در گفت‌وگویی صمیمی به سؤالات تسنیم پاسخ داد.

شرایط واگذاری کشت‌وصنعت مغان به بخش خصوصی قانونی است

استاندار اردبیل گفت: از سال‌های قبل، دولت به‌فکر واگذاری بنگاه‌های اقتصادی خود به بخش خصوص بوده که در همین راستا با اعلام 6 دوره آگهی جهت فروش کشت و صنعت مغان این اتفاق رقم خورده است اما به‌دلیل مشکلات عدیده که این مجموعه با آن دست‌وپنجه نرم می‌کرد کسی حاضر نبود پیشقدم شود.

کشت‌وصنعت مغان که در ابتدا مجموعه‌ای بسیار پررونق، با امکانات بالا و بروز شناخته می‌شود طی سال‌های گذشته از رونق افتاده و تجهیزاتش فرسوده شده است، پس خریدار باید ابتدا به‌فکر اصلاح وضع موجود باشد.

 

 

اکبر بهنام‌جو تصریح کرد: این مجموعه 500 تا 600 نفر پرسنل مستقیم و 1500 نفر کارگر در دل سیستم خود دارد که تعیین تکلیف این موضوع خود یکی از چالش‌های اساسی پیشِ‌روی خریداران بود، چرا که یکی از تضمین‌هایی که از خریداران خواسته شده تثبیت وضع موجود اشتغال است.

وی گفت: باتوجه به تعداد دفعات اعلام مزایده و حاضر نشدن فردی جهت خرید، طبق قوانین سازمان خصوصی‌سازی با ترک تشریفات می‌توانست کشت و صنعت مغان را به فرد واجد شرایط با مذاکره به‌فروش برساند، اما با اعلام سراسری مزایده این مجموعه باز هم تشریفات را رعایت کرد که در مرحله اعلام برنده 3 شرکت: 1 ــ شرکت توسعه تهران، 2 ــ شرکت شیرین‌عسل و 3 ــ بنیاد مستضعفان به‌ترتیب نفرات اول تا سوم این مزایده شدند.

معامله برنده اول را فسخ کردیم؛ خریدار باید حایز اهلیت و صلاحیت لازم باشد

استاندار اردبیل با ابراز اینکه "مسئله کشت و صنعت مثل تمام امور استان برای ما چیز پیش‌پاافتاده‌ای نبوده و نیست، به همین دلیل عزم راسخ داریم استان در هیچ جنبه‌ای دچار مشکل نشود"، تصریح کرد: باید گفت طبق اصل 44 قانون اساسی واگذاری شرکت کشت و صنعت مغان یک قانون بود و باید عملی می‌شد اما اصلی‌ترین دغدغه ما نحوه واگذاری آن بود، به‌گونه‌ای که فرد برنده‌شده اهلیت داشته و صلاحیتش محرز باشد.

وی افزود: در خصوص برنده اول، در همان ابتدا شبهه‌ای ایجاد شد که با تلاش‌های ویژه سربازان گمنام امام زمان(عج) در وزارت اطلاعات، ورود به‌جای دادستان مرکز استان در دستگاه قضا به مسئله، پیگیری‌های نماینده ولی فقیه در استان و تلاش‌های مجدّانه مجموعه استانداری عدم اهلیت این فرد محرز و معامله فسخ شد.

بهنام‌جو اظهار کرد: به این موضوع هم باید اشاره کرد که فسخ این معامله بزرگ با اثبات عدم صلاحیت و نداشتن اهلیت با ارائه اسناد کلان بدهکاری فرد مذکور به مراجع ذی‌صلاح اتفاق افتاد.

پروسه 6ماهه برای بررسی اهلیت و صلاحیت برنده دوم 

 

بهنام‌جو با بیان اینکه در طول کش‌وقوس‌هایی که برای فسخ مزایده در ماه‌های گذشته انجام شد، دستگاه قضا و سیستم‌های نظارتی وزارت اطلاعات ضمن بررسی سوابق نفر اول، نفرات دوم و سوم را نیز با ظرافت تمام و دقت مورد تحلیل و بررسی قرار داده بودند، گفت: طبق قانون در صورت کنار گذاشتن نفر اول، برنده مزایده، فرد دوم شرکت کننده اعلام می‌شود؛ به این ترتیب شرکت شیرین‌عسل که در پروسه 6ماهه گذشته مورد بررسی بود و اهلیتش مورد تأیید ما بود، به همین دلیل زمان زیادی برای تأیید صلاحیت شرکت شیرین‌عسل تلف نشد.

استاندار اردبیل تصریح کرد: شرکت شیرین‌عسل باتوجه به سابقه درخشان خود در کارآفرینی و صادرات همیشه زبانزد بوده و امیدواریم این پیشینه درخشان در اردبیل برکات قابل توجهی داشته باشد.

خصوصی‌سازی نقش مهمی در بالابردن بهره‌وری دارد

بهنام‌جو گفت: خصوصی‌سازی اتفاق بسیار مهمی در بالا بردن راندمان چرخه اقتصادی و کارآفرینی کشور است، چرا که بخش خصوصی قانون‌های دست‌وپاگیر جذب نیرو و تشریفات و مراحل خرید و فروش را ندارد و به‌راحتی می‌تواند در چارچوب قانون کار و ضوابط مرسوم بهترین بازده را داشته باشد.

استاندار اردبیل با ابراز اینکه بخش خصوصی باید طبق سیاست‌گذاری خود افراد نخبه را با شایسته‌سالاری در پست‌های مهم قرار دهد تا بتواند رشد و ترقی مجموعه خود را تضمین کند که در نهایت موجب کارآفرینی برای آحاد جامعه و بالا رفتن تراز شرکت خود باشد تصریح کرد: با در نظر گرفتن تمام مباحث گفته‌شده، بخش خصوصی بسیار راحت‌تر و بدون پروسه عجیب دیپلماتیک می‌تواند اقدام به صادرات و واردات کند که مسئله بسیار مهم و قابل بحث است.

واگذاری کشت‌وصنعت یکی از بهترین واگذاری‌های دولت به بخش خصوصی است و الگوی واگذاری‌های آتی در کشور خواهد بود.

 

وی با اشاره به اینکه این واگذاری برکات بسیاری برای این استان خواهد داشت گفت: طبق تحقیقات و بررسی‌های بنده و جلساتی که با هیئت مدیره و مسئول این هولدینگ داشتم، مشخص شد با وجود شرایط بد اقتصادی که از جانب دشمنان نظام تحمیل شده این مجموعه نه‌تنها هیچ واحد تعطیلی در کشور ندارد بلکه با تمام قوا با اشتغال‌آفرینی بیش از 15هزار نفر که با توسعه خط تولید در حال افزایش است که خود نویدبخش روزهای خوب برای کشت و صنعت است.

بهنام‌جو تصریح کرد: این شرکت در حال حاضر به 62 کشور صادرات محصول دارد و با قول‌هایی که برای ایجاد صنایع تبدیلی در اردبیل از سوی این هولدینگ داده شده، از خام‌فروشی جلوگیری کرده و باعث ارزآوری به این استان خواهد شد.

استاندار اردبیل اظهار کرد: مسئله دیگری که مهم است قول مساعد و تضمین قطعی به‌کار‌گیری نیروهای بومی از جانب این مجموعه است که سبب رونق اشتغال مستقیم و غیرمستقیم نه‌تنها در شمال استان بلکه در جای جای اردبیل خواهد بود؛ این قابل قبول نیست که مردم شمال استان با وجود دارا بودن از موهبت مزارع، زمین‌های کشاورزی، باغات و سایر مستغلات کشت و صنعت برای حقوق‌های بسیار کم از کنار خانواده مهاجرت و در سایر استان‌ها و مناطق کشور، فرسنگ‌ها دور از خانه و خانواده کار کنند که این معضل را با شروع‌به‌کار کشت و صنعت باید حل‌شده دانست.

تضمین‌های سفت‌وسختی جهت بازداری از هرگونه سوءاستفاده در آینده اخذ شده است

بهنام‌جو با بیان اینکه "شرط اول ما حفظ وضع موجود پرسنل بود"، گفت: کشت و صنعت حدود 500 پرسنل مستقیم داشت که طبق قانون شرکت شیرین‌عسل باید این افراد را حفظ می‌کرد که شرکت طبق قبول آن در خصوص اشتغال  1500 کارگر اعلام آمادگی کرده است که به‌شکل روزمزد در حال فعالیت بودند، مستقیم وارد قرارداد شوند و عملاً پرسنل خود را به 2000 نفر برساند که حرکت بسیار مناسب و قابل تقدیری است.

وی افزود: مدیریت شرکت اعلام آمادگی کرد تا 2000 نفر دیگر را هم در سال آینده وارد چرخه فعالیت خود کند و صراحتاً تصریح کرد که حقوق، مزایا و رفاهی پرسنل خود را با تعریف اضافه‌کار، در حد مطلوب بالا خواهد برد که با این کار موجبات انبساط خاطر و اشتیاق کارگران را فراهم خواهد کرد.

استاندار اردبیل گفت: تضامین بسیار محکمی در قرارداد قید شد که در صورت انجام نشدن حتی یک مورد از مفاد قیدشده، تمام اختیارات از فرد برنده سلب شده و مجموعه به دولت بازگردانده می‌شود، وی اجازه تفکیک و فروش زمین‌ها را ندارد و تا 12 سال آینده یعنی پرداخت آخرین قسط خود، سند کشت و صنعت به نام دولت خواهد بود.

قیمت‌گذاری واگذاری کشت‌وصنعت با روال رایج و در چارچوب قانون انجام شده بود

 

وی تصریح کرد: نفر دوم مزایده قبول کرد مبلغ خریدش برابر با نفر اول باشد که این مبلغ برابر با 3540میلیارد تومان است و  1850 میلیارد تومان را در قسط اول پرداخت کرده و مابقی طبق قانون قسط‌بندی خواهد شد.

احیای کشت‌وصنعت توجیه اقتصادی راه‌آهن مغان را فراهم می‌کند

بهنام‌جو گفت: پویایی مجموعه کشت و صنعت محرک و توجیه اقتصادی خوبی را برای ایجاد راه‌آهن در شمال استان در پی خواهد داشت، اما ما قبل از این موضوع نیز طی قراردادی 8ماهه مطالعه این پروژه را به قرارگاه خاتم‌الانبیا(ص) واگذار کردیم که طبق گزارشات واصله از سرعت خوبی برخوردار است.

استاندار اردبیل بیان کرد: طبق توافقی که با کشور جمهوری آذربایجان انجام داریم، ریل‌گذاری خط‌آهن آذربایجان از آن کشور تا پارس‌آباد با هزینه جمهوری آذربایجان انجام خواهد شد که پس از اتمام مسیر داخل ایران به آن خط وصل می‌شود که عملاً کریدور شمال ــ جنوب کشور و اتصال به آسیای میانه را رقم خواهد زد.

وی با ابراز اینکه "مردم اردبیل به قول ما ایمان دارند" اظهار کرد: از روزی که در کسوت استاندار، برای خدمت به این مردم وارد این استان شدم، قول حل مشکل راه‌آهن را که از سال 84 تا امروز فقط 46 درصد پیشرفت داشت دادم و در مدت اندکی با جذب فاینانس، این پروژه جانی تازه گرفت که تا 3 سال آینده در اختیار این مردم قرار خواهد گرفت که روند اجرا و پیشرفت آن در تلویزیون‌های شهری و روزشمارها مشهود و ملموس است، به‌عبارتی 46 درصد در 13 سال، 54 درصد در 3 سال.

بهنام‌جو تصریح کرد: من امروز قول دیگری به مردم اردبیل می‌دهم؛ واگذاری کشت و صنعت به شیرین‌عسل بهترین واگذاری دولت در سال‌های گذشته به بخش خصوصی است، چرا که این اتفاق با تحقیق و پیگیری چندجانبه تأیید شد و قطعاً می‌گویم که این واگذاری الگوی واگذاری‌های کشور در پروژه‌های آتی خواهد بود.

با تمام توان در راستای تحقق شعار ایجاد 20 هزار شغل در استان در تلاشیم و امیدواریم ثمرات پیگیری همکاران در ماه‌های آتی بعینه دیده شود.

مصاحبه از بهرام آدشیرین‌پور

انتهای پیام/ش*

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon